Hur bygger jag mitt hemmanätverk bäst/enklast?

Permalänk
Medlem

Hur bygger jag mitt hemmanätverk bäst/enklast?

Halloj!
Huset ser ut som bilden visar, rummen är visserligen inte skalenliga, men de är på rätt plats.
Väggarna i källaren i tjock 60-talsbetong. Väggarna på entreplan är mest trä och gips.

Som synes kommer fibern in i vardagsrummet där ett PS4 och en Smart-TV (som vi faktiskt använder) finns. PS4 vill jag ha anslutet med kabel, TVn spelar mindre roll, bara den får tillräckligt stark mottagning för att kunna streama via DLNA från PLEX-servern.

Laptopen i flickrummet kan gå på Wi-Fi.
Mediaspelaren i sovrummet kan gå på Wi-Fi.

Datorn/Plex-servern vill jag ha trådat. Både för spelandets skull, men också för att serverns bandbredd mot nätverket inte ska vara någon flaskhals om fler än en streamar via PLEX.

Nere i spel och lekrummet ANTAR jag att Wi-Fi kan funka, sålänge man kan få bra signalstyrka.

I Pojkrummet med den andra stationära datorn skulle jag så klart önska att det också är trådat, men jag är å andra sidan inte speciellt sugen på att borra hål i tak/golv mellan papparummet och pojkrummet då det går vattenledningar där som jag inte vet hur de ligger. Så går det få bra Wi-Fi här så får det duga tills vidare.

I dagsläget har vi en Thompsson ADSL-modem/router från Telia väggmonterad en liten bit nedanför 1:an på bilden. Vilket ger KASS Wi-Fi täckning. Vet inte om det beror på att den inte gillar att sitta platt mot väggen eller om den bara är kass. Fibern blir installerad på måndag, och kommer att anslutas till Bahnhof i stadsnätet.

Jag vill att allt ska vara i samma nät, så alla enheter kan komma åt PLEX och för att enkelt kunna göra backups från alla enheter till en framtida NAS.

Har kollat lite på Ubiquitis produkter, och är lite sugen på att bygga något med dessa. Deras POE-APs verkar helt klart intressanta. Kan man klara sig på en sådan tro, om man kör LR varianten och placerar centralt på entreplan i taket? Pallar den att penetrera golvet ner till källaren eller är den inte bättre på sådant än vanliga Lite versionen? Eller ska man köra två Lite, en uppe och en nere enligt bilden? Eller räcker det med en?
Och vad för pryl eller prylar ska man ha i navet? Deras vanlig 3-portars router + en switch? Eller köra 5-ports routern direkt?
Det hela är lite av en djungel för mig måste jag erkänna.

EDIT: Ska försöka få bilden att funka också...

EDIT2: Om boytan är intressant i sammanhanget så är det 2x90m2

Visa signatur

AMD Ryzen 5 7600X, ASUS TUF B650-Plus wifi, Kingston Fury Beast 32GB 6000Mhz CL30, Kingston KC3000 2TB, Sapphire 7800 XT Pulse, Peerless Assassin 120, DarkPower 630W, Benq XL2411T + DELL U2312HM, Phanteks Eclipse P400S

Permalänk
Medlem

Du sätter in nätverksuttag i hela huset såklart, och placerar en patchpanel på lämpligt ställe. Finns det inga teleledningar nån elektriker kan använda för att dra lite cat6kabel i?

Visa signatur
Permalänk
Tangentbordskonnässör

Jag har visserligen en träkåk, men den är på drygt 200kvm över 2 plan.
Använder en Unifi AC-PRO på motsvarande ställe där du har placerat ut accesspunkt i din bild och det fungerar hur bra som helst.

Har drygt 60% täckning som sämst, och får då ut över 200Mbit, stabilt.
Streamar via min (trådbundna) plexserver till TV-apparater i hela huset utan problem.

Det jag kan tänka mig blir problem för dig är källaren, jag har väldigt öppet "tak" till övervåningen vid trappen vilket gör det lätt för signalen att ta sig upp.

Men då är det ju bara att dra vidare en kabel via taket och ner i källaren, koppla på en till accesspunkt och sedan dra vidare nätet till den stationära burken.

Ang. router så kan jag inte svara annat än att jag kört pFsense på diverse olika datorer de senaste åren och inte har koll på annat än det.
pFsense fungerar hur bra som helst förövrigt, men kan ju se lite tråkigt ut om man inte kan gömma datorn alternativt byggen en relativt dyr, väldigt liten och nätt burk.

Permalänk
Medlem

Skulle satsat på en accesspunkt på vardera plan, det är inte så mycket ner pengar. Sedan får du fundera ut en bra plats dit du ska dra dina kablar. Där du placerar din router och eventuell switch.

