AMD Ryzen Threadripper 1950X och 1920X

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jacob:

Minnet är kort ibland. Titta på vad Intel Core i9-7900X fick för betyg och varför, anledningen är typ samma som varför Ryzen Threadripper fick ett "Utmärkt" omdöme. Och med den utmärkelsen menar vi faktiskt att det är en utmärkt produkt, det är något positivt och inte negativt som vissa vill försöka få det till. Konspirationsteorier å sido; vårt jobb har blivit så otroligt mycket roligare sen mars 2017 då AMD åter började konkurrera på riktigt. Det här gör även bedömningarna svårare än tidigare, vilket är roligt och utmanande i sig.

Utan att veta hur AMD:s och Intels framtida produkter presterar vågar jag gissa att "Toppklass" kommer bli mer sällsynt framöver. Tidigare fick ett företag (Intel) den utmärkelsen per automatik då varje ny generation de släppte helt enkelt var bäst, även om det bara var några procent bättre än deras föregående generation. Om AMD fortfarande stått på åskådarplatsen hade Core i9-7900X varit en klar kandidat för Toppklass, men lyckligtvis ser det inte ut så längre.

Så om 7700K släppts idag så hade den inte fått toppklass, och 8700K kommer förmodligen inte heller få det?

Om det stämmer så är det ju lite av en bomb. AMD's processorer är alltså såpass bra att Intel's processorer inte längre särskiljer sig tillräckligt för att få utmärkelsen "Toppklass". Det är stort

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av GilbertG:

Du glömmer nämna alla Xeons, POWER och SPARC.

Det släpps väl den 14?

AMD har bekräftat att APU:erna kommer ha 4 kärnor. Men jag har sett en laptop på Computex som innehöll en Ryzen 7 1700, alltså en desktop-CPU. Vet inte om det bara var en kul grej att visa upp eller om den skulle gå i produktion. Kan ha varit Asus ROG.
Intel har affärsstrategiska motiv till att begränsa antalet PCIe-lanes, nämligen att det är väggen mot Nvidia och deras ambition att äta in sig i den mycket luckrativa datacentermarknaden som Intel (också) dominerar.
http://www.alexstjohn.com/WP/2017/06/10/the-age-of-nvidia/
(om sidan inte är tillgänglig, vilket händer ofta, så sök på den och kolla en cashad version. Just nu får jag inte fatt i en cashad version heller av någon anledning...)
Vad sägs om 1900X?

1900X må ha samma antal kärnor men om den i övrigt inte begränsas vore den ett intressantare alternativ än 1800X. Ett av problemen jag hade vid val av plattform senast var bristen på PCI-e lanes vilket gör att funktionalitet försvinner beroende på vad som ansluts.

Många moderkort har vid en första anblick många expansionsmöjligheter men de krymper snabbt när saker kopplas in. Threadripper löser det problemet bra hitills, känns som en plattform som borde kunna rulla i flera år och byggas på efter behov.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Master of Overkill
Skrivet av dpom86:

Kom igen... igen

  • Om jag slår någon på käften och inte förväntar mig att få ett slag tillbaka är jag naiv.

  • Om Intel plötsligt skjuter fram lanseringen och inte förväntar sig att det har några konsekvenser är de naiva.

Men visst!

  • Det är ju DERAS FEL om personen jag slog slår tillbaka. De kan agera och tänka fritt. Om den personen VÄLJER att knyta sin näve, att inte vara en bättre person, och slå tillbaka är DET INTE mitt fel.

  • Moderkortstillverkarna kunde ju VALT att inte ha sina brädor redo vid lanseringen, men DE VALDE att släppa en oslipad produkt för att hinna få ut dem till Intels nya launch window för att KUNNA TJÄNA PENGAR och inte missa all launch PR för sitt varumärke.

(capslocksjukan!)

Jag menar tekniskt sett har du rätt; att vara naiv är inte ett brott, ej heller omoraliskt.
Men i verkligheten skapade Intel med sitt agerande förutsättningarna till den kedjereaktion av händelser som ledde fram till dålig VRM-kylning, och faktum kvarstår att Intel förstod riskerna: att deras agerande skapade en grogrund för kvalitetsbrister.

Trodde Intel verkligen att dessa tillverkare skulle välja att missa launch och därmed se alla early adopter kunder gå över till deras konkurrenter? Tror du att Intel trodde detta? Det är inte heller som om Intel inte kan rådfråga sina partners om hur redo de är för en lansering. Nope! Tar man skygglapparna på försvinner alla problem som inte ligger direkt framför den egna näsan. Men Intel glömde bara fråga kanske? Ack så mycket naivitet! Halmstrån!

