Permalänk
Medlem

Förvara VHS DVD och Cd?

Vissa förvarar ju dessa på vinden.

Men grejen är att på sommaren är det bastu och vintern frys.
Läst att dessa är känsliga för värme men hur är det med norrlandskyla på -30?

Permalänk
Rekordmedlem

Torrt, svalt och i vakuum lär vara det bästa så -30 lär fungera om du inte tar kalla media till ett varmt rum och ska spela upp dem direkt utan att låta dem värmas upp kontrollerat så att det inte uppstår kondens och värmespänningar.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

@mrqaffe:

Tack för svaret.
Har tänkt förvara dessa på hyllplan i ett rum.

Men hade tänkt förvara dessa temporärt medans jag ordnar rummet.

Tänker nämligen göra ett stort rum till 2 små.
Men måste tömma de där stora rummet på allt medans skiljeväggen byggs.

Ultimata vore ju förvara allt på vinden, då de finns rejält med plats där.
Men är ju en kallvinda som sagt kall eller riktigt varm på somrarna....så får väl bli en temporär plats.

Många säger åt mig o slänga sakerna speciellt vhs...men är som sagt minnen och behåller helst orginalen även om en del är fört redan på dvd och hårddiskar.....

Permalänk
Medlem

Det viktigaste är att hålla ned fuktigheten över tid (max 50 - 60% Rh i genomsnitt - här i Norden är det villkoret lätt att uppfylla i och med uppvärmda hus och användande av varmförråd större delen av året), hyffsat normal rumstemperatur (15-20 grader C) och inte snabba temperaturväxlingar eller stark solljus lysande på förvaringen.

I mina kvalitesmätning efterhand på > 10 år gamla brända DVD+/-R(W) skivor (som nog inte kan anklagas för att ha förvarats aktsamt, snarare tvärt om, undanslängt och nedknölade i olika CD/DVD-väskor travade på varandra och inslängda i olika hyllor och i kartonger tillsammans med böcker mm) med bla. mätning av PIE och PIF på DVD-skivor med DVD-brännare som har chipset som kan mäta sådant, så har det visat sig att DVD+RW är den media som klarat tidens tand allra bäst (vid tiden när de såldes så ansågs DVD+/-RW vara endast för temporär lagring - absolut inte för långtidslagring och ansågs extremt opålitlig... ...och det kan ha en viss relevans i tropikerna där luftfuktigheten är nära 100% mest hela tiden) - försämringen på DVD+/-RW är knappt mätbar mellan en nybränd skiva (av samma batch) som de brända med mer än 10 års ålder och bitfelen är på nära samma låga nivå som köpta pressade skivor.

Medans de med 'dye' (brun/mörkblå och lila-färgad yta) med kanske 20% förbrukad felrättning redan direkt efter bränning - kanske ligger på ca 50%-70% (peak) förbrukad felrättning >10 år senare, läst med högsta rotationshastighet - med en del spridning mellan exemplaren och fabrikaten.

Dock skall sägas att av ca 400 DVD-R(W) skivor >10 år gamla så har ännu ingen varit oläsbar utan kunnat läsa ut i sin helhet, men några exemplar var klart och nosade på DVD-spelarens lägre varvtal i slutet av läsningen för att kunna läsas in.

När CD/DVD-pelaren vid avspelning/inläsning upplever att felrättningen förbrukas till mer än 100% vid aktuella rotationshastighet så räddar den sig genom att läsa med allt långsammare rotationshastighet tills giltig data dyker upp igen, och når man lägsta läshastighet för spelaren så är det på gränsen att skivan går att läsa alls. - normalt sätt skall en CD/DVD kunna läsa skivan med läsarens högsta hastighet genom hela skiva utan att varva ned det lilla minsta, varvar det ned precis i slutet så är det en indikation att skiva behöver brännas om inom någon eller ett par år, går det ner mer än ett steg i varvtal så är det mer bråttom. Med progtam som Nero diskspeed och även dvdistaster så får man en uppritad graf av avläsningen av skiva - och det skall inte finnas några 'hack' med långsammare läshastighet.

Skivor som såldes med argumenten att de skulle vara extra hållbara (gold, keramic etc.) är inte på något sätt alls bättre än vilken noname DVD-R som helst - snarare tendens att de är något sämre...

Det som däremot kan vara problem är tex fickorna i billiga CD/DVD-väskorna man förvara skivorna i, kan med tiden börja kladda och smeta av sig (mjukmedlet i plasten), skada plasten på skivan och vill klistra sig och när man lyfter undan så kan ytan ha blivit lite matt och denna går inte att torka bort utan måste poleras bort om det är läsproblem - CD-skivorna är ännu mer känsliga då baksidan där bränningen sitter under endast en mycket tunt lack-lager, som om fickornas plast börja kleta och lösa upp - kan slita bort bitar när man försöker få ut skiva igen.

