Windows har stagnerat och vi behöver nått nytt!

Permalänk
Medlem

Windows har stagnerat och vi behöver nått nytt!

Det här är väl mest en vädringstråd, jag är så sjukt trött på att sitta och jobba med windows vid det här laget att jag snart spyr på min dator. Och vad jag menar med det är att windows är extremt otillgängligt, efter all denna tid och windows fortfarande är som när det först släpptes. Windows XP var bra för sin tid, men nu behöver vi ett operativsystem som är snabbare, mer lättillgängligt.

Nått jag stör mig på är dessa jävla IKONER, borde det inte avvecklas?? Att ha programmet i EN JÄVLA "Ikon" ?? Där man bara kan högerklicka på, ta konfigurera, avinstallera eller flytta. Mobiltelefonerna är ju ljusår före windows när det kommer tillgänglighet. Hur kan idioterna på Android ha gjort ett operativsystem som i princip är bättre?

Saken är att jag laddade upp med kaffe här på morgonen och tänkte att jag skulle försöka sortera allt på datorn utan att behöva ominstallera hela windows som jag vanligtvis gör... Men det är fan sjukt jävla plottrigt, fullt med mappar och filer och skit. Det känns som om jag fortfarande sitter på 90 talet med CD-skivor och bullshit.

Sen tänkte jag OKEJ, skit i att göra allt perfekt, jag satsar på att göra mitt skrivbord rent och tillgängligt. Jag placerar ikonerna där dom passa bäst.. Aktivitetsfältet känner jag är bästa platsen.. Men det är för litet och fungerar SKIT om det är för mycket ikoner. Skrivbordet är uteslutet, när ikonerna ligger där ser det för jävligt ut och jag blir bara förbannad när jag ser dom fula skämten till ikoner, tunna papper som inte har nån annan funktion än att starta programmet.

Så jag lär vända mig till startmenyn... Som är helt jävla värdelös!! Ska man ändra storlek på alla ikoner tar det en evighet då det inte finns nått snabbt sätt att göra det på än att HÖGERKLICKA, ÄNDRA STORLEK, LITEN.... 4 jävla klick per ikon, jävla skämt!!

Sen att lägga in alla ikoner! Det går inte att ta alla och bara dra över. NEJ HÖGERKLICKA FÄST PÅ START. Sen samma procedur IGEN, HÖGERKLICKA, ÄNDRA STORLEK, LITEN.

5 klick för att få dit ikonen i rätt storlek, sen flytta på den

Ja detta är bara ett fragment av min frustration och en illustration av ett problem som infekterar Windows. Det finns så många fler, som den gamla kontrollpanelen som samexisterar med den nya "INSTÄLLNINGAR", 2 ställen att avinstallera program tex?? Varför?? Dom har tappat förmågan att göra saker från grunden och försöker förnya det gamla, det blir bara bajs!

Nu kommer vissa grina över att jag grinar, det är okej jag är inte känslig. Men visst fan har jag rätt?? Ska jag bli tvungen att hosta upp en tisenlapp till för windows 11 sen som kommer vara ett derivat på windows 10??

Visa signatur

MSI Z87-S02 INET EDITION - i5 4670K 3.4 GHz - Corsair 16GB CL10 1600MHz VENGEANCE LP - EVGA GeForce GTX 1060 6GB SC Gaming - SilverStone Argon AR01.

Permalänk
Medlem

Tycker allmänt att navigeringen i Windows bara har blivit bättre, men o andra sidan använder jag mus väldigt lite. Använder dagligen både nåt *nix derivat med t.ex. gnome samt Windows 10, och jag kan inte säga att jag stör mig mer på den enda än det andra. Tycker det låter lite som dina problem är något självförvållade, då det enkelt skulle kunna lösas genom att använda startmenyn från t.ex. tangentbordet.

Det du beskriver som problem tycker jag finns i alla grafiska gränssnitt, och speciellt om de ska navigeras med mus/fingrar

Visa signatur

2600k @ STOCK <|> GTX 970 Omega!<|> Nån samsung 500gb ssd <|> 16 GB Kingston Hyper X <|> BenQ XL2420t
"Det finns inget skrot, bara gamla delar som kan användas på nya sätt" - Mulle Meck

Permalänk
Avstängd

Testa classic shell...
http://www.classicshell.net/

Edit: Såg nu att det inte längre utvecklas, men det är open source så någon annan kanske tar över och fortsätter att uppdatera det...
http://www.classicshell.net/forum/viewtopic.php?f=4&t=8147

Permalänk
Medlem

@imdaniel:

Som Rick69 skriver. Installera ClassicShell och använd den som StartMeny. Bara att dra och släppa program till menyn som på äldre Windows. Man kan ändra skin och layout till ett par olika varianter, själv kör jag Classic - Two Columns,då jag gillar det bättre än Windows 7 Style (körde ClassicShell även på 7an av den anledningen) samt utseendet Smoked Glass.

Vad gäller att avveckla ikoner förstår jag inte vad du menar. Alla appar på en mobiltelefon presenteras ju som ikoner i ett rutnät?

Däremot tycker jag att utforskaren lämnar en hel del att önska som filhanterare när man ska sortera och rensa, så jag köpte DirectoryOpus, eftersom jag hade kört det i så många år på Amigan. Men det finns ju en del gratisalternativ som funkar hyfsat bra också.

Android är ju en variant på Linux, så det finns ju en hel del utveckling att bygga på där. Windows har ju fortfarande en hel del gammal kod i sig av kompatibilitetsskäl som gör det lite mer tungrott, men de betar väl av mer och mer och rensar och flyttar över inställningar m.m. till nyare kod.

Jag håller dock med om att det är mycket som är irriterande och störigt, särskilt när de tar bort valmöjligheter iom flytten till nya settings från gamla kontrollpanelen. Jag vet inte hur de tänkt sig att man ska hanter flera olika bakgrunder på sina skärmar, när man inte längre kan högerklicka bildern i filväljaren och välja skärm t.ex.

Personligen hade jag bytt till Linux med KDE eller liknande omgående om jag kunnat köra alla mina spel utan problem, vilket jag hoppas funkar någon gång framöver med Vulkan.

Visa signatur

Shadows never sleep...
Specs: Ryzen 5600X, Powercolor Fighter RX 6700XT, ASUS B550-I ITX, 32GB 3600MHz DDR4, Bitfenix Phenom µ-ATX

Permalänk
Medlem

För att lösa alla problem, klicka på windows flaggan på tangentbordet (bredvid ctrl + alt), sök på programmet du vill öppna t.ex steam, klicka enter. Går väldigt snabbt samt ingen ikon på skrivbordet.

För att avinstallera program, klicka på windows flaggan, sök på program och funktioner, klicka på enter. Avinstallera programmet.

För att ändra alla ikoners inställningar så finns det ju sjukt effektiva sätt i windows 10, bara att använda google

Permalänk
Permalänk
Medlem

Android har också ikoner. Och mycket sämre möjligheter att organisera dem. Öppnar man appdrawer i android så är allt en enda röra. Och vadå dåligt med mappar? Att man har bra tillgång till filsystemet är ju ett enormt plus med windows. Det finns ju inget av det du klagar på där android är bättre. På Windows kan du ju åtminstone få upp en del funktionalitet när du högerklickar, till skillnad från android. Hur smidigt är dt att skräddarsy ikonerna på android?

