Permalänk
Medlem
Skrivet av Bl4ckIce:

Vi är ALLA gjorda av stjärnstoft.

Ingredienser för att skapa en Adam:
ca: 65% syre och ca 18% kol från döda stjärnor.
ca: 10% väte från universums födelse där best före datumet utgick för ca 14 miljarder år sen.
Samt lite annat hemligt Gojjs som det är patent på.

Vare sig man tror eller inte tror så tror man alltid på något.

Om du inte tror på Guds mirakel kanske du glömt att du själv är en sådan.

Jag kanske är en agnostiker men absolut ingen ateist.

99% stjärnstoft hör jag ofta astrofysikerna säga i rymd-dokumentärerna.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon200632:

De har väl börjar fundera att bygga moskéer av kyrkorna om fler går ur så byggnaderna kommer till användning.

Läste det någonstans.

Haha, det tror jag inte. Men det skulle inte förvåna mig i landet "uppochner"

Eller?

http://www.gd.se/gastrikland/gavle/sorg-och-gladje-nar-kyrka-...

http://www.svd.se/vi-bygger-ihop-kyrka-och-moske

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Blofeld:

Jag har inte hävdat att en gud vare sig existerar eller inte. Dock hävdade personen jag skrev till att det fanns bevis att en gud inte finns, därav min fråga vilka belägg personen hade. Nu hade personen inte det så det är överspelat.

Vad jag inledde med var dock att hävda att avsaknad av bevis inte är bevis för avsaknad. Att hänga upp sig på var bevisbördan ligger gör enligt mig en intressant diskussion till en tramsig diskussion.

Spelar ingen roll vad du svarade på eftersom du kom med ett argumentationsfel. Man kan inte bevisa att något INTE existerar..

Att "hänga upp sig" på vem som bär bevisbördan är grundläggande källkritik och att du förkastar den bevisar bara att du kanske borde lära dig ett och annat om källkritik.

Skrivet av Zipparn:

Nej, det finns en massa präster i Svenska Kyrkan som inte tror på Gud. Jag skrev inte att alla Svenska Kyrkans präster inte tror på Gud. Jag skrev att Svenska Kyrkan tolererar och anställer präster som inte har en Gudatro. Se dessa sökresultat https://www.google.no/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&esp...

Hur kan det vara acceptabelt?
Svenska Kyrkan viger samkönade. Hur kan det vara acceptabelt när det inte är förenligt med tron?
Hur mycket kan Svenska Kyrkan gå ifrån tron, för att plocka PK-poäng och "röra sig mot mitten av den politiska skalan"?

Katolicismen är renare och närmare tron än Svenska Kyrkan. Den katoliska kyrkan är Jesus Kristus kyrka.
Den Protestantiska Kyrkan och den svenska är Martin Luthers.

Att viga samkönade är rätt om man ska tolka Jesus ord istället för Paulus. Jesus sa att man ska älska sin nästkommande som man älskar sig själv.. Något Paulus bryter emot så nu handlar det om ordning här.. Är Jesus den man ska lyssna på eller Paulus? Dessutom finns det olika syner på om det ens är Paulus som skrev Korinthbreven eller inte... Vilket i sin tur skulle göra att de breven tappade enormt av auktoritet. Sedan att "plocka PK-poäng" är ett sådant barnsligt argument att det inte ens förtjänar att bemötas.

Skrivet av Silcan:

Haha, det tror jag inte. Men det skulle inte förvåna mig i landet "uppochner"

Eller?

http://www.gd.se/gastrikland/gavle/sorg-och-gladje-nar-kyrka-...

http://www.svd.se/vi-bygger-ihop-kyrka-och-moske

Dels så är det där inte en "kyrka" i dess egentliga definition utan en församlingslokal och dels. så är det bra att man iallafall använder lokaler till något vettigt istället för att riva dem. Det hade däremot varit något helt annat om man rivit ut en äldre kyrka..

§1
Visa signatur

||NZXT H440 Black/Red||Intel i5 2500k @ 4,2GHz ||Noctua NH-D14 ||GA-Z77X-UD3H ||8 gb Corsair Vengeance 1600mhz DDR3 ||MSI GeForce GTX 970 ||OCZ Agility 3 120GB SSD ||Samsung Spinpoint F3 1TB ||Corsair HX750W||
Software is like sex, it's better when it's free. - Linus Torvalds

Permalänk
Skrivet av lord_vasagos:

Känner mig nästan klar

Vi kan nog bolla bibeln fram och tillbaks i evigheter och jag ser mer att en stor del av kvinnoförtrycket härstammar från religioner även om man ser till tiden när många yrken var mer fysiskt krävande och föll sig naturligt att män utförde sin del av sysslorna till jesu följeslagare noterade ord som faktiskt inte härstammade från han utan är en potpurri från en massa religioner flera tusen år äldre och även om budskap kan vara rätt och tanken bakom god har jag inga illusioner om att han var son till en gud

Men om vi skiter i bibeln och Jesus delen när du ser logiskt på att universum där livet går igenom en darwinistisk evolution som varken är vacker eller elegant med enormt lidande och många fel försvinner genom naturliga urvalet där vi lever i ett kretslopp där atomerna efter en död människa används igen och kommer upp i t.e.x i ett grässtrå som en kanin äter och något äter kaninen och tror det var Lawrence Krauss som sa att varje andetag vi tar andas vi in samma atomer som Caesar andades ut i sitt sista andetag så vi har en cykel av liv och död

Vi vet hur det började ”förutom första sekunderna” hur vi uppstod och vad som händer efter döden och dom elektroniska impulserna till vårat medvetande stannar av och minnena är förlorade vid döden och atomerna är vad vi lever vidare igenom på samma sätt en exploderande stjärna lever vidare igenom oss och jag ser ingen plats för en gud som designer eller bra lösning på himmel eller helvete och skulle möjligen vara om vårat medvetande faller in i ett parallellt universum och fastnar på en usb 3000 och vi lever i ett matrix efter våra gärningar i livet

Men hela gud teorin känns för komplex för att ha någon substans i mina ögon och jag kan inte se en guds existens någonstans men kan förstå om man finner tröst i bibeln vid t.e.x vid dödsfall att vi kan träffa personen i nästa värld men ser det mer som en snuttefilt och konceptet det är bara att tro funkar helt enkelt inte för mig och det måste finnas nått konkret att gå på

Så min fråga är vart ser du guds arbete och vilka variabler är det som gör att du tror det finns en gud när du ser logiskt på världen och vilket funktion fyller han som får dig att tro han existerar för det måste finnas något mer än att bara att stoppa huvudet i sanden och säga jag tror bakom det hela och för mig är iden lika främmande som vättar och troll eller andra väsen

"Gud-teorin" kan te sig komplex, men för människor för inte så länge sedan var det mesta sunt förnuft. Man måste dock komma ihåg att ideal, normer etc förändras och det som var självklart idag är kontroversiellt imorgon (det sker mycket snabbt oftast dessutom). Än idag är de flesta av budorden sunt förnuft dock för de flesta (oavsett tro).

Okej, vari ser jag Guds arbete i världen: Detta är ett oerhört svåromfamnad punkt men får försöka komprimera ihop det till något ändå.
Detta nedan kan kännas oerhört "skumt" med det hårda skalet utanpå, stoltheten och skepticismen i högsta hugg redo och skölden av försvar för den egna övertygelsen redo. Man måste släppa sådant närhelst man talar om djupa ting.

För det första ser jag Gud som skaparen av universum och människan. Inte på det sättet att allt blev färdiggjort utan evolution utan det kan mycket väl ha varit via BigBang tex. Samtidigt ser jag att människan har fått en själ (också svårt att behandla denna aspekt om man inte tror på själen). Vi har fått ett liv och i min värld har Gud en plan för varje människas liv. Detta är dock inte samma sak som att tala om ett öde, utan vi har också fått fri vilja och kan således välja att följa Guds tänkta plan för oss eller välja den raka breda vägen fram i livet (för Guds väg är ofta smal och krokig, men det är å andra sidan är småvägar roligare att köra på i längden än motorväg om man använder den metaforen). Om vi väljer att följa Guds plan innebär det att man strävar mot de mål som man inser att man har i livet, vilket kan ske på många olika sätt via förgreningar i vägen som alla ser olika ut men leder mot samma mål.