Tänk också på att det är tiden som är det dyra när man drar kabel och inte material. Så dumt att snåla med enkla uttag, kör på två. Såvida man inte använder befintliga kabelvägar där det bara ryms 1 kabel. Som du säger kanske du inte behöver dra kabel till alla rum, men samtidigt dumt om ni byter runt rum med varandra. Då kommer du ångra dig

Permalänk
Medlem

@nikce absolut, det hade ju så klart varit det bästa. Tyvärr finns inga telefonjack i de rum som jag vill ha trådbundet i. Förutom i vardagsrummet, men där är det egentligen inget problem att köra trådat då mediaomvandlaren kommer att vara där.
vid 1:an i bilden finns det dock antenkabel som går upp på vinden, dit upp skulle man kunna dra inkommande kabel, och sedan försöka fördela ut till rummen på entreplan. Det gör dock ingen större skillnad för källaren.

@Huttala antar att PRO och lite mer kräm i sig än LR? Med tanke på att den är specad för högre hastigheter. Eller har det med MIMU att göra, att den pallar med flera simultana strömmar?

@jocke92 tiden blir till självkostnadspris men visst, där jag sätter uttag kommer jag sätta dubbla. Uttag i varje rum kommer det inte att bli, inte nu i alla fall. Jag har för liten kunskap för att på egen hand göra hål, dra kabelrör osv för att göra detta i hela huset. Och att betala en elektriker för detta rymms inte i budgeten. Men min första tanke var att dra upp allt på vinden och ha någon slags patchpanel där och dra ner kablarna i innerväggarna. Något som jag som sagt inte känner mig bekväm med att göra på egen hand. Vette tusan om jag ens skulle hitta väggarna där uppifrån, men de finns säkert där under all isolering någonstans.

Visa signatur

AMD Ryzen 5 7600X, ASUS TUF B650-Plus wifi, Kingston Fury Beast 32GB 6000Mhz CL30, Kingston KC3000 2TB, Sapphire 7800 XT Pulse, Peerless Assassin 120, DarkPower 630W, Benq XL2411T + DELL U2312HM, Phanteks Eclipse P400S

Permalänk
Medlem

@Zero Cool
Mina tips som någon som arbetar med det här dagligen är när man drar in fiber titta på kabeldragnings möjligheterna att gå vidare ut i huset där man sätter fiberboxen för att så strategiskt som möjligt kunna bygga på i framtiden om man vill.

Många gånger kanske man rentav har en garderob eller liknande som man går in i och sätter fiber boxen i botten sedan att man sågar upp hyllplanen och sätter en tjock kabel kanal i hörnan i garderoben och sedan borrar ett hål mellan våningarna så man har en förbindelse upp och därav gå vidare, något man både kan göra ner till källare såväl som upp till andra våning.

Kan också vara värt titta på att använda eventuellt nuvarande tv system för att dra kablar i eller tele om det nu inte är utan på liggande.

Kan också va värt tänka på att en vind är också ett väldigt bra ställe att dra kablar på för du kan ta dig ner i hörnor i rummen sätta uttag och måla över kabeln.
Du kan borra ner från vinden genom taket och sätta en ap som e poe matad från källaren.

Har du vind och ett hus med innerväggar som inte är tungt isolerade då kan du ta dig in i väggen från vinden sen kan du trycka ner kabeln i väggen och borra upp ett hål och fiska ut kabeln och sedan använda något som brukar kallas senildosa, dom kan du i efterhand bara trycka in i väggen sedan spänna skruvarna så spänner dom ut och fäster ungefär som en expander/molly plugg och gör att du kan ha en ren fin infälld installation i väggar.

Den senaste delen ovan gäller ju inte dig med betong väggar men med det menar jag att man ska båda tänka en två och tre gånger innan man väljer ställe för fiber.

Skulle du behöva någon ytterligare hjälp förslag eller har några frågor e det bara att skriva.

Visa signatur

Stationär 1: I7 3770K 4,5Ghz | Corsair H100I|Sapphire 7970|Asus P67 Sabertooth|Corsair Vengeance 16GB|XFX 750W|Samsung 840 PRO 256GB| Corsair Obsidian 650D|
Stationär 2: I7 4790K|Corsair H60|Asus STRIX 970|Asus Maximus VI Impact|Kingston Savage 16GB 2400Mhz|Fractal Design Integra M 650W|Samsung 850 EVO 250GB|Fractal Design Node 304|

Permalänk
Medlem

@BaZZe: Känns inte som att det finns så många andra ställen att dra in fibern på. Eftersom de grävde dit de gjorde är det antingen in i köket under diskbänken, eller i vardagsrummet. Eller i något av rummen i källaren som är direkt under köket och vardagsrummet. Att dra in det i källaren kanske skulle funka, men det skulle inte göra nätverksbygget enklare på något vis.