Jag tycker helt enkelt tvärtom, du ska inte driva på utvecklingen att försimpla och fördumma allt till ett peka och klicka-system där de ska förnya sig och komma med kraftlösa verktyg utan valfrihet och inställningsmöjligheter.
Om du inte vill ha ikoner, och av någon anledning inte vill använda kör-funktionen där man skriver med text. Hur ska du då ha det?

Permalänk
Medlem

Kul att det tog intresse med mitt grininlägg

Vad jag menar är att ha ikoner på skrivbordet gör allting stökigt, dom är fula och otillgängliga. Visst jag kan "gå till mapp" och införa extra kommandon osv. Men vad jag menar att det är bättre tillgänglighet på telefonen är att själva "mappen/ikonen" är själva programmet, det ligger inte massa skräp jag inte bryr mig i på något annat ställe... Varför skulle jag vilja ha tillgång till World Of Warcrafts 15 681 filer??? Är jag nån slags datanisse som gillar att böka bland filer går det väl ändå att gå in i en "app" och splitta upp den, det är trots allt ett ihopsatt bibliotek.

Windows har på tok för många klick för att göra mycket saker, ta sig in i olika systemfunktioner, en sån enkel jävla grej som att ändra muskänsligheten.. hallå? Visst har man en spexig rymdmus från razer så har man väl nått bloatware man kan använda. Men jag menar, dom har ju fört statistik om användning av operativet i många år nu, dom ser väl vad användarna använder mest? Och vilka funktioner som bör vara tillgängliga med bara ett eller två klick? Varför kan man bara avinstallera ett program åt gången? Varför sparar datorn sjukt mycket temporära filer och konfigurationer? Jag vill att min dators filsystem var EXAKT så som det var när jag slog på den på morgonen, om jag använt datorn en hel dag utan att installera saker finns det ingen anledning att operativet blivit 250mb större. Tack vare den dåliga hanteringen av tillfälliga filer så behöver man program som ccleaner och annat skit... Windows är som en sopkorg, allting bara ligger i en röra.

Jag känner inte att nått blir bättre, snarare många saker blir sämre. Windows är svårt att få rent, och kunna hålla det rent. Vänta bara ska ni se att windows så småningom kommer bli tungrott även på en SSD

Visa signatur

MSI Z87-S02 INET EDITION - i5 4670K 3.4 GHz - Corsair 16GB CL10 1600MHz VENGEANCE LP - EVGA GeForce GTX 1060 6GB SC Gaming - SilverStone Argon AR01.

Permalänk
Medlem
Skrivet av imdaniel:

Kul att det tog intresse med mitt grininlägg

Vad jag menar är att ha ikoner på skrivbordet gör allting stökigt, dom är fula och otillgängliga. Visst jag kan "gå till mapp" och införa extra kommandon osv. Men vad jag menar att det är bättre tillgänglighet på telefonen är att själva "mappen/ikonen" är själva programmet, det ligger inte massa skräp jag inte bryr mig i på något annat ställe... Varför skulle jag vilja ha tillgång till World Of Warcrafts 15 681 filer??? Är jag nån slags datanisse som gillar att böka bland filer går det väl ändå att gå in i en "app" och splitta upp den, det är trots allt ett ihopsatt bibliotek.

Windows har på tok för många klick för att göra mycket saker, ta sig in i olika systemfunktioner, en sån enkel jävla grej som att ändra muskänsligheten.. hallå? Visst har man en spexig rymdmus från razer så har man väl nått bloatware man kan använda. Men jag menar, dom har ju fört statistik om användning av operativet i många år nu, dom ser väl vad användarna använder mest? Och vilka funktioner som bör vara tillgängliga med bara ett eller två klick? Varför kan man bara avinstallera ett program åt gången? Varför sparar datorn sjukt mycket temporära filer och konfigurationer? Jag vill att min dators filsystem var EXAKT så som det var när jag slog på den på morgonen, om jag använt datorn en hel dag utan att installera saker finns det ingen anledning att operativet blivit 250mb större. Tack vare den dåliga hanteringen av tillfälliga filer så behöver man program som ccleaner och annat skit... Windows är som en sopkorg, allting bara ligger i en röra.

Jag känner inte att nått blir bättre, snarare många saker blir sämre. Windows är svårt att få rent, och kunna hålla det rent. Vänta bara ska ni se att windows så småningom kommer bli tungrott även på en SSD

Varför använder du Windows när det bara är pest och pina?

Permalänk
Medlem
Skrivet av imdaniel:

Kul att det tog intresse med mitt grininlägg

Vad jag menar är att ha ikoner på skrivbordet gör allting stökigt, dom är fula och otillgängliga. Visst jag kan "gå till mapp" och införa extra kommandon osv. Men vad jag menar att det är bättre tillgänglighet på telefonen är att själva "mappen/ikonen" är själva programmet, det ligger inte massa skräp jag inte bryr mig i på något annat ställe... Varför skulle jag vilja ha tillgång till World Of Warcrafts 15 681 filer??? Är jag nån slags datanisse som gillar att böka bland filer går det väl ändå att gå in i en "app" och splitta upp den, det är trots allt ett ihopsatt bibliotek.

Windows har på tok för många klick för att göra mycket saker, ta sig in i olika systemfunktioner, en sån enkel jävla grej som att ändra muskänsligheten.. hallå? Visst har man en spexig rymdmus från razer så har man väl nått bloatware man kan använda. Men jag menar, dom har ju fört statistik om användning av operativet i många år nu, dom ser väl vad användarna använder mest? Och vilka funktioner som bör vara tillgängliga med bara ett eller två klick? Varför kan man bara avinstallera ett program åt gången? Varför sparar datorn sjukt mycket temporära filer och konfigurationer? Jag vill att min dators filsystem var EXAKT så som det var när jag slog på den på morgonen, om jag använt datorn en hel dag utan att installera saker finns det ingen anledning att operativet blivit 250mb större. Tack vare den dåliga hanteringen av tillfälliga filer så behöver man program som ccleaner och annat skit... Windows är som en sopkorg, allting bara ligger i en röra.

Jag känner inte att nått blir bättre, snarare många saker blir sämre. Windows är svårt att få rent, och kunna hålla det rent. Vänta bara ska ni se att windows så småningom kommer bli tungrott även på en SSD

Dold text

Jag tycker du ger lite dubbla budskap, först säger du att du inte bryr dig om filer för att du inte är någon "datanisse", men sen säger du att du vill ha 100% koll på vad som ligger på systemet och det ska inte skapas några temporära filer och dylikt? Som kommentar på det så måste jag ju ändå säga att jag hoppas att du är medveten om att ditt Android, *nix eller IOS eller vad det nu kan vara definitivt också skapar temporära filer och dylikt, och blir större/förändras med uppdateringar över tid.

