AMD presenterar kvartalsrapport för Q4 2017 – gör vinst för helåret

Permalänk
Melding Plague

AMD presenterar kvartalsrapport för Q4 2017 – gör vinst för helåret

En bra arkitektur, den mest konkurrenskraftiga produktportföljen på åratal och starkt momentum gjorde att AMD för första gången på åratal kan redovisa vinst för ett helt finansår.

Läs hela artikeln här

Visa signatur

Observera att samma trivselregler gäller i kommentarstrådarna som i övriga forumet och att brott mot dessa kan leda till avstängning. Kontakta redaktionen om du vill uppmärksamma fel i artikeln eller framföra andra synpunkter.

Permalänk
Medlem

Kul att se även om jag personligen föredrar intel och Nvidia.
Svårt att byta när man rotat sig fast i något alla år.

Får se när det är dags att byta ut sin 6700k och 1070 hur allt ser ut då hehe.

Permalänk
Medlem

Kul! Då får vi hoppas att de har medel att bli en än allvarligare konkurrent till Intel, vad gäller processorer för gaming. Det är en bit kvar men ingenting är omöjligt. Personligen struntar jag i vilken tillverkare som gör de bästa grejerna - bara de hetsar varandra

.

Visa signatur

AMD Thunderbird 1.33 GHz (133 MHz Bus), Epox 8K7A, 1 x 256MB Corsair PC2100 DDR SDRAM, 20.5GB 7200 RPM Western Digital EIDE, Visiontek GeForce 3

Permalänk
Avstängd

Grattis AMD!

Visa signatur

-Stäng av snabbstart i ditt Windows.

Permalänk
Inaktiv

Väl förtjänat då AMD gjorde ett riktigt bra år. Zen-arkitekturen är riktigt härlig, köpte min 1700 under sista kvartalet, och Vega är inte vad den borde vara men bra nog. Så pass att till och med Intel köper dessa. Och alla kort som tillverkas säljs också.

Med tanke på alla avslöjanden om Intel och hur osäkra deras processorer är så får det bli AMD (och ARM troligen när dessa blir vanligare) för CPU framöver. Väntar mest på att AMD-baserade laptops i dagsläget då jag vill ha något vassare. Kör hellre Radeon än GeForce pga bättre drivare och skärmstöd men vilket som fungerar för det mesta.

Hoppas på ett bra år. AMD har ryckt upp sig rejält men de måste hålla tempot.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Bra för oss konsumenter!

Visa signatur

AMD RYZEN 9 5900X - ASUS ROG X470-F STRIX - 32GB DDR4 @ 3200MHz - ASUS RTX 3070 Ti

Permalänk
Inofficiell ambassadör

Kul att se att vi nu har två starka konkurrenter på banan igen! I alla fall när det gäller CPUer. Vem vet vad det blir i datorn när 4790Kn tillslut inte orkar med längre

Visa signatur

Mobo Aorus B550 Pro V2 CPU Ryzen 5600X RAM Corsair Vengance 16GB @ 36000 MHZ
GPU MSI GTX 1080 ti Gaming X Skärm Acer X34A

Permalänk
Medlem

AMD kommer att få en ordentlig skjuts!
Jag uppgraderade från en 2600/Asus P8Z68-V Pro GEN3 till en 1600X/Asus ROG STRIX B350-F GAMING. De nya AMD-grejerna kostade lika mycket som mina SB grejer. Samma sak kan man inte säga om jag köpt motsvarande från Intel

Permalänk
Medlem

Kul att se, men än är det långt kvar för AMD. Även om de gjorde en vinst förra året har de gått med brakförlust så många år att det kommer att dröja innan de återhämtat det.

Vinsten det kommande året borde kunna bli större. Ryzen för mobila enheter och med integrerad grafik borde öka marknadsandelen mycket mer än vad Ryzen gjorde, eftersom bara ett fåtal köper processor "löst" och bygger egna system. Sedan tillkännagav de inte Epyc förrän i slutet av Juni, och det lär ta ytterligare lite tid innan de börjar säljas i några större volymer i servers runtom i världen.

Visa signatur

Ryzen 7 3800X, Asus Prime X370 Pro, 32 GB LPX 3600, Gainward RTX 3060 Ti Ghost, 7 TB SSD + 4 TB HDD

Permalänk
Medlem

Gött mos AMD!