Det finns/fanns tv-uttag i flera rum, även i källaren. Dock ryckte förra ägaren ur mycket av detta, så det vette katten om jag kan använda de rören, vet inte ens vart de tar vägen i väggarna. Men jag antar att de borde komma upp på vinden allihopa, måste undersöka detta.

Visa signatur

AMD Ryzen 5 7600X, ASUS TUF B650-Plus wifi, Kingston Fury Beast 32GB 6000Mhz CL30, Kingston KC3000 2TB, Sapphire 7800 XT Pulse, Peerless Assassin 120, DarkPower 630W, Benq XL2411T + DELL U2312HM, Phanteks Eclipse P400S

Permalänk
Tangentbordskonnässör
Skrivet av Zero Cool:

@Huttala antar att PRO och lite mer kräm i sig än LR? Med tanke på att den är specad för högre hastigheter. Eller har det med MIMU att göra, att den pallar med flera simultana strömmar?

Antar att den har bra med kräm i sig, har inte jämfört med LR versionen. Men om mitt minne inte sviker mig så hade inte LR bättre täckning än light i Sverige ändå, antar att det har med signalstyrkeregleringar i landet att göra. Men är osäker.

Kändes oavsett värt att ta det bästa när man ändå håller på, det skiljer ju såpass få kronor sett till hur länge man ska ha grejerna.

Jag kör iaf med 5Ghz bandet och den täcker hela huset och en bit utanför också, så jag är mer än nöjd!

Permalänk
Medlem
Skrivet av huttala:

Antar att den har bra med kräm i sig, har inte jämfört med LR versionen. Men om mitt minne inte sviker mig så hade inte LR bättre täckning än light i Sverige ändå, antar att det har med signalstyrkeregleringar i landet att göra. Men är osäker.

Kändes oavsett värt att ta det bästa när man ändå håller på, det skiljer ju såpass få kronor sett till hur länge man ska ha grejerna.

Jag kör iaf med 5Ghz bandet och den täcker hela huset och en bit utanför också, så jag är mer än nöjd!

Bara för att komplimentera ovanstående så är det så att unifi controllern är oftast redan inställd på USA om du själv inte går in ändrar det till Sverige vilket betyder att den kommer skicka ut mer än 100mw vilket egentligen är Sverige standard och vad unifi ap ac lite klarar av att skicka ut.

Med bara standard inställning och tx satt på high kan du köra ut 22dbm 158mw på en ap ac lr om du sedan leker lite med inställningar kan du få upp den emot 28dbm dvs 630mw vad jag läst mig till, sen hur högt det går på 5ghz vs 2,4ghz och hur mycket du tappar i hastighet är en annan femma.

Enligt det nedan så är 2.4ghz bättre på ap ac lr och än ap ac pro och 5ghz e samma i signalstyrka sen har ap ac pro lite andra funktioner men oftast inget man sådär direkt säger wow till och man inte kan leva utan iallafall i hemma miljö

https://dl.ubnt.com/datasheets/unifi/UniFi_AC_APs_DS.pdf

Annars kan man satsa på deras ap lr och köra zerohandoff vilket är väldigt trevligt, men man kan ju också köra utan zerohandoff och köra med ap ac lr och ha lite overlappning mellan accesspunkterna och få en hyfsad övergång ändå.

@Zero Cool
Gör du det och återkom om det skulle vara någon mer fråga, är du osäker eller tvekar kring något knäpp några kort lägg upp här eller skicka i PM så hjälper jag gladligen dig.
Arbetar med installationer och kabeldragningar nästan dagligen så allt går alltid att lösa frågan e ju bara hur man löser det.

Visa signatur

Stationär 1: I7 3770K 4,5Ghz | Corsair H100I|Sapphire 7970|Asus P67 Sabertooth|Corsair Vengeance 16GB|XFX 750W|Samsung 840 PRO 256GB| Corsair Obsidian 650D|
Stationär 2: I7 4790K|Corsair H60|Asus STRIX 970|Asus Maximus VI Impact|Kingston Savage 16GB 2400Mhz|Fractal Design Integra M 650W|Samsung 850 EVO 250GB|Fractal Design Node 304|

Permalänk
Medlem

@huttalla
@BaZZe

Tack för era svar och engagemang så här långt
Jag kommer att dra iväg till Netonnet idag och köpa en UniFi AC AP LR, plugga in den i nuvarande potatismodem från Telia och se hur täckningen blir. Når det inte ner i källaren måste jag ju ändå ha en till, så därför börjar jag med LR som verkar ha lite bättre räckvidd på 2,4Ghz. Alla enheter i källaren går på 2,4Ghz i dagsläget.
Återkommer med resultat, antagligen ikväll. Vi ska tydligen beskära lite buskar idag också. Hustrun och jag har lite olika prioriteringar