Känns lite som dina problem dels rotas i handhavande, och dels på grund av oförståelse för hur i princip de flesta operativ fungerar. Med det så menar jag inte att det är orimligt att kritisera, och inte heller ta något som helst parti för Windows, men det är nog lite mer konstruktivt att fundera på hur ditt dröm-OS skulle fungera, än att irritera dig på något som du inte ens (borde vara) tvingad att använda.

Tillägg: Det du beskriver som ett problem med temporära filer tror jag åtminstone snarare är ett problem med dåligt skrivna program och avinstallerare, då det inte är upp till Windows att bestämma när filer från program ska tas bort. Hade varit en mardröm för mjukvaruutvecklare om du visste att operativet du skrev mot när som helst kan ta bort filer du jobbar med, eller kommer vilja ha tillgång till nästa gång du startar upp det.

Visa signatur

2600k @ STOCK <|> GTX 970 Omega!<|> Nån samsung 500gb ssd <|> 16 GB Kingston Hyper X <|> BenQ XL2420t
"Det finns inget skrot, bara gamla delar som kan användas på nya sätt" - Mulle Meck

Permalänk
Medlem

@imdaniel:

Du har en del rätt i din problemställning men missförstår en del också.

Dessa problem om filer, configurationsfiler mm finns till en varierande del i alla operativsystem.
Linux har det lite bättre då den för en databas över alla filer och vid borttagning så tar den bort alla filer så länge du inte gjort några ändringar alls vilket den by default sparar (beroende på dist och pakethanterare). Det kommer nu lite olika nyheter som Flatpacks mm som kommer vara helt isolerade från systemet och tar man bort de så kommer allt från just det programmet att försvinna.

Android likaså du ser en ikon dvs en launcher, tar du bort den så har du fortfarande konfigurationsfiler, bilder, cache mm kvar på mobilen om du inte manuellt tar bort det.

Värsta offret här är Windows men mycket beror också på hur en användare tänker och använder Windows. Utöver det lär det bli svårt för att fixa det på Windows hållet just av dessa principiella anledningarna utan att det kommer en hatstorm.

Stor del som förvärrar detta är att Windows inte håller någon koll över vilka filker som installeras just av den anledningen att folk använder installers höger och vänster som installerar filer och skapar nycklar mm. En restprodukt som kommer med fördelar du kan hitta en exefil som packar upp sig var som helst på skrivbordet och kör men nackdelen att Windows har ingen aning om den.

Linux system kommer med pakethanterare och linuxanvändare vet att man bör bara använda den för att installera program. (En av de första problemen för en Windows användare som testar Linux btw). Apple har sin egna via deras Appstore. Windows kom ganska sent med Windows store men om eller innan den tar över så måste det ske ett generationsskifte pga sina användare som håller sig fast vid tidigare former.

Sedan så länge program installerar egna filer utan att på något sätt säga till OSet kommer det alltid att finnas restprodukter vid avinstallation. Windows som i stort sätt har varit ett mayhem för detta då filer sitter lite vart fan som gör detta något svårare. Andra OS har gått på striktare regler och har det mer "cleant" men det funkar också då du bara installerar programmen från en pakethanterare.

Sedan att Windows växer sker samma i Linux men till en mindre del då den hanterar det bättre helt enkelt både med sin default ramdisk för temporära filer som by default försvinner och hur systemet fungerar i sig. Men dessa 250mb är delvis tempfiler som webbläsare sparar (bilder mm) och säkert uppdateringar windows gör i bakgrunden. Mycket av koden/biblioteken delas INTE i Windows vilket gör att den tar upp mer plats då många program kommer med egna varianter av samma bibliotek och version, gör det lättare att behålla fungerande gamla program men till mer diskutrymme.

Sedan till dina andra problem använd tangentbordet eller fixa nån launcher och visa inte skrivbordsikoner. Alla har sin syn hur ett skrivbordsgui skall se ut så där finns det många delade meningar och inget är rätt utan snarare visioner.

Visa signatur

Arch - Makepkg, not war -||- Gigabyte X570 Aorus Master -||- GSkill 64GiB DDR4 14-14-15-35-1T 3600Mhz -||- AMD 5900x-||- Gigabyte RX6900XT -||- 2x Adata XPG sx8200 Pro 1TB -||- EVGA G2 750W -||- Corsair 570x -||- O2+ODAC-||- Sennheiser HD-650 -|| Boycott EA,2K,Activision,Ubisoft,WB,EGS
Arch Linux, one hell of a distribution.

Permalänk
Medlem
Skrivet av imdaniel:

Det här är väl mest en vädringstråd, jag är så sjukt trött på att sitta och jobba med windows vid det här laget att jag snart spyr på min dator. Och vad jag menar med det är att windows är extremt otillgängligt, efter all denna tid och windows fortfarande är som när det först släpptes. Windows XP var bra för sin tid, men nu behöver vi ett operativsystem som är snabbare, mer lättillgängligt.

Nått jag stör mig på är dessa jävla IKONER, borde det inte avvecklas?? Att ha programmet i EN JÄVLA "Ikon" ?? Där man bara kan högerklicka på, ta konfigurera, avinstallera eller flytta. Mobiltelefonerna är ju ljusår före windows när det kommer tillgänglighet. Hur kan idioterna på Android ha gjort ett operativsystem som i princip är bättre?

Höger klicka på bakgrunds bilden -> View -> Show desktop icons. Poff, avvecklat.

Skrivet av imdaniel:

Saken är att jag laddade upp med kaffe här på morgonen och tänkte att jag skulle försöka sortera allt på datorn utan att behöva ominstallera hela windows som jag vanligtvis gör... Men det är fan sjukt jävla plottrigt, fullt med mappar och filer och skit. Det känns som om jag fortfarande sitter på 90 talet med CD-skivor och bullshit.

Sluta skräpa ned ditt OS då? Det är ju du som har gjort det hela...

Skrivet av imdaniel:

Sen tänkte jag OKEJ, skit i att göra allt perfekt, jag satsar på att göra mitt skrivbord rent och tillgängligt. Jag placerar ikonerna där dom passa bäst.. Aktivitetsfältet känner jag är bästa platsen.. Men det är för litet och fungerar SKIT om det är för mycket ikoner. Skrivbordet är uteslutet, när ikonerna ligger där ser det för jävligt ut och jag blir bara förbannad när jag ser dom fula skämten till ikoner, tunna papper som inte har nån annan funktion än att starta programmet.

Se första svaret.

Skrivet av imdaniel:

Så jag lär vända mig till startmenyn... Som är helt jävla värdelös!! Ska man ändra storlek på alla ikoner tar det en evighet då det inte finns nått snabbt sätt att göra det på än att HÖGERKLICKA, ÄNDRA STORLEK, LITEN.... 4 jävla klick per ikon, jävla skämt!!

Sen att lägga in alla ikoner! Det går inte att ta alla och bara dra över. NEJ HÖGERKLICKA FÄST PÅ START. Sen samma procedur IGEN, HÖGERKLICKA, ÄNDRA STORLEK, LITEN.

5 klick för att få dit ikonen i rätt storlek, sen flytta på den

Se tidigare inlägg om att trycka Windows knapp på tangentbordet och skriva namnet på det du vill åt, går så mycket snabbare.