Generellt verka CD-R skivor tåla tidens tand betydligt sämre än DVD-skivor och är dessa över 10 år gamla så är det verkligen dags att göra ISO-image av dem och bränna på ny media och kopia av dem på tex. hårddisk medans det är chans att avläsas felfritt.

(har man trubbelskivor så bör man prova flera olika DVD-läsare och använda CD/DVD-läsprogram som kan försöka läsa upprepande och fylla i luckorna av sektorer som ännu inte är lästa (i linuxvärlden ddrescue men även dvdistaster (både win och linux) kan läsa upprepande på de sektorer som ännu inte har lyckats läst och uppdatera kvarvarande luckorna per lyckad läsförsök.)

VHS-band kräver ungefär samma miljö i sin förvaring som CD/DVD-skivor - dvs främst torrt och inte så hög Rh-halt fukt i luften och inte allt för varierande temperatur - fukten (dvs. fuktig luft med hög Rh-nivå) är nog värst i sådana sammanhang.

Permalänk
Medlem

@xxargs:

Tack intressant läsning!
Då var det tur jag köpte mig en massa DVD-RW och DVD+RW skivor i Coop som slutade sälja dessa. Köpte mig ett helt gäng då skivorna kostade 2kr st.

Dock måste jag säga att jag mest haft problem med CD-RW skivor.
Antar dom inte tål vara nära en mobiltelefon, då jag tidigare trodde det var kylan som radera dessa, förlora vid flera tillfällen data när man använde dessa att flytta filer mellan kompisars och mina datorer på den gamla goda tiden. Var så med flera skivor och dyra o billiga märken.
Dock var det ju DVD+RW du talade om så antar det finns även andra tekniska skillnader.

Märkte att jag förlorat lite filmer som bränts på DVD-R.
Började fundera om det är just förpackningen som gjort detta, skivorna gör att dvd spelaren går på högvarv och sedan blir det ingen disk.

Sen är det ju stor skillnad på spelaren, i en av mina datorer snurrar CD skivor bäst och DVD sölar.
En annan så snurrar DVD riktigt fint och cd går sämre.

Måste också säga att jag förlorat data på usb minnen.

Däremot har jag haft enorm tur med VHS (En hel del VHS inspelningar tex på youtube är av så dålig kvalite så antar dom förvarats dåligt eller har sönderspelats), CD-R och Hårddiskar har jag också haft tur med.

Samtliga saker har förvarats i normal inomhustemperatur och varsamt.

Permalänk
Medlem

Kan du inte föra över VHS till datorn så slipper du kånka runt på VHS?

Visa signatur

Min dator är Cat-säker.
Hakuna Matata

Permalänk
Medlem

Har DVD-RW skivor från 2003-2006. Huvudsakligen TRAX från Clas Ohlsson (köpte massor på DVD-spelarnas storhetstid).
Dessa har alltid legat i CD/DVD-väskor (192 platsers) i TV-bänken (rumstemperatur).

Alla skivor fungera än, efter 11-14 år (enda smolket i glädjebägaren är att VHS-band är rippade i 352x268 format som ser för dj-t ut på full-hd skärm).

Även CD-R oc DVD-R/RW skivor med datafiler (En gång i tiden var CD och DVD-skivor det bästa för masslagring) fungerar fortfarande.

Visa signatur

Huvuddator: i5-6600K, GTX 970, 8GB DDR4 2660MHz, Maximus VIII Gene MK, 120GB SSD+250GB SSD+240GB SDD, Linux Mint 18.2/Win7

Mest använda datorn Acer E3-112: Linux Mint 18.1, helt fläktlös, N2830 500GB 750EVO. För surf+film+musik vid "nanna kudde dax.

Permalänk
Medlem

Traxdata (Ritek:s egna märke) ansågs som noname/lågkvalitetsdiskar - så här i backspegeln så har de varit minst lika bra som 'märkesskivorna', ja om inte ni närmare toppskitet och idag är Ritek en av de få kvarvarande DVD/CD-pressarna med anständig kvalitet som även 'kvalites-märken' använder sig av sista åren. det fins en man skall undvika än idag - indiska Moser Baer...
(MID ofta satt som Philxxxx då hade köpt upp philips skiv-presseri)

Folk säger att det är bekymmer etc. med CD/DVD-skivorna - jag upplever det inte så trots relativt stort antal brändes på 2002-2005-talet (som sagt 4.7 GB fyllde HD:n mycket på den tiden) - jag säger så här: i varje batch så finns det individuella skivor som kanske inte är så bra och det viktigaste man gör efter en bränning är att man verifierar skivan, och jag nöjde inte att brännaren verifierade utan jag läste ut samtliga skivor till en direktory igen och gjorde compare med källfilerna innan jag ansåg skivan som OK - det finns annat som kan krånglar än just själva laser-bränningen pga. olika issue med dator/program etc.