Det du säger är defensivt och ologiskt, eller i bästa fall utopiskt då du kanske skulle ha rätt i en perfekt värld eller en förenklad modell av verkligheten. Jag brukar gilla en hel del av vad du säger i vanliga fall, men denna gången blev det bom. Är det för fräckt att säga "Raska upp dig och ta friska tag imorgon"?

Jag tillhör inte dem som vet hur moderkortstillverkares designprocesser brukar se ut, men med facit i hand är det inte helt otroligt att tänka sig att VRM-kylningen är bland det som designas sist (när man faktiskt vet hur mycket allt det andra drar och hur varmt det blir). När deadlinen för launch plötsligt hoppade närmare fick de väl slänga på några generiska kyllösningar som inte genomgått tillräcklig testning.

Det går lösa hur enkelt som helst, för dom vet att X99 drar massa ström överklockat på X99 8 Core tex eller 10 core 6950X inga nyheter här för 5 öre.

Om dom inte lär sig från X99 eller X79 så tycker jag dom är frukatansvärt dåliga på att sätta på kylflänsar på sina moderkort.
man skiter totalt i att den kyler bra eller dåligt bara den klarar stock, va händer sen när du trycker en 7900X till 4.7GHz?
Jo du får VRM problem som med alla andra jävla X79 X99 serier om du hade ett moderkort som inte palla den överklocking.

Jag har sagt detta nu typ 100 gånger och det är EXAKT samma problem på X79 X99 på moderkort som inte pallar den överklockningen jag har bytt moderkort nog 3-4 gånger för att min CPU sänkte dom.

En moderkort är inte gjort för att klarar 4.7GHz 12 core CPU på VRM utan klyning på det punkt slut.
Bara för att någon kändis går ut och säger det är katastrof så är det inte sant.

Jag kan nog ge er 50 senarion där X58 X79 X99 inte går heller där VRM blir för varmt.

Tror jag har lite mer koll än dom flesta på att testa moderkort och VRM kylning då jag kört vatten på all VRM sedan forever, det är inget problem i stock någonsin.

Titta här och kan folk sluta ta info från 1 kille och gå helt bananas om något...

"Asus has responded to Der8auer's X299 VRM issue by changing its heatsink design on their Asus X299 Apex. The original design was just a solid block, and the new has slits cut into it, allowing air flow to pass through, just like a heatsink. Other changes are the option to add a cooling fan, although this isn't something new. Their socket 775 motherboard already had this feature back then, where some model will include heatsink cooler, so users can install it and help cool the VRMs. The old heatsink cooler was recommended to be used when running a watercooling kit. Aince cpu water block do not offer any air flow like a air cooler, which might help aid in VRM cooling, so they thought about this issue and decide to design some fan especially for the heatsinks. "

Der8auer, va helt fel gjort, han testa öppen bench och ingen kylning på VRM passiv eller aktiv från chassi och maxa den totalt det bara gick med Prime95 (som är helt orelevant) och sen gick apeshit på youtube.

Visa signatur

CASE Caselabs SMA8-A + TH10+PED + Louqe Ghost S1 CPU 9900k @5.3GHz (No AVX) 9800X @4.8GHz GPUs RTX 3090 FE RAM 4x16GB Corsair Dominator Platinum 3533MHz CL13 + 2x16GB Corsair Dominator Platinum RGB 3000MHz PSU EVGA T2 1600W + Corsair SFF 750W SSD 905p 480GB, 4x Samsung 970 Pro M.2 Headphones Audeze Maxwell + FOSTEX TR-X00 + Audeze LCD-2 + Moon Cable DAC/AMP Chord Mojo, Schiit Magni&Modi Screen LG 48CX 4K 120Hz HDR + ASUS ROG SWIFT PG258Q 240Hz
Motherboard X299 EVGA DARK + ASUS ROG Strix Z390-I Watercooling 560+480+480+280+360. 240+240

Permalänk
Trollfabrik 🫶🏻
Skrivet av Ozzed:

Så om 7700K släppts idag så hade den inte fått toppklass, och 8700K kommer förmodligen inte heller få det?

Om det stämmer så är det ju lite av en bomb. AMD's processorer är alltså såpass bra att Intel's processorer inte längre särskiljer sig tillräckligt för att få utmärkelsen "Toppklass". Det är stort

Det är vanskligt att uttala sig om något som inte lanserats, men för Core i7-7700K skulle jag säga att svaret är nej. Med det sagt ångrar vi inte att det fick Toppklass, då AMD ännu inte släppt Ryzen då och ingen visste till 100% hur den processorfamiljen skulle prestera.

Visa signatur

Kontaktas enklast via PM. Önskas svar i forumet citera mina inlägg eller pinga @Jacob. Finns även på Twitter.

