Permalänk

AirFiber – Nya fibern? 16GBit/s

Hej.

läste om AirFiber i MHZ tidningen.
Teracom kollar tydligen på bredband genom luften.

Vad tror ni om denna tekniken, skulle ni använde den?
eller känns det inte säkert då sändningen kanske kan avlyssnas?

ni finner mer i bilden nedan

https://www.dropbox.com/s/27utp36dupihf38/20150813_103409.jpg?dl=0

Tycker ni bilden är suddig går det bra att läsa på länken ovan

Visa signatur

[CENTER]
Rigg: Asus Maximus V Formula - i7-3770K 4.4Ghz - Ripjaws 16GB - GeForce GTX970 G1 Gaming - RM850 - NZXT S340
Networking: Unifi Dream Router + Unifi LR wifi6 x2 - Synology DiskStation DS1817+ + 5x3TB Raid5 + 120GB Cash SSD.

#Playstation 5 + Playstation 4 PRO

Permalänk

Vet inte om man bara stulit namnet från Ubiquiti eller om det är deras AirFiber-produkter man använder. I MHz skriver man ju att AirFiber är "Teracoms namn..." vilket inte är sant iofs... Men OM det är amerikanska Ubiquiti's AirFiber man använder så kan du läsa mer om det på https://www.ubnt.com/products/

Med vänlig hälsning

Andréas Öhr
Epradius

Visa signatur

Teknikkonsult inom el, fiber, nätverk, antenn.

Permalänk
Medlem

Teracom kallar det airfibRE...
inget hindrar ju Teracom att köra just UBNTs airfibER...
men det lämnar ju mycket att önska om Teracom reserverar den bandbredden till glesbygden.
i och för sig så skär ju UBNTs airfiber24HD som ett jedisvärd mellan punkterna, med 256QAM kan dom köra 2GBit redan idag (så länge solen lyser...)

// bC

Permalänk
Medlem

Jag ser det som, bättre än ingenting, eftersom det är upp till 16Gbit och jag antar att den mindre masten fördelar det över flera. Det skulle betyda kanske 150 Mbit per kund om 100st delar på den masten.

För privat personer så ser jag detta mer som en teknik som kanske gör mobilt bredband bättre och kanske i längden gör så det även blir billigare, sedan så inte direkt 10Gbit utrustning direkt billigt så normalt så har inte kunder någon användning för det och de kommer säkert strypa hastigheten på något sätt, troligtvis att du får max ut 1Gbit.

Permalänk
Medlem

Ruckus...

Håller med om att detta är bättre än ingenting, men låt oss bryta ner lösningen i molekyler enligt detta produktblad: https://b2b.teracom.se/contentassets/a712878fdbfa48868c3722ea...

MWL betyder säkert Microwave link. Dessa opererar normalt på licensierat spektrum och där kan Teracom säkert få fram en stabil Gigabit-länk med throughput som bara begränsas av hur mycket spektrum de har. Kopplas detta till ett local loop fiber-nät så blir det en mycket bra lösning.

Problemet är om man väljer att lägga till Wi-Fi-komponenten. Här är några av grejerna ni ska se upp med:

1. Lösningen är inte baserad på Ubiquity (som faktiskt är dugliga på backhaul) utan på Ruckus som är en renodlad Wi-Fi access-lösning. Detta är ett företag som procentuellt sett säkert har den största marknadsföringsorganisationen av alla Wi-Fi-leverantörer. Precis som deras logga visar är de en skällande hund. Mycket ljud, förhållandevis billiga, sämre än många andra. Speciellt på denna typ av applikation (utomhus, long range, punkt-till-multipunkt där det finns många företag som gör det mycket bättre).

2. Marknadsföringen pratar om meshat Wi-Fi med mellan 3-25 hopp. Detta är ett riktigt skämt. Alla som jobbat med Wi-Fi mesh vet att det inte är någon bra idé annat än i extrema lågkapacitetsnät. Wi-Fi är en trådlös hub-teknologi som alltid viker ner sig när man lastar på mycket trafik och mesh innebär per definition att varje paket som kommer in också ska ut (som att koppla ihop ett gäng hubbar...).

3. Marknadsföringen säger också "1.3Gbps" och att man med 802.11ac wave 2 får ut över 4Gbps. Mar-ket-ing. Det finstilta som ni aldrig kommer få läsa nånstans: detta innebär att noll annan Wi-Fi får finnas i luften på fyra-åtta Wi-Fi-kanaler (inklusive hemma-Wi-Fi-system), att man har väldigt hög signalstyrka, tre-fyra antenner per sida (och över längre räckvidder går antennerna åt till beamforming vilket innebär mindre throughput), att all trafik går i bara en riktning och är av UDP-typ och att det bara finns en användare och inga krockar. Lycka till.

