Spoltjut på 1080ti, dra ner volt?

Permalänk

Spoltjut på 1080ti, dra ner volt?

Hej alla!

Köpte ett 1080 för nån vecka sen som har jättehögt spoltjut, i synnerhet när man laddar nya kartor i spel.

T ex så tjuter det högt när man snabbfärdas i Skyrim eller när man byter karta i BF1.

Det finns planer på att reklamera kortet, men pga bristen av grafikkort så kommer det dröja tills jag får tag på ett nytt kort.

Läste runt lite grann och det verkar som att man kan undervolta kortet för att få ner spoltjutet en aning.

Nån som har erfarenhet av detta?

Om jag nu drar ner volten, kommer det påverka kortets prestanda eller stabilitet?

Permalänk
Medlem

Cappa fpsen till 2 frames under din skärms hz då det låter som det kan bero på detta.

Visa signatur

Moderkort: MSI B550 TOMAHAWK CPU: Ryzen 5600x Kylare: Corsay H115i Platinum RGB Interminne: G.Skill 16GB DDR3 3200mhz CL14 GPU:
EVGA 3070 XC3 ULTRA SSD:Samsung 960 EVO 250GB & KINGSTON SSDNow UV400 240GB OS: Windows 10 Monitor: LG Ultragear 32gp850

Permalänk
Medlem

Det är bara att testa. Det är i praktiken omöjligt att skada ett grafikkort genom att undervolta.
Prestandan kommer inte att påverkas på annat sätt än att ett undervoltat kort skapar mindre värme så beroende på hur bra kylning det har så kan ett undervoltat kort hålla den högsta klockfrekvensen mer stabilt än ett "standard" kort.

Stabiliteten kommer att påverkas, ja. Alla kort är lite olika och tolererar undervoltning sämre eller bättre. Om du får grafikbuggar, drivrutin som krashar eller BSOD/dator som startar om så har du undervoltat för mycket.

Det är möjligt att undervoltning kan hjälpa lite grann i ditt fall men om det är så illa som du beskriver så lär det knappast lösa problemet.

Permalänk
Medlem

Att det är mer i menyer och när man laddar banor etc är för att det brukar vara högre fps då och högre fps ger (oftast?) mer spoltjut. Du kan ju som molliz säger sätta en maxgräns för fps för att försöka minska tjutet.