CD-R när jag igenom så var typ var fjärde med någon oläsbar del, så de är klart känsligare för tidens tand än DVD-+/-R(W) - det sistnämnda har också betydligt bättre felrättning än CD-R

Permalänk
Medlem
Skrivet av crew seven:

Kan du inte föra över VHS till datorn så slipper du kånka runt på VHS?

Jodå de mesta har jag fört över till DVD redan när jag skaffade dvd recorder.
Kopplade in min Super VHS med scart till recordern.
Rätt så ok resultat, när man väljer högsta kvalite på dvd inspelningen. Väljer man för hög komprimering blir bilden pixlig märks speciellt tydligt från en grynig analog input.

Har numera skaffat mig även en dvd recorder med vhs och hårddisk.
Mycket enkelt dock tycker jag resultatet kunde vara bättre, antar det själva vhs spelaren som lite sämre.

Men vissa saker vill man behålla "masterbanden" och med tanke på att vissa av mina skivor raderats.
Hårddiskar sägs inte klara långtidslagring.
Möjligtvis uppa en backupimage till nån molnlagring vore nåt men krävs ju flera TB....

Bilder och allt jag filmar idag går till google en kopia (dock tyvärr en nedskalad version).

Permalänk
Medlem

VHS lär inte fungera i mer än ca 30 år innan dom klibbar ihop eller eller börjar tappa kvalitet rejält oavsett hur man förvarar dom :/

Permalänk
Avstängd

Både VHS-tape och CD/DVD/BD har åtminstone jag förvarat torrt, svalt och mörkt. Vad beträffar VHS-tape liksom vanliga musikkassetter, rullband och miniDV är hög temp liksom hög RH största faran. Dessa ska förvaras STÅENDE... EJ LIGGANDE!
Nackdel med långförvaring av VHS-tape är att de blir brusigare för varje år och efter tillräckligt lång förvaring så blir de svart/vita dvs färgen försvinner.
För- och nackdel med långförvaring av musikkassetter och rullband är att ljudbruset i de högre frekvenserna försvinner vilket är bra men i samma takt som diskanten försvinner vilket är tråkigt. Nu kanske någon påstår att det har med att hörseln försvagas på de högre frekvenserna med åren men det är klart mätbart, tyvärr.

Både VHS-tape liksom musikkassetter ska förvaras helt återspolade på sina spolar dvs all tape ska ligga på den ena spolen.

Permalänk
Medlem

OK.
Tack för alla svaren!

Ska förvara dessa då i rumstemperatur, ska ordna hyllor : )
Enda problemet är ju att dom tar sådan plats och frugan värdesätter inte heller dom.
Medans jag värdesätter speciellt dom egna inspelningarna och raritet köpfilmerna...dom filmerna som nu finns köpa på dvd o blueray skulle man ju kunna göra sig av med.

Vi får väl se hur det blir, vissa av mina band är ca 27-28år gamla, syns ingen större försämring på dessa. Dom flesta tapen är väl ca 20 år gamla. Så vi får väl se om dom håller bara ca 10 år, har inte ens fört allt till hårddisk o dvd.
Alla har jag inte ens kollat på flera år, kanske hög tid göra det.

Man ser ju bla på youtube horribla vhs rippar, man funderar på om dom varit gamla slitna band eller om dom förvarats dåligt innan dom digitaliserats....

Permalänk
Medlem
Skrivet av Chromatic:

VHS lär inte fungera i mer än ca 30 år innan dom klibbar ihop eller eller börjar tappa kvalitet rejält oavsett hur man förvarar dom :/

Det kan man inte säga generellt, det har helt och hållet med vilken bindemedel som används för beläggningen och tillverkare har haft 'otur' med vissa häxblandningar där man gick över från vad man nu använde på 60-70 talet och bytte till polyuretanbaserade lim vilket gav 'bandkrisen' på mitten av 80-talet med beläggningar som släppte och kladdade igen tonhuvuden mm.

störst problem är att hålla bandmaskiner, VHS-maskinerna vid liv då de liksom mycket annan elektronik lider av torra elektrolyt-sjukan.

Sedan åldras megnetmedia rent magnetisk också, och det är en termodynamisk process (eller om man vill kvantmekanisk process) som man inte kan göra så mycket åt och hastigheten bestäms väldigt mycket av magnetmaterialets hårdhet. Ljudband från innan sekelskiftet är relativt 'mjukt' men coercivitet runt 200-300 Örstedt medans dagens databand är över 1200 Örsted - men det beror också på att datat packas allt tätare på banden och man måste lagra mer magnetisk energi per korn då man behöver en viss energimängd i magnetiska fält per magnetisk domän för att behålla polariteten när man har intilliggande domäner med omvänd polaritet - och det här här kvantmekaniken kommer in - ett korn kan plötsligt och helt slumpmässigt byta polaritet och takten av omslagen påverkas av temperaturen och ju mer energi en domän har sig, ju mer sällan sker det.