Visa signatur

Dell S2721DGFA ■ 5800X3D (Noctua NH-U12P) ■ RTX 3070 AORUS Master ■ 16x2 3200 CL16 ■ MSI B450M Mortar Max ■ Samsung EVO 970 1 TB ■ Fractal Design North + Switch OLED

Old: Pentium 4 -> Core 2 Duo E6750 -> i7 2600k -> R7 3700X

Permalänk
Datavetare

Inser att detta är som att använda sin "fråga publiken" livlina i "Vem vet mest?", svaren är totala gissningar om man frågar om något som inte redan är uppenbart
Vad tror ni om AMDs chanser att ta någon relevant andel av servermarknaden?

Har en hel del AMD-aktier, ligger på plus men har absolut inget behov av de pengarna för tillfället. Rätt uppenbart från utvecklingen från 2H 2017 att Ryzen inte kommer fixa AMDs största problem: de kan uppenbarligen inte ta i närheten lika mycket betalt för sina konsumentprodukter kontra kostnaden för att tillverka produkten som Nvidia, Intel, Qualcomm, Samsung m.fl.

Det som fick AMD att dippa rätt mycket i våras var att man sa att bruttomarginalen (omsättning dividerat med direkt kostnad för att erhålla omsättningen, d.v.s. exklusive kostnader för FoU, administration etc) kommer vara mer eller mindre konstant under året. Vi ser också att den utsagan blev sann, vilket känns sådär givet att AMD ligger på ungefär samma nivå som de som dussintillverkar run-of-the-mill ARM-plattformar och ungefär på halva nivån av AMDs direkta konkurrenter.

Får man inte upp bruttomarginalen till vettiga nivåer kommer man knappast kunna bli speciellt lönsamma. Om man antar att övriga kostnader som FoU, administration etc kan hållas helt konstant medan omsättning ökas (knappast realistiskt antagande, men låt gå ändå) behöver AMD öka sin omsättning med ungefär en faktor 2,5 för att dagens aktiekurs ska ha ett rimligt P/E-värde. Som ägare vill man ju inte se samma värde, man vill se att värdet ökar...

Är uppenbart från siffrorna att det går riktigt fint på klientsidan (fast surt att man slagit ihop GPU och CPU, undrar hur mycket GPU-sidan drar in från mining-delen...). Är än mer uppenbart att Epyc inte på något sätt bidragit till "Enterprise, Embedded and Semi-Custom" delen så här långt.

Var tidigare övertygad om att Epyc skulle ta en hyfsad andel, om inte annat för att AMD har typ ~1 % av den marknaden och måste ju gå att öka därifrån.

Inte fullt lika övertygad idag, det av flera skäl.

  • priset på CPUn är nästan irrelevant på serversidan, dels har kostnaden för RAM och SSD skjutit i höjden för server så de utgör en allt större andel av HW-kostnaden där CPUn nu kanske står för 10-20 % på en high-end server, dels så om kostnaden för CPU-delen är relevant så finns nu även Qualcomms och Caviums ARMv8 serverkretsar som kostar ungefär hälften av AMD Epyc för motsvarande prestanda

  • Epyc har visat sig fungera dåligt på "scale-up" (en stor server som hanterar en stor uppgift, t.ex. databas server) medan den är effektiv på "scale-out" (servern används i praktiken som många mindre servers, men en fysisk server är mer kostnads, utrymmes och energieffektivt), problemet är att "scale-out" är exakt det ARM-plattformen vinner mark då den typiskt är mer energieffektiv. Qualcomms Centriq 2400 har i de tester jag sett haft mellan 50-100 % bättre perf/W jämfört med x86 i sådana här fall.

  • serverprogramvaror där licensen är kopplad till antal CPU-kärnor är och ser ut att förbli Intels livlina, behövs färre Intel-kärnor för att nå en viss kapacitet. Serverprogramvara får ofta HW-kostnaden att blekna så sett till totalkostnaden kan egentligen ingen konkurrera med Intel här (möjligt IBM POWER) när programvaran blir dyrare med fler kärnor

  • det finns ett "all but Intel" tryck på marknaden, framförallt datacenter då man vill komma ur att Intel har väldigt nära 100 %. Problemet för AMD är att virtualiseringstekniken på x86 är inte kompatibel mellan Intel och AMD, man får en "lock-in" mot endera Intel eller AMD.
    Detta är så vitt jag förstått inte fallet för ARMv8 då även virtualisering ingår i specifikationen. Givet utvecklingen borde nog AMD fortsatt med K12. Självklart behövs x86 för konsumentmarknaden p.g.a. Windows, men Epyc hade nog varit i ett klart bättre läge om den var en ARMv8 då man i det läget väljer mellan lock-in mot Intel alt. lock-in mot ARMv8 fast där finns ju flera leverantörer av plattformen!