Visa signatur

AMD Ryzen 5 7600X, ASUS TUF B650-Plus wifi, Kingston Fury Beast 32GB 6000Mhz CL30, Kingston KC3000 2TB, Sapphire 7800 XT Pulse, Peerless Assassin 120, DarkPower 630W, Benq XL2411T + DELL U2312HM, Phanteks Eclipse P400S

Permalänk
Avstängd

Nu skryter ju unifi med att deras LR modell har bra mottagar-antenn

Men bilden visar ändå på ett problem med att boosta ut-effekten på en AP över det inom EU lagstadgade 20dbm, dvs du får bra mottagning åt ett håll, och mobilen kommer ha flera bars på wifi-symbolen men vid ett visst avstånd kommer den inte orka skicka någon signal tillbaka, så det ser ut som du har bättre wifi än du faktiskt får

Har 2st unifi AP's i huset (och en i garaget), en på övervåningen och en på källaren och har skruvat ner båda till 12dbm, gör att roamingen fungerar bättre då den snabbare går över till närmaste AP, får ändå bra mottagning i hela kåken. Men tror man klarar sig rätt bra på en också, då jag får rätt bra 2.4ghz mottagnign från AP'n på övervåningen även nere i källaren trots att den endast står inställd på 12dbm

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zero Cool:

Det finns/fanns tv-uttag i flera rum, även i källaren. Dock ryckte förra ägaren ur mycket av detta, så det vette katten om jag kan använda de rören, vet inte ens vart de tar vägen i väggarna. Men jag antar att de borde komma upp på vinden allihopa, måste undersöka detta.

Borde funka fint att använda dem.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Avstängd
Skrivet av BaZZe:

Annars kan man satsa på deras ap lr och köra zerohandoff vilket är väldigt trevligt, men man kan ju också köra utan zerohandoff och köra med ap ac lr och ha lite overlappning mellan accesspunkterna och få en hyfsad övergång ändå.

Unifi har i senare versioner i princip övergett ZHO till förmån för Fast Roaming, och de rekomenderar inte ZHO längre.

Går väl fortfarande aktivera ZHO om man nu vill, men finns ingen större mening med det

"Zero-Handoff is not recommended for new designs. Please refer to our UniFi - Fast Roaming article before implementing Zero-Handoff, since in most cases it will be a a far superior alternative than ZHO" https://help.ubnt.com/hc/en-us/articles/115004662107

Permalänk
Medlem
Skrivet av Klubba:

Unifi har i senare versioner i princip övergett ZHO till förmån för Fast Roaming, och de rekomenderar inte ZHO längre.

Går väl fortfarande aktivera ZHO om man nu vill, men finns ingen större mening med det

"Zero-Handoff is not recommended for new designs. Please refer to our UniFi - Fast Roaming article before implementing Zero-Handoff, since in most cases it will be a a far superior alternative than ZHO" https://help.ubnt.com/hc/en-us/articles/115004662107

Det är jag fullt medveten om därav jag också skrev att ZHO var för dom som körde med AP LR och inte dom som körde med AP-AC serien för det fungerar betydligt sämre om överhuvudtaget.

Men ur min erfarenhet funkar fast roaming sådär även om man ställt in med overlappning och rssi värde bara så blir ändå själva överskickningen av klienter mellan accesspunkter inget vidare och att att man ibland kan få vissa ställe där den tvekar vilken den ska ansluta till så man bara sitter utan någon anslutning alls, där tycker jag faktiskt att ZHO fungerade bättre.

Visa signatur

Stationär 1: I7 3770K 4,5Ghz | Corsair H100I|Sapphire 7970|Asus P67 Sabertooth|Corsair Vengeance 16GB|XFX 750W|Samsung 840 PRO 256GB| Corsair Obsidian 650D|
Stationär 2: I7 4790K|Corsair H60|Asus STRIX 970|Asus Maximus VI Impact|Kingston Savage 16GB 2400Mhz|Fractal Design Integra M 650W|Samsung 850 EVO 250GB|Fractal Design Node 304|

Permalänk
Medlem

@Zero Cool:
När det gäller Ubiquiti Networks UniFi AP AC LR å är den antagligen inte den bästa om man vill täcka flera våningar.
Den har en antenn som har bättre dBi än PRO och Lite, 6dBi antenn mot en 3dBi.
Täckningen från en AP har formen av en doughnut och när man använder en antenn med högre dBi så plattas den till.
Så man får bättre täckning i sidled men sämre i höjdled.