"Science and technology have progressed to the point where what we build is only constrained by the limits of our own imaginations." – Justin R. Rattner

Permalänk
Medlem

Smaskiga CPUer detta, stor vill-ha-faktor. Tyvärr lär det bli knivigt att få in i min Dan Case A4, så jag får helt enkelt beundra på avstånd

Visa signatur

Core i7 7700K | Titan X (Pascal) | MSI 270I Gaming Pro Carbon | 32 GiB Corsair Vengeance LPX @3000MHz | Samsung 960 EVO 1TB

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jacob:

Utan att veta hur AMD:s och Intels framtida produkter presterar vågar jag gissa att "Toppklass" kommer bli mer sällsynt framöver. Tidigare fick ett företag (Intel) den utmärkelsen per automatik då varje ny generation de släppte helt enkelt var bäst, även om det bara var några procent bättre än deras föregående generation. Om AMD fortfarande stått på åskådarplatsen hade Core i9-7900X varit en klar kandidat för Toppklass, men lyckligtvis ser det inte ut så längre.

Denna logik känns mer än märklig...

"Toppklass" borde väl vara ett betyg på produkten ifråga, och inte ett mått på att konkurrens saknas.

När det nu plötsligt finns mer jämbördig konkurrens som driver på den tekniska utvecklingen mot nya höjder,
så kan man tydligen inte längre dela ut det betyget?

Varför skulle inte brilljanta produkter kunna få betyget "Toppklass",
även om produkter på den betygsnivån råkar erbjudas av mer än en tillverkare?

Visa signatur

“There will be people that are burdened by only having the capacity to see what has always been instead of what can be.
But don’t you let that burden you.”

Permalänk
Medlem

Vore intressant att se prestandan för ljudbehandling.

Många påstod att latenserna skulle vara högre med zen osv. Här är en daw-bench (daw =digital audio workstation)

http://techreport.com/r.x/2017_03_01_AMD_s_Ryzen_7_1800X_Ryze...

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Dator: Fractal Design 650w modulär - Piledriver FX8350 + Arctic Cooling Freezer Xtreme Rev 2 - 4x2 gb Corsair Dominator 1866 mhz 9-9-9-24 - 1x 500 gb sataII, 1x640 Western Black Caviar, 1x Crucial m4 128 GB SSD - Fireface UCX (ljudkort) - SAPPHIRE Radeon HD7870GHZ (överclockat) - ASUS någonting lite över medelklass, 3 st 120mm chassifläktar Windows 8.1 x64

Permalänk

Vilken besvikelse, presterar riktigt ojämnt. Min 3770k slår den i många spel och intels 10core i vissa multitrådade tillämpningar. Känns som en väldigt nischad CPU, bäst på att zippa paket eller rendera. Så fort trådarna behöver prata med varandra lägger den sig på rygg gentemot intel.
Ryzen var ett stort steg frammåt, Threadripper tyvärr inte detsamma.
Blir att köpa i9 istället, får tacka AMD för att priserna är mer humana där så något gott kom av det hela iallafall

Visa signatur

Jag kan data!

Permalänk
Trollfabrik 🫶🏻
Skrivet av FatherOfThree:

Denna logik känns mer än märklig...

"Toppklass" borde väl vara ett betyg på produkten ifråga, och inte ett mått på att konkurrens saknas.

När det nu plötsligt finns mer jämbördig konkurrens som driver på den tekniska utvecklingen mot nya höjder,
så kan man tydligen inte längre dela ut det betyget?

Varför skulle inte brilljanta produkter kunna få betyget "Toppklass",
även om produkter på den betygsnivån råkar erbjudas av mer än en tillverkare?

Nu tar vi inte saker ur kontext, det är givetvis ett betyg för produkten i fråga. Vi skulle aldrig ge något dåligt Toppklass bara för att det inte finns andra alternativ. Däremot är det klart att vi ställer en produkt mot alternativen (konkurrensen) i samma prisklass när vi gör våra bedömningar. Något annat vore lustigt.

Visa signatur

Kontaktas enklast via PM. Önskas svar i forumet citera mina inlägg eller pinga @Jacob. Finns även på Twitter.

"Science and technology have progressed to the point where what we build is only constrained by the limits of our own imaginations." – Justin R. Rattner

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Exxovion:

8-11000 för endast CPU:n... det är inte nådigt det.

Vore oerhört trevligt om det fanns någon med lite för mycket fritid som kunde göra en sammanställning över de aktuella processorerna för att se förhållandet mellan pris och prestanda. För dem som inte har obegränsade tillgångar.

