Vad för utbildning är det som gäller?

Permalänk
Medlem

Vad för utbildning är det som gäller?

Hej alla Swec medlemmar. Sitter nu i samma sits som alla andra och tidigare 18-19 åringar. Det är dags att söka in på högskola och universitet. Har inga speciella mål med livet, fritidsintressen eller framtids planer och detta går inte väl ihop med att det snart ska väljas utbildning, speciellt i denna "djungel" av alternativ. Hur ska man egentligen resonera? Vilka universitet/högskolor lever upp till sina rykten och hur ska man tänka kring sitt val för att både nå arbetsmarknaden och känna sig nöjd med sitt yrke?
Går på natur, natur linjen och har medel betyg( cirka 18 i merit). Kan tänka mig fortsätta inom naturvenskapen eller att studera något mer samhälles inriktat.
// Förvirrad student.

Permalänk
Medlem

Kan du bo gratis och leva någorlunda gott eller hur är din levnadssituation?
Det är först vid 40 strecket jag kända att det hade suttit fint med en akademisk utbildning

Permalänk
Medlem

@Spiffman: Levnads situationen ser just nu relativt god ut, bor hemma, jobbar extra på helgerna(dock dåligt betalt) och har möjlighet att både bo hemma ett tag till(hoppas jag). Är lite inlåst till fortsätta studier med tanke på mitt val av gymnasielinje om jag inte ska fortsätta med "lågbetalda" jobb.

Permalänk
Medlem

Jag själv skulle gärna jobbat på blandade slaskjobb fram tills jag var 25 och visste vad jag ville läsa. Men inte gjorde jag det, jag genomled mig ett par år av blandad humaniora först. Det går alltid att läsa senare och det är onödigt att plugga ba för att. Men om du bara hade tänkt gå och dra hemma annars så är det såklart bättre att du läser ett år medan du funderar på vad du "egentligen" ska läsa.

Permalänk
Medlem

Otippat tips: Läs till sjuksköterka.

Om du tycker om att utveckla dig själv, spendera en tredjedel av tiden med att trivas istället för att vänta på att klockan ska gå och gillar människor.

Har aldrig ångrat en dag att jag blev sjuksköterska. Utbildningen är trivsam och inte för svår. Inte extremt lång. Arbetet är roligt, flexibla tider och man får vara med om nästan allt. Tränar psyket, är aktivt och väldigt bra kollegor generellt. Mycket ansvar vilket jag ser som positivt.

Visa signatur

i7 4790k @ stock, 16gig ram @1866mhz, GTX TITAN @ stock kylare 1000ghz; Soundblaster Zx som driver AKGQ701/ATH-M50.

Permalänk
Medlem

@Jochman: Har funderat på att ta någon kurs på bara för att testa på något nytt och vara sysselsatt. Håller med att man inte vill slaska runt i onödan.

Permalänk
Medlem

@Grayson: Har faktiskt gått i de banorna då jag läser speciliserings kurs inom medicin osv. Dock så har man hört mycket negativt om stressen och lönen inom yrket vilket avskräcker lite. Alltid bra med tips och inspiration!

Permalänk
Medlem

Jag har aldrig riktigt förstått denna samhällsstruktur. När man är 14-15 nånstans, när den enda livserfarenhet man har är sin skolgång och att "vuxna vet alltid bäst", när lärarna agerar ens totala auktoritet utanför hemmet, ska man veta vad man vill spendera nästa halvt sekel att arbeta med. Det är ett sånt abstrakt koncept att det går över huvudet på alla i den åldern, mig inkluderat.

Att vara 18, trots att man kanske redan börjat sitt första jobb vid sidan av skolan och fått smaka på "riktigt liv", är inte mycket bättre, eventuellt kanske än värre, för i den åldern tror man att man vet allt, och har en tendens att fatta riktigt dumma beslut. Fördelen är att göra misstagen såpass tidigt i sitt liv hjälper en att undvika liknande misstag senare i livet när de har en tendens att ha större negativa konsekvenser.