Så i korthet, Epyc lär behövas för att lyfta AMDs bruttomarginal för det har redan blivit ett pristryck nedåt för Ryzen. Men kikar man på utvecklingen tror jag långt mer på att ARMv8 (64-bitars ARM) och kanske även RISC-V (som bl.a. Nvidia verkar satsa på, tror vi kommer få se RISC-V baserad serverplattform from dem inom de närmaste åren) kommer bli den realistiska konkurrenten här.

Folk verkar inse att man måste bort från x86 om det ska finnas en verklig konkurrent till Intel på serversidan. ARMv8 och framåt eventuellt RISC-V (det folk ogillar med ARM är att ISA helt kontrolleras av ett enda företag, RISC-V har inte det problemet) är de alternativ som har mest potential just nu. x86 har överlevt sig själv allt för många gånger, både ARMv8 och RISC-V är instruktionsuppsättningar som är skapade väldigt nyligen och de är specifikt designade efter dagens behov (inte som x86 som är skapade efter behoven på 70-talet och sedan patchad otaliga gånger sedan dess).

Ett exempel är multicore. För x86 har man tittat på hur den är designad och sedan mappat kraven från C/C++/Java m.fl. med avseende på multicore så gått det går. ARMv8 gör det omvända, där har man skapat ISA exakt efter de krav C++11 (som är i princip identisk med Java) ställer med avseende på minneskonsistens och liknande. Gissa vilken som är enklare att skriva bra kompilatorer för...

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Inaktiv

Grattis!! Äntligen. Måste dock säga att om dem inte hade gjort vinst nu så kommer dem aldrig göra vinst. Väldigt mycket har gått vägen för AMD på sistone, särskilt grafikkorten som dem kunde sålt nära på noll av säljer ut innan dem hinner landa i butikerna.

Får hoppas att dem kan stärka balansräkningen innan dem börjar dela ut till aktieägarna så att dem lyckas hänga med även om turen skulle vända en stund.

Permalänk
Avstängd

Det var inte igår dom gjorde i vinst. xD

Visa signatur

Man är inte dum för att man har stavproblem.
Läs mer om min synfel Visual Snow
Om mig ----> #16970666

Permalänk
Medlem
Skrivet av superegg:

Det var inte igår dom gjorde i vinst. xD

Tror du inte ge gör vinst under 2018 Q1 menar du?

Trevligt o se AMD vända skutan iaf. Vinsten behöver byggas på, men att man har svarta siffror är absolut kritiskt nu så man visar investerarna att det kan hålla på sikt.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Paddanx:

Tror du inte ge gör vinst under 2018 Q1 menar du?

Det ända som jag känner till är att dom har gått förlust lång tid.

Visa signatur

Man är inte dum för att man har stavproblem.
Läs mer om min synfel Visual Snow
Om mig ----> #16970666

Permalänk
Inaktiv

Om jag känner börsen rätt så kommer den störtdyka, då börsen är knepig..

Skrivet av Yoshman:

[li]priset på CPUn är nästan irrelevant på serversidan, dels har kostnaden för RAM och SSD skjutit i höjden för server så de utgör en allt större andel av HW-kostnaden där CPUn nu kanske står för 10-20 % på en high-end server, dels så om kostnaden för CPU-delen är relevant så finns nu även Qualcomms och Caviums ARMv8 serverkretsar som kostar ungefär hälften av AMD Epyc för motsvarande prestanda[/li]

Håller inte med, speciellt inte när servrar som inte kör hypervisors börjar bli exotiska.
Dock vill man inte blanda fabrikat av cpuer, så AMD har supertufft att ta sig in i denna marknad.