---

Det är mycket som sägs inte håller så länge tex. DVD+/-RW skivor, hårddiskar etc.

Men jag skulle nog säga att de hör idag till de mer långlivade förvaringen som finns just nu - oavsett om man pratar om molnlagring etc. idag, jag kanske tjatar - men i somras drog jag igång en hårddisk på 11 MB som inte hade startas sedan 1985 - all data lästes felfritt utan minsta hicka.

Det viktiga, om möjligt att ordna, är att inte lagra i bara en enda exemplar utan ha dubbel kopia minst när det gäller digitaldata.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av xxargs:

Men jag skulle nog säga att de hör idag till de mer långlivade förvaringen som finns just nu - oavsett om man pratar om molnlagring etc. idag, jag kanske tjatar - men i somras drog jag igång en hårddisk på 11 MB som inte hade startas sedan 1985 - all data lästes felfritt utan minsta hicka.

Det viktiga, om möjligt att ordna, är att inte lagra i bara en enda exemplar utan ha dubbel kopia minst när det gäller digitaldata.

Minst lika intressant är att ju större hårddiskar ju sämre kvalitet. Jag har kvar min gamla 1GB hdd som satt i min första Windows PC jag köpte 1995 och den fungerar lika bra idag som den gjorde för 22 år sedan. Det samma med ett flera dussin hdd i storlek 60GB, 120GB, 160GB och 250GB. Upp till 1TB håller de absolut bra kvalitet men kommer man över 2TB så sjunker kvaliteten dramatiskt. Vilket också styrks av "reviews" på NEWEGG.COM där uppåt hälften av alla större hdd kraschar inom närmaste året eller innan garantitiden gått ut.
Nu snackar jag alltså om 3,5" hdd till desktopdatorer.

Sedan vad beträffar långlagring av familjebilder-, videos, musik osv. Det är ju betydligt mindre osannolikt att 20 stycken 250GB hdd kraschar än att EN 5TB hdd kraschar.

Permalänk
Medlem

Jag håller inte med om den tendensen - skulle nästa säga att diskarna har aldrig varit så bra som de är idag om man tittar på mitt utfall. Det är större variation mellan hårdisk-modell/batch och tillverkare än att man generellt kan säga att diskarna blivit sämre överlag.

Och alla disktillverkare har haft modellserier som de inte är speciellt stolta över - senast är nog Seagates 3 TB-diskar, även om _jag_ personligen inte haft bekymmer med dessa.

Medans jag har haft återkommande bekymmer med det som alla säger fungerar - WD-diskar - nu senast för ett par dagar sedan io-error på en sektor i en gammal WD-book 750 GB på en nasty plats i NTFS-filsystemstruktur vilket gör att varken Windows eller dess fsck eller program som recuva vill kännas vid disken alls - och påminner mig om att Ntfs vid vissa feltyper ger extremt dålig prognos att rädda ut filer ifrån... nu var det förvisso ingen oersättlig data , men hemskt irriterande ändå...

Men visst - den allt högre packningstätheten har ett pris, men disktillverkarna jobbar på att datat lagrat på skivorna skall vara oskadade på skivorna i minst 10 år vid typ 70 graders C temperatur än idag.

Kan man säga det om SSD-tillverkarna - nej!. jag började få fel på en SSD redan efter 11 månader i skrivbordslådan och nu när QLC-minnen kommer så måste man snart ha batteribackup på dem om de skall hålla data i mer än några månader strömlöst...

Permalänk
Medlem
Skrivet av xxargs:

Det kan man inte säga generellt, det har helt och hållet med vilken bindemedel som används för beläggningen och tillverkare har haft 'otur' med vissa häxblandningar där man gick över från vad man nu använde på 60-70 talet och bytte till polyuretanbaserade lim vilket gav 'bandkrisen' på mitten av 80-talet med beläggningar som släppte och kladdade igen tonhuvuden mm.

störst problem är att hålla bandmaskiner, VHS-maskinerna vid liv då de liksom mycket annan elektronik lider av torra elektrolyt-sjukan.

