Permalänk
Medlem

Hjälp: Kan inte starta Debian

Hej jag är helt ny till linux/debian, vill testa det för att få bättre server prestanda till minecrat server. Har installerat debian amd64 från https://www.debian.org/CD/torrent-cd/.

Installationen har gått bra (tror jag) och kommer slutligen till grub bootloader. där jag ska välja å starta debian. Datorn switchar till typ blackscreen console och sen får jag ett medelande där de står: platform gpio_ich: failed to claim resource 0

sen stänger den av sig. Vad e de som e fel?
sitter på en enkel dator med en i5 å 6 gig ram å en 500gb mekanisk hårddisk med windows 7 i grund partition "ntfs" å debian i "ext4".

Permalänk
Medlem

Mer info om moderkort. Om du har ett usb minne så testa att lägga in det som en live instalaltion. Tästa även en annna lonix distro. t.ex http://knopper.net/knoppix/index-en.html
Inte bra på *nix själv men knopix har jag tästat ibland för att se om det startar. Annars så är debian min favo, vet inte vilket filsystem som gäller nu. var en anhängare till raiserfs, men vilken som gäller nu vet jag inte.

Hur gjorde du minnet för övrigt?
Jag är på windows sidan användare av hard disk low level format tool. Sen då det är gjort skapa en partition i t.ex fat32 och sedan använd Rufus (https://rufus.akeo.ie/) ihopp med ison från debian eller knopix.
Debians guide. (tror du red
an läst den) Jag har lite tidsbrist nu och hittade inte den andra guiden så jag får be om ursäkt.

Visa signatur

CPU: 5900x. Mem:64GB@3200 16-17-17-34-1T. (ImDIsk)
GPU: 1080 Ti@ca 6-7%OC. Sound: SB-Z -> toslink (DTS)-> old JVC. MB Realtek to Z-2300 for VOIP.

Permalänk
Medlem

Uh, sånt där är hopplöst, speciellt när det är frågan om ett dualbootsystem. Ett par grejer att testa:

* Slanga hem och kör Boot-repair-disk, brukar lösa det mesta när det kommer till bootproblem. Bortse från det asfula interfacet, det ger ett felaktigt oseriöst intryck

* Debian 9 släpps inom ganska kort, är i freeze nu, bör vara rätt lugnt att köra release candidaten ur säkerhetsaspekten. Tanken är att du får en fräschare version av GRUB. Du behöver inte installera om när skarpa releasen sker sen, det sköter sig självt alltmed att du uppdaterar.

Visa signatur

Nu lurade jag dig att slösa bort ett par värdefulla sekunder av ditt liv på att läsa denna fullständigt poänglösa signatur!

Permalänk
Medlem

Kan handla om hand-off från UEFI/BIOS, men svårt att säga. Vad är det för moderkort och har du några speciella inställningar i BIOS?

Visa signatur

"Det här systemet fungerar urkasst." - operatör.
"Hur ska det fungera då?" - jag
"Gör så att det fungerar som jag vill." - operatör.
/facepalm