Hjälp att sätta ihop komplett simmracing rig.

Permalänk
Medlem

Hjälp att sätta ihop komplett simmracing rig.

Behöver hjälp med att sätta ihop en komplett rig.
Ratt (rund för driftimg och rally), pedaler, växelspak/paddlar, handbroms, stol.
Har inte bestämt mig men VR lockar en del. Är det värt att bygga ny dator och köpa ett vr headset eller funkar ps4 pro med PlayStation VR? Jag vet att det är betydligt dyrare att bygga en dator för vr än att köpa ett ps4.

Visa signatur

9600k 1070gtx define s2

Permalänk
Medlem

Ps4/xbox och simracing är två (tre) ord som ej passar ihop.
Är du seriös med en simracing rigg så är det PC som gäller helt enkelt för att det ej finns några riktiga racing sims till ps4/xbox.
Visst forza/grantourismo finns men dessa har en bit kvar till innan dom kan ses som racingsim.

Sen har du många olika vägar att gå när det gäller ratt/pedaler/vxlspak.
Ratt vill du ha forcefeedback heller inte?
Vissa kan inte ha (för att få till ett bra race)/gillar inte alls forcefeedback, andra måste ha (för att få till ett bra race)/gillar det.
Pedaler två heller tre? Ska broms pedalen vara en potentiometer (dvs den har en "lång" slaglängd) heller ska den ha lastkännande så den har kort slaglängd och räknar enbat ut bromskraften med hjälp av hur hårt du trycker (som en riktig bil)? Ska dom hänga (som i 99,9% av alla bilar) heller går det bra att dom "står upp" dvs basen ligger på golvet och pedalerna sticker uppåt från basen.

Behöver du en växel spak? kan den sitta ihop med ratten heller behöver den vara lös.
Pris?
runt 2000:- är vad du får ge för en hygglig ratt billig<are än det så är det skräp.
Skräp som visserligen går att använda men du kommer tröttna på dom betydligt fortare.

Vad menar du med rigg?
Enligt mig betyder det att du bygger ett helt set med racingstol (och då inte tex dxracer skräp) heller i alla fall en vanlig bilstol samt en "cockpit" där stol/ratten/pedaler/vxlspak sitter fast monterat (helst så det går o justera dom lite dock).
Dvs så att du sitter i din rigg som du sitter i en vanlig bil heller ännu bättre i en racebil.
Men gissar på att du inte tänkt gå riktigt så långt?

Visa signatur

Nu när vi betalar för det!
Glöm inte bort att slänga alla plastpåsar i vattnet!

Skit nätagg (som inte alltid=med billigt) är enbart till för dom rika som har råd att byta ut allt när (inte OM utan NÄR) det dör!

Permalänk
Medlem

Det visade sig att jag var uttråkad, så varför inte spendera nån halvtimme på att rabbla strunt och drömma om hårdvara...

Har du mer pengar än vad kan göra av med som bränner i fickan? I så fall har du hittat rätt hobby

Men eftersom du frågar oss om hjälp och om du inte har bestämt vilken plattform du ska spela på så utgår jag från att du inte spelat så jättemycket racingsims?

Om svaret är "ja" och om du svarade "nej" på första frågan så tycker jag personligen att det känns lite dumt att köpa ett helt system från början. Ett hyfsat system (ratt/pedal/växelspak/handbroms/stol/ställning) kostar minst 10.000 kr. Lägg därtill en PC/PS4, spel, VR/skärm(ar).

Mina råd är lite beroende på vilken budget du har och hur seriös du vill vara med själva simuleringen. Ska det vara så likt verkligheten det går eller är huvudsaken att det inte är need for speed-fysik?