Så det bästa är att ha en LR på varje våningsplan.

När det gäller Router så hade jag satsat på en Ubiquiti Networks UniFi Security Gateway och sedan köpt en billig switch.

Visa signatur

Klient: AMD 7 5800X | ASUS X570-F | 32GB 3200MHz | Corsair RM850 | Gigabyte 3070 | Phanteks P500A | Samsung 980 PRO
HTPC: Intel I7 4770T | 16 GB 1600 | FC8 EVO | Gigabyte GA-H87N-WIFI | Samsung 840 250GB
Server: Intel XEON E5620 x 2| ASUS Z8PE-D18 | 96GB 1333MHz | Corsair AX 1200W | HAF 932 | WD Black 2TB
Nätverk: Telia F@st| Unifi AC Lite/Pro/LR/Nano/Mesh/U6-LR/U6+/U6-Lite | Nighthawk M1 | pfSense | TP-Link TL-WPA8630KIT | Ubiquiti NanoStation M5 | UniFi Switch 8-150W

Permalänk
Medlem
Skrivet av Prelatur:

@Beinerfelt:
När det gäller Ubiquiti Networks UniFi AP AC LR å är den antagligen inte den bästa om man vill täcka flera våningar.
Den har en antenn som har bättre dBi än PRO och Lite, 6dBi antenn mot en 3dBi.
Täckningen från en AP har formen av en doughnut och när man använder en antenn med högre dBi så plattas den till.
Så man får bättre täckning i sidled men sämre i höjdled.

Så det bästa är att ha en LR på varje våningsplan.

När det gäller Router så hade jag satsat på en Ubiquiti Networks UniFi Security Gateway och sedan köpt en billig switch.

Okej. Men det borde väl ändå ge bättre utrymme för justering med LRs antenn, då man kan sänka outputen till en svagare nivå, men man kan med en annan AP inte höja mer än till max.
Kan man med en väggmontering tvinga ner signalen i källaren, med tanke på formen på vågorna?

Vad är det för egentlig skillnad på den gatewayen du länkade och exempelvis deras edgerouter lite?

Skickades från m.sweclockers.com

Edit: vill tillägga att Berberis är en buske som måste ha skapats i helvetet. Eller i Saurons och Sarumans Orch-fabrik...

Visa signatur

AMD Ryzen 5 7600X, ASUS TUF B650-Plus wifi, Kingston Fury Beast 32GB 6000Mhz CL30, Kingston KC3000 2TB, Sapphire 7800 XT Pulse, Peerless Assassin 120, DarkPower 630W, Benq XL2411T + DELL U2312HM, Phanteks Eclipse P400S

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zero Cool:

Okej. Men det borde väl ändå ge bättre utrymme för justering med LRs antenn, då man kan sänka outputen till en svagare nivå, men man kan med en annan AP inte höja mer än till max.
Kan man med en väggmontering tvinga ner signalen i källaren, med tanke på formen på vågorna?

Vad är det för egentlig skillnad på den gatewayen du länkade och exempelvis deras edgerouter lite?

Skickades från m.sweclockers.com

Det bästa är ju alltid flytta runt AP'n och se om man kan hitta en plats där man får optimal täckning.
Själv har jag lite besvärliga tegelstens skorstenar som gör att det lätt blir lite döda zoner, löste sig efter lite testande.

Största fördelen med USG är att man använder samma interface som till deras UNIFI AP för att konfigurera och övervaka.
EdgeRouter konfas via ett eget web interface.
Så länge man inte använder QoS eller VPN så klarar EdgeRouter Lite, X och USG av att routa en Gbit lina.

X har jag för mig att den har switching hårdvara medans Lite och USG måste göra det i mjukvara, så man skall inte utnyttja dessa som switchar.

Visa signatur

Klient: AMD 7 5800X | ASUS X570-F | 32GB 3200MHz | Corsair RM850 | Gigabyte 3070 | Phanteks P500A | Samsung 980 PRO
HTPC: Intel I7 4770T | 16 GB 1600 | FC8 EVO | Gigabyte GA-H87N-WIFI | Samsung 840 250GB
Server: Intel XEON E5620 x 2| ASUS Z8PE-D18 | 96GB 1333MHz | Corsair AX 1200W | HAF 932 | WD Black 2TB
Nätverk: Telia F@st| Unifi AC Lite/Pro/LR/Nano/Mesh/U6-LR/U6+/U6-Lite | Nighthawk M1 | pfSense | TP-Link TL-WPA8630KIT | Ubiquiti NanoStation M5 | UniFi Switch 8-150W

Permalänk
Medlem
Skrivet av Prelatur:

Det bästa är ju alltid flytta runt AP'n och se om man kan hitta en plats där man får optimal täckning.
Själv har jag lite besvärliga tegelstens skorstenar som gör att det lätt blir lite döda zoner, löste sig efter lite testande.