Skrivet av imdaniel:

Ja detta är bara ett fragment av min frustration och en illustration av ett problem som infekterar Windows. Det finns så många fler, som den gamla kontrollpanelen som samexisterar med den nya "INSTÄLLNINGAR", 2 ställen att avinstallera program tex?? Varför?? Dom har tappat förmågan att göra saker från grunden och försöker förnya det gamla, det blir bara bajs!

Nu kommer vissa grina över att jag grinar, det är okej jag är inte känslig. Men visst fan har jag rätt?? Ska jag bli tvungen att hosta upp en tisenlapp till för windows 11 sen som kommer vara ett derivat på windows 10??

Grinig får man vara, men i detta fall tycker jag mycket låter som SBS, skit bakom spakarna.

Vet inte ens om jag vet vilken bakgrundsbild jag har på datorn längre. Jag såg den en gång, tidigt 90-tal eller när jag nu installerade om datorn senast. Och sedan aldrig någonsin igen. Och kommer troligen aldrig se den igen heller.
Vem vet, kanske är en bild på en Torsk.

Visa signatur

Maximus X Hero - 8700k @5.1GHz - H115i - 32GB LPX@3466MHz - MSI 980Ti Gaming - EVGA SuperNova 750 G2 - Asus vg248qe - FD R5

Permalänk
Medlem

@imdaniel:
Håller med i det du skriver. Windows har i mina ögon den sämsta programhanteringen av alla moderna operativsystem. Då inkluderar jag även Amiga OS i detta, då det varit min ledstjärna för hur ett OS bör fungera (rent användarmässigt).

Det mest idiotiska i Windows i min mening är hur ikonerna (läs länkarna) och programmen inte har någon direkt koppling. Flyttar jag programmet, så uppdateras inte länken i sig. När det gäller filrättigheter, så är det ofta som inte ens vissa användare får se ikonerna i sig.

macOS har enligt mig ett bättre system, där hela programmet ligger i en katalog enligt följande namnsättning, filnamn.app. Denna ses som en ikon av finder vilket gör det extremt enkelt att flytta runt programmen på hårddisken. Detta gäller i stort sett alla program utom Adobes programsvit. Det går även lätt att skala bort språk och annat ifrån ett program i macOS genom att radera dessa i filnamn.app-katalogen.

Det får mig osökt att tänka på hur extremt dålig språkhanteringen av program är under Windows. Inte nog med att DLL-filerna i sig finns i flera olika språk samt versioner, så är det få program som stöder annat språk än det som var aktivt vid installationstillfället.

Min sambo föredrar japanska på datorn och jag vill ha engelska. Windows i sig klarar detta bitvis, men tredjepartsprogram som exempelvis Adobe Lightroom envisas med att vara på japanska, då det valdes vid installationstillfället. Självklart har jag och min sambo olika användare på datorn. Under macOS fungerar språkhanteringen betydligt bättre.

Skulle vilja säga att Amiga OS, Linux eller macOS ofta används för att man gillar systemen i sig. Windows är däremot något många använder för att man måste. Som tur är blir skälen till att vara fast i Windows färre och färre för varje år. Numera är det främst spel som fortfarande fungerar bäst i Windows och då kan jag leva med att systemet i sig är bedrövligt att använda.

Permalänk
Medlem

Låter snarare som att det är du som är problemet. Vill du inte pilla i en massa filer är det väl bara att skita i att pilla i en massa filer? Genvägarna ligger ju där på skrivbordet och gör precis vad en ikon gör i en mobiltelefon – starta programmet.

Jag vet inte varför du inbillar dig att det skulle finnas någon skillnad. En "ikon" i en mobil är inte en app, det är en genväg som startar appen som ligger installerad i din mobiltelefon i en mapp, precis som på en dator.

Har du oreda bland filerna (som du dessutom inte vill se eller hantera, vilket grumlar anledningen till varför du är där och härjar över huvud taget), är det för att du skapat oreda. Mina filer ligger där de ska: spelen i mappen för spelinstallationer, program i mappen för programinstallationer, etc.

Ja, du grinar; nej, du har absolut inte rätt.

Visa signatur

i7 8700k – Scythe Mugen 5 Rev.B-kylare // Galax RTX 3080 SG // 16GB G.Skill DDR4 3200 // Corsair RM750i // Phanteks Eclipse P400 TG

Permalänk
Medlem
Skrivet av imdaniel:

Det här är väl mest en vädringstråd, jag är så sjukt trött på att sitta och jobba med windows vid det här laget att jag snart spyr på min dator. Och vad jag menar med det är att windows är extremt otillgängligt, efter all denna tid och windows fortfarande är som när det först släpptes. Windows XP var bra för sin tid, men nu behöver vi ett operativsystem som är snabbare, mer lättillgängligt.

Nått jag stör mig på är dessa jävla IKONER, borde det inte avvecklas?? Att ha programmet i EN JÄVLA "Ikon" ?? Där man bara kan högerklicka på, ta konfigurera, avinstallera eller flytta. Mobiltelefonerna är ju ljusår före windows när det kommer tillgänglighet. Hur kan idioterna på Android ha gjort ett operativsystem som i princip är bättre?

Saken är att jag laddade upp med kaffe här på morgonen och tänkte att jag skulle försöka sortera allt på datorn utan att behöva ominstallera hela windows som jag vanligtvis gör... Men det är fan sjukt jävla plottrigt, fullt med mappar och filer och skit. Det känns som om jag fortfarande sitter på 90 talet med CD-skivor och bullshit.

Sen tänkte jag OKEJ, skit i att göra allt perfekt, jag satsar på att göra mitt skrivbord rent och tillgängligt. Jag placerar ikonerna där dom passa bäst.. Aktivitetsfältet känner jag är bästa platsen.. Men det är för litet och fungerar SKIT om det är för mycket ikoner. Skrivbordet är uteslutet, när ikonerna ligger där ser det för jävligt ut och jag blir bara förbannad när jag ser dom fula skämten till ikoner, tunna papper som inte har nån annan funktion än att starta programmet.

Så jag lär vända mig till startmenyn... Som är helt jävla värdelös!! Ska man ändra storlek på alla ikoner tar det en evighet då det inte finns nått snabbt sätt att göra det på än att HÖGERKLICKA, ÄNDRA STORLEK, LITEN.... 4 jävla klick per ikon, jävla skämt!!

Sen att lägga in alla ikoner! Det går inte att ta alla och bara dra över. NEJ HÖGERKLICKA FÄST PÅ START. Sen samma procedur IGEN, HÖGERKLICKA, ÄNDRA STORLEK, LITEN.

5 klick för att få dit ikonen i rätt storlek, sen flytta på den

Ja detta är bara ett fragment av min frustration och en illustration av ett problem som infekterar Windows. Det finns så många fler, som den gamla kontrollpanelen som samexisterar med den nya "INSTÄLLNINGAR", 2 ställen att avinstallera program tex?? Varför?? Dom har tappat förmågan att göra saker från grunden och försöker förnya det gamla, det blir bara bajs!

Nu kommer vissa grina över att jag grinar, det är okej jag är inte känslig. Men visst fan har jag rätt?? Ska jag bli tvungen att hosta upp en tisenlapp till för windows 11 sen som kommer vara ett derivat på windows 10??