Sedan åldras megnetmedia rent magnetisk också, och det är en termodynamisk process (eller om man vill kvantmekanisk process) som man inte kan göra så mycket åt och hastigheten bestäms väldigt mycket av magnetmaterialets hårdhet. Ljudband från innan sekelskiftet är relativt 'mjukt' men coercivitet runt 200-300 Örstedt medans dagens databand är över 1200 Örsted - men det beror också på att datat packas allt tätare på banden och man måste lagra mer magnetisk energi per korn då man behöver en viss energimängd i magnetiska fält per magnetisk domän för att behålla polariteten när man har intilliggande domäner med omvänd polaritet - och det här här kvantmekaniken kommer in - ett korn kan plötsligt och helt slumpmässigt byta polaritet och takten av omslagen påverkas av temperaturen och ju mer energi en domän har sig, ju mer sällan sker det.

---

Det är mycket som sägs inte håller så länge tex. DVD+/-RW skivor, hårddiskar etc.

Men jag skulle nog säga att de hör idag till de mer långlivade förvaringen som finns just nu - oavsett om man pratar om molnlagring etc. idag, jag kanske tjatar - men i somras drog jag igång en hårddisk på 11 MB som inte hade startas sedan 1985 - all data lästes felfritt utan minsta hicka.

Det viktiga, om möjligt att ordna, är att inte lagra i bara en enda exemplar utan ha dubbel kopia minst när det gäller digitaldata.

Ja så är det ju säkert.
Dock har jag gamla maskiner också som nästan fungerar bättre än min nyaste, kanske samma fenomen som denna vinylboomen massa skitspelare ute på marknaden medans dom gamla trotjänarna vinner i kvaliten (om man nu inte jämför med audiofilsaker).

Skrivet av vinylsamlaren:

Minst lika intressant är att ju större hårddiskar ju sämre kvalitet. Jag har kvar min gamla 1GB hdd som satt i min första Windows PC jag köpte 1995 och den fungerar lika bra idag som den gjorde för 22 år sedan. Det samma med ett flera dussin hdd i storlek 60GB, 120GB, 160GB och 250GB. Upp till 1TB håller de absolut bra kvalitet men kommer man över 2TB så sjunker kvaliteten dramatiskt. Vilket också styrks av "reviews" på NEWEGG.COM där uppåt hälften av alla större hdd kraschar inom närmaste året eller innan garantitiden gått ut.
Nu snackar jag alltså om 3,5" hdd till desktopdatorer.

Sedan vad beträffar långlagring av familjebilder-, videos, musik osv. Det är ju betydligt mindre osannolikt att 20 stycken 250GB hdd kraschar än att EN 5TB hdd kraschar.

Jepp det är säkert sant!
Sen är det ju mer som går förlorat om en stor disk paijar, dock är det bekvämt ha en stor disk med allt på.

Vet du nåt hur googles backup fungerar?

Jag tog i min nyaste mobil att bilderna sparas i deras server, men dom begränsar kvaliten vilket jag tycker är lite B...visserligen är ju tjänsten gratis och bättre backup än inget.
Men frågan är skalas alla bilder upp till deras format och därmed komprimeras en gång till eller är det precis en kopia om jag t ex laddar upp en bild på säg 4 megapixel?

Har massa bilder på cd o hårddisk som egentligen skulle behöva också laddas upp dit....

Detsamma gäller musik.
Vad jag förstått att om jag laddar upp en mp3 på säg 128 kbps så kodar google den till 320 kbps? Helt i onödan kan ju tyckas, då kvaliten aldrig kan bli bättre på en sån fil.
Gäller detsamma om jag laddar in en 320 kbps låt att dom kodar om den en gång till 320 än en gång? Därmed förlorar i kvaliten?

Skrivet av xxargs:

Jag håller inte med om den tendensen - skulle nästa säga att diskarna har aldrig varit så bra som de är idag om man tittar på mitt utfall. Det är större variation mellan hårdisk-modell/batch och tillverkare än att man generellt kan säga att diskarna blivit sämre överlag.

Och alla disktillverkare har haft modellserier som de inte är speciellt stolta över - senast är nog Seagates 3 TB-diskar, även om _jag_ personligen inte haft bekymmer med dessa.

Medans jag har haft återkommande bekymmer med det som alla säger fungerar - WD-diskar - nu senast för ett par dagar sedan io-error på en sektor i en gammal WD-book 750 GB på en nasty plats i NTFS-filsystemstruktur vilket gör att varken Windows eller dess fsck eller program som recuva vill kännas vid disken alls - och påminner mig om att Ntfs vid vissa feltyper ger extremt dålig prognos att rädda ut filer ifrån... nu var det förvisso ingen oersättlig data , men hemskt irriterande ändå...

Men visst - den allt högre packningstätheten har ett pris, men disktillverkarna jobbar på att datat lagrat på skivorna skall vara oskadade på skivorna i minst 10 år vid typ 70 graders C temperatur än idag.