Gud förslavar inte någon, du är fri och jag är fri att välja våra vägar. Du hjälper Gud när du hjälper dig själv och dina medmänniskor (goda människor i vår omgivning). Människor är ibland beroende av andra människors hjälp och tillsammans kan vi komplettera varandra. Han vill gärna att vi själva skall vilja ha en kontakt med honom och vara hans verktyg; och vi har fått hur mycket som helst att utforska i universum, och upptäcka vilken plan som finns för oss. Allt ifrån att leta andra livsformer och civilisationer till att lösa svåra problem, och det är helt upp till oss att prioritera hur vi tar tillvara på och förlägger åra resurser, talanger, gåvor som Gud gett var och en. Alla vet inte om sin gåva direkt utan hittar den ofta sedan. Vi är kort och gott fria att skapa vår egna (mänsklighetens liksom individens) lycka respektive olycka.

De stora miraklens tid från Bibeln är förbi kan man säga, men samtidigt finns det mirakel på Jorden som sker varje dag. Men det beror på hur man ser på saker och ting. Ser man lite avtrubbat på Livet så kan man tycka att liv är en ren konsekvens när korrekta miljöförhållanden råder tillräckligt länge.

Det viktigaste för mig är dock den individuella, personliga, för varje människa unika, kontakten med Gud. Nej, det är inte riktigt som att skriva skriva på Skype till Gud.
Att be innebär inte bara att be /om/ något, utan framförallt att samtala, tacka, fråga, undra. Vi människor är ofta dåliga på att se/höra/uppleva/förstå Guds svar dock, varför många är skeptiska till att Gudskontakt finns. Initiativet ligger framförallt på människan dock. "Sök och du skall finna...". Du måste vilja det, på riktigt, i själen, inifrån ditt hjärta. Med en halvhjärtad attityd som att "jag kan testa en gång och får jag inget svar så lägger jag ner" leder sällan till att man finner Gud. Gud lyssnar, på alla, men han lyssnar inte på det du säger med munnen utan med ditt hjärta och själ. Språk är ganska trubbiga medel för att beskriva ens inre väsen, så det gör din själ bättre själv när du samtalar med Gud. Man kan liksom inte "lura" Gud, hav känner dig mycket väl och lyssnar på vad du säger, men lyssnar framförallt på ditt inre som säger mycket mer. Han vill veta dina rädslor, vad som på riktigt gör dig glad, vad som har satt spår i din själ och vad själen vill uppnå i det (relativt sett korta) livet på Jorden. Om själen lider av synd, kan Gud rena denna med hans förlåtelse så att du kan gå rakryggad vidare i ditt liv, om du ångrar dig och lärt dig/utvecklats av dina erfarenheter.

Gud svarar, men också han gör det inte via ord och språk som du är van vid för han vill inte nå din hjärna utan ditt hjärta och din själ, om du ser vad jag menar. Du kommer att "känna" kontakten med Gud, i vardagen hans närvaro, i jobbiga situationer, under glada stunder, när du känner dig ensam och tror att du just är helt ensam. Precis som med mycket här i livet måste man vilja och lära sig att lyssna, lära, känna, förlåta, förnimma, se, höra. Och så även när det kommer till Guds svar och också de frågor som du kommer att märka att också Gud har till dig - för någon ensidig monolog från människans sida har jag förstått att han inte vill ha. Dina handlingar (om du låter dig vara ett Guds redskap) kan vara ett mycket bra sätt att svara Gud, bönen ibland ett annat. Om du letar/"lyssnar" rätt så märker du Guds reaktion på ditt svar. Och tro mig, Gud har mycket humor, kärlek, men också önskemål och du förstår varför den vägen är rätt även om det ibland är en obekväm väg.

Det kan vara alltifrån att för mig som är en introvert person öppna upp mig som jag har gjort i ett publikt forum är tufft, väldigt mycket så. Öppenheten uppskattas inte av dem med skölden framme och stoltheten i högsta hugg, det har jag erfarit tidigare i mitt liv. Jag skriver inte i försök att formulera mig så att jag blir alla till lags (det går inte och är heller inte rätt utan leder till en sorts artificiell "korrekthet" som man tex finner inom politiken där många fina ord döljer verkligheten i försök att vara till lags gentemot så många som möjligt, dock sällan med genuinitet bakom), utan min förhoppning är att genom att vara ärlig med vad jag tycker skall människor se det som ett tecken på min respekt gentemot dem. (Tänk lite som MMA, där man i synnerhet i Japansk sådan anses respektlös om man "håller igen" och inte ger sitt allt). Därför händer det alltid att somliga inte ser detta och istället tar en del saker som en förolämpning och tycker att jag är stundtals upplevs tvärt om respektlös eller liknande. Men jag kan inte diskutera Gud och min tro alltför ytligt heller. Jag skulle inte vara ärlig gentemot mig själv, forumets medmänniskor eller Gud. Egentligen diskuteras sådana saker mellan fyra ögon och inte via forum/chat etc, det är mycket mycket svårt för att inte säga omöjligt.

Åh, visst ser jag brister i mig själv - tro inte att jag ser på mig som någon som är förmer. Är övertygad om att jag inte alls är duktig i kontakten med Gud, men jag vet att jag har en kontakt och jag är också övertygad om att alla som /verkligen vill/ (dvs inte bara säger det med munnen och hjärnan utan med själen) också får den. Själv är jag inte så gammal och har mycket kvar att lära och utvecklas också som person. Jag är människa och gör saker som jag ångrar ibland, precis som alla andra. Det handlar inte om att bli någon sorts "supermänniska på Jorden som inte gör fel/syndar".

Åh, detta är så svårt att få det till att formulera så att det låter så som man menar. Språk är ännu rätt svåra att uttrycka annat med än ren informationsöverföring.

Nåväl, jag måste stanna här även om Guds arbete skulle kunna skrivas om och diskuteras så mycket mer och på så många andra sätt. Jag hoppas att du förstår att detta ovan endast är ett försök att få med några bitar av något så stort som Universum självt. En bra fråga du hade, men en svår uppgift att avhandla.

Visa signatur

WCG-dator: |AMD 2990WX @ 3.3GHz All Core| |ASRock Taichi X399| |Samsung 970 EVO M.2 500GB| |Quad Channel 64GB Corsair 2933Mhz @ 14-13-13-28-1T| |SilverArrow TR4| |PNY GTX 1080 8GB @ +185/+625MHz| |Corsair AX1200i 1200W| |Thermaltake Level 10 GT Snow Edition|

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Tumnus:

Själva poängen är att genom att låta folk fela så lär de sig. Vad lär man sig om ens föräldrar låter en leva i en bubbla hela livet? Det är själva grunden i kristen teologi.. Alltså att man döms genom hela livet... Gud gav en fri vilja och därför låter gud en få uppleva både fördelar och konsekvenser av sitt handlade. Hur många följare man har är helt irrelevant.

Säker på att det inte var Avpixlat du läste det på?

@Tumnus

Nej absolut inte, det är väl bara bra att kyrkorna kommer till användning då ingen vill betala för de ändå.
Vi som väljer den utgången.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tumnus:

Dels så är det där inte en "kyrka" i dess egentliga definition utan en församlingslokal och dels. så är det bra att man iallafall använder lokaler till något vettigt istället för att riva dem. Det hade däremot varit något helt annat om man rivit ut en äldre kyrka..

Att jag länkade dig fakta var för att du inte trodde på han som sa att detta sker. Ja det är/var en kyrka. Du kan försöka vrida på det hur mycket du vill men en kyrka var det ialf. Snacka om att dra efter halmstrån (flytta fokus på om det är en kyrka eller inte) Man ska försvara, även fast man är motbevisad. Ideologin är starkare en sanningen

Han du citerade
"De har väl börjar fundera att bygga moskéer av kyrkorna om fler går ur så byggnaderna kommer till användning.

Läste det någonstans."

Ditt svar
"Säker på att det inte var Avpixlat du läste det på?"

Sorg och glädje när kyrka blir moské

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Silcan:

Att jag länkade dig fakta var för att du inte trodde på han som sa att detta sker. Ja det är/var en kyrka. Du kan försöka vrida på det hur mycket du vill men en kyrka var det ialf. Snacka om att dra efter halmstrån (flytta fokus på om det är en kyrka eller inte) Man ska försvara, även fast man är motbevisad. Ideologin är starkare en sanningen

Han du citerade
"De har väl börjar fundera att bygga moskéer av kyrkorna om fler går ur så byggnaderna kommer till användning.