Skrivet av Yoshman:

[li]serverprogramvaror där licensen är kopplad till antal CPU-kärnor är och ser ut att förbli Intels livlina, behövs färre Intel-kärnor för att nå en viss kapacitet. Serverprogramvara får ofta HW-kostnaden att blekna så sett till totalkostnaden kan egentligen ingen konkurrera med Intel här (möjligt IBM POWER) när programvaran blir dyrare med fler kärnor[/li]

Det är framförallt SQl server som jag tänker på, där de hela tiden anpassar priset för att kunna få ut så mycket från varje kund. Jag ser detta som något kortvarigt vinning för Intel som snart försvinner, snarare vet jag många system idag där man betalar extrema kostnader per varje windowsinstallation och man då låter upp till 30 personer sitta samtidigt och jobba på en och samma server, där de alla får var sitt skrivbord. Man har då idag ofta någon högt klockad dual xeon processor med maximalt antal kärnor som såldes för långtidsbelastning.
Sunda förnuftet säger att en 20 core @ 5GHz cpu inte med dagens teknik är gjord för 24h/7 dagar i veckan tung belastning. Om inte annat tar kylsystemet till denna stryk..

*edit*
Angående licenser så tar vissa (t.ex. SQL server) betalt per kopplingar, så det gäller att lägga mycket på varje maskin.
Men jag tror ändå detta har en liten påverkan i valet av märke, det är ju inte precis så att AMD säljer 50 core cpuer och Intel 8 cores.. Utan man kan köpa ungefär lika många kärnor av de båda för ungefär samma pris.

Permalänk
Medlem

Trevligt att det går bättre för AMD.
Synd att dom inte släppte sina APU:er samtidigt som övriga Ryzen. Men det kanske kan hjälpa AMD med fortsatta positiva siffror i bokföringen.
Finns säkert tiotusentals, om inte hundratusentals kontorsdatorer som klarar sig med iGPU.
Själv har jag inte kört AMD sedan AMD Athlon Thunderbird (år 2000).

Visa signatur

Skärm: Acer XB271 HU, Keyboard: Corsair k95
Moderkort: Asus Prime-A Z690, GPU: RTX 4080
CPU: Intel i7 13700k, Ram: 32Gb DDR5 6000Hz
Chassi: Lian Li Lancool 3, Högtalare: ALTEC LANSING 5.1 THX
Disk 1: WD 850x 1Tb, Disk 2: WD 850x 2Tb,PSU: Seasonic Prime 1000w

Permalänk
Medlem
Skrivet av superegg:

Det ända som jag känner till är att dom har gått förlust lång tid.

Det har spotify gjort också... betyder inte slutet alltid.

AMD har trots allt gjort vinst i 6+ månader nu, så det är inte så stor nyhet. Enda nya är ju att de tom lyckats vända hela årets resultat.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Nautilus011:

Trevligt att det går bättre för AMD.
Synd att dom inte släppte sina APU:er samtidigt som övriga Ryzen. Men det kanske kan hjälpa AMD med fortsatta positiva siffror i bokföringen.
Finns säkert tiotusentals, om inte hundratusentals kontorsdatorer som klarar sig med iGPU.
Själv har jag inte kört AMD sedan AMD Athlon Thunderbird (år 2000).

Hade nog varit bra att lansera laptop vänliga modeller först, gigantisk marknad trots allt, men enklare och snabbare att få ut rena CPUer för desktop. Friare tyglar och behöver inte baka in grafik har ju sina fördelar med.

Intressant att se hur mycket Epyc som dyker in i serverhallar framöver. Är nog många som kommer behöva byta ut underpresterande Xeon-system framöver och Intel kommer nog få ett tufft år efter Meltdown och Spectre och följderna av dessa.

Väldigt spännande tid detta. Två år sedan var datorvärlden sjukt trist i mitt tycke, inget hände. Har verkligen tagit fart när AMD återkommit men också ARM börjar leta sig in i Windows-baserade system. Längesedan jag tyckt det varit kul att följa nyheter i dator(komponent)världen och har blivit lite av en nytändning för ett av mina vilande intressen.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Jättebra att AMD har slutat gå med förlust Vi i kundgänget behöver verkligen en marknad med fungerande konkurrens.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Datavetare
Skrivet av anon159643:

Håller inte med, speciellt inte när servrar som inte kör hypervisors börjar bli exotiska.
Dock vill man inte blanda fabrikat av cpuer, så AMD har supertufft att ta sig in i denna marknad.

Vad är det som brukar bli flaskhals först på en server där man virtualiserar? RAM!!!

