Permalänk
Medlem
Skrivet av Oliver91:

8gb räcker och rekommenderar alla som köper gaming datorer att just köpa 1x8gb i dagsläget för priserna på ram minnen är åt helvete, över 2000kr för 2x8gb är inte rimligt.

När men sedan behöver 16 kan man köpa en till DDR4 sticka med 1x8gb i samma frekvens och latenser från samma tillverkare och köra dual channel, men spenderar man över 13k på en stationär dator så ska det vara 16gb minne men prisklassen mellan 7-13k på gamingdatorer räcker det med 8gb eftersom det oftast brukar vara en Ryzen 5 eller liknande CPU samt 1060 6gb eller sämre GPU.

Det är väl ändå inte en bra rekomendation? Dual channel ger ganska en ganska bra prestandaskjuts.. Jag skulle hellre köra 2x4 om pengarna inte fanns.

Visa signatur

En ny signatur

Permalänk
Medlem
Skrivet av Samlooh:

För de flesta räcker det nog med 8GB RAM ..

https://www.youtube.com/watch?v=HnuNs_Nu46Q

Det räcker även med en 24" tjock-tv, knapp-telefon och AM-radio.

Permalänk
Medlem

Äsch, det låter ju som att folk inte kan dimensionera sina maskiner här... eller som att de inte förstår att olika användare kör olika grejer på sina burkar, och kan dimensionera på andra sätt än dom själva.

Ja om min lek&speldator hemma ska agera kluster på jobbet så funkar ju inte det för den har inte 192GB RAM och 32 kärnor, givetvis. /facepalm

Visa signatur

|[●▪▪●]| #Lekburk#: Ryzen 3700X >-< GB-X570-AE >-< 32GB DDR4 >-< MSI RTX 3070 >-< 970 EVO 1TB SSD>--
--< Arctic Freezer 34 >-< FD Define R4 >-< Seasonic F.+ 650W >-< Acer XF270HUA >-< AOC Q2778VQE >--
#Servering#: Ryzen 1700@3,6GHz >-< Prime X470 Pro >-< 16GB DDR4 >-< GTX 1030 >-< 970 EVO 500GB SSD >--
--< Stockkylare >-< Antec P182 >-< Silver Power 600W >-< Samsung 245T |[●▪▪●]|

Permalänk
Medlem
Skrivet av Grumie:

Det är väl ändå inte en bra rekomendation? Dual channel ger ganska en ganska bra prestandaskjuts.. Jag skulle hellre köra 2x4 om pengarna inte fanns.

Dual channel är väl ändå inte så förödande när resten av systemet är ganska mediokert eller? sen låser 2x4gb upp 2 minnesplatser i moderkortet och i budgetbyggen är det ofta mATX moderkort med bara 2 ram slots.

Visa signatur

R7 5800X3D / RX 6950 XT / 32GB Ram / 1TB SSD / X570 Bräda / 850w Nätagg.
32 Tums Skärm 1440p 144hz Curved VA panel.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Spiffman:

Fast oftast har den cachat skit du inte behöver
Dock tycker jag personligen att 16 är en sweet spot

För mig också. Har själv 16GB och funkar bra för mig.

Visa signatur

FD define r4 vitt// ASUS ROG Strix B550-F Gaming (Wi-Fi) II + Corsair 32GB (2x16GB) DDR4 3600MHz CL16 Vengeance RGB RT Svart// Ryzen 7 5700X 3.4 GHz + Corsair iCUE H100i RGB PRO XT// Sapphire RX5600XT Pulse// AOC 27G2UG4 IPS 144Hz// Win11 på wd_black sn850x 1tb// Corsair RM750x// MATTA: SWECLOCKERS 90cm// Corsair Dark Core RGB PRO Wireless // Google pixel 8 Pro// HyperX Cloud II

Permalänk
Inaktiv

Som sagt vem är de flesta? Syftar de på jordens befolkning, så skulle jag tro att över hälften av denna d.vs nästan 4 miljarder människor klarar sig på 8GB ram och troligen även utan mobiltelefon även om denna bruk ökas kraftigt.

Annars för vanliga användare som hänger på datorforum, så är det 16GB ram man bör ha, priset på ram gör att vissa ändå kan tvingas ha mindre än vad de borde ha.

Datorer med 8GB ram kan jag knappt använda till något, det räcker ha några chromesidor, worddokument, pdf filer, små bilder, någon fjärranslutning etc och det är slut. Alltså man har inte igång ett enda större applikation alls och chrome är en av de stora bovarna.