Det är normal Intel prissättning så varför höjer ens folk ögonbrynen när dom dessutom får 6 kärnor gratis jämfört med Intels värsting! Du får 10 Intelkärnor för 10500:- som dessutom är sämre både värmemässigt (sett andra recensioner) samt prestandamässigt multitasking Är inte det dyrt?

10-11K har varit en normal prissättning hos Intel så nu lär dom ta sig en funderare men så länge folk fortsätter köpa sämre saker "Bara" för att det är ett visst märke så lär nog prissättningen fortsätta ligga där den är. Tycker AMD ligger helt rätt i pris!

Kör idag Intel Xenon och köper det som ger bäst bang for the bucks, Sen vad andra gör är upp till dom.

Visa signatur

•·.·´¯`·.·•ЩIЯЦZ•·.·´¯`·.·•
Threadripper 1950X - Aorus x399 Gaming 7 - G.Skill Trident Z RGB 3200Mhz 4x8gb - EVGA GeForce GTX 1080 Ti FTW3 - 500gb Samsung 960 evo - Noctua NH-U14S TR4 - EVGA SuperNOVA G2, 1300W - Acer X34A

Permalänk
Skrivet av Demonic_Raven:

Vilken besvikelse, presterar riktigt ojämnt. Min 3770k slår den i många spel och intels 10core i vissa multitrådade tillämpningar. Känns som en väldigt nischad CPU, bäst på att zippa paket eller rendera. Så fort trådarna behöver prata med varandra lägger den sig på rygg gentemot intel.
Ryzen var ett stort steg frammåt, Threadripper tyvärr inte detsamma.
Blir att köpa i9 istället, får tacka AMD för att priserna är mer humana där så något gott kom av det hela iallafall

Intels höga klockfrekvenser tror jag är en stor avgörande faktor i spelen men visst är det en besvikelse. Samtidigt är inte Threadripper tänkt som en spel CPU utan mer som en CPU för folk som jobbar med tunga saker.
Samtidigt ska en bra CPU duga till det mesta kan jag tycka, folk kommer inte skaffa Threadripper för att maxa fpsen, då kan man köpa en 7700K för halva priset.

Visa signatur

Arbetsdator: Imac 27" Core I3@3,2 Ghz, 1TB HDD. Backup: Scaleo home server 2205 2+2TB
GamerPC: Core i7 2,8 Ghz, 6GB DDR3, Geforce 2x680 Sli, 128GB Samsung 830 SSD, Corsair 750W nätagg, W7 Ultimate.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av BerraJobb:

Intels höga klockfrekvenser tror jag är en stor avgörande faktor i spelen men visst är det en besvikelse. Samtidigt är inte Threadripper tänkt som en spel CPU utan mer som en CPU för folk som jobbar med tunga saker.
Samtidigt ska en bra CPU duga till det mesta kan jag tycka, folk kommer inte skaffa Threadripper för att maxa fpsen, då kan man köpa en 7700K för halva priset.

Och Threadripper duger minst sagt till det mesta eller är det någon här som är av en annan åsikt?

Visa signatur

•·.·´¯`·.·•ЩIЯЦZ•·.·´¯`·.·•
Threadripper 1950X - Aorus x399 Gaming 7 - G.Skill Trident Z RGB 3200Mhz 4x8gb - EVGA GeForce GTX 1080 Ti FTW3 - 500gb Samsung 960 evo - Noctua NH-U14S TR4 - EVGA SuperNOVA G2, 1300W - Acer X34A

Permalänk
Medlem

@tvelander: Som jag misstänkte; du var lite ur balans igår, du skriver mycket bättre idag.
Ska överväga vad du sagt. (Kanske svarar igen, kanske inte.)

Visa signatur

SweClockers Dark Pearl tema: http://www.sweclockers.com/forum/trad/1484891
(Rek. Stylus)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Demonic_Raven:

Vilken besvikelse, presterar riktigt ojämnt. Min 3770k slår den i många spel och intels 10core i vissa multitrådade tillämpningar. Känns som en väldigt nischad CPU, bäst på att zippa paket eller rendera. Så fort trådarna behöver prata med varandra lägger den sig på rygg gentemot intel.
Ryzen var ett stort steg frammåt, Threadripper tyvärr inte detsamma.
Blir att köpa i9 istället, får tacka AMD för att priserna är mer humana där så något gott kom av det hela iallafall

Det är absolut inte uppenbart för konsumenten, men många programmerare (inklusive jag själv) hade nog väntat sig ungefär det här resultatet. Fler kärnor har för många typer av tillämpningar och tester ganska svag nytta efter en viss gräns. Detta beror på rent matematiska aspekter kring parallellism, bl.a. Amdahl's law.