Läste det någonstans."

Ditt svar
"Säker på att det inte var Avpixlat du läste det på?"

Ja det gjorde du men när man tänker på "Kyrkor" så är det oftast involverat en separat byggnad med ett eller flera klocktorn. Det är även i allmän mun som man brukar särskilja bönelokaler/församlingsgårdar med kyrkor i och med att den förstnämnda varken har en kyrkogård eller klocktorn i sin närhet.. vilket i tidigare definitionen var ett krav för att det skulle få kallas kyrka. Dessa "Kyrkor" som involveras i artikeln ovan brukar sällan ha genomgått de ceremonier som är kravet för en kyrka vilket gör att de särskiljs från just traditionella kyrkor.

Att jag ifrågasatte källan är för att man blivit bombarderad av falska artiklar från både AP och FT samt av felaktiga påståenden de senaste åren om hur kyrkor dagligen går över till att bli moskér samtidigt som man driver ut präster mot deras vilja.. när det i verkligheten oftast handlar om att kyrkan rivs och ersätts med en bönelokal alt. att det är påhittat helt.

Skrivet av anon200632:

@Tumnus

Nej absolut inte, det är väl bara bra att kyrkorna kommer till användning då ingen vill betala för de ändå.
Vi som väljer den utgången.

Absolut även om jag inte räknar det som en kyrka. Det är alltid bättre (i stort sett) att gamla lokaler används istället för att nya byggs. Sparar tid, pengar och är bättre för miljön.

Visa signatur

||NZXT H440 Black/Red||Intel i5 2500k @ 4,2GHz ||Noctua NH-D14 ||GA-Z77X-UD3H ||8 gb Corsair Vengeance 1600mhz DDR3 ||MSI GeForce GTX 970 ||OCZ Agility 3 120GB SSD ||Samsung Spinpoint F3 1TB ||Corsair HX750W||
Software is like sex, it's better when it's free. - Linus Torvalds

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tumnus:

Att viga samkönade är rätt om man ska tolka Jesus ord istället för Paulus. Jesus sa att man ska älska sin nästkommande som man älskar sig själv.. Något Paulus bryter emot så nu handlar det om ordning här.. Är Jesus den man ska lyssna på eller Paulus? Dessutom finns det olika syner på om det ens är Paulus som skrev Korinthbreven eller inte... Vilket i sin tur skulle göra att de breven tappade enormt av auktoritet. Sedan att "plocka PK-poäng" är ett sådant barnsligt argument att det inte ens förtjänar att bemötas.

Sluta slingra dig; Det står i Bibeln att samkönade förhållanden är en synd. Du sitter ju och argumenterar mot tron och tar istället sida intill den rådande politiska trenden, normalisering av avvikande sexualiteter.
Du försöker dessutom underminera de Bibeltexter du inte anser stämmer överens med den Politiska Korrektheten. Du är otrolig. Att du kallar dig Kristen är ett skämt.

Svenska Kyrkan är bedrövligt sekulariserad och "tolererar" alla avvikare, syndare och icke-troende. Dina kommentarer bekräftar detta. Det kommer bara att bli värre. Och medlemsantalen kommer stadigt att minska i samma takt.

§1.1 /screamin-daemon, moderator
Permalänk
Avstängd
Skrivet av Zipparn:

Sluta slingra dig som en orm; Det står i Bibeln att samkönade förhållanden är en synd. Du sitter ju och argumenterar mot tron och tar istället sida intill den rådande politiska trenden, normalisering av avvikande sexualiteter.
Du försöker dessutom underminera de Bibeltexter du inte anser stämmer överens med den Politiska Korrektheten.

Svenska Kyrkan är bedrövligt sekulariserad och "tolererar" alla avvikare, syndare och icke-troende. Dina kommentarer bekräftar detta. Det kommer bara att bli värre. Och medlemsantalen kommer stadigt att minska i samma takt.

Nej. Jag sitter och argumenterar mot någon som har ofantligt svårt att inse att allt inte är svart och vit. Att alla inte tolkar skriften som du tolkar den. Ska man utgå från Jesus och hans läror så har du fel.. Jesus sa själv att genom honom skulle ett nytt förbund slutas. Att man ska behandla andra som man själv ska bli behandlad (Luk 6:31).. Eller ska man skita i detta för att du känner dig benägen att göra det? Eller du kanske anser att Paulus är mer att lyssna på än den människa som är central i kristendomen? Du vet.. Sonen? Gud inkarnerad genom treenigheten?

Ska man ignorera evangelierna bara för att du gillar att kalla homosexuella för syndare? Ja det står i Bibeln att samkönade förhållanden är en synd men i NT är det mest från obskyra brev påstådda komma från Paulus. Paulus i sin tur är inte Jesus. Han är inte gud.. Vill du påstå att gud gav fel budskap och "Paulus" gav rätt?

Dessutom har jag aldrig kallat mig för kristen. Jag är agnostiker och det enda kristna som kan appliceras till mig är att jag är döpt och att jag har konfirmerat mig (detta mest pga. brist på annat att göra). Inte ens påvestolen menar att homosexualitet i sig är en synd... (Benedictus XVI).

Visa signatur

||NZXT H440 Black/Red||Intel i5 2500k @ 4,2GHz ||Noctua NH-D14 ||GA-Z77X-UD3H ||8 gb Corsair Vengeance 1600mhz DDR3 ||MSI GeForce GTX 970 ||OCZ Agility 3 120GB SSD ||Samsung Spinpoint F3 1TB ||Corsair HX750W||
Software is like sex, it's better when it's free. - Linus Torvalds

Permalänk
Medlem

Nu ska jag gå ur, svenska kyrkan är uppenbart inte politiskt oberoende.

http://www.skovdenyheter.se/article/biskopens-svar-pa-sds-opp...

Visa signatur

AMD Ryzen 7 5800XASUS Prime X570-P64 GB DDR4WD Black SN850 M.2 - 1TBNvidia GeForce GTX 1060 6 GBCorsair RM750X V2DEEPCOOL GAMMAXX L240 V2Fractal Design Define R5

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Zipparn:

...
Sluta slingra dig; Det står i Bibeln att samkönade förhållanden är en synd. Du sitter ju och argumenterar mot tron och tar istället sida intill den rådande politiska trenden, normalisering av avvikande sexualiteter.
Du försöker dessutom underminera de Bibeltexter du inte anser stämmer överens med den Politiska Korrektheten.

Svenska Kyrkan är bedrövligt sekulariserad och "tolererar" alla avvikare, syndare och icke-troende. Dina kommentarer bekräftar detta. Det kommer bara att bli värre. Och medlemsantalen kommer stadigt att minska i samma takt.

Det står även i bibeln att det är en synd att äta skaldjur, bära kläder av blandmaterial eller att gå i kyrkan om du har glasögon ("närma dig guds altare med dålig syn" om vi nu ska citera korrekt så det kan bokstavstolkas ordentligt). Hoppas även att du har ordentlig koll på vilken sorts läder du har i dina skor och vilken sort skinn dina handskar är av så att du inte syndar!

Är alla kräftskivor också en form av samhällets normalisering av avvikande beteenden? För att inte tala om de lite fattigare fotbollsklubbarna som inte har råd med moderna fotbollar.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av ThreadRipper:

"Gud-teorin" kan te sig komplex, men för människor för inte så länge sedan var det mesta sunt förnuft. Man måste dock komma ihåg att ideal, normer etc förändras och det som var självklart idag är kontroversiellt imorgon (det sker mycket snabbt oftast dessutom). Än idag är de flesta av budorden sunt förnuft dock för de flesta (oavsett tro).

Okej, vari ser jag Guds arbete i världen: Detta är ett oerhört svåromfamnad punkt men får försöka komprimera ihop det till något ändå.
Detta nedan kan kännas oerhört "skumt" med det hårda skalet utanpå, stoltheten och skepticismen i högsta hugg redo och skölden av försvar för den egna övertygelsen redo. Man måste släppa sådant närhelst man talar om djupa ting.