Största fördelen med USG är att man använder samma interface som till deras UNIFI AP för att konfigurera och övervaka.
EdgeRouter konfas via ett eget web interface.
Så länge man inte använder QoS eller VPN så klarar EdgeRouter Lite, X och USG av att routa en Gbit lina.

X har jag för mig att den har switching hårdvara medans Lite och USG måste göra det i mjukvara, så man skall inte utnyttja dessa som switchar.

Okej. Så om jag inte bryr mig om interfacet (kommer nog bara konfigurera och sen låta den gå) kan jag lika gärna ta ERL+någon switch? Kommer nog inte behöva övervaka nätet något särskilt, kan ju bli aktuellt när barnen blir större och börjar förstå sig på mer vad man kan använda internet till.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

AMD Ryzen 5 7600X, ASUS TUF B650-Plus wifi, Kingston Fury Beast 32GB 6000Mhz CL30, Kingston KC3000 2TB, Sapphire 7800 XT Pulse, Peerless Assassin 120, DarkPower 630W, Benq XL2411T + DELL U2312HM, Phanteks Eclipse P400S

Permalänk
Medlem

För att konfigurera AP:n (och eller deras Unifi switchar/routrar) använder man ett program som heter Controller.
Controller kan installeras i PC, Raspberry Pi, AmazonCloud etc.
Controllern gör att man kan köra schema tider eller Hotspots med vouchers bla. För att detta skall fungerar måste Controller köras 24/7/365. Annars behöver du endast Controller om du vill ändra WIFI lösenordet och liknande uppgifter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zero Cool:

@jocke92 tiden blir till självkostnadspris men visst, där jag sätter uttag kommer jag sätta dubbla. Uttag i varje rum kommer det inte att bli, inte nu i alla fall. Jag har för liten kunskap för att på egen hand göra hål, dra kabelrör osv för att göra detta i hela huset. Och att betala en elektriker för detta rymms inte i budgeten. Men min första tanke var att dra upp allt på vinden och ha någon slags patchpanel där och dra ner kablarna i innerväggarna. Något som jag som sagt inte känner mig bekväm med att göra på egen hand. Vette tusan om jag ens skulle hitta väggarna där uppifrån, men de finns säkert där under all isolering någonstans.

Nej, men alltid drygt när man saknar ett uttag och får göra om jobbet. Finns lite trix när man gör dolda installationer i befintliga hus. Om där inte finns några tvärliggande reglar kan man göra ett doshål nere vid golvet och ett nästan vid taket. Fiska ett vp-rör mellan och från det övre hålet borra sig till vinden. Har inte provat själv bara fått tekniken förklarad av en trixig elektriker.

Vi har kört någon kabel i hörnet av rummet från vinden ner, tycker det ser hyfsat ut. Men blir lite mycket med två kablar då, hade då bara kört 1 av den anledningen.

Permalänk
Medlem

Sagt och gjort åkte jag igår och köpte en AC AP LR. Så klart efter att jag rivit upp armarna och stuckit mig över hela kroppen på Berberis-häcken som vi demolerade.
Installationen gick smärtfritt, controllerappen verkar smidig. Många funktioner är ju dock avaktiverade och kan bara användas tillsammans med Security Gatewayen, så det blir nog en sådan framöver.

Testade direkt att sätta 2,4Ghz radion på 40hz och high power, kanalval på auto.
Hustrun ställde sig på markerad plats på bilden i första posten med APn på raka armar upp i luften för att simulera en takmontering.
Direkt fick vi maxade staplar på wifin på grabbens dator i källaren. Kontrollerappen bekräftade detta med att rapportera ~90% mottagning samt en länkhastighet på 130Mbit eller mer för klienten i fråga.
Vid tiden för tester hade jag ännu inte stängt av potatisrouterns wifi, som hade samma SSID så lite störningar kan ha varit närvarande. Senare på kvällen när alla slutat streama Netflix fimpade jag routerns wifi, men då kunde jag bara labba med min dator som har ett AC nätverkskort.