Man får ge ~15k SEK exkl moms per 128 GB med DDR4 RDIMM med ECC stöd. Instegsmodellerna av dagens x86-servers stödjer 768 GB RAM per socket, inte alls ovanligt att man fyller dessa till max på system som kör ett gäng virtuella instanser, vilket betyder närmare 100k SEK bara för RAM.

Även om det numera finns Xeon har ett listpris på ~100k är det inte precis den normalanvändaren köper, skulle hävda att hela "Platinum" serien inte är en direkt konkurrent till Epyc. Platinum (Tidigare E7 4xxx/8xxx) är riktad till samma (väldigt smala) nisch där IBM POWER och Oracle SPARC fortfarande har något att klamra sig fast vid.

Datacenter är för tillfället byggda med Xeon E5 2xxx och möjligen E5 4xxx, det är Silver och Guld serien idag. Är detta Epyc och även Qualcomms Centriq samt Caviums Thunder X2 alla konkurrerar om, här finns massmarknaden för servers!

Prislappen för dessa modeller är <=$4000. Toppmodellen av Epyc har väl ett listpris på $4000? De dyraste "Xeon Gold" ligger på ~$3600. Toppmodellen av Centriq ligger på $2000, den har 6-kanalers DDR4 upp till 768 GB och med 48 kärnor presterar i nivå med Skylake SP sett till per CPU-tråd och MHz (ingen ARM har SMT än, så 48 ARM kärnor ska jämföras med 24 kärnors Skylake SP med SMT när man pratar prestanda per CPU-tråd).

Det betyder att priset för RAM ofta är ett par heltalsfaktorer större än listpriset för CPUn.

Sedan är frågan vad AMD verkligen tar betalt för Epyc (någon som köpt en Epyc server än och får berätta?). Listpriset för Xeon och vad de faktiskt kostar är många gånger två väldigt olika saker. "Anekdotiskt bevis": jobbets dual E5 2699v4 server (är egentligen mer en arbetsstation/benchmark-plattform, så den har "endast" 128 GB RAM) kostade mindre totalt sett än enbart listpriset på de två CPUerna som sitter i.

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yoshman:

Sedan är frågan vad AMD verkligen tar betalt för Epyc (någon som köpt en Epyc server än och får berätta?). Listpriset för Xeon och vad de faktiskt kostar är många gånger två väldigt olika saker. "Anekdotiskt bevis": jobbets dual E5 2699v4 server (är egentligen mer en arbetsstation/benchmark-plattform, så den har "endast" 128 GB RAM) kostade mindre totalt sett än enbart listpriset på de två CPUerna som sitter i.

Kan ge exempel på verkligt pris för 2 epyc cpuer, vet dock inte vad det skulle kosta i "ett färdigt system".
Epyc 7601 = 40 156 SEK exkl moms
Epyc 7401 = 16 211 SEK exkl moms

Jag ser ett större problem med att AMD baserade system knappt finns listade..

Har ännu inte lyckats få en offert på en HPE Proliant DL385 Gen10 från någon av dom större IT leverantörerna i Norden..

Visa signatur

Tiden är alltid 17.00 någonstans i världen.

Permalänk
Medlem

Roligt att det går bra för AMD. De har fortfarande en lång väg att vandra men lite vind i seglen kommer definitivt hjälpa.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yoshman:

Inser att detta är som att använda sin "fråga publiken" livlina i "Vem vet mest?", svaren är totala gissningar om man frågar om något som inte redan är uppenbart
Vad tror ni om AMDs chanser att ta någon relevant andel av servermarknaden?

Har en hel del AMD-aktier, ligger på plus men har absolut inget behov av de pengarna för tillfället. Rätt uppenbart från utvecklingen från 2H 2017 att Ryzen inte kommer fixa AMDs största problem: de kan uppenbarligen inte ta i närheten lika mycket betalt för sina konsumentprodukter kontra kostnaden för att tillverka produkten som Nvidia, Intel, Qualcomm, Samsung m.fl.

Det som fick AMD att dippa rätt mycket i våras var att man sa att bruttomarginalen (omsättning dividerat med direkt kostnad för att erhålla omsättningen, d.v.s. exklusive kostnader för FoU, administration etc) kommer vara mer eller mindre konstant under året. Vi ser också att den utsagan blev sann, vilket känns sådär givet att AMD ligger på ungefär samma nivå som de som dussintillverkar run-of-the-mill ARM-plattformar och ungefär på halva nivån av AMDs direkta konkurrenter.