För det första ser jag Gud som skaparen av universum och människan. Inte på det sättet att allt blev färdiggjort utan evolution utan det kan mycket väl ha varit via BigBang tex. Samtidigt ser jag att människan har fått en själ (också svårt att behandla denna aspekt om man inte tror på själen). Vi har fått ett liv och i min värld har Gud en plan för varje människas liv. Detta är dock inte samma sak som att tala om ett öde, utan vi har också fått fri vilja och kan således välja att följa Guds tänkta plan för oss eller välja den raka breda vägen fram i livet (för Guds väg är ofta smal och krokig, men det är å andra sidan är småvägar roligare att köra på i längden än motorväg om man använder den metaforen). Om vi väljer att följa Guds plan innebär det att man strävar mot de mål som man inser att man har i livet, vilket kan ske på många olika sätt via förgreningar i vägen som alla ser olika ut men leder mot samma mål.

Gud förslavar inte någon, du är fri och jag är fri att välja våra vägar. Du hjälper Gud när du hjälper dig själv och dina medmänniskor (goda människor i vår omgivning). Människor är ibland beroende av andra människors hjälp och tillsammans kan vi komplettera varandra. Han vill gärna att vi själva skall vilja ha en kontakt med honom och vara hans verktyg; och vi har fått hur mycket som helst att utforska i universum, och upptäcka vilken plan som finns för oss. Allt ifrån att leta andra livsformer och civilisationer till att lösa svåra problem, och det är helt upp till oss att prioritera hur vi tar tillvara på och förlägger åra resurser, talanger, gåvor som Gud gett var och en. Alla vet inte om sin gåva direkt utan hittar den ofta sedan. Vi är kort och gott fria att skapa vår egna (mänsklighetens liksom individens) lycka respektive olycka.

De stora miraklens tid från Bibeln är förbi kan man säga, men samtidigt finns det mirakel på Jorden som sker varje dag. Men det beror på hur man ser på saker och ting. Ser man lite avtrubbat på Livet så kan man tycka att liv är en ren konsekvens när korrekta miljöförhållanden råder tillräckligt länge.

Det viktigaste för mig är dock den individuella, personliga, för varje människa unika, kontakten med Gud. Nej, det är inte riktigt som att skriva skriva på Skype till Gud.
Att be innebär inte bara att be /om/ något, utan framförallt att samtala, tacka, fråga, undra. Vi människor är ofta dåliga på att se/höra/uppleva/förstå Guds svar dock, varför många är skeptiska till att Gudskontakt finns. Initiativet ligger framförallt på människan dock. "Sök och du skall finna...". Du måste vilja det, på riktigt, i själen, inifrån ditt hjärta. Med en halvhjärtad attityd som att "jag kan testa en gång och får jag inget svar så lägger jag ner" leder sällan till att man finner Gud. Gud lyssnar, på alla, men han lyssnar inte på det du säger med munnen utan med ditt hjärta och själ. Språk är ganska trubbiga medel för att beskriva ens inre väsen, så det gör din själ bättre själv när du samtalar med Gud. Man kan liksom inte "lura" Gud, hav känner dig mycket väl och lyssnar på vad du säger, men lyssnar framförallt på ditt inre som säger mycket mer. Han vill veta dina rädslor, vad som på riktigt gör dig glad, vad som har satt spår i din själ och vad själen vill uppnå i det (relativt sett korta) livet på Jorden. Om själen lider av synd, kan Gud rena denna med hans förlåtelse så att du kan gå rakryggad vidare i ditt liv, om du ångrar dig och lärt dig/utvecklats av dina erfarenheter.

Gud svarar, men också han gör det inte via ord och språk som du är van vid för han vill inte nå din hjärna utan ditt hjärta och din själ, om du ser vad jag menar. Du kommer att "känna" kontakten med Gud, i vardagen hans närvaro, i jobbiga situationer, under glada stunder, när du känner dig ensam och tror att du just är helt ensam. Precis som med mycket här i livet måste man vilja och lära sig att lyssna, lära, känna, förlåta, förnimma, se, höra. Och så även när det kommer till Guds svar och också de frågor som du kommer att märka att också Gud har till dig - för någon ensidig monolog från människans sida har jag förstått att han inte vill ha. Dina handlingar (om du låter dig vara ett Guds redskap) kan vara ett mycket bra sätt att svara Gud, bönen ibland ett annat. Om du letar/"lyssnar" rätt så märker du Guds reaktion på ditt svar. Och tro mig, Gud har mycket humor, kärlek, men också önskemål och du förstår varför den vägen är rätt även om det ibland är en obekväm väg.

Det kan vara alltifrån att för mig som är en introvert person öppna upp mig som jag har gjort i ett publikt forum är tufft, väldigt mycket så. Öppenheten uppskattas inte av dem med skölden framme och stoltheten i högsta hugg, det har jag erfarit tidigare i mitt liv. Jag skriver inte i försök att formulera mig så att jag blir alla till lags (det går inte och är heller inte rätt utan leder till en sorts artificiell "korrekthet" som man tex finner inom politiken där många fina ord döljer verkligheten i försök att vara till lags gentemot så många som möjligt, dock sällan med genuinitet bakom), utan min förhoppning är att genom att vara ärlig med vad jag tycker skall människor se det som ett tecken på min respekt gentemot dem. (Tänk lite som MMA, där man i synnerhet i Japansk sådan anses respektlös om man "håller igen" och inte ger sitt allt). Därför händer det alltid att somliga inte ser detta och istället tar en del saker som en förolämpning och tycker att jag är stundtals upplevs tvärt om respektlös eller liknande. Men jag kan inte diskutera Gud och min tro alltför ytligt heller. Jag skulle inte vara ärlig gentemot mig själv, forumets medmänniskor eller Gud. Egentligen diskuteras sådana saker mellan fyra ögon och inte via forum/chat etc, det är mycket mycket svårt för att inte säga omöjligt.

Åh, visst ser jag brister i mig själv - tro inte att jag ser på mig som någon som är förmer. Är övertygad om att jag inte alls är duktig i kontakten med Gud, men jag vet att jag har en kontakt och jag är också övertygad om att alla som /verkligen vill/ (dvs inte bara säger det med munnen och hjärnan utan med själen) också får den. Själv är jag inte så gammal och har mycket kvar att lära och utvecklas också som person. Jag är människa och gör saker som jag ångrar ibland, precis som alla andra. Det handlar inte om att bli någon sorts "supermänniska på Jorden som inte gör fel/syndar".

Åh, detta är så svårt att få det till att formulera så att det låter så som man menar. Språk är ännu rätt svåra att uttrycka annat med än ren informationsöverföring.

Nåväl, jag måste stanna här även om Guds arbete skulle kunna skrivas om och diskuteras så mycket mer och på så många andra sätt. Jag hoppas att du förstår att detta ovan endast är ett försök att få med några bitar av något så stort som Universum självt. En bra fråga du hade, men en svår uppgift att avhandla.

Med andra ord kan man säga lite grovt säga att du ser det lite som ett bisamhälle där alla samlar nektar till drottningen igenom dåd och du har en känsla att något större än dig har kontakt på en medveten/undermedveten nivå och ger dig en känsla av samhörighet där gud lyssnar och förlåter e.v synder och där du kan dela vad som känns betydelsefullt den dagen och vägleder dig att finna vägen igenom livet men det är du som i slutänden gör besluten och väljer vägen du går och du är fri

Problemet för mig där är att om du spelar guds spel efter hans regler där du måste hålla dig inom guds ramar eller brinna i helvetet om han inte förlåter dig känns lite som nordkoreansk frihet där allt är tillåtet bara du gör som jag säger och blir lite skevt

Däremot tror jag inte miraklens tid är förbi utan dom händer hela tiden men vi är så medvetna om världen att människor tar personer som stollar om dom säger jag är Jesus och guds son och skulle gissa han rymt från psyket eller tagit en rejäl dos av nått starkt och vi är medvetna om problemen som kan få en människa att tro dom är eller spelar korten att dom är någon högre varelse och mirakel har aldrig varit mirakel utan människan är mer medveten

Personliga delen förstår jag hur du tänker och är många som ser det så men hur vet du att det är gud och inte dig själv du talar med för hjärnan är ganska duktig att vrida saker och jag kan diskutera saker med mig själv i huvudet och bolla saker där något fastnar i det undermedvetna och leder till jag har en känsla av att förstå en sak som är för mig okänd genom att dra paralleller med andra saker och är mer på en undermedveten nivå som man kan uppleva det och är som man ligger i mellan dröm och vaket tillstånd och är vad jag tror gör att många drar paralleller till gud från och handlar inte om gud utan ens undermedvetna man har kontakt med