Vädra på bara, det kan behövas ibland.

Tror faktiskt att man kan avhjälpa alla de hinder du ser, men ett OS är ett OS dvs. du har ingen makt att få det som du vill ha det såvida du inte fixar det själv.
Om du sedan gör det manuellt eller tar hjälp av programvara som gör det åt dig är helt upp till dig.

När det kommer till skräpiga Desktops i Windows kan man avhjälpa det genom att enbart använda sig av Windows Store. Det bygger på samma upplägg som ett mobil OS.
Att sedan Microsoft har ett något förlegat designtänk i många fall är något du måste åtgärda själv.
Att ha programmen i en enda ikon, s.k. statisk binär, har varit en metod sedan långt tillbaka. Redan innan smart-telefonernas intåg på både gott och ont:
https://en.wikipedia.org/wiki/Static_library

Ja, att ha 2st. olika kontrollpaneler är både störande och förvillande för orutinerade som rutinerade användare.

Tips inför framtiden: -Nästa gång du blåser om burken- Ha minst två hårddiskar: en systemdisk(C:\), en lagringsdisk (D:\); peka om sökvägarna (använd inte registerhack) för de vanligaste mapparna du vill spara på till den separata disken (D:\) t.ex:
Desktop
Documents
Downloads
Favorites
Music
Pictures
Saved Games
Videos

-Så ligger skiten på ETT ställe, som du med samma procedur kan peka till nästa gång du blåser om systemdisken (C:\).
Sparar rätt mycket tid vid uppgradering mm.

Guide för ingreppet: (funkar för Windows 7 och nyare versioner)
http://www.zdnet.com/article/windows-7-and-ssds-cutting-your-system-drive-down-to-size/

Visa signatur

Tower: ace Battle IV | CPU AMD Phenom II X2 BE unlocked 4cores@3,2GHz | RAM 8GB DDR2@800MHz | MB ASUS M4A785-M | GFK AMD Radeon HD 6850 1GB | HDD Kingston SSD Now 60GB (/) Seagate 2TB(/home) | OS Ubuntu 20.04 LTS
-Numera titulerad: "dator-hipster" då jag har en AMD GPU och dessutom kör Linux.

Permalänk
Medlem
Skrivet av imdaniel:

Kul att det tog intresse med mitt grininlägg

Vad jag menar är att ha ikoner på skrivbordet gör allting stökigt, dom är fula och otillgängliga. Visst jag kan "gå till mapp" och införa extra kommandon osv. Men vad jag menar att det är bättre tillgänglighet på telefonen är att själva "mappen/ikonen" är själva programmet, det ligger inte massa skräp jag inte bryr mig i på något annat ställe... Varför skulle jag vilja ha tillgång till World Of Warcrafts 15 681 filer??? Är jag nån slags datanisse som gillar att böka bland filer går det väl ändå att gå in i en "app" och splitta upp den, det är trots allt ett ihopsatt bibliotek.

Windows har på tok för många klick för att göra mycket saker, ta sig in i olika systemfunktioner, en sån enkel jävla grej som att ändra muskänsligheten.. hallå? Visst har man en spexig rymdmus från razer så har man väl nått bloatware man kan använda. Men jag menar, dom har ju fört statistik om användning av operativet i många år nu, dom ser väl vad användarna använder mest? Och vilka funktioner som bör vara tillgängliga med bara ett eller två klick? Varför kan man bara avinstallera ett program åt gången? Varför sparar datorn sjukt mycket temporära filer och konfigurationer? Jag vill att min dators filsystem var EXAKT så som det var när jag slog på den på morgonen, om jag använt datorn en hel dag utan att installera saker finns det ingen anledning att operativet blivit 250mb större. Tack vare den dåliga hanteringen av tillfälliga filer så behöver man program som ccleaner och annat skit... Windows är som en sopkorg, allting bara ligger i en röra.

Jag känner inte att nått blir bättre, snarare många saker blir sämre. Windows är svårt att få rent, och kunna hålla det rent. Vänta bara ska ni se att windows så småningom kommer bli tungrott även på en SSD

För att ta ner dig lite på jorden här... jag är inte fantast av Windows av flera anledningar jag heller och ser också mycket som kan bättras, men det du beskriver är en "för-dumening" som jag inte vill se (ironiskt med icke ord eller hur?).

Android är en sabla röra... När du "avinstallerat" en app ligger där tonvis med skit kvar där med, men du har inga vettiga sätt att städa det. Android blir också segt som sirap efter 1-2 år och behöver också installeras om, speciellt med folk som installerar och tar bort appar, då allt skit blir kvar.

Det enda android gjort är lagt en "app store" och dummat ner gränssnittet så även okunniga kan använda det... men de har tvingat alla oss som vill kunna ha lite kontroll att "hacka sig in" genom att "roota" telefonen för att ens kunna göra det Windows kan... ur lådan.

Ändå håller exakt det du ber om på att ske. Windows 10 S är exakt den skiten du ber om. Du kommer bara kunna använda verifierade spel och program i deras store, då det "Fungerar endast med appar från Microsoft Store."

Det är dock inte direkt något som hyllas... Detta då för att göra det till en Android "Experiense" måste du göra den till en låst produkt. Du kommer vara tvingad att bara använda komponenter som är certifierade för den (typ som Apple), och du kommer tvingas bara köra de appar och program du hitta i store. Mao... det blir inget mer WoW för dig då.

Med Android är detta kanske inte "så farligt" för App-store har trots allt utvecklats väl där, men den är också fylld med skit och skadliga program, och du vet inte vilket du tar ner. Du dessutom får reklam och skit i nästan varje app som inte kostar, som även vill ha tillgång till hela ditt privatliv så klart.

Windows fungerar inte så. Den ger dig kontrollen och dig möjligheterna att faktiskt modifiera 1 av World of Warcrafts 15000 filer.. om du skulle behöva det. Kanske WoW får en bugg... eller kan optimeras för fler FPS med lite tweaks... då kan du också göra dessa. Med tex Stream eller liknande plattformar får du också samma enkelhet i att spel köps... spel installeras.. och spel spelas. Den sköter det som behövs och MS sköter OSet.

Problemet är dock... det är mindre kul att ha Windows updates eller säkerhetsskanningar i mitten av spelomgången, men det är så det blir. Omstart mitt i spelandet är också något som skett tom på officiella event. Och detta är exakt så Andorid fungerar också...

Sen om du väljer att stanna okunnig och vill ha det "enklare" innebär inte att PC användare vill det. PC användare som vill ha det enklare köper Apple... eller kanske snart MS produkt med Win 10 S, eller en konsol. Och sen lämnas ni i händerna på deras utvecklare, när de gör en liten bugg som ger full access (som Apple gjorde nyligen), eller Playstation som påstås blvit hackat.

Eller de 100-tals enorma mängder säkerhetshål, hot och problem Android har, då ingen patchar sin sabla telefon mer än 1-2 år, om ens det.