Får man inte upp bruttomarginalen till vettiga nivåer kommer man knappast kunna bli speciellt lönsamma. Om man antar att övriga kostnader som FoU, administration etc kan hållas helt konstant medan omsättning ökas (knappast realistiskt antagande, men låt gå ändå) behöver AMD öka sin omsättning med ungefär en faktor 2,5 för att dagens aktiekurs ska ha ett rimligt P/E-värde. Som ägare vill man ju inte se samma värde, man vill se att värdet ökar...

Är uppenbart från siffrorna att det går riktigt fint på klientsidan (fast surt att man slagit ihop GPU och CPU, undrar hur mycket GPU-sidan drar in från mining-delen...). Är än mer uppenbart att Epyc inte på något sätt bidragit till "Enterprise, Embedded and Semi-Custom" delen så här långt.

Var tidigare övertygad om att Epyc skulle ta en hyfsad andel, om inte annat för att AMD har typ ~1 % av den marknaden och måste ju gå att öka därifrån.

Inte fullt lika övertygad idag, det av flera skäl.

  • priset på CPUn är nästan irrelevant på serversidan, dels har kostnaden för RAM och SSD skjutit i höjden för server så de utgör en allt större andel av HW-kostnaden där CPUn nu kanske står för 10-20 % på en high-end server, dels så om kostnaden för CPU-delen är relevant så finns nu även Qualcomms och Caviums ARMv8 serverkretsar som kostar ungefär hälften av AMD Epyc för motsvarande prestanda

  • Epyc har visat sig fungera dåligt på "scale-up" (en stor server som hanterar en stor uppgift, t.ex. databas server) medan den är effektiv på "scale-out" (servern används i praktiken som många mindre servers, men en fysisk server är mer kostnads, utrymmes och energieffektivt), problemet är att "scale-out" är exakt det ARM-plattformen vinner mark då den typiskt är mer energieffektiv. Qualcomms Centriq 2400 har i de tester jag sett haft mellan 50-100 % bättre perf/W jämfört med x86 i sådana här fall.

  • serverprogramvaror där licensen är kopplad till antal CPU-kärnor är och ser ut att förbli Intels livlina, behövs färre Intel-kärnor för att nå en viss kapacitet. Serverprogramvara får ofta HW-kostnaden att blekna så sett till totalkostnaden kan egentligen ingen konkurrera med Intel här (möjligt IBM POWER) när programvaran blir dyrare med fler kärnor

  • det finns ett "all but Intel" tryck på marknaden, framförallt datacenter då man vill komma ur att Intel har väldigt nära 100 %. Problemet för AMD är att virtualiseringstekniken på x86 är inte kompatibel mellan Intel och AMD, man får en "lock-in" mot endera Intel eller AMD.
    Detta är så vitt jag förstått inte fallet för ARMv8 då även virtualisering ingår i specifikationen. Givet utvecklingen borde nog AMD fortsatt med K12. Självklart behövs x86 för konsumentmarknaden p.g.a. Windows, men Epyc hade nog varit i ett klart bättre läge om den var en ARMv8 då man i det läget väljer mellan lock-in mot Intel alt. lock-in mot ARMv8 fast där finns ju flera leverantörer av plattformen!

Så i korthet, Epyc lär behövas för att lyfta AMDs bruttomarginal för det har redan blivit ett pristryck nedåt för Ryzen. Men kikar man på utvecklingen tror jag långt mer på att ARMv8 (64-bitars ARM) och kanske även RISC-V (som bl.a. Nvidia verkar satsa på, tror vi kommer få se RISC-V baserad serverplattform from dem inom de närmaste åren) kommer bli den realistiska konkurrenten här.

Folk verkar inse att man måste bort från x86 om det ska finnas en verklig konkurrent till Intel på serversidan. ARMv8 och framåt eventuellt RISC-V (det folk ogillar med ARM är att ISA helt kontrolleras av ett enda företag, RISC-V har inte det problemet) är de alternativ som har mest potential just nu. x86 har överlevt sig själv allt för många gånger, både ARMv8 och RISC-V är instruktionsuppsättningar som är skapade väldigt nyligen och de är specifikt designade efter dagens behov (inte som x86 som är skapade efter behoven på 70-talet och sedan patchad otaliga gånger sedan dess).

