Hjälp med att köpa bärbar dator!

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2017

Hjälp med att köpa bärbar dator!

Hej! Jag planerar att köpa en dator för programmering, gaming samt vissa tunga program som Catia. Då jag studerar vill jag gärna ha en lätt dator. Här är några datorer jag har spånat på:
https://www.inet.se/produkt/1961126/lenovo-ideapad-710s-plus-...
https://www.inet.se/produkt/1961461/lenovo-ideapad-720s-13-i7...
https://www.dustinhome.se/product/5011033908/zenbook-ux430uq-...
https://www.elgiganten.se/product/datorer-tillbehor/barbar-da...
https://www.elgiganten.se/product/datorer-tillbehor/barbar-da...

Då är min egentliga fråga: Ska man satsa på ett bättre grafikkort (intel/GeForce) eller bättre processor(i5/i7)? Och vilket märke är mest pålitligt?

Uppskattar all hjälp jag kan få!

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2017

@Sara980710: Jag vet inte hur tunga saker du ska göra i CAD, men vad jag hört så är det typiskt sådana saker som CAD gaming som drar nytta av intels H-serie. Alla datorer du länkar till har U-serie processorer som ligger på 15 TDP (kopplat till effekt) medan H-serien ligger på 45 TDP, men framförallt har H-serien fyra kärnor, jämfört med U-seiens 2, vilket jag hört gör stor skillnad för tex CAD och gaming. Är det en 7 gen i5:a ur U-serien heter den typ i5-7200U medan en i5:a ur H-serien heter i5-7300HQ. Det är just i5 som är den mest prisvärd ur båda serierna. Just nu håller laptops med 8:e genertionens intel processorer ut, och där har även U-serien 4 kärnor, så det kanske kan vara ett alternativ, de kommer iallafall prestera märkbart bättre för CAD än 7:e.

Angående grafikkort så är 940mx inget att betala extra för. Det ger inte särskilt mycket bättre prestanda än den interna grafiken, men drar mer ström. Ingår det så är det ingen fara, går att välja att bara köra på intern grafik, men det är som sagt inget som man bör betala extra för och du kommer inte ha en bra upplevelse spelades nya spel. mx150 är ersättaren till 940 mx och drar lika mycket ström men har ca dubbla prestandan. Kommer vara stor skillnad jämfört med intern grafik och du kommer kunna spela Overwatch i 60 Hz med High-grafik. Därefter kommer 1050 och 1050ti, och 1050ti verkar vara sweetspot för fullHD gaming vad det gäller pris vs prestanda. Inte helt säker på hur allt det här översätts till CAD-prestanda, men borde vara kopplat.

Så mer konkret, vilka datorer bör du satsa på. Till att börja med måste du göra ett val: vill du ha en lätt 13-14" dator med lång batteritid som går att programmera på men som inte går att game:a på och som inte klarar något tyngre CAD projekt, eller vill du ha en ca 2 kg 15" dator som klarar gaming i fullHD och kommer prestera betydligt bättre i CAD. Jag skulle personligen valt det första alternativet, och skippat tyngre gaming samt gjort tyngre CAD-uppgifter på skoldatorerna. Jag tycker det är jobbigt att släpa på 2 kg till skolan varje dag.

Ur den lättare katergorin så skulle jag titta på lenovo 720s och asus ux430, som du redan länkat. Enda nackdelarna med 720s så vitt jag vet är att den är något tyngre än konkurenterna (1,6 kg), att den inte har touch och att det i vissa mijöer inte finns något mellanläge för ljusstyrkan, antingen för ljust eller för mörkt (går att ställa in rätt ljusstyrkan rätt via inställningarna, så det är inte skärmen det är fel på utan att ljusstyrkan tar för stora steg när man använder knapparna, så det är något som kan fixat med en bios-update, men det ska man enligt mina erfarenheter inte hoppas för mycket på). Annars är skärmen, tangentbordet och touchpaden bra, och jag har inte läst någont negativt om fläktljud än.

Asus ux430ua har heller inte touch men har ett jättefin 14" matt skärm och bra tangentbord och touchpad. Är väldigt lätt dessutom. Dock har folk klagat på fläktarna, men om du köper en, gör det online så du kan prova den och lämna tillbaka den inom 14 dagar om du inte är nöjd. Låter fläktarna för mycket, prova först att uppdatera till den senaste programvaran och se om det gör någon skillnad.

Det går att köpa nya Dell insperon 7000 13" på deras hemsida nu, och den har 8 gen U-serie processor (med 4 kärnor alltså). Verkar vara riktigt prisvärd ( finns med studentrabbat så landar på lite mer än 8k), och det enda som på förhand verkar mindre bra är batteristorkleken, så den kommer klara surf, word eller liknade minst 5 h tror jag. Men har du nära till uttag borde man klara sig med det, men både asus ux430ua och lenovo 720s har bättre batteritid.

Ur den tyngre kategorin så är Lenovo yoga 720 ett bra val, men utöver denna har jag inte jättebra koll på denna marknad. Väger 2 kg och har 15,6" skärm. Priset har dock stuckit iväg sen jag kollade sist, kostar 14000 kr tillskillnad från 13000 när jag kollade för nån månad sen. Har 1050 grafik och i5:a ur H-serien. Så denna kan du game:a nya spel med i fullHD med relativt bra resultat och kommer klara CAD mycket bättre än de lättare datorerna. Den ska även vara väldigt tyst, tangentbord och touchpad ska vara bra, batteritiden är förvånansvärt bra samt skärmen är bra men ska ha lite av samma problematik med ljusstyrkan som 720s. Dock behöver du en adapter för HDMI. Den har även touchskärm och stöd för penna.

Läs denna recension om du vill veta mer om yoga 720 15":
https://www.windowscentral.com/lenovo-yoga-720-15

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2017

@Jacques
Tack för grymt svar! Det ger mig en mycket bättre överblick. Men är det värt vänta till 8:e generationens Intel processorer kommer ut?

Skickades från m.sweclockers.com

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2017

@Sara980710: Inga problem! Kan kanske för din del vara värt att vänta på 8 gen processorerna, med tanke på att de kommer prestera bättre i CAD tack vare fyra kärnor (kolla så detta stämmer själv så att jag inte råkar lura dig). Tror dock det bara är U-serien som uppdateras nu i höst, H-serien brukar uppdateras först under vintern, så om du bestämmer dig för en tyngre laptop så är det ett tag att vänta. Dessutom kommer det inte vara lika stor skillnad mellan U-seriens 7:e och 8:e gen och H-seriens 7:e och 8:e gen, eftesom H-serien fortfarande antagligen kommer ha 4 kärnor (men jag har väl egentligen ingen koll på det).

Laptops med 8 gen U-serie processorer kommer att släppas nu under hösten och vissa lapmodeller kommer först släppas först i december, tex nya acer swift 5 som verkar bra. Men redan om några veckor går det att lägga händerna på dell insperon 7000 och acer Spin 5 med 8 gen, och fler lär dyka upp efterhand som sagt. Men hittar du en bra dator med U-7:e gen så är det inte supernoga, du kommer inte kunna köra tung gamin eller tung CAD på någon av dem.