Nej... det du beskriver ovan är inte ett Windows problem. Det är ett Andorid, OSX, Windows, och alla andra OS... problem.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Paddanx:

För att ta ner dig lite på jorden här... jag är inte fantast av Windows av flera anledningar jag heller och ser också mycket som kan bättras, men det du beskriver är en "för-dumening" som jag inte vill se (ironiskt med icke ord eller hur?).

Android är en sabla röra... När du "avinstallerat" en app ligger där tonvis med skit kvar där med, men du har inga vettiga sätt att städa det. Android blir också segt som sirap efter 1-2 år och behöver också installeras om, speciellt med folk som installerar och tar bort appar, då allt skit blir kvar.

Det enda android gjort är lagt en "app store" och dummat ner gränssnittet så även okunniga kan använda det... men de har tvingat alla oss som vill kunna ha lite kontroll att "hacka sig in" genom att "roota" telefonen för att ens kunna göra det Windows kan... ur lådan.

Ändå håller exakt det du ber om på att ske. Windows 10 S är exakt den skiten du ber om. Du kommer bara kunna använda verifierade spel och program i deras store, då det "Fungerar endast med appar från Microsoft Store."

Det är dock inte direkt något som hyllas... Detta då för att göra det till en Android "Experiense" måste du göra den till en låst produkt. Du kommer vara tvingad att bara använda komponenter som är certifierade för den (typ som Apple), och du kommer tvingas bara köra de appar och program du hitta i store. Mao... det blir inget mer WoW för dig då.

Med Android är detta kanske inte "så farligt" för App-store har trots allt utvecklats väl där, men den är också fylld med skit och skadliga program, och du vet inte vilket du tar ner. Du dessutom får reklam och skit i nästan varje app som inte kostar, som även vill ha tillgång till hela ditt privatliv så klart.

Windows fungerar inte så. Den ger dig kontrollen och dig möjligheterna att faktiskt modifiera 1 av World of Warcrafts 15000 filer.. om du skulle behöva det. Kanske WoW får en bugg... eller kan optimeras för fler FPS med lite tweaks... då kan du också göra dessa. Med tex Stream eller liknande plattformar får du också samma enkelhet i att spel köps... spel installeras.. och spel spelas. Den sköter det som behövs och MS sköter OSet.

Problemet är dock... det är mindre kul att ha Windows updates eller säkerhetsskanningar i mitten av spelomgången, men det är så det blir. Omstart mitt i spelandet är också något som skett tom på officiella event. Och detta är exakt så Andorid fungerar också...

Sen om du väljer att stanna okunnig och vill ha det "enklare" innebär inte att PC användare vill det. PC användare som vill ha det enklare köper Apple... eller kanske snart MS produkt med Win 10 S, eller en konsol. Och sen lämnas ni i händerna på deras utvecklare, när de gör en liten bugg som ger full access (som Apple gjorde nyligen), eller Playstation som påstås blvit hackat.

Eller de 100-tals enorma mängder säkerhetshål, hot och problem Android har, då ingen patchar sin sabla telefon mer än 1-2 år, om ens det.

Nej... det du beskriver ovan är inte ett Windows problem. Det är ett Andorid, OSX, Windows, och alla andra OS... problem.

Jag tycker att windows fungerar väldigt väl att spela och surfa på, och överlag väldigt välfungerande. Men min kritik är tillgängligheten, att inställningar och olika funktioner är så utspridda och helt enkelt föråldrade. Ett annat exempel är just att öppna mappar och spel på 2 skärmar. Varför öppnas inte en mapp på den skärmen jag öppnar den på? Eller en film eller ett spel? Finns väl inte vad jag vet möjlighet för att få det så utan att helt modifiera explorer.

En bra egenskap hade vart simple och advanced mode eller liknande för navigering i skalet. Jag vill egentligen inte påstå att Android på nått sätt är bättre, men eftersom att det är utformat för en liten skärm med endast fingrarna som verktyg så har dom lyckats gjort navigeringen väldigt skön och intuitiv. Där dom siktar på enkelhet siktar windows mer på kompatiblitet och möjligheter men minskar inte antal kommandon/klick för att göra dom allra flesta systemkommandona.

Men där har även windows många sköna lättnader, tex "använd som bakgrundsbild". Där har man förstått att man kan göra det väldigt enkelt, men att högerklicka på en ikon ger inte möjlighet som avinstallation eller konfigurering. Vilket jag anser verkligen behövs.

Visa signatur

MSI Z87-S02 INET EDITION - i5 4670K 3.4 GHz - Corsair 16GB CL10 1600MHz VENGEANCE LP - EVGA GeForce GTX 1060 6GB SC Gaming - SilverStone Argon AR01.

Permalänk
Medlem

Vem har bara 1 dator idag?

Själv sitter man med ett 10 tal enheter 2 stationära 1 bärbar, Windows Phone, Android Phone, Iphone etc etc.

Har en stark PC med Windows 10 mest för spela på som är avslagen så länge man inte ska spela, sedan har man en Linux maskin man jobbar på i princip sedan en laptopp så klart som man har med sig över allt vart än man går.

Sedan har man mobiler med sig för den task man ska göra, så klart så väljer man den enhet som kommer underlätta dagen för dig. Alla dagar ser sig olika ut.

In fakt så tycker jag Windows 10 börja ta sig när det kommer till underlätta vardagen, då man länkar telefonen med datorn telefonerna fungera bra ihop med Windows 10 jämfört mot tidigare Windows som var 0 support på.

Men favoriten kommer alltid domineras av Linux i arbetsmiljö, speciellt med de jobb man sysslar med, men så klart så kommer de dagar där dagen underlättas med helt andra enheter.

Fan går jag in på en affär och se en produkt som kan underlätta min vardag lite gran då blir det och köpa produkten, och får man en dag där man inte har en enhet som underlättar min vardag överhuvudtaget så då blir det och springa på lunchen och leta efter en enhet som kan göra jobbet.

Allt handlar om vad som underlättar vardagen skiter fullständigt i hur enheten ser ut så länge den gör vad den ska göra och kan spara in tid åt än.

Permalänk
Medlem

Tycker Windows är bra förutom HDR funktionen som fortfarande är i Beta och tyvärr automatiskt släpps på om Windows hittar en HDR-skärm. Var väldigt förvånad första gången då mitt skrivbord såg ut som piss och texten var oläslig.

Men förutom detta tycker jag Windows är toppen. Använde också OSX ett tag som är allt annat än nytänkande. Sett ungefär lika dant ut i många år nu med sin tröttsamma panel i botten.

Använder ibland Linux och gillar det men Windows tycker jag är något bättre.

Visa signatur

[AMD Ryzen 9 3900X] [ASUS GeForce RTX 2080 Ti] [LG OLED 55 C9 som skärm] [Samsung HW-Q96R till ljudet]

Permalänk
Medlem

Dom gjorde ju ett nytt gränssnitt med win8a & det var ´ljusår bättre än android & annat mobilt skit kändes som mobilt skit inflyttat i datorn med win8a också.
Nä tycker bara win blivit bättre hela tiden utom win 8a då

Visa signatur

Arne Berg

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ase:

Dom gjorde ju ett nytt gränssnitt med win8a & det var ´ljusår bättre än android & annat mobilt skit kändes som mobilt skit inflyttat i datorn med win8a också.
Nä tycker bara win blivit bättre hela tiden utom win 8a då

Nu var ju Windows 8 byggt för Touch Screen var hyfsad bra OS de få gånger man hade tillgång till touch screen, men den var katastrof för mus och tagenbord hanteringen, tror Win 8 hade kunnat fungera om det fanns fler Touch skärmar ute på marknaden för PC användning väldigt begränsad och är även än idag.