Jag måste dock understryka att jag tycker att Threadripper ger extremt mycket för pengarna när det gäller rendering och liknande problem som skalar bra mot fler kärnor. Där har de levererat. För vissa typer av konsumenter är detta rena drömmen.

Problemet är att många konsumenter inte känner till att de ej har behov av så här många kärnor. Gamers som är kostnadsmedvetna ska definitivt satsa så hårt som möjligt på GPU och har inget behov av HEDT-modeller.

Permalänk
Hjälpsam
Skrivet av Triton242:

Klart man som AMD anhängare tycker att spelprestanda i låga upplösningar där CPUn faktiskt är det som sätts på prov och inte ens grafikkort inte är relevant.
Det gagnar helt enkelt inte ens egna tycke och smak.
720p må vara en låg upplösningen som få använder men med det är trots allt ett icke syntetiskt test som visar prestandaskillnader mellan produkter med ojämn last mellan kärnor. När Nvidia släpper nästa gen kort kommer de troligen som vanligt bli ca 25% snabbare mot dagens 1080ti modeller och då kommer 1080p prestandan skilja sig mer mot idag.
4k är dock inte inom räckhåll men det är väl handen på hjärtat få spel som egentligen gör sig bra i den upplösningen så länge man inte eldar på med SLI om spelet så stödjer det.

Ser faktiskt själv inte problemet med dessa tester.
De tillsammans med alla andra mängder av test ger ändå en ganska tydlig bild av produktens styrka och svaghet.

Klart att man som Intel anhängare, tycker att spelprestanda, i en lägre upplösning än vad någon faktiskt spelar i, är relevant.
Det gagnar helt enkelt ens egna tycke och smak.

Jag anser att tester skall vara realistiska, man tester inte sportbilar i skogsterräng.
Man kan testa i hög fps, för de som vill ha tex 144 fps, men då skall man testa med vettiga inställningar, tex 1920p i low, inte med en inställning som ingen använder.

Du må kalla mig AMD anhängare (AMD fanboy) för detta, men det är min åsikt.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 1700 | Saphire RX 5700 Pulse XT (Silent Mode) | 64 GB Kingston ECC | https://valid.x86.fr/z2ljhr | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W.
AMD Ryzen 9 5900X | AMD RX 5700 | 64 GB Micron ECC | https://valid.x86.fr/5krwxf
HTPC | https://valid.x86.fr/uuzli0 |

Permalänk
Medlem

"Utan att veta hur AMD:s och Intels framtida produkter presterar vågar jag gissa att "Toppklass" kommer bli mer sällsynt framöver. Tidigare fick ett företag (Intel) den utmärkelsen per automatik då varje ny generation de släppte helt enkelt var bäst, även om det bara var några procent bättre än deras föregående generation. Om AMD fortfarande stått på åskådarplatsen hade Core i9-7900X varit en klar kandidat för Toppklass, men lyckligtvis ser det inte ut så längre."

Skrivet av Jacob:

Nu tar vi inte saker ur kontext, det är givetvis ett betyg för produkten i fråga. Vi skulle aldrig ge något dåligt Toppklass bara för att det inte finns andra alternativ. Däremot är det klart att vi ställer en produkt mot alternativen (konkurrensen) i samma prisklass när vi gör våra bedömningar. Något annat vore lustigt.

Kontext?
Uppenbarligen gör vi diametralt olika tolkningar av det fetade ovan.

Och mina tillhörande frågor undvek du väldigt smidigt.

Kanske ni skulle införa betyget "Highlander" istället?

Visa signatur

“There will be people that are burdened by only having the capacity to see what has always been instead of what can be.
But don’t you let that burden you.”

Permalänk
Master of Overkill
Skrivet av dpom86:

@tvelander: Som jag misstänkte; du var lite ur balans igår, du skriver mycket bättre idag.
Ska överväga vad du sagt. (Kanske svarar igen, kanske inte.)

Nä, kan se så ut.
Mitt fel att jag capsa lite.
Jag är inte irrietard så.

Visa signatur

CASE Caselabs SMA8-A + TH10+PED + Louqe Ghost S1 CPU 9900k @5.3GHz (No AVX) 9800X @4.8GHz GPUs RTX 3090 FE RAM 4x16GB Corsair Dominator Platinum 3533MHz CL13 + 2x16GB Corsair Dominator Platinum RGB 3000MHz PSU EVGA T2 1600W + Corsair SFF 750W SSD 905p 480GB, 4x Samsung 970 Pro M.2 Headphones Audeze Maxwell + FOSTEX TR-X00 + Audeze LCD-2 + Moon Cable DAC/AMP Chord Mojo, Schiit Magni&Modi Screen LG 48CX 4K 120Hz HDR + ASUS ROG SWIFT PG258Q 240Hz
Motherboard X299 EVGA DARK + ASUS ROG Strix Z390-I Watercooling 560+480+480+280+360. 240+240