Jag tror inte att människor med religiös tro försöker vara supermänniskor och alla människor har brister men gud delen har jag svårt att se röda tråden på varför man tror på något man aldrig kan se eller röra för man har en känsla att höra ihop med en högre varelse och ser en koppling med den och min första tanke är att personer som tror på gud ofta behöver nått större än sig själv för annars blir livet för överväldigande och hjärnans respons är tro

Jag förstår det är svårt att förklara och är som du säger personligt och jag kan respektera det men delen jag har svårast att förstå är hur man kan tro på en gud så starkt att en stor del av ens existens upptas av tron och många kan inte ens närma sig tanken en värld utan gud och finns ganska många där hela deras värld rasar om dom slutar tro och jag har svårt att se varför nått så abstrakt som en gud ändå är har sådan påverkan när man inte kan ha nån verklig fysisk kontakt med den

Edit: Intressant ämne och hade i bakhuvudet en video jag såg förut för längesedan med Dawkins men kunde för mitt liv inte komma på andra personens namn men hittade den idag och är George Coyne och bästa diskutionen i ämnet jag sett där båda sidor är smartare än dom flesta men är lite där vi är men låååångt bättre förklarat

och den är lång men värd en timme

Visa signatur

i3 6100 - MSI b150m pro-vd - 8gb 2133 ddr4 - GTX 950 GAMING 2G - z400s 120gb ssd - 1tb WD blue - Corsair 500w

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zipparn:

Sluta slingra dig; Det står i Bibeln att samkönade förhållanden är en synd. Du sitter ju och argumenterar mot tron och tar istället sida intill den rådande politiska trenden, normalisering av avvikande sexualiteter.
Du försöker dessutom underminera de Bibeltexter du inte anser stämmer överens med den Politiska Korrektheten.

Svenska Kyrkan är bedrövligt sekulariserad och "tolererar" alla avvikare, syndare och icke-troende. Dina kommentarer bekräftar detta. Det kommer bara att bli värre. Och medlemsantalen kommer stadigt att minska i samma takt.

Ja, det är som du beskriver – en väldigt positiv utveckling.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av lord_vasagos:

Med andra ord kan man säga lite grovt säga att du ser det lite som ett bisamhälle där alla samlar nektar till drottningen igenom dåd och du har en känsla att något större än dig har kontakt på en medveten/undermedveten nivå och ger dig en känsla av samhörighet där gud lyssnar och förlåter e.v synder och där du kan dela vad som känns betydelsefullt den dagen och vägleder dig att finna vägen igenom livet men det är du som i slutänden gör besluten och väljer vägen du går och du är fri

Problemet för mig där är att om du spelar guds spel efter hans regler där du måste hålla dig inom guds ramar eller brinna i helvetet om han inte förlåter dig känns lite som nordkoreansk frihet där allt är tillåtet bara du gör som jag säger och blir lite skevt

Däremot tror jag inte miraklens tid är förbi utan dom händer hela tiden men vi är så medvetna om världen att människor tar personer som stollar om dom säger jag är Jesus och guds son och skulle gissa han rymt från psyket eller tagit en rejäl dos av nått starkt och vi är medvetna om problemen som kan få en människa att tro dom är eller spelar korten att dom är någon högre varelse och mirakel har aldrig varit mirakel utan människan är mer medveten

Personliga delen förstår jag hur du tänker och är många som ser det så men hur vet du att det är gud och inte dig själv du talar med för hjärnan är ganska duktig att vrida saker och jag kan diskutera saker med mig själv i huvudet och bolla saker där något fastnar i det undermedvetna och leder till jag har en känsla av att förstå en sak som är för mig okänd genom att dra paralleller med andra saker och är mer på en undermedveten nivå som man kan uppleva det och är som man ligger i mellan dröm och vaket tillstånd och är vad jag tror gör att många drar paralleller till gud från och handlar inte om gud utan ens undermedvetna man har kontakt med

Jag tror inte att människor med religiös tro försöker vara supermänniskor och alla människor har brister men gud delen har jag svårt att se röda tråden på varför man tror på något man aldrig kan se eller röra för man har en känsla att höra ihop med en högre varelse och ser en koppling med den och min första tanke är att personer som tror på gud ofta behöver nått större än sig själv för annars blir livet för överväldigande och hjärnans respons är tro

Jag förstår det är svårt att förklara och är som du säger personligt och jag kan respektera det men delen jag har svårast att förstå är hur man kan tro på en gud så starkt att en stor del av ens existens upptas av tron och många kan inte ens närma sig tanken en värld utan gud och finns ganska många där hela deras värld rasar om dom slutar tro och jag har svårt att se varför nått så abstrakt som en gud ändå är har sådan påverkan när man inte kan ha nån verklig fysisk kontakt med den

Edit: Intressant ämne och hade i bakhuvudet en video jag såg förut för längesedan med Dawkins men kunde för mitt liv inte komma på andra personens namn men hittade den idag och är George Coyne och bästa diskutionen i ämnet jag sett där båda sidor är smartare än dom flesta men är lite där vi är men låååångt bättre förklarat https://www.youtube.com/watch?v=3L15e2sNZsU
och den är lång men värd en timme

Tro på Gud kan man göra och ha sunt förnuft, vara för vetenskap etc. Finns många som inte har en tro och gör karriär som inom Vatikanen, katolicismen ser ju på påven som Guds högra hand, vilket är befängt och dessutom har Vatikanen inte tagit avstånd från sin folkmordspolitik, polske påven Johannes Paulus II var definitivt ondskan personifierad:

Citat:

Pope John Paul II should not be made a saint this weekend because of his abject failure to bring to justice sexually abusive priests and the bishops who covered up their crimes, victims of clerical sex abuse said today.
The late Polish pontiff could have prevented "thousands" of children from being raped by pedophile priests but instead chose to ignore the scandal in the interests of protecting the image of the Catholic Church, victims from three continents said on the eve of his canonization.

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/the-pope/10787986/P...

Permalänk
Skrivet av lord_vasagos:

Med andra ord kan man säga lite grovt säga att du ser det lite som ett bisamhälle där alla samlar nektar till drottningen igenom dåd och du har en känsla att något större än dig har kontakt på en medveten/undermedveten nivå och ger dig en känsla av samhörighet där gud lyssnar och förlåter e.v synder och där du kan dela vad som känns betydelsefullt den dagen och vägleder dig att finna vägen igenom livet men det är du som i slutänden gör besluten och väljer vägen du går och du är fri

Problemet för mig där är att om du spelar guds spel efter hans regler där du måste hålla dig inom guds ramar eller brinna i helvetet om han inte förlåter dig känns lite som nordkoreansk frihet där allt är tillåtet bara du gör som jag säger och blir lite skevt

Däremot tror jag inte miraklens tid är förbi utan dom händer hela tiden men vi är så medvetna om världen att människor tar personer som stollar om dom säger jag är Jesus och guds son och skulle gissa han rymt från psyket eller tagit en rejäl dos av nått starkt och vi är medvetna om problemen som kan få en människa att tro dom är eller spelar korten att dom är någon högre varelse och mirakel har aldrig varit mirakel utan människan är mer medveten

Personliga delen förstår jag hur du tänker och är många som ser det så men hur vet du att det är gud och inte dig själv du talar med för hjärnan är ganska duktig att vrida saker och jag kan diskutera saker med mig själv i huvudet och bolla saker där något fastnar i det undermedvetna och leder till jag har en känsla av att förstå en sak som är för mig okänd genom att dra paralleller med andra saker och är mer på en undermedveten nivå som man kan uppleva det och är som man ligger i mellan dröm och vaket tillstånd och är vad jag tror gör att många drar paralleller till gud från och handlar inte om gud utan ens undermedvetna man har kontakt med

Jag tror inte att människor med religiös tro försöker vara supermänniskor och alla människor har brister men gud delen har jag svårt att se röda tråden på varför man tror på något man aldrig kan se eller röra för man har en känsla att höra ihop med en högre varelse och ser en koppling med den och min första tanke är att personer som tror på gud ofta behöver nått större än sig själv för annars blir livet för överväldigande och hjärnans respons är tro