Kan man säga det om SSD-tillverkarna - nej!. jag började få fel på en SSD redan efter 11 månader i skrivbordslådan och nu när QLC-minnen kommer så måste man snart ha batteribackup på dem om de skall hålla data i mer än några månader strömlöst...

Precis min tanke dvs att SSD håller nog sämst.
Så dessa kräver ström ibland för att hålla informationen?
Är det så med USB minnen också?

Jag har peppar peppar aldrig råkat ut för hårddisk krasch, men däremot har flera av mina usb minnen bara lagt av.
Dom har varit bra förvarade i en skrivbordslåda.
Satsade på dessa då en IT guru predikade hur bra dessa är och tom överlevt tvättmaskin osv osv....

På min nya dator har jag en 250 GB SSD disk, går riktigt snabbt starta datorn osv,
Dock tycker jag inte man märker nån nämvärt skillnad med o se på video från extern mekanisk eller den interna SSD.
Har dock märkt att den interna SSD disken låter om man scannar en högupplöst film säg hoppar från början till mitten eller närmare slutet av filmen osv.
Man tycker ju att det ska ju inte vara några rörliga delar i en SSD, men jag vet att det är en SSD har tom öppnat datorn när jag uppgraderade den med mer minne.

Senaste i raden på saker som paijat för mig är en gammal USB modem, den har legat oanvänt ca 2 år och nu kan datorn inte använda enheten. Fungerar i varken Windows eller Linux. Datorerna känner dock av den ändå så frågan är vad som hänt.

Permalänk
Inaktiv

Tjena. Jag lånar tråden lite. Jag ska spela över gamla vhs filmer till datorn för att bevara familjefilmerna digitalt. Vad ska jag köpa för att få samma eller kanske bättre kvalitet som det är på VHS filmerna? Jag hittade den här men vet inte om den är bra. https://www.magix.com/se/vhs-till-dator/

Permalänk

Det finns ju olika programvaror och utrustning för att föra över video från VHS till DVD, så jag råder att man läser alla recensioner man hittar. Det finns även tjänster man kan anlita, allt från billiga till professionella som denna: https://imaginefilm.se/vhs-till-dvd/ .

För arkivering av filmer och video rekommenderar jag M-DISC (Millennial Disc), som är DVD- och Blu-ray-skivor som påstås ska hålla i århundraden. Finns hos bl.a. Komplett. Man behöver dock en Blu-ray-brännare som klarar av denna typ av skivor. De kan läsas i vilken DVD- och Bly-ray-spelare som helst.

Givetvis bör man även arkivera filerna på hårddiskar, och gärna även andra vis, samt spara originalen.

Det är tråkigt att optisk media börjar försvinna. Det är ju fysisk lagring av datan, som i princip är säkrare än elektronisk lagring (USB, minneskort, SSD) och magnetisk dito. Är man rädd om sina foton och filmer vill man inte heller att utomstående företag sköter lagringen, då företag förr eller senare läggs ned.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon292978:

Tjena. Jag lånar tråden lite. Jag ska spela över gamla vhs filmer till datorn för att bevara familjefilmerna digitalt. Vad ska jag köpa för att få samma eller kanske bättre kvalitet som det är på VHS filmerna? Jag hittade den här men vet inte om den är bra. https://www.magix.com/se/vhs-till-dator/

Jag skulle nog använda mig av en dvd recorder.

Dock vet jag inget om dom nyaste hårdvarorna, men dom lite äldre av min erfarenhet var ej så bra.
Man måste ha en ganska bra dator när man spelar in videon så det inte blir dålig bild...

Men det som ju är absolut viktigaste att du har en bra VHS som du använder i själva kopieringen...är det dålig vhs bandare så blir ju resultatet garanterat dåligt!
Själv har jag 2 uppsättningar.
En VHS, HD, DVD-R combo....mycket enkelt att använda och helt ok resultat.
En Super VHS som har en antibrusfunktion inkopplat till en standalone HD, DVD apparat. Resultatet blir bättre då VHS bandaren är bättre men det här kräver lite mer (du får sköta 2 maskiner). Antibrus funktionen tar bort massa brus ur bilden, dock blir bilden ibland lite mer suddig och kan ibland "hoppa" lite om man har denc igång på en VHS som är av dålig kvalite.

Sen kan det ju vara svårt att få tag i en Super VHS idag.
Själv köpte jag den där Super VHS 1999....kostade då 8000 sek.

Däremot är det inte lika svårt få tag i combomaskiner, köpte min Toshiba för ca 5år sedan för 3000kr sprillans ny.
Helt ok maskin för det priset vhs, hårddisk, dvd brännare och inbyggd digitalbox så man kan även spela in tv.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Spajdermän:

Det finns ju olika programvaror och utrustning för att föra över video från VHS till DVD, så jag råder att man läser alla recensioner man hittar. Det finns även tjänster man kan anlita, allt från billiga till professionella som denna: https://imaginefilm.se/vhs-till-dvd/ .