Skrivet av Turbonisse:

Utan att peka ut någon specifik...
Jag hade köpt om ni faktiskt hade tagit ut hälften av era 16GB (Eller 24 av era 32) och provat, konstaterat att det inte går. Men det har ni inte!

Jag visste inte ens att det fanns mindre än 16GB stickor att köpa, det sitter inga mindre stickor i mina nya datorer.
Nå jag har allt plågas med många 8GB maskiner och jag klarar ej av vanligt bruk vid dem, vi pratar alltså om Noll applikationer installerade förutom Google Chrome och inga windows spel eller filmer visas. -Stora boven i dramat är Chrome, runt 50 flikar blir öppnade på några minuter om man kollar på mycket

Men det är väldigt mycket folk borde ha i livet, men det är en kompromiss. Nu när minnespriserna är så höga så har självklart inte alla råd, att istället lägga pengar på grafikkort tycker jag är slöseri då de nu också är så dyra. Så man kan avvakta med de båda, även om man borde ha bägge två.

*edit*
Borde ha och måste ha är två skilda ting, en vanlig svensson kan jobba på 8GB ram, men dagens applikationer äter ram som tusan så det får vara en person som hela tiden stänger av allt.

Skrivet av talonmas:

Älskar att folk som kör VM verkar räkna in sig i "normal användare". Ni måste skaffa er vänner utanför datanördträsket som vi sitter i

Skickades från m.sweclockers.com

Det är en semantisk fråga, lite som om krävande spel är något en normal användare gör på sin dator eller ej? Sjävklart spelar fler på datorn än att köra vm, men typ alla som gör något som någon vm någon gång. Jag var bland några pensionärer på ett ställe för länge sedan och dessa körde vm för att enbart få deras scanner att fungera till deras dator som hade sprillans nya windows 7.

Permalänk
Medlem

Älskar att folk som kör VM verkar räkna in sig i "normal användare". Ni måste skaffa er vänner utanför datanördträsket som vi sitter i

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Processor: Motorola 68000 | Klockfrekvens: 7,09 Mhz (PAL) | Minne: 256 kB ROM / 512 kB RAM | Bussbredd: 24 bit | Joystick: Tac2 | Operativsystem: Amiga OS 1.3

Permalänk

@Turbonisse: Kort svar nej, mina arbetsvanor vid datorn med musik produktion, renderingar samt 100 tals flikar i firefox så är 8 gb för lite, det känner jag just nu.

går gör det men datorn har en tendens att sega ner efter en dag vilket innebär att allt behöver stängas ner och gärna en reboot.

jag var van vid att sitta på en 16 trådars XEON och 32gb ram, 16 funkar bra men jag kunde inte vara lika frikostig, 8 är helt enkelt förlite för att jag skall vara bekväm utan att datorn blir ett irritations moment och man börjar kedjeröka och kolla nya delar på inet

Visa signatur

12900K, 48GB DDR5, GTX Titan Xp 12GB

Sugen på att köra e-GPU?

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Turbonisse:

Skulle vara kul om någon som spelar BF1 kunde testa? Att plocka ur en minnes sticka är ju inte överkurs.
All hårdvara spelar ju in. Mekanisk disk och så höga inställningar att Windows börjar swappa spelet till disk, förstår jag blir problematiskt.
En HDD och gammal GPU med lite minne, låter som möjlig konflikt. (BF1 har väl några år på nacken nu?)
Övrig hårdvara vid tiden detta hände?

Ett enkelt sätt att testa vore nog att skapa en RAMdisk så man bara har exempelvis 8GB ledigt. Löser inte saker som att minnet fortfarande körs i dual channel men man slipper spendera tid med att fippla i datorn iallafall.

BF1 hade rejäla problem med 8GB minnesmängd vid lanseringen. 16GB var en stor förbättring. Hur det ser ut idag vet jag tyvärr inte.

Sedan undrar jag om man får se något liknande när CoD-spelarna gnällde öronen av Activision de gånger CoD-spelen började kräva mer minne. I tider som denna vore det nog inte helt dumt kanske.

Permalänk
Sötast
Skrivet av Turbonisse:

WinX nytjar det ram som finns. Har du mera, använder WinX mera!
8Gb räcker utmärkt för WinX. Vill man ligga med 25 flikar öppna i webläsaren, så kommer Win att swappa en del info till hårddisken istället. Har du en snabb SSD, behöver du inte märka något ändå. Har du en mekanisk disk, så kommer det att lagga.