Floppen för Win 8 hade garanterad varit mer populärt om både stationära och bärbara samtliga hade touch screen men det är ju knappt 5% av alla sådan enheter som har Touch Screen på sig.

Win 8 på en Surface studio hade nog varit nice.

Permalänk
Medlem
Skrivet av imdaniel:

Jag tycker att windows fungerar väldigt väl att spela och surfa på, och överlag väldigt välfungerande. Men min kritik är tillgängligheten, att inställningar och olika funktioner är så utspridda och helt enkelt föråldrade. Ett annat exempel är just att öppna mappar och spel på 2 skärmar. Varför öppnas inte en mapp på den skärmen jag öppnar den på? Eller en film eller ett spel? Finns väl inte vad jag vet möjlighet för att få det så utan att helt modifiera explorer.

En bra egenskap hade vart simple och advanced mode eller liknande för navigering i skalet. Jag vill egentligen inte påstå att Android på nått sätt är bättre, men eftersom att det är utformat för en liten skärm med endast fingrarna som verktyg så har dom lyckats gjort navigeringen väldigt skön och intuitiv. Där dom siktar på enkelhet siktar windows mer på kompatiblitet och möjligheter men minskar inte antal kommandon/klick för att göra dom allra flesta systemkommandona.

I detta fall kan jag dock förstå din kritik.

Problemet är ju att en PC inte är optimal med fingret, och de försökte göra det touch optimalt, vilket blev Win 8.0 och du vet hur det gick.

Problemet nu är att Windows är på både PC och plattor. Två helt olika "typer" av enheter, med två helt olika "input" och användningssätt. Win 8.0/8.1 fungerar enligt många bättre på plattor än Win 10, och Win 7 fungerar enligt många bättre på PC (desktop) än Win 10...

Så vad har Win 10 blivit? Jo en sabla röra med inställningar, kontrollpanel och allt lite huller om buller, som ska försöka vara 2-i-ett... När de började med "Inställningar" i Win 8 var den 100% touch optimerad, och är mer eller mindre det idag också. Men istället för att göra Win 10 komplett med en "desktop" version, och en "touch" version så har man valt att trycka allt ner i en kvarn och mala skiten tills den får plats.

Jag hade hoppats att Win 10 skulle rätta till och optimera detta efter så här många år, men det verkar bara bli värre. Man "flyttar" 90% till inställningar, men har inte stöd för saker på optimalt sätt. Tex att avinstallera program, ligger fortfarande i kontrollpanelen, men du kan inte komma dit utan specialgenvägar. En av de mest basala och kritiska sakerna man gör i en dator, är gömd för oss bakom "snygga genvägar". Och söker du får du inställningar istället. Eller så har du delar av funktionen i "inställningar" men alla avancerade funktioner kastas man plötsligt över i kontrollpanelen istället. Men du kan inte hitta direkt dit, via kontrollpanelen, det vill de ha bort. (varför?)

Så det hade helt klart varit vägen att gå, genom att ha en desktop/pro optimerad nivå och en touch/enkel optimerad nivå där den fungerar likt detta. Problemet är att som Windows görs idag, är det allt-i-ett, vilket är varför jag måste rama-skrika när folk vill dumma ner det mer än det redan gjorts.

Bara att installera en skrivare med speciella IP-inställningar idag är 10x mer komplext på Win 10 än tidigare OS. Eller att fixa små saker i andra avancerade menyer. Och det verkar bli värre...

Skrivet av imdaniel:

Men där har även windows många sköna lättnader, tex "använd som bakgrundsbild". Där har man förstått att man kan göra det väldigt enkelt, men att högerklicka på en ikon ger inte möjlighet som avinstallation eller konfigurering. Vilket jag anser verkligen behövs.

Jo, det har den (avinstallera), men du måste göra det via startmenyn, och det är inte universalt. Men det finns delvis... En ikon på skrivbordet dock är något som hängt med sedan Win 3.x iaf (kanske tidigare), och är en del av riktigt gammal kod. Personligen vill jag inte ha alla program på mitt skrivbord, och då faller hela konceptet med att jag ska avinstallera det därifrån.

Och precis som Android har en program/app hanterare, har Windows en. Denna bör vara sättet att göra detta, per default. Sen om man kan lyckas göra mer avancerade genvägar som går att få dessa funktion, men ändå kan tas bort som genväg så kan funktionen gärna finnas.

Men startmenyn är som "alla appar" i Android, och där satsas det på att just denna funktion ska finnas. Men skrivbordet på Windows fungerar inte som skrivbordet på Android, och jag tror aldrig det kan göra det med tanke på hur olika de används.

Permalänk
Inaktiv

Hur man än vänder och vrider på det så är Windows fortfarande överlägsen "konkurrensen" på desktop/laptop. Det ger det både privatpersoner och företag behöver för att få ut vad de vill ha av sina datorer. Jag såg OS X som plan B under Vista-tiden men utvecklingen av Apples OS men även hårdvara har gjort detta till ett icke-alternativ för mig tyvärr. Ful-Mac lockar men även dessa har jag tappat intresset för, pga OS:ets utveckling och hur mycket bättre Windows blivit sedan XP/Vista.

Linux... Gav det en chans i höstas när jag köpte mitt R7 1700-system. Gav upp efter ett par timmars testande, lika ofärdigt och undermåligt som det alltid varit för de flesta användare. Hoppades lite för mycket på spelstödet, Mad Max såg ut som skit med brutalt låg prestanda och Deus Ex: Mankind Divided gav bara glitchar och fel. Dessa två exempel minns jag mest. Man bör ha mycket tålamod eller lågakrav för att acceptera detta när samma spel i Windows fungerar utan problem. Efter ett par timmar åkte Windows 10 in och systemet fungerar underbart sedan dess. Tänkt köra VMs på den och där kommer det labbas med Linux blandannat.

Linux har lång väg kvar innan den kan ses som ett seriöst alternativ på desktop/laptop. I serverhallen har den en given plats men det är en helt annan marknad och användningsområde med.

Som gammal Ubuntu-användare (hoppade på med första versionen, Ubuntu 4.10, en halv evighet sedan) hoppas jag på mer men utvecklingen har stagnerat. Största förbättringen är väl att mer spel börjat komma men kvaliteten och upplevelsen dessa ger är långt ifrån den nivå de bör ligga på.

Jag önskar fler och seriösare konkurrenter men med tanke på vart utvecklingen går så är det kanske för sent. iOS och Android är för många de OS som används mest redan idag och de kommer bara fortsätta att öka.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Jag gillar att Windows ändå tillåter mycket mer inställningar och kontrollmöjligheter än vad Android eller iOS gör, men Windows är ju inte open-source som Android så android har ändå vissa fördelar om det kan portas...

