Sätta i disk i efterhand utan att förlora data?

Permalänk

Sätta i disk i efterhand utan att förlora data?

Hej!

Jag ska snart gå från att ha 2 x 4TB NAS till en 4 x 4TB nas. Nu kör jag raid på mina 2 så den ena speglar den andra.

I min nya som jag ska bygga ska jag köra med Xpenology som OS...

Så min fråga:

Kan jag sätta i 3 diskar först ( 2 nya och en av de gamla) och låta den gamla sitta kvar i min gamla nas. Sen föra över all data från den gamla till den nya nasen, och därefter sätta dit även den sista disken i nya nasen? UTAN att någon data förloras?

Eller kan jag sätta i alla fyra direkt i den nya utan att förlora data alls?

För jag har förnärvarande ingen extern disk jag kan flytta all data till så länge (Ingen budget för det just nu), så tänkte om jag kan göra så som jag beskrev eller liknande?

Ska köra RAID 5 i den nya.

mvh
Rickard

Permalänk
Medlem

Du gör backup på all data _innan_ du gör några ändringar alls - har du inte backup gjord så är det det första du skall lösa.

Därefter kan du börja med att prova att flytta diskar - det är ganska stor chans att det fungerar som du tänkte dig - men vad händer om det inte gör det - det är då det är bra att ha backup på allt på en egen separat disk.

Har du råd att bygga ny NAS/server, så har du också råd att köpa 1, kanske 2 st 8TB USB-diskar för din backup (eftersom du kommer ha 12 TB i den nya Nasen och denna skall också göras backup på regelbundet), annars är du inte rädd om det datat du har!

Permalänk
Rekordmedlem

Troligen kan du inte behålla datan som finns på disken men kolla nasens manual utifall den klarar av en sån sak.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

Är det Raid1 så bör gammel-NAS:en som blir av en disk, fortfarande vara läsbar - men innan man laborerar med sådant alls så ser till att ha backup först, så att man inte står med två oläsbara diskar så fort man knäppte ut den första, det kan vara att disken som är kvar, pajar under överföringen till nya Nasen, eller att det visar sig att dessa två diskar var i en JBOD-lösning... eller när man läst över datat till nya NAS:en och sedan flyttar över den 4'-disken och skall inkorporeras i filsystemet - då skiter sig alltihop när den fjärde disken kopplas in.

har man dessutom en ny OS-miljö och är inte van vid och tex. torrkört RAID-bygge fram och tillbaka, så är det högrisk att pilla med sådan på skarp data utan en verifierad backup - obs! _verifierad_ backup!!

Data/innehåll har alltid prioritet över Hårdvaran - hårdvara kan man köpa nytt men data (som fotoalbum etc.) är inget som kan återskapas igen, utan förloras det så är det förlorat för alltid, om man inte har backup eller går att ladda ned utifrån igen.

Permalänk

OKej! Får se om jag kan få tag på nån extern så jag kan vara säker! Tack!

Permalänk

Har en ny fundering ang detta..

Skulle jag inte bara kunna vara ansluten till både den gamla och nya servern samtidigt, och skicka all data från den gamla till den nya...
Sedan när allt är klart sätta i de 2 tomma diskarna i den nya? Vad jag fattat ska man kunna lägga till diskar i efterhand.. eller?

Permalänk
Medlem

@Rickykling: Ser du nått problem med å vara ansluten till flera enheter? Varför ställer du en fråga som är svarat av sig själv. :?

Visa signatur

Det du inte hinner idag hinner du inte imorgon med.

Permalänk

@Bloopy: Själva huvudfrågan va det ang bytet av hårddiskarna..

Permalänk
Medlem

Kör en raid i nya systemet och kopiera över filerna via nätverket. Antingen genom din PC eller genom nasarna direkt. Sedan verkar du kunna addera den gamla diskarna om man läser nedan

https://www.synology.com/sv-se/knowledgebase/DSM/help/DSM/Sto...