Trötta och stickande ögon vid spelande men inte vanligt jobb

Permalänk

Trötta och stickande ögon vid spelande men inte vanligt jobb

När jag spelar en längre tid (>1-2 timmar) får jag väldigt rödsprängda, trötta och stickande ögon (ungefär som att jag har finkornigt sand i ögonen). Jag jobbar som programmerare och sitter 6-10 timmar framför skärmen varje dag utan några problem med ögonen så det verkar vara vid just spelande.

Skärmen jag har hemma är en 27" LG IPS 60Hz skärm sedan ca 5 år tillbaka. På jobbet är det en riktigt bra 32" 4K IPS från Dell, vilket kan förklara varför ögonen mår så bra på jobbet (+ att det är en nästan statisk bild).

Min tanke är att jag dels har för dålig upplösning på skärmen när jag spelar och dels för dålig uppdateringsfrekvens. Är det någon som haft liknande problem och löst det genom en ny skärm?

Jag har glasögon med rätt styrka. Har även provat terminalglasögon utan framgång.

Tack på förhand.

Permalänk
Medlem

Hur är det med ljusstyrka på skärmarna? Har du test sänka ljusstyrkan?

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

https://www.apoteket.se/produkt/oxyal-care-gel-10g-ask-310703...

har samma problem, och orsaken var för hög ljusstyrka på skärmen.

https://www.clasohlson.com/se/LED-spotlight-Loke/Pr364871000

Kör två av dessa, lyser upp fint bakom datorskärmen.

Visa signatur

XripperX

Permalänk

Du kanske anstränger ögat på ett helt annat sätt när du spelar?
När du spelar, spelar du FPS spel? Det kan ju bli så att du stirrar väldigt länge på en specifik punkt på skärmen ett bra tag.
Trötthet kan vara ett annat problem, om du sitter 10h och programmerar och sen går hem o spelar så är du relativt trött i ögonen redan och de kanske behöver vila, se till att försöka ha så låg ljusstyrka du möjligtvis kan en hel dag och sen kör även f.lux eller liknande för att få bort mycket av blåljuset!

Lycka till, uppdatera gärna i framtiden om du löser ditt problem:)

Permalänk
Medlem

Även jag arbetar som programmerare och hade exakt samma problem. Inga problem på jobbet för att sedan få rödsprängda och stickande ögon när jag satte mig vid skärmen hemma.

Som andra skrev var blått ljus och för hög ljusstyrka på skärmen hemma problemet. Den på jobbet är inställd till att inte ha något blått ljus på, så saker blir nästan lite rosa. Hade samma funktion på min skärm hemma, aktiverade den och slapp problemen

Permalänk
Inaktiv

Använder f.lux, fungerar skitbra!

Permalänk
Medlem

Att ingen nämnt bakgrundsbelysning? Tycker personligen att det hjälper massor att inte sitta i ett kolsvart rum, testa fixa någon lampa på skrivbordet/bakom skärmen om du inte redan har det.

Permalänk
Medlem

Se till att sitta i ett väl belyst rum. Du kan även prova att använda F.lux för att få en något varmare bild. Försök att tänka på att blinka regelbundet också

Visa signatur

i7 8700k – Scythe Mugen 5 Rev.B-kylare // Galax RTX 3080 SG // 16GB G.Skill DDR4 3200 // Corsair RM750i // Phanteks Eclipse P400 TG

Permalänk
Medlem

Det mesta har redan sagts ovan, men sammanfattar i en liten lista

-Ljusstyrka. (Vill minnas att när jag skaffade min IPS så fick jag ont i ögonen vid användning innan jag drog ner ljusstyrkan).

-Blåsljus. Kolla om skärmen har någon funktion att justera blåljuset med.

-Bakgrundbelysning. Själv riktar jag en golvlampa bakom min skärm, vilket fungerar alldeles utmärkt.

-Avstånd till skärmen. När jag spelar CS t ex så sitter jag betydligt närmare skärmen än vid surfande, programmerande, filmtittande eller dylikt.

-Intensiviteten i spelet. Spelar du intensiva spel kan stressen göra att du får "blodsprängda" ögon.

Visa signatur

Fractal Design Meshify S2 | ASUS ROG STRIX GeForce GTX 1080 Ti 11GB OC | Intel i5 9770K | MSI Z390 MPG GAMING EDGE AC | Corsair RM 850 80+ | Samsung 970 EVO Plus 1TB | WD 2 TB

Permalänk
Medlem

Hade samma sak innan jag skaffade glasögon med blåljusfilter, kostar lite extra men behåller färger mer troget än att allting blir gult.

Sedan har Win10 inbyggt Night Light man kan slå till. (Settings -> System -> Display -> Colour/Night Light), tycker personligen det funkar bättre än f.lux

Visa signatur

MB/Case: ASUS ROG Strix B350-F || FD R6
PSU: Seasonic FOCUS Plus 750W Platinum
CPU/Cooler: Ryzen 5600 || Noctua NH-U12S
RAM: G.Skill FlareX 16GB 3200 CL14
GPU: ASUS RX7800XT TUF OC

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon285887:

Använder f.lux, fungerar skitbra!

Skrivet av Jonny Myran:

Se till att sitta i ett väl belyst rum. Du kan även prova att använda F.lux för att få en något varmare bild. Försök att tänka på att blinka regelbundet också

Har man Windows 10 finns den funktionen redan som f.lux gör, om man aktiverar den förstås, kallas för nattläge går att ställa färgtemperatur samt aktivera mellan vilka klockslag med auto, eller manuellt.

Men annars högre hz, ej PWM bakgrundsbelysning, rätt ljusstyrka, rätt kontrast, högre upplösning, rätt rumsbelysning är saker som spelar in

Visa signatur

Acer Predator Helios 300

Permalänk

Jag har precis samma problem!
Sitter med en 24" 144 Hz skärm och har dragit ner ljusstyrkan samt fixat lite belysning, även köpt ögondroppar på apoteket... får se om detta hjälper.
Jag har dock mest ont i ögonen morgonen efter jag spelat.