Ett exempel är multicore. För x86 har man tittat på hur den är designad och sedan mappat kraven från C/C++/Java m.fl. med avseende på multicore så gått det går. ARMv8 gör det omvända, där har man skapat ISA exakt efter de krav C++11 (som är i princip identisk med Java) ställer med avseende på minneskonsistens och liknande. Gissa vilken som är enklare att skriva bra kompilatorer för...

Jag hade precis tänkt fråga om varför vi inte sett en så stor utveckling av AMD's aktier på sistone med tanke på deras vinster, men här finns ju en hel del bra information av dig - tack!

En kort fundering - Windows och Linux är väl byggda för x86 system, eller? Finns ju visserligen Arch Linux ARM och nu även Windows 10 på ARM, men dessa är inte så stora än. Hur kan då ARM konkurrera mot Intel Xeon och AMD Epyc på servermarknaden om det inte existerar (eller det kanske det gör?) server-OS just specifikt på OS? Är inte det heller mer problematiskt att kunna köra program som utvecklats för just x86 OS på ARM-baserade OS?

Visa signatur

12c/24t 4.0GHz (Zen2) • 2x16GiB 3200MHz C14 • RTX 2080 FE 1965MHz 7000MHz • X570 I PW • Ghost S1 MKII

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Noxxer:

Kan ge exempel på verkligt pris för 2 epyc cpuer, vet dock inte vad det skulle kosta i "ett färdigt system".
Epyc 7601 = 40 156 SEK exkl moms
Epyc 7401 = 16 211 SEK exkl moms

Jag ser ett större problem med att AMD baserade system knappt finns listade..

Har ännu inte lyckats få en offert på en HPE Proliant DL385 Gen10 från någon av dom större IT leverantörerna i Norden..

Påminner lite om vad Intel sysslade med under P4-tiden. Borde kanske utredas.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av Noxxer:

Kan ge exempel på verkligt pris för 2 epyc cpuer, vet dock inte vad det skulle kosta i "ett färdigt system".
Epyc 7601 = 40 156 SEK exkl moms
Epyc 7401 = 16 211 SEK exkl moms

Jag ser ett större problem med att AMD baserade system knappt finns listade..

Har ännu inte lyckats få en offert på en HPE Proliant DL385 Gen10 från någon av dom större IT leverantörerna i Norden..

Proshop säljer dem för 154 kSek:
https://www.proshop.dk/Server/HP-E-ProLiant-DL385-Gen10-Perfo...

Permalänk
Datavetare
Skrivet av Icte:

Jag hade precis tänkt fråga om varför vi inte sett en så stor utveckling av AMD's aktier på sistone med tanke på deras vinster, men här finns ju en hel del bra information av dig - tack!

En kort fundering - Windows och Linux är väl byggda för x86 system, eller? Finns ju visserligen Arch Linux ARM och nu även Windows 10 på ARM, men dessa är inte så stora än. Hur kan då ARM konkurrera mot Intel Xeon och AMD Epyc på servermarknaden om det inte existerar (eller det kanske det gör?) server-OS just specifikt på OS? Är inte det heller mer problematiskt att kunna köra program som utvecklats för just x86 OS på ARM-baserade OS?

ARM insåg väldigt tidigt vikten av att säkerställa att verktygen är putsade även för deras plattform. För Linux startade man därför Linaro som är en paraplyorganisation för att optimera Linux och kringliggande verktyg för ARM.

Väldigt mycket i Linux-världen fungerar lysande både på x86 och ARM, men finns absolut saker som behöver mer optimering. En sak Intel är bra på (och AMD tyvärr inte alls har resurser till) är att handoptimera vissa viktiga bibliotek/programvaror för deras plattform. Det syns också i de jämförelser mellan Qualcomm Centriq och x86 jag läst, i princip allt fungerar även på ARM men i vissa lägen är det uppenbart att det finns handoptimeringar för x86 som för tillfället saknas för ARM.

Man måste se det ur AMDs perspektiv också. Misslyckas Epyc är man nog körd som fristående företag. När beslutet togs kring om man skulle gå x86 eller ARM vägen på servers var ARM betydligt mindre moget än idag (framförallt på serversidan, de tidiga försöken som t.ex. Caldexa slutade i konkurs).

x86 på server var en mindre risk, men man måste även ha insett hur svårt det blir att konkurrera med Intel på x86. Opteron var ju inte alls samma sak, i det läget hade AMD en bättre produkt. D.v.s. den var inte bara billigare, den var tekniskt bättre, framförallt som server CPU! Epyc är OK, men den är tekniskt sämre än Skylake SP på de flesta arbetslaster.

