Windwos 10 driver konsumtion... IRRITERAD.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Dec 2010

Windwos 10 driver konsumtion... IRRITERAD.

Okej, vi behöver kanske inte låta tråden förfalla till en massa "MSux" osv., men jag är lite... sne'.
Så här är det: Jag har använt Win10 (64-bit) sedan det var gratis, och gick med i Insider Preview-programmet. Efter någon av de senaste större uppdateringarna (nu på 1709 16288.1) har MS gjort så att Windows i praktiken låser systempartitionen. Hur de gör det bryr jag mig inte så mycket om. Antagligen något säkerhetspåhitt, vilket jag kan förstå och respektera. Jag har kontaktat deras support, och han som jag pratade med menade att det här sker med flit; alltså ingen bugg eller klantig konfiguration på min sida. Men det verkar inte heller finnas någon inställning för att styra det här beteendet; så vitt jag kan bedöma (iofs inte någon säkerhetsexpert) så saknar det här relevans med tanke på hur jag använder min dator... (Dvs. jag kan inte se någon säkerhetsrisk i mitt vardagliga användande som det här skulle skydda mot.)
Nu antyder jag ju att det här på något sätt är ett problem... Nja. Nästan sant. Jag dual-bootar, med Linux Mint 18.2 på samma hårddisk (men uppenbarligen inte på samma partition), och om Windows systempartition finns i fstab* vägrar Linux att starta. Jag använder Mint för att utföra sporadiska betalda frilansuppdrag, så... I och för sig är det väl knappast omöjligt att återskapa arbetsflödet i Windows, men Linux är OÄNDLIGT mycket smidigare för den här uppgiften, så för mig känns det lite som att Win10 håller på att torpedera mitt extraknäck, helt oprovocerat. När jag kommenterade bort Win10-partitionen is fstab startar Mint utan problem - men jag kommer av någon mystisk anledning inte åt filer som jag sparat på C: i Windows. Till exempel musik, dokument, mm. och resten. Summa summarum är det kanske inte läge för något paniklarm, men min tillit för att Windows kan samexistera med andra operativsystem i samma dator utan att ställa till problem har åkt på en svår törn.
Alltså har jag allvarligt plötsligt framskridna planer på att bygga en ny dator, bara för Windows. Jag har försökt hitta en ursäkt för att kunna hoppa på Ryzen-tåget, men det här var väl inte riktigt den anledning jag hade tänkt mig... (En ~10 år gammal hårddisk som sedan ett antal år tillbaka har gett ifrån sig SMART-larm - vilket den verkar fullständigt strunta i och tuffar på för fulla muggar ändå - och ett ungefär lika gammalt moderkort som visar tecken på att det inte riktigt kommer överens med Win10.) Överreagerar jag, kanske?

*fstab: tänk filsystemslista. Linuxkärnan läser den vid uppstart för att se vilka systempartitioner som finns, vilket filsystem de har och hur de ska monteras.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Nov 2013

Du skulle kunna boota från en egen disk vilket jag har provat. Jag har haft trippelboot med OSX, Windows och UNIX på helt olika hårddiskar och det enda som är viktigt är att slå av hårddiskar som ej behövs när man installerar Windows 10. Sedan väljer man OS från BIOS-uppstart alt skapar en egen bootloader med flera alternativ.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Dec 2010

Jag tror att jag redan använder mig av det sistnämnda alternativet, tekniskt sett. (GRUB2, installerat i MBR på OS-hårddisken. Att Windows gillar att tugga i sig starthanteraren vid installation är välkänt, så jag vet var jag kan leta efter förslag om det någonsin skulle drabba mig.) DET fungerar utan problem. En separat disk (partition?) bara för boot känns lite överdrivet, för min del. Och hjälper inte om Windows helt plötsligt får för sig att blockera hårdvara...