För arkivering av filmer och video rekommenderar jag M-DISC (Millennial Disc), som är DVD- och Blu-ray-skivor som påstås ska hålla i århundraden. Finns hos bl.a. Komplett. Man behöver dock en Blu-ray-brännare som klarar av denna typ av skivor. De kan läsas i vilken DVD- och Bly-ray-spelare som helst.

Givetvis bör man även arkivera filerna på hårddiskar, och gärna även andra vis, samt spara originalen.

Det är tråkigt att optisk media börjar försvinna. Det är ju fysisk lagring av datan, som i princip är säkrare än elektronisk lagring (USB, minneskort, SSD) och magnetisk dito. Är man rädd om sina foton och filmer vill man inte heller att utomstående företag sköter lagringen, då företag förr eller senare läggs ned.

Tack för tipset med millenial disc!

Håller med dig fullständigt annars, man blir idag helt mörkrädd hur folk förlitar sig på google och andra molnlagringar och folk som tycker facebook är backup för bilder!
Mycket tråkig utveckling.
Visst använder jag också google photos, men det är mer för att samla alla mina bilder enkelt på ett ställe och som en sekundär backup.
Sparar alla orginalfiler på flera hårddiskar och bränner till CD och DVD skivor.

Permalänk
Medlem

Relaterat till detta ämne. Hur är det egentligen med dagens (eller snarare 5+ senaste åren) dvd-brännare.
De har ju legat kring 200 kr sen dess. Och det brukar ju vara att man får vad man betalar för i viss mån.

Så hur bra är de egentligen på att bränna skivor jämfört med för 10+ år sedan då företagen hade topp/prestige modeller utöver slit och släng?

Länge leve fysisk media

Visa signatur

Snälla, kan SweC sluta låtsas vara en Youtube-kanal och återgå till en riktig hårdvaru- sida/forum där man får ordentlig information i text.

Permalänk
Skrivet av kisumisu:

Håller med dig fullständigt annars, man blir idag helt mörkrädd hur folk förlitar sig på google och andra molnlagringar och folk som tycker facebook är backup för bilder!

Ja, fotografier och filmer har blivit lika flyktiga som hårdvaran, d.v.s. mobiltelefonen som man byter stup i kvarten bara för att det är "hippt" att ha den senaste. Å andra sidan tas det ju fler bilder än någonsin; mycket skräp som gärna får försvinna. Det är värre när möjligheterna för god arkivering minskar för oss som är rädd om datan.

Skrivet av Kotan:

Relaterat till detta ämne. Hur är det egentligen med dagens (eller snarare 5+ senaste åren) dvd-brännare.
De har ju legat kring 200 kr sen dess. Och det brukar ju vara att man får vad man betalar för i viss mån.

Så hur bra är de egentligen på att bränna skivor jämfört med för 10+ år sedan då företagen hade topp/prestige modeller utöver slit och släng?

Det har inte hänt mycket med DVD-brännarna. Blu-ray-brännarna är fortfarande bra mycket dyrare, men så har de ju en annan laser och precision också. Denna klarar M-Disc:

https://www.inet.se/produkt/7100126/asus-intern-bw-16d1ht-blu...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kotan:

Relaterat till detta ämne. Hur är det egentligen med dagens (eller snarare 5+ senaste åren) dvd-brännare.
De har ju legat kring 200 kr sen dess. Och det brukar ju vara att man får vad man betalar för i viss mån.

Så hur bra är de egentligen på att bränna skivor jämfört med för 10+ år sedan då företagen hade topp/prestige modeller utöver slit och släng?

Länge leve fysisk media

Som ovanstående!

Jag har denna Asus men dock deras externa modell!
Den bränner cd, dvd och blueray.

Har fungerat riktigt bra!
Dock har jag endast bränt cd och dvd med den.

Blueray verkar tyvärr vara nåt som hamnade i skymundan.

Köpte den dock pga just bluray, men som sagt jag vet inget om bluray och är ett evigt krångel se bluray filmer lyckades dock få till det i Ubuntu Linux. Men att rippa bluray och tom bränna sina egna inspelningar verkar vara en helt annan process som jag inte orkat lära mig.

Affären som jag då köpte min bärbara tänkte ju först sälja mig en dvd brännare för ca 300kr, den här blurayn gick ju på över 1000kr. Fick tom rabatt då jag köpte så dyr bärbar.

Är ju det som är synd att folk efterfrågar inte längre optisk medium många datorer som även min Thinkpad saknar just optisk läsare.