Jag har inte lyckats få något att länka upp mot 5Ghz dock, förutom min Sony tv som jag inte ens trodde hade den möjligheten, samt en iPod touch som dök upp en stund på listan av klienter med 5G anslutning.
Antagligen överröstar 2,4Ghz frekvensen så att alla enheter föredrar den, starkare, signalen.
Egentligen är det väl bara min dator som kan köra på 5g, men den ska ju kabelanslutas så mitt nätverkskort får tas över av grabben i källaren.
När APn är på plats permanent får jag försöka finjustera 2,4Ghz signalen så den inte överröstar allt i hela kvarteret 😊.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

AMD Ryzen 5 7600X, ASUS TUF B650-Plus wifi, Kingston Fury Beast 32GB 6000Mhz CL30, Kingston KC3000 2TB, Sapphire 7800 XT Pulse, Peerless Assassin 120, DarkPower 630W, Benq XL2411T + DELL U2312HM, Phanteks Eclipse P400S

Permalänk
Avstängd

5Ghz är betydligt känsligare än 2.4Ghz och har sämre räckvidd vid samma sändar-effekt. I tidigare versioner av unifi controllern fanns inställningar för "Bandwidth steering", där man kunde välja att tvinga över klienter på 5Ghz bandet. Dessa inställningar finns inte längre utan sköts nu automatiskt av AP'n, har du senaste firmware installerat så bör den automatiskt styra över enheter till 5G bandet om den märker att den kan få bättre uppkoppling där,

Allt som den låter ligga kvar på 2,4G är troligen för det är bättre/snabbare för just den enheten där den är just nu.

Uppdatera till senaste firmware (under devices i controllern) om du inte redan gjort det, ta sedan någon laptop eller mobil som har både 2.4 och 5g wifi och gå närmare AP'n så borde den hoppa över (synns även i controllern under "events",) channel 1-14 är 2,4G och channel 30+ är 5G

Btw, transmit power "auto" fungerar inte än, utan auto är samma som high och kan i vissa fall vara för mycket. Lite missvisande

Permalänk
Medlem
Skrivet av Klubba:

5Ghz är betydligt känsligare än 2.4Ghz och har sämre räckvidd vid samma sändar-effekt. I tidigare versioner av unifi controllern fanns inställningar för "Bandwidth steering", där man kunde välja att tvinga över klienter på 5Ghz bandet. Dessa inställningar finns inte längre utan sköts nu automatiskt av AP'n, har du senaste firmware installerat så bör den automatiskt styra över enheter till 5G bandet om den märker att den kan få bättre uppkoppling där,

Allt som den låter ligga kvar på 2,4G är troligen för det är bättre/snabbare för just den enheten där den är just nu.

Uppdatera till senaste firmware (under devices i controllern) om du inte redan gjort det, ta sedan någon laptop eller mobil som har både 2.4 och 5g wifi och gå närmare AP'n så borde den hoppa över (synns även i controllern under "events",) channel 1-14 är 2,4G och channel 30+ är 5G

https://i.imgur.com/hpAwIHO.png

Btw, transmit power "auto" fungerar inte än, utan auto är samma som high och kan i vissa fall vara för mycket. Lite missvisande

Uppdaterade till senaste FW direkt. Bandwith steering finns och den har jag aktiverat. Men om den funkar som tänkt vet jag inte riktigt.
Får som du säger gå runt och testa lite.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

AMD Ryzen 5 7600X, ASUS TUF B650-Plus wifi, Kingston Fury Beast 32GB 6000Mhz CL30, Kingston KC3000 2TB, Sapphire 7800 XT Pulse, Peerless Assassin 120, DarkPower 630W, Benq XL2411T + DELL U2312HM, Phanteks Eclipse P400S

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Zero Cool:

Uppdaterade till senaste FW direkt. Bandwith steering finns och den har jag aktiverat. Men om den funkar som tänkt vet jag inte riktigt.
Får som du säger gå runt och testa lite.

Skickades från m.sweclockers.com

Jasså? den settingen försvann när jag uppgraderade min AC-lite. Jag kör med controller 5.4.11 och firmware 3.7.49

Permalänk
Medlem
Skrivet av Klubba:

Jasså? den settingen försvann när jag uppgraderade min AC-lite. Jag kör med controller 5.4.11 och firmware 3.7.49

När jag klickar på kugghjulen nere i vänsterkanten så jag kommer till "den svarta" sidan med inställningar. Inne på networks där har jag för mig att inställningen fanns.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

AMD Ryzen 5 7600X, ASUS TUF B650-Plus wifi, Kingston Fury Beast 32GB 6000Mhz CL30, Kingston KC3000 2TB, Sapphire 7800 XT Pulse, Peerless Assassin 120, DarkPower 630W, Benq XL2411T + DELL U2312HM, Phanteks Eclipse P400S

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Zero Cool:

När jag klickar på kugghjulen nere i vänsterkanten så jag kommer till "den svarta" sidan med inställningar. Inne på networks där har jag för mig att inställningen fanns.