Jag förstår det är svårt att förklara och är som du säger personligt och jag kan respektera det men delen jag har svårast att förstå är hur man kan tro på en gud så starkt att en stor del av ens existens upptas av tron och många kan inte ens närma sig tanken en värld utan gud och finns ganska många där hela deras värld rasar om dom slutar tro och jag har svårt att se varför nått så abstrakt som en gud ändå är har sådan påverkan när man inte kan ha nån verklig fysisk kontakt med den

Edit: Intressant ämne och hade i bakhuvudet en video jag såg förut för längesedan med Dawkins men kunde för mitt liv inte komma på andra personens namn men hittade den idag och är George Coyne och bästa diskutionen i ämnet jag sett där båda sidor är smartare än dom flesta men är lite där vi är men låååångt bättre förklarat https://www.youtube.com/watch?v=3L15e2sNZsU
och den är lång men värd en timme

Hehe, det var ett intressant försök att deducera till något i form av konkreta punkter, men det finns några skillnader som gör det hela icke-jämförbart med ett bisamhälle + Nordkorea. Det kan dock för dagens "moderniserade människor" verka verklighetsfrämmande stundtals, men som egentligen är sunt förnuft för många:

Du arbetar inte /åt/ Gud, likt bin blint gör för för sin drottning. Du lever och samarbetar, umgås och drar lärdom, samlar erfarenheter och utvecklas /med/ Gud. Häri ligger den stora stora skillnaden som gör det hela mycket annorlunda än ett sorts bisamhälle, men utifrån är det lätt att missa detaljer som gör att man kan tyckas se på det som tex ett mekaniskt bisamhälle om man inte funderar på skillnaden i dessa olikheter.

Och, nästa stora punkt är att man gör det för att/om man vill det själv, att hålla kontakt med Gud och hans Godhet och välvilja. I slutändan är strävan efter godhet i världen något som Gud gärna vill att vi själva skall sträva efter, med just Herren som ledstjärna, för människor är instabila fritänkare som ibland/ofta styrs av begär, lust, åtrå, egoism, själverkännande, status, rikedom, avund m.m. Saker som är naturligt att känna, men också är viktigt för människan att känna igen och lära sig att ha styrkan att sådant som är av ondo (åtrå behöver inte vara av ondo, det beror självfallet på kontexten osv, men du förstår säkert vilka sorters kontexter jag talar om).

Om Gud skapade dig och gav dig en själ och en kropp, så vet han också hur människan han skapade är - att vi både kan göra gott och ont, rätt och fel, känna lycka och sorg osv. Han förstår mycket väl att vi ibland inte tänker efter innan vi gör något, att vi kan hamna i fel sällskap etc - och det här är ett exempel så det är viktigt att ha en tro på Gud från barnsben för att kunna ta sig ur det och inte hamna i en spiral i det av människan skapade rättssystem, gäng, kriminalitet vilket ju längre det tillåts pågå också tar dig längre från Gud. Det är inte lätt att hitta Gud när man redan åkt dit om man inte redan har sin tro att förlita sig på. Människor kan inte alltid förlåta dig, människor kan inte rena själen från synd (oavsett om du ångrar eller drar lärdom av synder eller ej). Det kan endast Gud göra, via tron på Jesus.

Hur jag vet att jag inte talar med mig själv, som du undrar? Som jag skrev så talar inte Gud i konkret mening (som en röst i huvudet eller liknande), nej (inte för mig åtminstone). Det är inte någon röst, inte något halvsömnigt tillstånd, inte när man tagit ett par glas vin. Du kommunicerar med din själ, som är som din avslöjande entitet, med Gud. Du känner hans svar, du kan till och med se Guds verk konkret utav händelser i ditt liv, som du kommer att förstå är (eller kommer att bli) viktiga i ditt liv. Och du kommer att förstå att det inte endast är "slumpen" eller sannolikhet (har själv läst åtminstone grundläggande sannolikhetslära en gång i tiden). Det är skillnad, för du kommer helt klart att förstå vad som är en konsekvens av sannolikhet och vad som är Gud. Det är nästintill oförklarbart i detta format, utan måste upplevas. Annars är det så enkelt för något utifrån att bara säga "slump", "sannolikhet" tex.

Samtidigt vill inte Gud tvinga sig på i ditt liv. För att det är ditt liv. Men däremot vill han att var och en ska ha fått chansen att ta del av Evangeliet och bedöma själv om man vill vara ett Guds barn eller ej (därav missionärsyrket - att varje människa skall ha fått /chansen/). Så länge man själv aktivt säger nej kommer Gud att respektera ditt val, för det är ditt liv som han gav dig. Han vill inte ha en marionettdocka som blint tror på honom, det är just därför han kommunicerar om du själv vill och tar initiativ. Gud tar också initiativ, men precis som människor idag är blinda för mirakel, som du själv skriver, så är det lätt att missa Guds försök i synnerhet om man inte associerar någon händelse som en möjlighet till att det är Guds tecken till dig.

Varför tron upptar så stor del av livet...jag tror att det är för att när man funnit Gud och ser att hans godhet och mål överensstämmer med vad man också förstår är godhet så vill man ju inte lämna den (finns så klart folk som tappar sin tro och är man inte så stark i sin tro som man trodde (tex om man inte fått ha med sig och utveckla sin tro och kontakt med Gud redan när man var barn) så kan jag tänka mig att det blir mycket svårare.

Värt att notera är att många blandar ihop godhet med naivitet och pacifism och gärna dessa två sistnämnda tillsammans. Detta är dock vitt skilda koncept jämfört med godhet som ligger så långt ifrån varandra som det nästan är möjligt och det är livsfarligt för både individ och samhället ur ett makroskopiskt perspektiv när dessa begrepp och idéer sammanflätas till ett.

Och slutligen, till skillnad från bisamhällen och Nordkorea så är det inte så att budorden (som Gud ändå får anses tycka är de viktigaste grundpelarna i en människas liv) egentligen är speciellt främmande eller konstiga. De är vad jag kallar sunt förnuft så det är ju inte så då att jag tycker att jag måste slaviskt följa något som jag egentligen inte vill eller inte håller med om eller inte tycker om. Finns det några budord som gör att du skulle känna att du blev tvingad till att följa slaviskt mot din vilja tex och som skulle få det att kännas som en "Nordkoreansk frihet"?

Att man (själen, inte kroppen och hjärnan) kommer till helvetet om man tex mördar folk och varken besitter ånger eller har en dialog med Gud så är det inte så konstigt att själen är tyngd av synd, och i himmelriket kan inte själar med synd finnas (annars skulle samma sak ske där som på jorden där vi har våra problem i samhället). Om du (din själ) blivit förlåten av Gud (vilket jag inte kan svara på hur Gud avgör om man skall bli, utan är upp till var och en som söker förlåtelse i dialog med Gud att förstå) betyder det att din själ är renad från synd och är lika välkommen till himmelriket som alla andra själar där. Och Gud vet som din skapare om du ljuger eller talar sanning när du ber. Ljuger du så syndar du bara mer och hjälper varken dig själv, Guds vilja eller dina medmänniskor.

På samma sätt som man måste ta hand om sig kroppsligt behöver man också ta hand om sig andligt, för själen behöver tas om hand om på samma sätt som kroppen. På samma sätt är det skillnad att älska någon med kroppen/hjärnan/intellektet eller att göra det ur själen. Själsfränder heter det just för att bandet är mycket starkare på ett helt annat plan och människor med sådana band är svåra att skilja åt, de kan gå igenom alla livets prövningar tillsammans och endast komma ut starkare och närmare varandra efteråt. Jag kan säga att jag inte har hittat någon själsfrände bland människor ännu, och vet inte om/när/hur så kommer att ske, men min poäng här är just att det är på detta sätt kommunikationen med Gud också sker, via själen, och därför kan man förstå hur bandet mellan varje människa och Gud kan växa sig starkare med alla erfarenheter man tillsammans tar sig igenom i livet. Och ett starkt sådant band med Gud behövs, för livet är ju sällan en dans på rosor. Men man ska heller inte tro att Gud endast behövs när saker och till är illa i livet. Tvärt om är många av de bästa stunderna när man får dela glädje med Gud och just kunna få känna Guds godhet och själv känna tacksamhet för livet i sig och för Guds närvaro i det.