Hade AMD i ställt kört ARM-spåret hade man i nuläget antagligen haft den bäst presterande ARMv8-serverplattformen, i alla fall bäst enkeltrådprestanda och det är viktigt även på servers!! Ovanpå det har AMD tidigare erfarenhet av att designa server-CPUer, något Qualcomm och egentligen även Cavium saknar (Cavium har läge tillverkat nätverksprocessorer, men de optimeras på rätt andra sätt jämfört med generella server CPUer). Var dock svårt att veta att det skulle hända så pass mycket på ARM sidan som det gjort, i alla fall för servers (Android är ju Linux på ARM!!!).

Microsoft har ju gjort ett par försökt att köra Windows på ARM. Så här långt har det gått rejält uselt! Så är en självklarhet att AMD behövde göra en x86-kompatibel CPU för Windows-marknaden.

Men tror att det kommande försöket där Microsoft och Qualcomm nu samarbetar kring ARM-baserade produkter som kör Windows kan bli N-gången gillt. Denna gång handlar det inte om någon gimpad Windows, utan man får en "vanlig" Windows som råkar köra ARMv8. Att man precis som servergänget verkar gå all-in på 64-bitars ARM är nog också helt rätt, 32-bitars ARM är nästan lika risig som x86 medan 64-bitars ARM är helt nytt (till skillnad från 64-bitars x86 som är en ren utökning av 32-bitars x86 som är en utökning av 16-bitars x86 som till viss del bygger på 8-bitars 8080...).

Så finns självklart FoU-kostnadsfördelar för AMD att köra samma CPU-kärna över hela serien, det talar för att x86 på server var rätt val. Å andra sidan ser vi även effekter av den kompromissen att köra med en design över hela linjen, en kompromiss som nog blivit värre med lanseringen av Skylake SP.

En server CPU och en desktop CPU bör optimeras på rätt olika sätt. Vi ser ju t.ex. att S-serien (t.ex. i7-8700K) presterar bättre än X-serien (t.ex. i9-7900X) i de flesta saker som man kör på skrivbordet, den senare är optimerad för serverlaster!

Zen är i första hand en server CPU. Den har dock vissa kompromisser som gör den olämplig för "scale-up" servers, dessa kompromisser kommer nog av att det hade varit svårt att skala ned designen till de riktigt små systemen annars.

TL;DR
Både ja och nej. Det mesta fungerar hur bra som helst att köra på ARM, i alla fall i Linux-världen. Men finns fall som fortfarande är bättre optimerade för x86 och som i värsta fall inte fungerar alls på ARM (vissa typer av buggar i multitrådade program märks inte på x86 men kan vara förödande på andra CPU-arkitekturer som t.ex. ARM).

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk

perfekt.. det bästa som hänt på åratal.. det är aldrig bra med bara ett företag som leder utvecklingen i monopol ställning.. Det saktar alltid ner utvecklingen.

Kommer fortfarande ihåg när jag hade en dataskärm CRT med 2000 x ? upplösning för att sedan se allt stanna av för alla tyckte det var bra nog med HD upplösning på TV sidan.. Det stannade av utvecklingen ca 10 år på dataskärmar med fokus enbart på snabba skärmar innan de sedan började med 4K,5K 8k... dvs Intel med i stort sett monopol på processorsidan är uselt. Detta även om jag generellt använder intel i 80% av mina köp.

AMD tvingade Intel att producera mer processorer så nu snabbas utvecklingen av multithreading upp betydligt över ett antal år....för alla mjukvaru utvecklare.

Permalänk

Bra nyheter för oss alla. Jag struntar fullständigt i diskussionen Intel eller AMD respektive Nvidia eller AMD så länge det finns alternativ så är det bra.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Paddanx:

Det har spotify gjort också... betyder inte slutet alltid.

AMD har trots allt gjort vinst i 6+ månader nu, så det är inte så stor nyhet. Enda nya är ju att de tom lyckats vända hela årets resultat.

Det är ju bra för AMD.

Visa signatur

Man är inte dum för att man har stavproblem.
Läs mer om min synfel Visual Snow
Om mig ----> #16970666