Jag håller lite med @Spiffman, man behöver ett decennium eller två på sig efter skolan att fatta ett informerat beslut. När jag gick i grundskolan var jag fascinerad av IT, så jag sökte mig till ett IT-Gymnasium med inriktning mattematik. Nånstans där insåg jag att IT var mer ett fritidsintresse än något jag ville jobba med varje dag i ett halvt sekel så jag hamnade i någon form av identitetskris. Jag hoppade av tredje året och började heltidsarbeta. Det blev uppenbart att om man har både ambitioner och drift är detta ett fantastiskt sätt att göra karriär, man får praktiskt arbetslivserfarenhet, lär sig branchen, blir skickad på vidareutbildningar och man klättrar i karriären. Rent intäktsmässigt kan man definitivt hamna i "topp 1%" (ett koncept jänkarna verkar älska), och är du där spelar det väl mindre roll exakt vad din intäkt nu än må vara.

Nu efter ett decenium eller två av praktisk livserfarenhet, vidareutbildningar osv, så vet jag vad jag vill arbeta med. Eller rättare sagt, jag har vetat några år och jag har inte ändrat uppfattning. Och jag tror att det är just den biten som är så viktig. När jag gick i första klass ville jag bli polis, i tredje klass brandman. Sen ville jag bli astronaut. Efter det ville jag bli kompositör, och sen ville jag bli statsminister. Nånstans där emellan ville jag bli Stålmannen. När man är ung kan man inte fatta ett informerat beslut.

@Nibla14, har du haft fritidsintressen? Sport, musik, osv? I min erfarenhet säger hur man relaterar till dessa tidigt vad för typ av yrke man är benägen till att viga sitt liv till. Skolgången är inte så bra för det, den är där för att lära, inte förbereda. Jag tror det mesta man kan dra från skolgången om vad man vill arbeta med är inom akademiska ämnen, och det är en sån liten del av arbetsmarknaden att det är närmast verkningslöst att dra från för majoriteten av studenter. Jag hade en kompis i skolan som var gudabenådad inom matte, som fann sin "calling" som bartender. En annan som vidareutbildade sig till arkitekt fann sin "calling" att köra traktor. Jag själv hade en naturlig förmåga inom idrott och sport, men har aldrig gjort något relaterat.

Mitt tips är samma som min mamma gav mig i din ålder, välj en bred utbildning som öppnar många dörrar. Du kan också överväga att göra ett "riktigt" personlighetstest* för att se benägenheter för olika yrken. Jag gjorde en för något år sen som i stort sett bekräftade vad min arbetslivserfarenhet sa om vad jag tycker om att arbeta med och vad jag INTE skulle vilja arbeta med. Såna tester fanns inte -eller erbjöds- när jag var i din ålder.

* = Jag pratar inte om "vilken färg är du" eller annat facebooktrams

Permalänk
Medlem

Allra lättast är väl att börja med att fundera var man kan tänkas vilja studera. Eftersom TS redan verkar bo i Stockholm så är nog det absolut säkraste alternativet att studera där man redan bor. Speciellt när man inte riktigt vet vad man vill plugga.

Personligen skulle jag nog föreslå att läsa en kurs på 15 eller 30hp på exempelvis SU istället för att hoppa på ett helt program.

Visa signatur

Windows: [ NCASE M1 | i7 6700K 4C/8T | 16GB DDR4 | 1080Ti | 1.5TB SSD ]
macOS: [ Mac mini | i5 8500B 6C/6T | 16GB DDR4 | 256GB SSD ],
                        [ MBP 13" | i5 1038NG7 4C/8T | 16GB LPDDR4X | 512GB SSD ]
ESXi: [ Intel NUC | i7 10710U 6C/12T | 32GB DDR4 | 500GB SSD ]

Permalänk

Jag håller med samtliga ovan att det inte är värt att plugga bara för att. Jag tror att med lite distans från vardagen i gymnasiet så kommer du rätt snart inse vad du dras till. Och om du inte trivs med att endast jobba är ju kortare kurser toppen.

