Permalänk
Medlem

Standard inom HDR?

För tillfället verkar tv tillverkarna ha olika begrepp och teknik för High Dynamic Range vilket är ganska rörigt. Tror ni att vi inom några år får en standard kring HDR som alla tillverkare kommer använda sig av?

Permalänk
Bildexpert 📺

@nios91: Det kommer att vara flera olika standarder för olika situationer och tillämpningar. Precis som ljudformaten där det finns flera nivåer och varianter.

HDR10 är så standard det kan bli och lär alltid finnas då den utgör en del av HDMI-standarden sedan ett par år och är krav för UHD Blu-ray. Dolby vision kommer antagligen stabiliseras ytterligare som ett high-endformat och HLG, Hybrid Log Gamma, fortsätter vara lämplig för broadcast och "passar allt"-format för exempelvis youtube.

Alla andra utöver det återstår att se. Men de tre ovan täcker in en stor del av behovet i dagsläget.

Permalänk
Bildexpert 📺

Det är så gott som alltid HDR10 som avses när man talar om HDR.

Däremot är det olika nivåer av tekniska krav på displayen som specificeras. Likt hur ljusstark skärmen ska vara, kontrastförhållande och vilken färgrymd som är möjlig. Alltså tekniska egenskaper hos displayens förmåga att alstra ljus.

VESA DisplayHDR (för datorskärmar) https://displayhdr.org
UHD Alliance (för TV) https://alliance.experienceuhd.com

Sedan förekommer det mängder av tillverkarspecifika termer för HDR som ofta inte ryms inom ovanstående krav. Det brukar bara betyda att TV:n eller datorskärmen har förmågan att hantera HDR10-formatet men att den saknar den fysiska förutsättningar att alstra tillräckligt med ljusstyrka, dynamik och färgomfång.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av kaXe:

de har olika krav

.

Permalänk
Medlem

Dolby kommer aldrig att vara en standard eftersom det kostar extra att använda det,
sedan kanske man tycker det är värt att ha valmöjligheten.

Permalänk
Bildexpert 📺

@pacc: Beror helt på hur man definierar "standard". På ljudsidan är det endast traditionella Dolby Digital som är "standard" och formellt specad i någon licens eller liknande formalia. Resten av ljudformaten TrueHD, Atmos, alla former av Dts-ljud och så vidare är endast tillval och valmöjligheter.

Men jag tror ingen (medveten) köpare skulle välja en ny förstärkare idag som hoppar över exempelvis Dts och enbart kör Dolby Digital. Det är så standard det kan bli.

Samma sak är på väg att ske med Dolby Vision. Den medvetna TV-köparen 2018 kommer att se Dolby Vision som en viktig egenskap och förmodligen välja bort den TV som saknar Dolby Vision.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av pacc:

Dolby kommer aldrig att vara en standard eftersom det kostar extra att använda det,
sedan kanske man tycker det är värt att ha valmöjligheten.

Film och TV-branchen har en lång tradition av att "standardisera" tekniker som dras med licens- och patent-restriktioner så det är väl inget konstigt?

Det är skillnad i datorvärlden och på internet i synnerhet där många kämpar för öppna och fria standarder.