Permalänk
Trollfabrik 🫶🏻
Skrivet av FatherOfThree:

"Utan att veta hur AMD:s och Intels framtida produkter presterar vågar jag gissa att "Toppklass" kommer bli mer sällsynt framöver. Tidigare fick ett företag (Intel) den utmärkelsen per automatik då varje ny generation de släppte helt enkelt var bäst, även om det bara var några procent bättre än deras föregående generation. Om AMD fortfarande stått på åskådarplatsen hade Core i9-7900X varit en klar kandidat för Toppklass, men lyckligtvis ser det inte ut så längre."

Kontext?
Uppenbarligen gör vi diametralt olika tolkningar av det fetade ovan.

Och mina tillhörande frågor undvek du väldigt smidigt.

Kanske ni skulle införa betyget "Highlander" istället?

Ja, du tolkar mina ord annorlunda än vad jag ville få fram och det är tråkigt att du uppfattar det som att jag undvek din frågeställning. Kunde nu i efterhand varit tydligare.

Vi bedömer alltid produkter efter dess egenskaper, men även hur de står sig mot alternativen på marknaden. Det spelar ingen roll om vi talar om AMD mot Intel, det gäller precis allt vi testar och så har vi alltid gjort. Återigen – något annat vore lustigt. Det är givet att vi tar hänsyn till hur marknaden ser ut oavsett vilken produkt vi testar. Hur vi gör våra bedömningar har inte förändrats för att AMD är tillbaka i matchen igen.

I just fallet Core i7-7700K var den bäst för sitt pris sett till alltifrån spel till produktivitet och energieffektivitet, med mera, just därför att det inte fanns något annat. Numera finns alternativa produkter som i vissa scenarion är bättre eller mer prisvärda, men i andra inte är det, varför vi troligtvis inte skulle gett Core i7-7700K utmärkelsen "Toppklass" utan "Utmärkt" om den släppts efter Ryzen. Vi har helt enkelt en sund konkurrenssituation där Intel och AMD i dagsläget har sina egna styrkor och svagheter, vilket gör det väldigt svårt att utropa ett självklart val i klassen (Toppklass).

Visa signatur

Kontaktas enklast via PM. Önskas svar i forumet citera mina inlägg eller pinga @Jacob. Finns även på Twitter.

"Science and technology have progressed to the point where what we build is only constrained by the limits of our own imaginations." – Justin R. Rattner

Permalänk
Medlem
Skrivet av Wyver:

De som förespråkar att man klarar sig med en sketen I3 eller pentium och klockar dem till max. Så förstår inte eller blundar för att alla test körs på en ny installerad dator.. så fort du börjar ha en webläsare, steam som uppdaterar något spel och dylikt då, kommer I3 och Pentium prollen att flaska så in ivtusan p.g.a. brist på trådar. Sweclockers skulle kunna göra ett omfattande test av cpuer, för att visa vad som händer i en verklig miljö, inte en test miljö.http://cdn.sweclockers.com/artikel/diagram/13938?key=80b296af45c7d563afccffcf4b878892

Det här borde kanske vara den första och sista bilden i recensionen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ratatosk:

Klart att man som Intel anhängare, tycker att spelprestanda, i en lägre upplösning än vad någon faktiskt spelar i, är relevant.
Det gagnar helt enkelt ens tycke och smak.

Jag anser att tester skall vara realistiska, man tester inte sportbilar i skogsterräng.
Man kan testa i hög fps, för de som vill ha tex 144 fps, men då skall man testa med vettiga inställningar, tex 1920p i low, inte med en inställning som ingen använder.

Du må kalla mig AMD anhängare (AMD fanboy) för detta, men det är min åsikt.

Så du är helt ointresserad i att få reda på hur din dator kan tänkas prestera när(om) du uppgraderar ditt grafikkort?

Visa signatur

Hata postsorteringen i Ånge.

Permalänk
Skrivet av Perkoff:

Det är absolut inte uppenbart för konsumenten, men många programmerare (inklusive jag själv) hade nog väntat sig ungefär det här resultatet. Fler kärnor har för många typer av tillämpningar och tester ganska svag nytta efter en viss gräns. Detta beror på rent matematiska aspekter kring parallellism, bl.a. Amdahl's law.

Jag måste dock understryka att jag tycker att Threadripper ger extremt mycket för pengarna när det gäller rendering och liknande problem som skalar bra mot fler kärnor. Där har de levererat. För vissa typer av konsumenter är detta rena drömmen.