Permalänk
Medlem

@Raphaei: Tack för ett otroligt bra inlägg. Har tidigare sysslat med lite friluftsliv vilket jag fortfarande tycker är spännande men har inte riktigt testat på det på "riktigt" ännu. Spelar en del datorspel och har ett mindre intresse för datorer men känner att dessa intressen börjar svalna. Kanske tar ett personlighetstest så man får något att utgå ifrån.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Afrasbaba:

Allra lättast är väl att börja med att fundera var man kan tänkas vilja studera. Eftersom TS redan verkar bo i Stockholm så är nog det absolut säkraste alternativet att studera där man redan bor. Speciellt när man inte riktigt vet vad man vill plugga.

Personligen skulle jag nog föreslå att läsa en kurs på 15 eller 30hp på exempelvis SU istället för att hoppa på ett helt program.

Har också tänkt i de banorna, det är nog bra om man får känna på de högre studierna och samt få lite inspiration. Tackar för svar. 😀

Permalänk
Medlem

Jag skulle rekommendera att du tog några år från skolan där du kan arbeta, spara och fundera över vad du vill arbeta med i framtiden. Att komma som du direkt från gymnasiet och inte veta alls vad du vill jobba med är nog det dummaste man kan göra tyvärr. Dessutom så växer du som människa och blir vuxen på riktigt om du får ge dig ut i arbetslivet på riktigt.

Jag började plugga vidare när jag var 24. Jag pluggar något som jag känner är intressant och som jag verkligen vill jobba med i framtiden, därför har jag också mycket stark motivation.

Visa signatur
Permalänk
Hedersmedlem

Jag gick också natur och vet hur jag kände när jag gick ut. Jag tog ett år ledigt för att jag inte hade någon aning om vad jag ville göra och jag tycker det var nyttigt.

Jag hade ingen aning om vad jag ville när jag började leta utbildningar. Jag gjorde så att jag helt enkelt spaltade upp de stora grupperna av intressen jag har, i mitt fall bilar, datorer och medicin/sjukvård. Vilket av dem tycker jag är mest intressant? Vilket av dem vill jag spendera 3, 5 eller fler år att studera inom och vilket av dem vill jag arbeta inom efter det? Hur ser jobbprognoser ut?

För mig blev svaret medicin/sjukvård och nästa steg blev att kolla vad finns det för utbildningar inom detta område? Sjuksköterska, läkare, tandläkare, fysioterapeut osv osv i all oändlighet nästan. Stryk det du avfärdar direkt, behåll länkar till resten. Läs på och jämför, utbildningar med samma namn på olika ställen är inte nödvändigtvis likadana. Repetera ad nauseam.

Det här kan ta dagar, veckor, månader beroende på hur splittrad du känner dig. Kommer du fram till ett fåtal utbildningar du är intresserad av är (i mitt tycke) sista steget att jämföra var de finns någonstans och kanske välja prioritetsordning på ansökan på det sättet. Jag tycker inte det är bra att tänka att du måste stanna i Stockholm bara för att det är där du råkar bo nu. Dina intressen kanske inte finns där.

I mitt fall kom jag fram till att apotekare var det jag tyckte lät mest intressant så då sökte jag helt enkelt det. Finns endast i Göteborg och Uppsala varav Göteborg specialicerar sig på biokemi och Uppsala på organisk kemi. På det sättet valde jag Göteborg och där är jag nu, 3 år senare.

Your mileage may vary men det här är hur jag kom fram till mitt val. Om du känner att du behöver stressa fram något nu tycker jag du ska lugna ner dig och vänta antingen en eller två terminer till, du sa ändå att du har ett jobb vid sidan om. Är du inte redo ska du inte verka fram ett så stort beslut för det blir sannolikt inte bra. Ta hellre lite egen tid för att samla tankarna i så fall.

Det någon annan sa om att läsa någon fristående kurs är inte heller dumt. Det gjorde jag samtidigt som jag jobbade under mitt lediga år efter gymnasiet. Ta chansen att prova på att läsa om något du gillar samtidigt som du provar på studier på högskolenivå.