Hjälp med bygge av prisvärd dator

Permalänk

Hjälp med bygge av prisvärd dator

Hej, tänkte försöka bygga min första dator och skulle behöva lite hjälp med att välja delar. Jag skulle vilja bygga en så prisvärd dator som möjligt. Jag har gjort lite research och kommit fram till att jag inte gör något som kräver något bättre grafikkort, har t.om. övervägt att strunta i grafikkort helt (skulle jag ångra mig kan jag köpa det vid ett senare tillfälle). Jag vill snåla in så mycket som möjligt vad det gäller grafikkort och istället lägga mer pengar på bättre processor. 16GB ram är ett krav.

Räkna endast med själva datorn, inte tangentbord, cd/dvd-läsare, operativsystem, skärm eller mus. Räkna inte med HDD/SSD, det har jag redan.

Budget: 7500kr

Permalänk
Hjälpsam

Underlättar om du specifierar lite mer exakt vad du ska ha datorn till, hur mycket lagringsutrymme du behöver, desginsmak och ljudkänslig.

Men en kraftig burk som klarar mycket och har liiite GPU möjlighet utan att slänga stora pengar på det skulle jag föreslå en Ryzen 1600, 16GB ram, 250GB SSD av valfritt slag och ett GT1030 samt chassi och extradiskar efter smak.

Visa signatur

Allt jag säger/skriver här är mina egna åsikter och är inte relaterade till någon organisation eller arbetsgivare.

Jag är en Professionell Nörd - Mina unboxing och produkttester (Youtube)
Om du mot förmodan vill lyssna på mig - Galleri min 800D med 570 Phantom SLI

Permalänk

Vad ska du göra med datorn. Låter inte som mycket spel om du överväger att skippa grafikkort?

Permalänk
Inaktiv

Ett tips är att berätta vad datorn kommer användas till, så blir det enklare att guida dig åt rätt håll.

Läs gärna VIKTIGT: Hur man får köpråd

Permalänk

Jag kommer inte göra något speciellt direkt, jag kommer inte spela spel iaf. Men jag multitaskar en hel del, har alltid massa flikar på både Chrome och Firefox öppna samtidigt. Ingen video- eller bildredigering. Jag skulle vilja lära programmera så det kommer jag lägga ner en del tid på, men har ingen aning vilka språk än. Använder alltid VPN (Viscosity) om det har någon betydelse, lyssnar mycket på musik på Spotify, ser en del film, hänger en del på irc m.m. Som ni märker ingenting märkvärdigt, det enda som kan vara värt att tänka på är att mycket av detta sker samtidigt.

Har redan en 250GB SSD så det behöver ni inte räkna in.

Permalänk

Vad tror expertisen om något sånt här?

https://www.prisjakt.nu/list.php?l=3424721&view=c

Jag är totalt nybörjare på detta, men har försökt googla för att kolla så att allting ska fungera tillsammans. Däremot har jag ingen aning vad jag ska välja för grafikkort, egentligen utgick jag endast från Fluf's inlägg här ovan där han rekommenderade GT1030. Valde även att satsa lite extra på lite dyrare CPU-fläkt och nätaggregat med förhoppningen om att systemet ska bli aningen tystare. Vad säger ni?

Permalänk
Medlem

Intel nuc med 16GB ram?
https://www.inet.se/kundvagn/visa/10575380/

Intel i5 7500 - fyra kärnor med integrerat grafikkort i processorn. Ljuddämpat chassi, och dyra komponenter. Går att spara in 500 kr på moderkort, nätaggregat och processor. Men jag gillar att betala lite mer på grunden för att få mer framtidspotential. Moderkortet har USB Typ C-port, fem USB-portar och en PS2.

Guld-certifierade nätaggregatet hade lätt kunna ersättas med ett på 300W med dessa komponenter. Även ett 200W hade klarat systemet utan problem.

https://www.inet.se/kundvagn/visa/10575415/

Ny maskin nersnålad i priset.
https://www.inet.se/kundvagn/visa/10575903/

Testade att maxa budgeten och gå in på ITX-system och komponenter av högre kvalitet. Moderkort med trådlöst nätverk, blåtand och överklockningsfunktioner. Överklockningbar processor. Plats för framtida extraf grafikkort. Har plats för 2st 2,5" eller 2st 2,5" och 2st 3,5".
https://www.inet.se/kundvagn/visa/10575916/

Permalänk
Avstängd

@NyDator747: Något liknande detta? https://www.inet.se/kundvagn/visa/10575582/

Visa signatur

CITERA FÖR SVAR | Inet fraktfritt

Main: Ryzen R5 1500x|AsRock X370 Killer SLI|16GB DDR4 Crucial 2666MHz|480GB Corsair Force LE|Gigabyte RX480 8GB G1|Be Quiet Dark Rock 3 Pro|Be Quiet SIlent Base 800 Orange|Corsair RM750x|
Network: Synology DS416j|2x 8TB WD Red|3TB WD Red| Comhem 100/10|