Problemet är att många konsumenter inte känner till att de ej har behov av så här många kärnor. Gamers som är kostnadsmedvetna ska definitivt satsa så hårt som möjligt på GPU och har inget behov av HEDT-modeller.

Håller helt med. Tyvärr lanseras den av AMD som någon slags monsterprocessor för entusiaster när den i själva verket är väldigt nischad till vissa typer av uppgifter.

Från deras egen sida:
Conquer design and gaming with Ryzen™ Threadripper™.

Jag är personligen ute efter en stark allround processor med bra multitasking förmåga och blev ganska besviken på just allround delen. Även om jag sysslar med renderingar så är det inte värt de stora glappen på spel och enkeltrådad prestanda eftersom jag använder datorn till många olika saker.
För en ren beräkningsmaskin för enkelt uppdelade uppgifter så är det som du säger rena drömmen, men tror det är få här inne som har sådana behov utan snarare går igång på det tuffa namnet och alla rutor man får i taskmanager.

Visa signatur

Jag kan data!

Permalänk
Hjälpsam
Skrivet av anCOOL:

Så du är helt ointresserad i att få reda på hur din dator kan tänkas prestera när(om) du uppgraderar ditt grafikkort?

Nej, men detta test visar inte det.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 1700 | Saphire RX 5700 Pulse XT (Silent Mode) | 64 GB Kingston ECC | https://valid.x86.fr/z2ljhr | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W.
AMD Ryzen 9 5900X | AMD RX 5700 | 64 GB Micron ECC | https://valid.x86.fr/5krwxf
HTPC | https://valid.x86.fr/uuzli0 |

Permalänk
Medlem

Kanske Ryzen 1900X; 8 core, 4Ghz, quad channel memory är medelvägen att gå för en gamer ... Vore verkligen intressant att se hur den presterar ...

Visa signatur

TE Computer-1|B550|5600X|NH-D9L|2x8GB|980 Pro|RTX 3060|SF600|Benq 21:9|B&W MM-1|B&O H95

Permalänk

Tack för recensionen.

@SolidReactor: Mycket välskrivet av dig på förslag och rekommendationer om möjliga testutföranden. Jag håller fullständigt med.

En enkel och brutal checklista när det kommer till liknande CPUs: 1950x, 1920x,(1900x), i9 7900x, etc.. HEDT.

- Du har pengar att spendera för dessa dyra CPUs.

- Du har ett eller flera grafikkort i prisklassen 8000 - 10 000 (2017).

- Du vill ha möjlighet till MultiGPU med x16 (PCIE-lanes).

- Du "måste" bara ha Quad Channel minnesstöd.

- Du vill ha en nischad rigg. Fungerar bra i spel i högre upplösningar samt ett monster i multitrådsapp.

- Du vill ha bra siffror i benchmark.

- Du spelar spel i 4k idag eller tänker skaffa en sådan skärm inom snar framtid (inom 1 år kanske?)
(Själv spelar jag på 1440p idag, väntar på 4k 144 Hz.).

- Du vägrar att spela i 1080p.

- Du skiter i vad andra tycker. De som tycker att det inte är någon spelCPU osv.

- Du är påläst om dessa CPUs, vet precis vad du ger dig in på och vill ha.

- Du känner att din 4c/8t segar ner sig till och från i spel. Egen erfarenhet. Min 4790k i 4,5 Ghz suger i spelet GW2, kan dyka ned till 30 fps och lagga i strider. Då pratar vi om en karta med totalt bara 10 spelare i PVP! På andra områden går det upp till över 100 fps.

Det där 100 fps reagerar jag inte alls på. Däremot reagerar jag starkt på när det dyker i så låga fps. Har självklart hört att spelet är dåligt optimerat. Jag är inte alls nöjd. Skulle därför alla dagar i veckan välja exempelvis 60 - 80 fps än 30 - 100 fps, även om det bara inträffar då och då att det går ned så lågt. Här tror jag flera kärnor kommer till sin rätt.

Tester av CPUs kraft i 720p i all ära... Jo, innan ni påpekar. Jag förstår att man gör så för att eliminera flaskhalsen hos GPU för testets skull. "Problemet" är att folk drar slutsatser av det de ser på graferna. Det är ett intressant test i sig bara för testets skull, men som egentligen inte ger spelaren någon vidare information om denne enbart spelar på 1440p+.
Man testar alltså ett scenario som inte kommer till användning för dessa spelare.

Har själv provat på den där Dynamic Super Resolution (DSR) för 4k och 5k. Kan säga att det är verkligen verkligen skillnad, som natt och dag mot 1440p. Detta är alltså inte ens äkta 4k eller 5k. Därför är man just nu "besviken" på sin skärm.