Du har minne i flera nivåer i datorn. L2, RAM och hårddisken.

HDD = Långsam, rymlig, billig, behåller info vid strömbortfall. (Info är kvar även när datorn är avstängd.)
SSD = Snabbare, dyrare (Men fortfarande långsam mot RAM). Behåller info vid strömbortfall.
RAM =Väldigt snabbt. Används som sekundärt arbetsminne av processorn. Vid strömbortfall tappas all info.
L2 = Super snabb, super dyr. (Sitter på processorn) Processorns primära arbetsminne. Vid strömbortfall tappas all info.

CPU använder L2 till max. Det som inte rymms i L2, använder den RAM minnet till. När RAM minnet inte räcker, lagrar den istället på din hårddisk i en så kallad SWAP-fil.

För en vanlig WinX dator räcker 8Gb utmärkt. (Speciellt med en SSD som disk.) Även för spel är det mer än nog. Snålade du på grafikkortet och köpte ett med mindre minne än spelet vill ha? då laggar det, men fungerar.
För moderna tyngre spel, kan man vinna prestanda med 16Gb. Speciellt om man snålade på grafikkortet?

Där man inte kan få nog med RAM, är framför allt video redigering, men även bildbehandling. Även andra tyngre aplikationer kan kräva mer...
Jag har 32Gb för bildbehandling. Sedan har "mycket ram" en fördel till. Man kan stänga av Windows swap-fil helt och hållet.
Framför allt med äldre mekaniska diskar gjorde detta oerhört för prestanda, då datorn aldrig "började tugga" (hängde sig) när den helt plötsligt behövde info som borde legat i RAM, men som istället behövde grävas fram från SWAP-filen.
Med nyare SSD är det inte lika viktigt ur prestanda synpunkt. Men jag känner att jag sparar på min SSD, när Windows inte hela tiden skriver till den. (SSD har som bekant X antal skrivningars livslängd.)

WinX?

Permalänk
Medlem

Om man är en gamer (dvs inte har en massa skit igång i bakgrunden) och har ett grafikkort som har 8gb eller mer videominne så funkar 8gb ram finemang. märker ingen skillnad mellan 8 och 16gb i tex bf1 som många verkar använda som referens (1080p/1440p)

Visa signatur

Ryzen 7800x3D, Ryzen 5600G, ASUS TUF 7900 XT, MSI RX 6600

Permalänk
Medlem

@ArKAN: Minimum requirements för BF1 är fortfarande:
VRAM 2Gb.
RAM 8Gb.
Man tycker de borde ändrat dem vid det här laget om det är ospelbart. Och som jag misstänker, så är det troligen vid en kombination med båda på min, som det över huvud taget kan uppstå problem. (Vilket var en vanligare kombination när spelet släpptes.)
Har man 8/8Gb, tror jag man har plats för allt som skall laddas. (8Gb grafik minne hjälper mao! )
Det är ganska mycket som skall laddas på ett spel som BF1.

Visa signatur

Gått i träda. Åter om något år!

Permalänk

@ArKAN:
Även om spelet flyter på bra med 8GB ram så finns det ändå fördelar med mer. Tex om du stänger ned spelet, gör annat, och startar spelet nästa dag så kanske det laddar snabbare för att mycket av spelets filer fortfarande ligger cachade i ram.

Samma tex med en enkel webserver/filserver där programmen kanske själva använder 100MB ram.

Permalänk
Medlem

8GB räcker inte för mig. Varken hemma eller på jobbet. 8GB med spel, musik, virtuella maskiner och 100-tals flikar öppna i webbläsaren för jämnan? Nej det skulle aldrig gå.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem
Skrivet av FattarNiInte:

@ArKAN:
Även om spelet flyter på bra med 8GB ram så finns det ändå fördelar med mer. Tex om du stänger ned spelet, gör annat, och startar spelet nästa dag så kanske det laddar snabbare för att mycket av spelets filer fortfarande ligger cachade i ram.