Skickades från m.sweclockers.com

jaha, de har bara låste den så man måste aktivera "Advanced Features", nåväl har fungerat bra utan advanced features också och pushar det mesta till 5ghz när det är fördelaktigt

Permalänk
Medlem
Skrivet av Klubba:

jaha, de har bara låste den så man måste aktivera "Advanced Features", nåväl har fungerat bra utan advanced features också och pushar det mesta till 5ghz när det är fördelaktigt

Tror inte jag behövde aktivera advanced features.... Men jag kan ha gjort det av bara farten och glömt bort det 😊

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

AMD Ryzen 5 7600X, ASUS TUF B650-Plus wifi, Kingston Fury Beast 32GB 6000Mhz CL30, Kingston KC3000 2TB, Sapphire 7800 XT Pulse, Peerless Assassin 120, DarkPower 630W, Benq XL2411T + DELL U2312HM, Phanteks Eclipse P400S

Permalänk
Medlem

Ett alternativ för att dra ner kabel till källaren utan att borra hål i golv/tak måste väl vara via trappan? Vill du inte dra många kablar genom trappan så kan du dra en kabel och sedan fördela ut det i källaren från en switch.

Men oavsett vill man ju ha bra wifi också även om man har nätverksuttag i varje rum.

Permalänk
Medlem

@ronnylov: Ja det är ju den mest uppenbara lösningen, som jag/vi/(mest frugan) vill undvika, på grund av fula kabelkanaler. Men absolut, en sådan lösning är jag inte främmande för. Och det blir antagligen så om jag inte tar mig igenom de gamla tv-antenn rören.

Idag på morgonen vad de här från installationsfirman och installerade fibern i huset. Så fort de åkt pluggade jag in laptopen och tecknade 250/100 via Bahnhof. Efter att ha väntat en stund hoppade det igång.
Fick direkt ut 280/150-ish när jag kopplat in min gamla Netgear 3700 router som får tjänstgöra tills dess att jag köper mig en ordentlig variant. Kopplade sedan in UniFi APn som sprider härliga radiovågor i hela huset. på 2,4Ghz maxar alla enheter ut standarden mer eller mindre beroende på mottagningen. Nere i källaren länkar den upp datorn på -65dbm och tn TX rate på 81Mbps. Dock är APn fortfarande i fel del av huset, med en bättre placering kommer vi se bättre siffror där.

Min dator har jag lyckats ansluta till 5Ghz genom att skapa ett separat SSID för detta och avaktiverat 2,4Ghz bandet på den. Windows rapporterar en länkhastighet på 585Mbit/s och controllerappen visar 650Mbit/s. Det roliga är dock vad speedtest.net visar. Kört ett dussin tester mot SpaceDump i stockholm och ligger där på 252/115, vilket känns HELT OK! att komma upp i med wifi

Visa signatur

AMD Ryzen 5 7600X, ASUS TUF B650-Plus wifi, Kingston Fury Beast 32GB 6000Mhz CL30, Kingston KC3000 2TB, Sapphire 7800 XT Pulse, Peerless Assassin 120, DarkPower 630W, Benq XL2411T + DELL U2312HM, Phanteks Eclipse P400S

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zero Cool:

@ronnylov: Ja det är ju den mest uppenbara lösningen, som jag/vi/(mest frugan) vill undvika, på grund av fula kabelkanaler. Men absolut, en sådan lösning är jag inte främmande för. Och det blir antagligen så om jag inte tar mig igenom de gamla tv-antenn rören.

Idag på morgonen vad de här från installationsfirman och installerade fibern i huset. Så fort de åkt pluggade jag in laptopen och tecknade 250/100 via Bahnhof. Efter att ha väntat en stund hoppade det igång.
Fick direkt ut 280/150-ish när jag kopplat in min gamla Netgear 3700 router som får tjänstgöra tills dess att jag köper mig en ordentlig variant. Kopplade sedan in UniFi APn som sprider härliga radiovågor i hela huset. på 2,4Ghz maxar alla enheter ut standarden mer eller mindre beroende på mottagningen. Nere i källaren länkar den upp datorn på -65dbm och tn TX rate på 81Mbps. Dock är APn fortfarande i fel del av huset, med en bättre placering kommer vi se bättre siffror där.

Min dator har jag lyckats ansluta till 5Ghz genom att skapa ett separat SSID för detta och avaktiverat 2,4Ghz bandet på den. Windows rapporterar en länkhastighet på 585Mbit/s och controllerappen visar 650Mbit/s. Det roliga är dock vad speedtest.net visar. Kört ett dussin tester mot SpaceDump i stockholm och ligger där på 252/115, vilket känns HELT OK! att komma upp i med wifi

Härligt att höra!

Det är ganska fantastiskt med Unifi. I alla trådar där folk har problem med wifi, så är det jättevanligt att man blir rekommenderade Unifi, och resultatet är alltid det samma, allt funkar helt perfekt. Tyvärr är detta inte så ofta fallet när man köper en billig router/ap i närmaste lada.