Som sagt, jättesvårt att förklara
Men kort sagt så tror jag att man som ateist kan känna sig stundtals lite rädd för att "råka fastna i något" som just nu känns "skumt och främmande". "Tänk om jag blir hjärntvättad" och så vidare. Och detta är också en parallell till det du nämnde att människor blir troende för att livet blir överväldigande annars. Man skulle kunna formulera det omvänt för ateister också. Man vill inte ens försöka våga möta Gud, för tänk om det visar sig att man finner kontakt med honom...då kan livet plötsligt känns överväldigande också. Överväldigande blir livet alltid när ens övertygelser står på prov helt enkelt. Gud vill dock inte att du skall lämna honom och därför ser han till att finnas där för dig, alltid, och bara man förstår hur man skall "lyssna" så kommer man också att "höra" hans svar. Order "bara" kan av misstag få det att kännas som en bagatell dock.

Den analytiska hjärnan filtrerar (bort) oerhört mycket information mycket snabbt. En valfri optisk illusion kan snabbt bevisa att vi ser en 3D-värld som vi tycker ser okej ut bara efter hjärnans massiva och konstanta bildbehandling i realtid. Vår hjärna lägger stora resurser på att skapa en förenklad värld - varför det är lätt att förstå att ett bisamhälle + Nordkorea är en mycket sannolik slutsats att man drar när hjärnan försöker hitta alla minsta gemensamma nämnare, stereotypa drag, matcha detta mot tidigare minnen och erfarenheter, all sin kunskap och köra pattern-matching för att komma fram till att det finns paralleller med bisamhälle + Nordkorea. Obs att jag hånar absolut inte dig för denna slutsats, tvärt om har jag full förståelse för den och hur den kan ha uppkommit. För det är inte förrän man börjar gå vidare och försöker finna "detaljerna" som skapar hela skillnaden, som man kan se att de parallella linjerna man fann kanske inte riktigt var helt parallella (eller tvärt om så får man bekräftat att så var fallet i andra fall). Det är tack vare hjärnans fantastiska förmåga att göra så som man kan göra det lättare att förstå och finna paralleller mellan olika språks ord och uppbyggnad tex så det är helt rätt att börja så. Men senare när man studerat ett nytt språk ett tag, byggt upp ordförråd m.m. som man kan börja finna de många detaljer som ändå gör språken olika och unika.

Vill gärna kolla på videon du länkade till, tack för länken! Jag vill dock ta mig tid till detta så en vardagsnatt är nog inte det bästa tillfället.

Visa signatur

WCG-dator: |AMD 2990WX @ 3.3GHz All Core| |ASRock Taichi X399| |Samsung 970 EVO M.2 500GB| |Quad Channel 64GB Corsair 2933Mhz @ 14-13-13-28-1T| |SilverArrow TR4| |PNY GTX 1080 8GB @ +185/+625MHz| |Corsair AX1200i 1200W| |Thermaltake Level 10 GT Snow Edition|

Permalänk
Medlem

Förutom religiösa själ så finns det även humana själ att stanna i svenska kyrkan (varför jag själv stannat). Bla hjälper kyrkan till i krisområden och är snabbt på plats när naturkatastrofer händer. Dessutom ger de svenskar i utlandet en samlingsplats för att fira svenskhet traditioner. https://www.svenskakyrkan.se/vart-arbete

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk

jag förstår inte varför så många är med i kyrkan.
jag har en kompis som inte är troende men hela hans familj är med och ingen vill gå ur :S

jag gick ur för länge sedan, gifte mig för 0kr med en som inte heller är med i kyrkan (vi gifte oss inte i någon kyrka)

Visa signatur

Asus WS X299 SAGE/10G | i9-10980XE | 6700XT | Samsung G9 | Dark Power Pro P8 900W | Define R5 Limited Gold | WD Black SN750 1TB NVMe | 8x Micron M500 960GB RAID 0

Asus Rampage IV | Xeon E5 1680 V2 | 64GB 1866MHz | GTX 980 Ti | NEC MultiSync FE2111SB (CRT) | Fractal Edison 750W | Define R2 | Liteon 512GB NVMe | 4x Micron M500 960GB RAID 0

Permalänk
Medlem
Skrivet av Cordinator:

jag förstår inte varför så många är med i kyrkan.
jag har en kompis som inte är troende men hela hans familj är med och ingen vill gå ur :S

jag gick ur för länge sedan, gifte mig för 0kr med en som inte heller är med i kyrkan (vi gifte oss inte i någon kyrka)

Passivitet.

Till största del finansieras kyrkan med intäkter för passiva medlemmar som inte aktiv bryr sig. Ska bli intressant när kyrkan inte längre får ta in medlemsavgifter via skattesedeln, vilket är bara en tidsfråga. Troligen kommer din kompis familj som inte är troende att gå i "taket" när de får en varsin faktura på drygt 3000kr.

Permalänk
Skrivet av sunnis:

Passivitet.

Till största del finansieras kyrkan med intäkter för passiva medlemmar som inte aktiv bryr sig. Ska bli intressant när kyrkan inte längre får ta in medlemsavgifter via skattesedeln, vilket är bara en tidsfråga. Troligen kommer din kompis familj som inte är troende att gå i "taket" när de får en varsin faktura på drygt 3000kr.

haha, ja det vore något.
polaren ville dock gå ur för cirka 10 år sedan men hans föräldrar avrådde honom från det.

själv har jag sparat cirka 40000 på 10 år, en hel del pengar när man tänker efter

Visa signatur

Asus WS X299 SAGE/10G | i9-10980XE | 6700XT | Samsung G9 | Dark Power Pro P8 900W | Define R5 Limited Gold | WD Black SN750 1TB NVMe | 8x Micron M500 960GB RAID 0

Asus Rampage IV | Xeon E5 1680 V2 | 64GB 1866MHz | GTX 980 Ti | NEC MultiSync FE2111SB (CRT) | Fractal Edison 750W | Define R2 | Liteon 512GB NVMe | 4x Micron M500 960GB RAID 0

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Србо:

Tro på Gud kan man göra och ha sunt förnuft, vara för vetenskap etc. Finns många som inte har en tro och gör karriär som inom Vatikanen, katolicismen ser ju på påven som Guds högra hand, vilket är befängt och dessutom har Vatikanen inte tagit avstånd från sin folkmordspolitik, polske påven Johannes Paulus II var definitivt ondskan personifierad:
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/the-pope/10787986/P...

Folkmordspolitik?

Visa signatur

||NZXT H440 Black/Red||Intel i5 2500k @ 4,2GHz ||Noctua NH-D14 ||GA-Z77X-UD3H ||8 gb Corsair Vengeance 1600mhz DDR3 ||MSI GeForce GTX 970 ||OCZ Agility 3 120GB SSD ||Samsung Spinpoint F3 1TB ||Corsair HX750W||
Software is like sex, it's better when it's free. - Linus Torvalds

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Cordinator:

haha, ja det vore något.
polaren ville dock gå ur för cirka 10 år sedan men hans föräldrar avrådde honom från det.

själv har jag sparat cirka 40000 på 10 år, en hel del pengar när man tänker efter

Det är en rejäl besparing, och en bra anledning till att verkligen överväga om det är något man vill stödja om man inte är troende.

Vad gäller att gå ur så är det nog många som egentligen inte ser någon vits med religion och egentligen vill gå ur men drar sig för att det är osmidigt att lämna men också för vad andra tycker, speciellt personer nära en själv.

I slutändan är det ju var och ens egna åsikt som räknas och då medlemskap i SvK inte medför några direkta nackdelar av att lämna (man får fortfarande betala begravningsavfgiften trots allt (sekulera mera!)) så kan man gott lämna om man nu också vill det.
Finns pengar att spara och lägga på något vettigare.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Cordinator:

haha, ja det vore något.
polaren ville dock gå ur för cirka 10 år sedan men hans föräldrar avrådde honom från det.

själv har jag sparat cirka 40000 på 10 år, en hel del pengar när man tänker efter

Tänk dig vad du skulle spara om du började cykla istället för att köra bil?