Vill du mest fördriva lite tid då och då och samtidigt komma hyfsat billigt undan?
Köp ett PS4 eller pc beroende på vad du föredrar. Köp därefter en Logitech G27 eller G29, de kan med fördel köpas begagnat. De har helt klart sina begränsningar men de är mycket värda sitt pris. Flera butiker säljer de dessutom regelbundet för ca halva priset (elgiganten...).
Spel jag kan rekommendera är Gran Turismo (har iofs inte testat senaste...), Project Cars och Assetto Corsa. GT är visserligen mer arkad än sim men det i syfte att underhålla håller det en hög klass. Project Cars är även det lite för mycket arkadliknande enligt mig men en ganska bra kompromiss på underhållning/ögongodis/örongodis/realism. Assetto Corsa är det mest realistiska av de tre och fortfarande väldigt snyggt och roligt.
Tänk dock på att du mer eller mindre måste ha ett halvstabilt bord till ratten vilket ställer till problem för vissa som har playstationet vid soffan. Tänk också på att det är ganska meckigt att flytta ratt, pedal, växelspak och handbroms varje gång de ska användas...

Känner du att du att det verkligen är simuleringar du vill köra och inte "barnspel" som Project Cars?
Då är det PC som gäller, inget snack om saken. Logitech G27/29 är fortfarande bra alternativ. Det finns ett par olika spel som kan kallas lite mer seriösa simuleringar. Jag har bara testat iRacing men jag älskar det. iRacing är dock lite speciellt eftersom du måste betala en hel del samt att du har relativt få bilar att köra med. Räkna med att bara köra en bil (Mazda MX-5) första kvartalet och därefter kör du kanske 2-3 bilar (Skip Barber är underbar!) samtidigt som du måste betala för ett gäng banor. Jag har lagt ner kanske 2.000 kr än så länge och då har jag bara köpt banor och en bil... När man väl köpt alla banor blir det genast mycket billigare.

Vill du lägga lite mer pengar på att få en sjyst setup direkt?
Jag kan rekommendera Fanatecs produkter. De verkar ligga ganska bra om man tänker på kvalite kontra pris. Långt ifrån billigast och långt ifrån bäst men en bra kopromiss. Jag sitter själv med en Fanatec CSL set och är grymt nöjd (fick det dessutom för ett väldigt bra pris under black friday). Visst, även det har sina brister men skillnaden från G29 som jag hade innan är stor. Hela tiden jag hade min G29 kände jag att något saknades, med CSL känner jag mig tillfreds :P. Fanatec har dessutom ännu bättre produkter om man vill.
Sen väljer du spel och plattform efter behag.

Vill du lägga ganska mycket pengar för att få en riktigt sjyst upplevelse?
PC+Fanatec+VR. Jag har en Oculus Rift (VR) och älskar den. Även den har brister men de glöms jävligt snabbt när de röda lamporna slår om till grönt och man gör allt för att inte bli oskadliggjord i första kurvan.
Vissa kör med tre skärmar istället för VR men min rekommendation är att gå till VR direkt. Dagens VR är visserligen långt ifrån perfekta men upplevelsen från simspel är fortfarande helt underbart.

Vill du lägga ännu mer pengar?
PC+Fanatec+VR+rigg.
Jag kan inte rekommendera någon rigg eftersom jag fortfarande sitter med min köksstol och spelar (om tre år är jag klar med högskolan, då jävlar ska det shoppas).

Är du ett rikemansbarn utan någon förståelse över pengars värde?
-En direct drive motor till ratten. De billigaste går väl på ca 10.000 kronor, exklusive ratt... Vill du lyxa till det rejält kan du t.ex. ta en Leo Bodnar för lite drygt 30.000 kronor.
-HE-pedaler, ca 7.000 kronor.
-Växelspak och handbroms i samma prisklass har jag ingen koll på, men räkna med minst 5.000 kr från ett välkänt märke. Växelspaken kan visserligen kosta upp till 20.000.
-En ställning och stol för minst 5.000.
-Rumpsparkare (butt kickers) vet jag inte vad de kostar riktigt, men antagligen runt 5.000 för ett bra system.