Söker en fungerande guide för att sätta rsnapshot mellan två servrar

Permalänk

Söker en fungerande guide för att sätta rsnapshot mellan två servrar

Hej alla

Anslöt precis mig till detta forum för koncentrerad it-kunskap. Anledningen är först och främst det som rubriken syftar på. Att jag kommer hit beror på att jag under den senaste tidens otaliga googlingar hela tiden snubblat över inlägg i detta forum, inlägg som tyder på att det finns kunskap som kan hjälpa mig.

Jag har sedan en tid tillbaka med olika guider som hjälp försökt etablera en "pulled" backup i vårt nätverk, dock utan att lyckas hela vägen.

Scenario:

Server A med Nextcloud och utdelning av tyngre mappar (typ foton i massor och i raw). Denna server är uppsatt med RAID6 för hw-redundansens skull.

Server B i ett uthus med kablat LAN med syfte att hämta backup från server A enligt principen roterande snapshot. Enbart för backup och uppsatt med RAID1.

Ubuntu server på bägge och ext4.

Nuläget:
Jag kört igenom ett otal guider, se nedan, åtminstone 3 (tre) gånger vardera med komplett radering av skapade users och återställning av konfigurationer mellan gångerna utan att kunna slutföra med att den önskade funktionaliteten skapats.

https://serversuit.com/community/techni ... pshot.html
http://technokracy.net/2011/01/07/root_sudo_rsnapshot/
http://rsnapshot.org/rsnapshot/docs/docbook/rest.html
https://wiki.gentoo.org/wiki/Advanced_b ... rsnapshot/
mfl ...

Det är inte roligt längre ...

Så nu frågar jag er på detta forum om erfarenhet av en lösning som fungerar. Alternativt peka på någon av guiderna som verkar "vettig". Då kan jag jobba med den och få hjälp när det inte verkar fungera för mig. För just nu kan jag inte avgöra vilken som är bäst att hålla sig till eller som är troligast att få att fungera.

Eller är det bara att överge planen och gå över till rsync och manuell hantering?

Tack på förhand!

Permalänk
Medlem

Det finns bara ytterst generell kunskap här egentligen, vad du frågar efter är väldigt specialiserat. Bättre då att berätta vart du kör fast, eller vad som inte fungerar så tror jag att du får bättre svar.

Permalänk
Medlem

Jag gillar Digital Oceans guider, den här är skriven för ubuntu 12.04 men bör fungera ändå: https://www.digitalocean.com/community/tutorials/how-to-insta...

Rsnapshot kan vara lite bökigt att konfa men om du bara skall köra mot en enda server och inte har några speciella krav bör det gå rätt fort att få ordning på det. Ett tips är att börja med en liten testmapp och inte 8TB foton det första du gör.

Och som MsSmith skriver, försök ställa mer specifika frågor så är det lättare att få hjälp.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Det finns bara två sorters hårddiskar: de som har gått sönder och de som skall gå sönder.

Permalänk

Tack för tipset.

Jag har också uppfattat Digital Oceans guider som trevliga och lätta att följa även om jag snubblar varje gång de drar in sina "Droplets" eller refererar till sina egna tjänster mitt i. Tror förresten att det var deras guide jag använde för att installera och sätta upp Nextcloud.

Då tar jag till mig zarkovs rekommendation och börjar följa DO's guide. Blir lättare för alla när jag specifikt kan peka på vad jag gjort och vad som inte fungerar.

Tack på förhand!

Permalänk
Medlem

Kör hårt!

De två saker som jag tycker är viktigast i guiden är 1) att alla sökvägar till mappar måste avslutas med / och 2) att man schemalägger så att backuperna med längst tidsintervall körs först (först månatlig, sedan vecka, sedan daglig osv).

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Det finns bara två sorters hårddiskar: de som har gått sönder och de som skall gå sönder.

Permalänk

Testat OC's guide och fastnar på :

  1. rättigheterna för: /var/log/rsnapshot.log och var/run/rsnapshot.pid

  2. generellt "ERROR:": /usr/bin/rsync returned 1 while processing (både localhost path och remote host path)

När jag letade efter tips i kommentarerna till guiden hittade jag länk till en annan guide som särskilt adresserar restriktioner mot att använda sig av root över ssh.:
https://dev.kprod.net/linux-backup-rsnapshot-no-root

Följde denna och har nu lyckats kopiera filer från remote host med hjälp av rsnapshot.
Inte lyckats med att få det lösenordsfritt men det finns i sin tur kommentarer i denna guide som har bra tips.

Permalänk

Som sagt har jag insett att denna fråga är något som har lika många lösningar som det finns serveradministratörer därute som har sin lösning på det. Ofta saknas informatione och/eller förutses läsaren vara tillräckligt kunnig för att fylla i luckorna självs eller på annat sätt förstå vad som "går fel". Detta sagt utan att vara raljant eller så.

Hittade hursomhelst detta svar från en Ubuntu-källa, som ganska enkelt och tydligt beskriver utifrån "destination" machine och "source" machine:
https://askubuntu.com/questions/719439/ ... on-machine

Att det kunde vara så enkelt!?

Så nu har jag fått det att fungera med denna uppsättning (Server A = backupserver, server B = webservern):
Cron job (root) på server A
Backupanvändare på server B med sudo rättigheter kopplade till rsync
Roots A pub key finns hos backupanvändaren på B
rsync kommandot: rsync -avzhe "ssh -p xxx22" --rsync-path="sudo rsync" backupanvändare@serverB:/det/som/skall/backas/upp /path/på/backup/servern/

Återstår att komplettera ssh nyckeln med "forced command" för att låsa den till backup och inget annat.

Andra tips och goda råd för hur man kan tajta till säkerheten mottages gärna!