Summering: De som tänker spela i 1080p eller lägre skall nog inte titta på dessa CPUs och klaga.

Visa signatur

i7 8700k - 32 GB - Z370 - RTX 2080 Ti - 4 GB Nvme SSD

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Marcsod:

Kanske Ryzen 1900X; 8 core, 4Ghz, quad channel memory är medelvägen att gå för en gamer ... Vore verkligen intressant att se hur den presterar ...

1600/1600x är väll mer medelvägen för en gamer som multitrådat kör över en 7700k ganska duktigt med 27% bättre multitråds och kör över 7600k med 85% men hade varit fränt med en threadripper men är knappast nödvändig för dom flesta

men hade nästan värt 10k om man får frågan ...vad har du för cpu ?
En ThreadRipper

Visa signatur

i3 6100 - MSI b150m pro-vd - 8gb 2133 ddr4 - GTX 950 GAMING 2G - z400s 120gb ssd - 1tb WD blue - Corsair 500w

Permalänk
Avstängd

@lord_vasagos: klart ballaste namnet på en cpu hittils

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Vad spelar det för roll om processorn är starkare eller svagare i upplösningar som ingen spelar i? Om poängen är att mäta CPU-prestanda så finns ju bra mycket bättre test än spel.

Om du vill ha sagt att det simulerar hur det kommer se ut i "framtiden" osv så kan jag ju säga att skrattet bör fastna lite i halsen när Intel fanboys gapar och skriker om att det är värdelöst att köpa en processor som "kanske" persterar bättre i framtiden.

Ska man vara konsekvent där så är det i nutiden minimal skillnad mellan intel och AMD med nutidens moderna grafikkort och nutidens moderna upplösningar.

Man kan inte å ena sidan säga att det är värdelöst att köpa en cpu som kommer bli bättre i framtiden och å andra sidan hylla ett test som simulerar en framtid där CPU kanske flaskar GPU. Det är hyckleri.

Wow kan inte uttryckt det bättre själv!

Visa signatur

ASUS ROG Crosshair X670E Gene| AMD Ryzen 9 7800X3D Delidded | Custom EK Watercooling| WD Black SN850X 1TB + WD Black SN850X 2TB| Corsair Vengeance, DDR5-6600 64GB (2 x 32GB) @6400MHz CL 30-38-38-76| AMD Radeon RX 7900 XTX| LG UltraGear 45GR95QE OLED| MSI MPG A1000G PCIE5 1000W| Lian Li O-11 EVO|

Permalänk
Medlem
Skrivet av Wyver:

De som förespråkar att man klarar sig med en sketen I3 eller pentium och klockar dem till max. Så förstår inte eller blundar för att alla test körs på en ny installerad dator.. så fort du börjar ha en webläsare, steam som uppdaterar något spel och dylikt då, kommer I3 och Pentium prollen att flaska så in ivtusan p.g.a. brist på trådar. Sweclockers skulle kunna göra ett omfattande test av cpuer, för att visa vad som händer i en verklig miljö, inte en test miljö.

Det är klart att det blir problem om man har få kärnor och vill göra annat samtidigt som man spelar. Men dit jag ville komma var att så fort man skruvar upp upplösningen ordentligt då kommer det till största del vara grafikkortet som begränsar och inte processorn. Så det faktum att en Threadripper presterar något sämre än en högre klockad i7 i spel kommer inte spela så stor roll i verkligheten. Så vida man nu inte gillar att spela i låg upplösning. Därmed inte sagt att det är lönt att satsa på en 16-kärnig processor för det. Det är en relativt onödig kostnad om man inte kör tunga grejor som drar nytta av alla kärnorna.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

ASUS K7M, AMD Athlon 1000 MHz Slot A, 3dfx Voodoo5 5500 64 MB AGP, 512 MB SDRAM @ CL 2-2-2-5, Cooler Master ATC-100-SX Aluminum Mid Tower.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Mephiston:

@lord_vasagos: klart ballaste namnet på en cpu hittils

Absolut och är lite cheesy 80s action movie / duke nukem men klangar väl och funkar men amd har gillat köra så både på videor och annat och threadripper känns rätt och har rätt attityd

EDIT: skit video satt den på 54sec men det ville den inte vara med på

Visa signatur

i3 6100 - MSI b150m pro-vd - 8gb 2133 ddr4 - GTX 950 GAMING 2G - z400s 120gb ssd - 1tb WD blue - Corsair 500w

Permalänk
Medlem
Skrivet av GarfieldPower:

Förutom att i3an kommer flaska kraftigt, trollvarning på dig kompis.

Detta i 1080p, skruvar man upp upplösningen till 4K så blir skillnaderna mindre.

Så inge trollning här brushan.