4. Om det ingår punkt-till-punkt-länkar baserade på Ruckus skulle jag inte röra lösningen heller. Bättre att kolla på nån lösning som är framtagen för den applikationen i sånt fall och kan ge bättre stabilitet och bra övervakning.

Med allt detta sagt, punkt-till-punkt-lösningen som Teracom erbjuder (baserad på microwave) funkar säkert klockrent och jag skulle gärna bygga en lösning med denna som backhaul och sen en local loop fiber-slinga (eller CAT-slinga som funkar bra många år framöver). Skulle också överväga en last-mile access-lösning som är framtagen för ändamålet och supportar node synchronization, TDD osv. Jag skulle INTE bygga den på Wi-Fi eftersom det är dömt att misslyckas. Räcker ju med att en hemmaanvändare börjar streama film från en lokal server så släcker man en kanal. Undantaget är om man av nån anledning vill bygga ett utomhus Wi-Fi-nät för turister etc. som en del av lösningen och backhaula det med det övriga nätet. Då har Ruckus ok performance för pengarna, men t.ex. Ubiquity är billigare och många andra är bättre.

Permalänk
Medlem

Ericsson's minilink = trådlös fiber

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

"Det är inte fiber och det är inte trådlöst", "...den utnyttjar det senaste tekniksprången inom TRÅDLÖS överföring". Hur ska dom ha det?

Permalänk
Medlem

Kan i korthet meddela att det gjorts en pilot med Ruckus, som vart mycket lyckad. Därmed inte sagt att det är den bästa lösningen, det finns andra som specialiserat sig. Ruckus är en bra leverantör av WiFi-produkter (för företag och privatpersoner som vill ha det bästa marknaden kan erbjuda), men som Zamba123 skriver så är inte WiFi-mesh direkt lämpligt för denna typ av lösning.
Lösningen bygger på att man förser passande mast, befintlig eller ny, med passande kapacitet via fiber eller mikrovågslänk. Från den masten sprider man sedan till hushåll. Räckvidd är upp till 2km från mast, faktisk kapacitet kommer att ligga på ca 100/100MBit.
Ubiquity passar små lösningar, upp till 10 användare, och är inget jag rekommenderar, speciellt inte om man vill ha riktig hjälp med produkterna.
Att bygga trådlöst bredband är ganska komplicerat, speciellt om det ska stödja QoS, vilket behövs om man ska kunna strömma TV mm. Eftersom Teracom äger Boxer är detta viktigt att det fungerar, därför måste man ha en leverantör som kan hantera detta.
En lösning som bygger på WiFi kan inte hantera QoS i större skala utomhus, speciellt inte där klienterna inte hör varandra, därför kommer det vara en leverantör som är specialiserad på denna typ av lösningar som används.

Permalänk
Medlem

Vilken spridningslösning används?

MagnusLH

Tack för information. Eftersom du verkar ha koll på lösningens komponenter undrar jag om du kan förklara hur man tänker sprida vidare upp till 2km från masten?

Ruckus är ju plain Wi-Fi och där går det ju som du skriver inte att garantera QoS. Deras enda pitch är egentligen att de fuskar med EIRP-nivåer med sin BeamFlex-lösning. Resten är kopplat till att de har den proportionellt sett största marknadsföringsorganisation jag sett i den här branschen. Ruckus har traditionellt sett haft sunkig produktutveckling (har varit med och hårdtestat bland annat deras grejer i olika miljöer) och dåliga filter vilket gör att jag inte skulle chansa på att sätta deras utrustning i en mobilmast. Stor risk för både blocking och in/out band interference av både AP och 3GPP-sändare.

Som du hör är jag inte imponerad av Ruckus. Stora, tomma tunnor. Det är en ok Wi-Fi-lösning om man har en mindre budget, men för detta use case är det ingen lösning jag skulle rekommendera någon att köra. Men det kanske inte är Ruckus som används i lösningen man tänker rulla ut? I sånt fall får du gärna berätta vad man tänker använda. Har säkert testat det också.

Finns betydligt bättre och stabilare sätt att sprida på med utrustning som är designad med bra front-end för just last mile access. Flera företag kan garantera QoS på 5GHz, men inte alltid med lösningar som är godkända i ETSI-regioner. Teracom har mycket spektrum, så i deras fall hade jag valt att bygga spridningsnätet på licensierat spektrum eller möjligen på E-bandet (60-90GHz).