Men vhs för jag över som sagt med den metoden jag skrev tidigare.
Sen när man har det på dvd kan man ju i datorn kovertera till whatever format om man så vill. Men jag har valt DVD som mitt "standardformat" på video då det finns så många dvd spelare ut i världen.
Bara skivorna håller håller ju formatet som så ett bra tag till.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Spajdermän:

Ja, fotografier och filmer har blivit lika flyktiga som hårdvaran, d.v.s. mobiltelefonen som man byter stup i kvarten bara för att det är "hippt" att ha den senaste. Å andra sidan tas det ju fler bilder än någonsin; mycket skräp som gärna får försvinna. Det är värre när möjligheterna för god arkivering minskar för oss som är rädd om datan.

Det har inte hänt mycket med DVD-brännarna. Blu-ray-brännarna är fortfarande bra mycket dyrare, men så har de ju en annan laser och precision också. Denna klarar M-Disc:

https://www.inet.se/produkt/7100126/asus-intern-bw-16d1ht-blu...

Precis så är det tyvärr att tom bilder har blivit slit o släng.

Förr i tiden tog inte folk bilder för att det var sådan process och pris göra det, framkallning mm.
Idag tar man 100 bilder på en dag och alla tar samma bilder osv osv....sedan hamnar dom i skymundan tills dom antingen raderas, minnet ger upp eller molntjänsten lägger av eller nåt.
Väldigt tråkig utveckling.

Detsamma gäller ju våra kära VHS.
Finns mycket roligt inspelat från tider 30-40 år tillbaks, blir själv tom sur när jag klippt bort det roliga då vid själva inspelningen reklam, nyheter etc etc...sen har man bara filmen som ändå går skaffa på dvd, bluray, streama etc.....men finns ändå en hel del roligt på banden.
Man har ju ibland kört timerinspelning eller helt enkelt låtit bandet bara spela in nåt random mot slutet av filmer o serier när det varit säg 10min kvar av bandet.

Sådant här kommer vi inte se i framtiden när 90% av befolkningen kör streamat innehåll och veckoarkiv mm...men tiderna ändras.

Själv är jag mest emot streamingen pga att dom plockar bort allt så fort och inget går spara "evigt".
Desamma med musik, men där har vi tack o lov våra audiofiler som vägrar ge upp vinyl. Så jag har också köpt en del vinyl nu och jag är inte audiofil men är helt enkelt emot att jag måste betala för en tjänst och säger jag upp tjänster förvinner all min musik.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Spajdermän:

Ja, fotografier och filmer har blivit lika flyktiga som hårdvaran, d.v.s. mobiltelefonen som man byter stup i kvarten bara för att det är "hippt" att ha den senaste. Å andra sidan tas det ju fler bilder än någonsin; mycket skräp som gärna får försvinna. Det är värre när möjligheterna för god arkivering minskar för oss som är rädd om datan.

Det har inte hänt mycket med DVD-brännarna. Blu-ray-brännarna är fortfarande bra mycket dyrare, men så har de ju en annan laser och precision också. Denna klarar M-Disc:

https://www.inet.se/produkt/7100126/asus-intern-bw-16d1ht-blu...

Denna har fungerat riktigt bra och klarat cd-skivor som inte ens brännaren som en gång skrev dem klarar att läsa...

(lilla) nackdelen dock att den inte går att använda för att mäta Bitfelstakt på skivorna i nero diskspeed (dvs C1, C2 för CD-skivor, PIE och PIF för DVD-skivor och LDC och BIS i bluray-skivor) - för sådant behöver man spelare med mediatek-chip i sig eller från optiarc-brännare, vissa lite-on-brännare (gamla plextor med flera tillverkare ihopslagna), ibland brännare från toshiba/samsung.

Men å andra sidan så räcker en läs-transfer-prov väldigt länge (knapp F2 i nero diskspeed) - sackar det inte ned i fart/varvtal i slutet av läsningen (när skivan är 1 år och äldre) så behöver man inte oroa sig för den närmaste 5-10 åren heller - även om man bör göra en läsprov per 5 år även där.

Varför jag säger efter ett år efter bränningen (och dess verifiering) beror på att om man köpt sekunda kvalitet av DVD-/BR-skivor med problem med lim, metallisering mm. så brukar man se det dels på utseende och att läshastigheten är ojämn efter ett år men innehållet fortfarande i de flesta fallen räddningsbart.

Sedan har man inte CD/DVD/BR-media som enda exemplaret - man bör ha datat på minst två skivor eller som iso-kopia på någon hårddisk också!!

Idag är optomedia den enda formen av lagring som är helt ransomware-säkert - alla annan lagring är av omskrivbar/raderbar natur vilket gör att datat hotas av allt från mänskliga misstag (jag formaterade fel disk!!!), tekniska fel, avtalsstrul, villkorsändring och missad betalning (molntjänster) till ransomware-angrepp.