Visa signatur

||NZXT H440 Black/Red||Intel i5 2500k @ 4,2GHz ||Noctua NH-D14 ||GA-Z77X-UD3H ||8 gb Corsair Vengeance 1600mhz DDR3 ||MSI GeForce GTX 970 ||OCZ Agility 3 120GB SSD ||Samsung Spinpoint F3 1TB ||Corsair HX750W||
Software is like sex, it's better when it's free. - Linus Torvalds

Permalänk
Hedersmedlem

*Tråd rensad i enlighet med §1.1 och §1.2*

Vänligen höj nivån, personangrepp, hets mot folkgrupp och liknande är inte ok.
/moderator

Visa signatur

Danskjävel så krattar som en skrivare...

Permalänk
Inaktiv

Alla som är förundrade över att vi har krig i världen kanske kan läsa den här tråden ett par gånger, läsa igenom varje argument.

Vi tror att alla länder långt-bort-där-vi-inte-hittar-på-kartan är dumma idioter som inte förstår att vi i västvärlden är civilicerade och tillåter oliktänkande. Man sitter hemma och bygger sin fina hemmabio för 50.000 och går och köper fin-pizza på fredagar, och å andra sidan sparar man några kronor på svenska kyrkan.

Om man anser att kristendomen eller religon i överhuvudtaget är det ondaste av allt så kan jag förstå att man vill gå ur kyrkan. Om man dock anser att kyrkan nog kan tillföra glädje, kanske inte för sig själv utan för andra så har man nog råd att vara med, för det är förmodligen den enda välgörenheten som man bidrar med.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ThreadRipper:

Ohotat längsta inlägget jag någonsin läst här på SweC

Detta var nog även det mest menlösa inlägget jag skrivit...

Permalänk
Skrivet av Tumnus:

Tänk dig vad du skulle spara om du började cykla istället för att köra bil?

nja, en cykel är inte gratis, sen så blir den fan stulen eller vandaliserad direkt
lite drygt att cykla 15 mil till jobbet också

Visa signatur

Asus WS X299 SAGE/10G | i9-10980XE | 6700XT | Samsung G9 | Dark Power Pro P8 900W | Define R5 Limited Gold | WD Black SN750 1TB NVMe | 8x Micron M500 960GB RAID 0

Asus Rampage IV | Xeon E5 1680 V2 | 64GB 1866MHz | GTX 980 Ti | NEC MultiSync FE2111SB (CRT) | Fractal Edison 750W | Define R2 | Liteon 512GB NVMe | 4x Micron M500 960GB RAID 0

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Cordinator:

nja, en cykel är inte gratis, sen så blir den fan stulen eller vandaliserad direkt
lite drygt att cykla 15 mil till jobbet också

Kan din bil iof. också bli. Kollektivtrafik brukar spara en ett antal kronor.

Skrivet av studiox_swe:

Alla som är förundrade över att vi har krig i världen kanske kan läsa den här tråden ett par gånger, läsa igenom varje argument.

Vi tror att alla länder långt-bort-där-vi-inte-hittar-på-kartan är dumma idioter som inte förstår att vi i västvärlden är civilicerade och tillåter oliktänkande. Man sitter hemma och bygger sin fina hemmabio för 50.000 och går och köper fin-pizza på fredagar, och å andra sidan sparar man några kronor på svenska kyrkan.

Om man anser att kristendomen eller religon i överhuvudtaget är det ondaste av allt så kan jag förstå att man vill gå ur kyrkan. Om man dock anser att kyrkan nog kan tillföra glädje, kanske inte för sig själv utan för andra så har man nog råd att vara med, för det är förmodligen den enda välgörenheten som man bidrar med.

Den som beskyller religion för allt ont tenderar vara de som gillar enkla lösningar.. Att se den riktiga orsaken till konflikter (alltså människans oförmåga att acceptera andras åsikter) är uppenbarligen för komplicerat.

Visa signatur

||NZXT H440 Black/Red||Intel i5 2500k @ 4,2GHz ||Noctua NH-D14 ||GA-Z77X-UD3H ||8 gb Corsair Vengeance 1600mhz DDR3 ||MSI GeForce GTX 970 ||OCZ Agility 3 120GB SSD ||Samsung Spinpoint F3 1TB ||Corsair HX750W||
Software is like sex, it's better when it's free. - Linus Torvalds

Permalänk
Avstängd

Det är väl ganska enkelt: Tror du på den kristna guden? Om ja, tycker du att svenska kyrkan förvaltar denna tro på ett bra sätt? Svarar du ja på båda dessa frågor så stanna i kyrkan annars ger du ju pengar till något du inte tror på.

Vill du bevara gamla byggnader eller hjälpa de som har det sämre än dig finns det många bättre organisationer som gärna tar emot pengar utan moralkakor och indoktrinering. Gillar man moralkakor och indoktrinering så anser jag att det ändå finns bättre organisationer att ge sina pengar, stadsmissionen exempelvis.

Skrivet av studiox_swe:

Alla som är förundrade över att vi har krig i världen kanske kan läsa den här tråden ett par gånger, läsa igenom varje argument.

Vi tror att alla länder långt-bort-där-vi-inte-hittar-på-kartan är dumma idioter som inte förstår att vi i västvärlden är civilicerade och tillåter oliktänkande. Man sitter hemma och bygger sin fina hemmabio för 50.000 och går och köper fin-pizza på fredagar, och å andra sidan sparar man några kronor på svenska kyrkan.

Jag vet inte vad du är upprörd över riktigt. Menar du att alla som inte är med i kyrkan slösar sina pengar på "onödiga" saker? Och i förlängningen att de som är med i kyrkan inte gör det? För då har du fel.

Citat:

Om man anser att kristendomen eller religon i överhuvudtaget är det ondaste av allt så kan jag förstå att man vill gå ur kyrkan. Om man dock anser att kyrkan nog kan tillföra glädje, kanske inte för sig själv utan för andra så har man nog råd att vara med, för det är förmodligen den enda välgörenheten som man bidrar med.

Kristendomen har inte ensamrätt på godhet och välgörenhet, vilket många kristna verkar tro, utan väldigt många icke-kristna donerar pengar till andra icke-religiösa organisationer. Läkare utan gränser är ett bra val exempelvis, eller varför inte Barncancerfonden eller Bris. Är man orolig för klimatförändringar kanske Greenpeace hade varit något, eller om man vill motverka förtryck så kanske Amnesty kan funka. Jag är exempelvis så mycket ateist man kan vara och har gett pengar till alla ovannämnda organisationer och fler därtill och ger fortfarande till en del av dem.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Cordinator:

haha, ja det vore något.
polaren ville dock gå ur för cirka 10 år sedan men hans föräldrar avrådde honom från det.

själv har jag sparat cirka 40000 på 10 år, en hel del pengar när man tänker efter

Tänk på att vi som skattebetalare får betala när de gör om kyrkorna till moskéer istället.
Så du kommer inte undan, vi betalar till en gud oavsett.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tumnus:

Tänk dig vad du skulle spara om du började cykla istället för att köra bil?

Eller om man både går ur kyrkan och cyklar! Det ena behöver inte utesluta det andra. Då mår man bättre både till kropp och själ förutom att man som bieffekt sparar en del pengar också.

Personligen spelar det ingen roll hur mycket eller lite pengar jag sparar på att ha gått ur kyrkan. Det är mer principen att jag inte vill bidra till något som jag tycker är dåligt. Då är det bättre att ge pengarna till något bra istället. Det är lite som att ha blivit tvångsansluten till ett politiskt parti man inte sympatiserar med, man går ju gärna ur då om man har möjligheten. De som sympatiserar med partiet tycker man är snål, det är ju inte mycket det kostar per år men det hjälper inte, det känns ändå som man stödjer något som motverkar ens egna intressen. Jag vill helt enkelt inte stödja vidskepelse.

Nu kanske någon tar illa upp om jag kallar religion eller det svenska kyrkan håller på med för vidkepelse men definitionen av vidskepelse stämmer väldigt bra på hur jag ser på religioner: "Vidskepelse är en tankevilla om verklighetens beskaffenhet som inte baserar sig på kunskap eller förnuft."
Sådant vill jag inte gynna.

Istället för att cykla har jag börjat springa till jobbet. Då behöver jag inte ens köpa en cykel, sparar på miljön, får bättre kondition och bättre hälsa. Så det som ni verkar skämta om är faktiskt jättebra. Ställ bilen hemma och ta er till jobbet med muskelkraft istället.