Permalänk
Medlem

Airfiber i härjedalen ja där kan det funka så länge det inte är i större orterna. Men dalarna där nej. Då det kommer för tätt. och det kommer bli för mycket wifi som stör. Räcker bara att man har en granne som väljer kannal 7 och airfibern går på kannal 6 rejäla störningar där. Biligare kostnader. Ja tills det kommer en ny standard som gör så att du behöver uppgradera din sida eftersom teracom uppgraderar der på sitt håll. FTTH är det leverantörern av fibern som äger fiberkonvertrarna inte kunden. Som jag förstår av teracoms information är att du som kund äger på motagaren.

Visa signatur

CPU -->I7-3820
GPU -->2 x Nvidia680 GTX
OS --> Fedora

Permalänk
Medlem

Teracom ska nog inte ha så mycket med luftburen trafik att göra..

Visa signatur

Aorus X570 Elite | Ryzen 9 3900X | Vengence LPX DDR4 32 GB |
RTX 3090 Aorus Xtreme | Corsair RM1000x | Corsair 4000D Airflow | M2-1 1 TB - M2-2 500 GB | Samsung C49HG90

Permalänk
Medlem

Nu har Boxer börjat marknadsföra tjänsten LuftFiber: https://www.boxer.se/luftfiber/

Tycker att det är riktigt vidrigt hur de försöker implicera att det inte är någon skillnad emot fiber, speciellt när de kommer att ta en installationsavgift på nästan 10 000:- . Med tanke på att de bygger på vanligt Wi-Fi sista biten som hur många som helst ska dela på så kan jag inte tänka mig att det blir speciellt mycket bättre än 4G uppkopplingar...

Permalänk
Medlem

Fånga en bonde

Sir Haxalot

Det där var bland det mest desperata jag sett. Boxer är definitivt på väg utför. Och 10 000 spänn för att installera en Wi-Fi-mottagare? Hur gör man en skrattande smiley som gråter? Stackars de som går på den där. Man har bara några månaders ångerrätt också, så när nån granne plötsligt kör igång nåt på samma kanal och allt slutar funka så sitter man säkert där med ett långt kontrakt som inte går att terminera. Gillar också hur de föreslår att man ska felsöka. "Stäng av allt utom en dator som du kopplar med sladd direkt till routern". Ja, när man gör det tar man ju bort hela sitt hemmanät från spektrumet. Sen slår man på det igen och allt slutar funka igen eftersom det lär gå på en överlappande kanal.

Permalänk
Medlem
Skrivet av MagnusLH:

Ubiquity passar små lösningar, upp till 10 användare, och är inget jag rekommenderar, speciellt inte om man vill ha riktig hjälp med produkterna.

Nyfiken på hur du kom fram till "upp till 10 användare". Jag kör med Ubiquiti's pryttlar, pendlar mellan 10-80 aktiva användare. Inga som helst problem...

Visa signatur

Mvh
David

Permalänk
Medlem

Det där måste väl ändå klassas som falsk marknadsföring utav Boxer?
Är det någon här som gått igenom processen med att anmäla till Konsumentverket tidigare?

Visa signatur

Marantz NR1605, Rotel RB1090, Ino Audio piPs
SMSL SP200 THX Achromatic Audio Amplifier 888, SMSL M400, Audio-Gd NFB-11 (2015), Objective2+ODAC RevB, Audeze LCD-2 Rosewood, Monoprice M1060, ATH-M40x, Sennheiser HD660S, DROP X KOSS ESP/95X, Koss KPH30i, DROP X HiFiMan HE4XX

Permalänk
Medlem

Teknik i AirFibre

@Zamba123: Trist att du inte gillar Ruckus, det får vi diskutera i annan tråd. Med största sannolikhet kommer inte Ruckus på fråga för denna typ av lösning, av tidigare nämnda skäl.
Det kommer att vara en leverantör som klarar av att leverera det som lovas, och designen bakåt kommer att dimensioneras för att hantera det. God radiodesign är naturligtvis viktigt, och att använda mellanstationer för att hoppa vidare är ibland den enda möjlighet som finns. Tyvärr är det få tillverkare som har multipunktsprodukter på licensierade band till rimlig kostnad.
En ytterst viktig poäng är att AirFibre i första hand är en lösning där kostnaden att dra fiber är för hög. För många hushåll är alternativet inget alls, och då är andra lösningar välkommet.

Permalänk
Medlem

Luftfiber

@MagnusLH: Håller som sagt med om att det är bättre än ingenting, men det vi försöker reda ut är vad den befintliga lösningen är baserad på. Ruckus är det enda alternativ som nämnts i tråden, och om vi utgår från att detta är fallet så är 10 000 SEK för installation och två veckors prövotid inte ok om du frågar mig. Visst kommer man kunna få fram bandbredd i många fall, men hela poängen är att om man bygger en Wi-Fi-tjänst som är omöjlig att garantera över tid så måste man både ta betalt efter de premisserna och ge kunderna rätt att terminera avtalen när som helst. Köper att man kallar Teracoms backhaul för "airfiber" men om man sen sprider via Wi-Fi så ska man vara väldigt tydlig med detta och prisa tjänsten därefter. Om det nu inte skulle vara Ruckus man använder sig av utan annan leverantör får du gärna berätta vilken det är så vi inte kastar skit på en tillverkare i onödan. Om du vet vilket/vilka licensierade frekvensband som Teracom tittat på för multipunktlösningen vore det också intressant att få ta del av.