Men Linux är ju bäst när det gäller valfrihet. Varje gång någon säger "jag provade linux" utan att nämna vilken distribution det var, vilken skrivbordsmiljö de använde osv så känner jag spontant att "de har provat linux, men de har inte sett linux".

GNU/linux som det borde kallas har vissa begränsningar, men de enda som egentligen håller mig till windows är spel som använder directX11, vulkan eller tjänster som netflix och hbonordic.
Utöver det är det bara okunskap och rädsla för krångel som håller folk borta från GNU/Linux.

Visa signatur

No man is free who is not master of himself

Permalänk
Medlem
Skrivet av Luminous:

Utöver det är det bara okunskap och rädsla för krångel som håller folk borta från GNU/Linux.

För mig handlar det om drivrutiner samt bildredigering i Adobe Lightroom (då inget annat program kommer i närheten av arbetsflödet). Sedan handlar det även om hanteringen utanför Lightroom, där jag vill ha previews på alla mina RAW-filer utan att hålla på med codecs från tredjepart (fungerar enbart felfritt på macOS för mig).

Ser inte så lovande ut för Lightroom i Wine:
https://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=application...

Capture One Pro ser ännu värre ut:
https://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=application...

Alternativa program som RawTherapee, Darktable m.fl. fungerar inte för mitt arbetsflöde.

Där föredrar jag dock macOS framför Windows, då Windows 10 effektivt (iom UWP) motarbetar allt vad codecs heter för RAW-filer.

Som jag var inne på tidigare, så hoppas jag att ingen tror att Windows är att bra OS. Däremot sitter många fast i Windows av olika anledningar. Jag har länge förlitat mig på webapps av olika slag, men nu när Google beslutat att döda sina Chrome Web Apps, så känns det lite som att vara tillbaka på ruta ett. Flash var länge också en väg att bli fri Windows, men även det är dött idag.

Du nämnde HBO Nordic som skäl för Windows. Är inte den tjänsten Flash-baserad idag? Tog mig en provmånad där och är chockad över hur dålig den tjänsten är jfm exempelvis Netflix. HBO Nordic sägs däremot fungera bättre på PS4 (samt PS3), så skälet till Windows förstår jag inte.

Själv ser jag fram emot Windows One X Windows 10 är inne i en ond spiral enligt mig.

Permalänk
Medlem

@walkir: Jo du har rätt och jag glömde bort bildbehandlingsprogram och ljudbehandling mm.
Photoshop, lightroom m fl är nog inte program som majoriteten av datoranvändare sysslar med, men du har rätt och jag glömde helt bort att de inte fungerar speciellt bra genom wine, för att inte tala om de program som trots att de portats till att köras direkt i gnu/linux-miljöer presterar eller fungerar sämre än i windows.

Om en användares huvudsakliga användningsområde är att surfa och ordbehandling så räcker ju linuxsystem till det mesta. Synd att så många som ogärna uppdaterar sina datorer och dessutom är ovarsamma på nätet kör windows, men om de körde linux så skulle väl hackare lägga mer energi på svagheter hos linuxsystem, så i och för sig kanske jag borde vara tacksam att hackarna främst håller sig till windows och android användare.

Och ja, HBO Nordic är inte bra. Android appen började fungera för första gången nu i december för mig (och jag har haft det sen i juli). På pc fungerar det (kräver flash och funkar bara i windows trots att flash finns på andra system).
Avskyr tjänsten, har sagt upp den och dessutom lämnat svidande kritik när de ville ha omdöme från mig. Deras serieutbud innehåller ju en del dragplåster, men jag har sett det mesta och netflix har i snitt mer kul grejer så jag tror att jag kanske ger netflix ett försök i framtiden.
Jag har också en PS3, men HBO Nordic appen på PS3 är laggig, den hänger ibland hela PS3:an, den har konstiga besvär med kontrollinputs med mera. Bedrövlig upplevelse som jag tror är laggigare än android appen.

Visa signatur

No man is free who is not master of himself

Permalänk
Medlem
Skrivet av imdaniel:

Det här är väl mest en vädringstråd, jag är så sjukt trött på att sitta och jobba med windows vid det här laget att jag snart spyr på min dator. Och vad jag menar med det är att windows är extremt otillgängligt, efter all denna tid och windows fortfarande är som när det först släpptes. Windows XP var bra för sin tid, men nu behöver vi ett operativsystem som är snabbare, mer lättillgängligt.

Mitt perspektiv som en "professionell" (arbetar med support) windowsanvändare skiljer sig säkerligen en del från ditt, men överlag tycker jag din reaktion är överdriven. Jag kan till viss del hålla med dig i din kritik, MEN tycker det är fel att skylla allt på operativsystemet.

Ja, det blir plottrigt med filer och mappar som lägger sig överallt. Dock är inte detta ett operativsystemsproblem, det beror på att applikationsutvecklare generellt verkar anse att just deras mjukvara är viktigast och att allt därför skall sparas i Mina Dokument istället för AppData som är till för detta.

Ja, startmenyn i Windows 10 är lite mer svåranvänd än i Windows 7. Den är inte katastrofal. Detta går också att förbättra kraftigt med lite inställningar. https://support.microsoft.com/sv-se/help/17195/windows-10-see...

Gränssnittet kan i vissa fall behöva mer arbete. Jag förutsätter att detta pågår och kommer bli allt bättre. Problemet just nu är att vi är i en övergångsfas mellan två typer av gränssnitt. Det nya är standard, men det gamla finns som en backup fortfarande. Detta är nog ett större problem för mig som arbetar dagligen med det än vad det är för en normalanvändare.

Generellt har Microsoft en ganska jobbig position med Windows, där alla vill kunna använda det till allt. Home skall funka i företagsmiljö, Pro skall funka i hemmiljö, allt skall funka med och utan touchskärm. Alla vill ha en version anpassad för dem, men ingen vill ha olika versioner.

Visa signatur

Desktop: | Win10 | InWin 303 | ASUS TUF X570 | AMD Ryzen 5 3600 | Noctua NH-U12S (PP) | Intel 600p 256GB | Gigabyte GTX 670 | 32GB DDR4 2400Mhz | Corsair RM650x | 3x 1080 Screens |
Datacenter: | 1x Physical | 1x Virtual |
Laptop: | 2x |

Dell Certified Technician

Permalänk
Medlem
Skrivet av UMJ:

Nu var ju Windows 8 byggt för Touch Screen var hyfsad bra OS de få gånger man hade tillgång till touch screen, men den var katastrof för mus och tagenbord hanteringen, .....
... Win 8 på en Surface studio hade nog varit nice.

Hade en platta med Windows 8.1 och var enormt nöjd. Sedan uppdaterades den automatiskt till Windows 10 och blev sämre, uppdaterades och blev ännu sämre och uppdaterades igen och blev obrukbar då touchen inte längre fungerade. Inte en chans att kunna backa tillbaka till Windows 8.1. Ligger numera brickad i garderoben efter för många försök att få tillbaka Windows 8.1.

Visa signatur

[AMD Ryzen 9 3900X] [ASUS GeForce RTX 2080 Ti] [LG OLED 55 C9 som skärm] [Samsung HW-Q96R till ljudet]