Permalänk
Medlem

Noterar att AirFiber-konceptet nu bytt klientmodemleverantör från Ruckus till Mimosa (Air2Fibre-mottagaren här: https://www.teracom.se/air2fibre). Ser till och med ut som deras lågbudgetversion (C5). Förvisso ett steg i rätt riktning om man jämför med Ruckus, eftersom denna lösning åtminstone tagits fram för backhaul. Ändå ett kul val eftersom Mimosa precis som Ruckus är extremt marketing-tunga. Lite basfakta för den intresserade:

1. Mimosas lösning är byggd på vanliga Wi-Fi-chipsets från Quantenna. Alltså plain Wi-Fi i luften och det är fullt möjligt att det i ett bostadsområde kommer konkurrera med grannarnas nät.

2. En Mimosa-radio har extremt dåliga filter och läcker som ett såll (kolla de här testerna t.ex. http://community.ubnt.com/t5/airMAX-Stories/Radio-Shootout-Pt.... Sätt inte upp din hemma-AP i närheten av en sån här.

3. De har också slutsteg som kan ge uppåt 1W ut till antennen. Hade ju varit ok om man inte haft en påhängd riktantenn. Så det blir upp till leverantören att begränsa uteffekten så att EIRP-budgeten hålls.

In alles snackar vi hårdvara med listpris på $150 som kan monteras på 10 minuter, och det vill man ha tio papp för att installera. En bra peng kan man tycka.

Fortfarande gäller ju "bättre än ingenting", men man lyfter lite på ögonbrynet över valen av leverantör. Känns som att prislappen varit viktigare än kvalitén. Mer bra läsning för den som är intresserad: http://community.ubnt.com/t5/airMAX-Stories/Radio-Shootout-Pt....

Permalänk

Vill väcka liv i denna tråden igen nu när det börjar finnas färdiga nät. Är det någon här som har testat air2fibre lösningen?
Jag var på ett möte för någon vecka sedan där en snubbe från bluecom(via teracom) pratade om denna produkt. Jag har själv en nergrävd vanlig fiber men mina föräldrar som bor utanför planerad fiberutbyggnadsområde har kollat på denna lösning nu när kopparnätet nedrustas.

Som jag förstod det så kommer det kosta någonstans mellan 12-17.000:- för dom beroende på hur många kunder och hur mycket utrustning som behövs sättas upp. Tvärtemot vad föregående talare här i tråden påpekat, är ingen som betalar 10.000:- för utrustningen på sitt eget hus, den kostar bara ~2000:-. Vad man betalar för är den utrustning som måste upp runt ikring för att detta ska gå att köra. Det var även prat om att skapa "byalag" som tillsammans går ihop och äger vissa master.

@Zamba123 @MagnusLH @Tec_Nonsens

Visa signatur

Nuvarande dator: 5900x, 3080ti, 64gb ddr4

Permalänk

Tyvärr har dom gjort en stor (väldigt stor!) miss i sitt koncept. Vi var intresserade att bygga ett eget fibernät på en jordbruksfastighet dit det inte planeras att ansluta med fiber. På fastigheten finns 55-70 potentiella kunder/hushåll. Jag trodde vi kunde köpa kapacitet/anslutning i form av en riktlänk och att Teracom skulle kunna erbjuda sina tjänster vidare via fiberkabel (i ett nät vi bygger i egen regi och med samma kravspecifikation som de stora nätaktörerna bygger efter).

Men man ville prompt leverera sin lösning fullt ut. Med en riktlänk till området. Sedan placera ut massa WiFi-master och krångla med antenner. Det är blandad topografi med skog etc. Så det är usel lösning. Frågade flera gånger om dom inte kunde tänka sig arbeta fram en lösning där dom kan leverera kapacitet in i ett befintligt nät, men icke. Dom ska ha mast->länk<-Egna master->wifi-länkar till varje kund.

Då får det va. Men behövde inte engagera mig mer. Teracom skulle komma ut förra sommaren och titta. Dom skulle ringa. Dom har inte hört av sig ännu

Med vänlig hälsning

Andreas Öhr
Epradius

Visa signatur

Teknikkonsult inom el, fiber, nätverk, antenn.