Bf1 använder runt 5,5gb ram när jag har det igång med ett gtx 1080 och 8gb ram. Och visst har man råd så tycker jag att man ska köpa mer, men att ha det som krav är lite överdrivet. (iaf för gaming)

Visa signatur

Ryzen 7800x3D, Ryzen 5600G, ASUS TUF 7900 XT, MSI RX 6600

Permalänk
Medlem
Skrivet av Turbonisse:

Jag hoppas du var ironisk nu? För en server gäller inte det vi diskuterar. Som att jämföra en Hundkoja med en Scania 164. Bra där! :-/

Är väl inte vanligt att Windows varnar, den swappar bara till disk istället. Såvida din swap-fil inte är inaktiverad? Skulle du slå på den, försvinner troligvis "varningarna". Och då kanske det går? Har du provat?

Har du provat?

Har du provat?

Blir väl en riktig skitstorm nu, men man blir lite trött, när folk sitter och påstår att DET GÅR INTE! Videon i första inlägget är ett bra bevis på hur BRA DET faktiskt GÅR!

Skulle swap inte fungera som skit ja, den har varit avstängd i 15 år nu.
Program kraschar osv dirr det börjar swappas, bluescreens och slitage på SSD.

Visa signatur

i9 11900k ||32GB 4000MHz CL15||ASUS ROG STRIX Z590-E||Noctua NH-D15s
Intel Arc a750 ||Samsung 980 pro|| EVGA Supernova G3 850W
Asus xonar essence STX|| Lian-Li O11 Dynamic XL
Asus VG27AQ 165Hz IPS, Sennheiser HD650, Logitech g502 Hero, fUnc f30r, Vortex TAB90M, Audio-Technicha ATR2500x-USB
Server: x10SL7-F, Xeon E3 1230v3, 32GB Samsung ECC ram, 6x3TB WD RED, FD Node 804.

Permalänk
Medlem

Klarar mig utmärkt på 1.5GB RAM till basic surfande på Lubuntu
Men till spel och annat mer krävande vill jag ha betydligt mer.

Permalänk
Medlem
Skrivet av BergEr:

Skulle swap inte fungera som skit ja, den har varit avstängd i 15 år nu.
Program kraschar osv dirr det börjar swappas, bluescreens och slitage på SSD.

Du glömde vist att nämna det initialt, när du menade på att 8Gb inte räcker. "med 8GB skulle det fan inte gå att använda datorn :/"
BSOD's? Låter som om du har nått fel på din dator? Swappande skall inte orsaka blåskärm.
(Slut på ledigt minne där emot. Och du har ju din swap avstängd? )

Att du har andra krav och därför andra inställningar i ditt OS än gemene man är helt OK. Men jag tycker det är fel att gå ut att säga att 8Gb i en dator inte fungerar, utan vidare specifikation. För det låter på ditt första inlägg, som det gäller hela konceptet. PC med 8Gb går bara inte. När det i själva verket bara inte går med dina inställningar.

Men du är inte ensam att kommentera enbart ur ditt eget perspektiv, utan att upplysa om dina speciella behov.

Förutom Linus (Videon i början) kan jag rada upp flera hundra olika märkes datorer, som säljs med 8Gb. Jag är säker på att Dell, ACER, ASUS, HP mfl inte skulle sålt dessa, om de trodde att folk skulle vallfärda tillbaka till butikerna och reklamera dem för att de inte fungerade. Och då har de ändå i de flesta fall fyllt diskarna på dessa datorer med en massa bloatware, som slöar ner datorn lite till.

Men som vi redan konstaterat. Majoriteten av oss som sitter här i forumet, går inte under kategorin "normal användare!"

Visa signatur

Gått i träda. Åter om något år!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Turbonisse:

Den hade tagit ännu mer om du gav den mer!
WinX TAR VAD DEN FÅR! <-Både jag och andra har skrivit det tidigare i tråden, så nu måste jag höja röste!

Minimum recuirements for FF15:
Core i5 2500/FX6100
GTX 760/R9 280
VRAM 2Gb
RAM 8Gb
Win-7 64bit
DX11
HD space 100Gb

EDIT:
Tog du ut ena 8Gb stickan och provade att köra på 8Gb?

Du får höja rösten och skrika hur mycket du vill, det ändrar dock inte mitt Windows av användandet av ramet i datorn som ligger fortfarande på 4-5GB som innan (16GB) som nu (32GB) (Opera och FL Studio just nu). Även om det virtuella minnet jag ändrade (vissa applikationen kräver nån form av virtuellt minne) till 16MB-200MB på en NVME ( C: ).

Jag spelar inte heller FF15 i 720p och lägsta inställningar heller. Snarare tvärtom, kanske du fattade?

Visa signatur

💻GPD WIN 1 Portable "3DFX" | 💻 CATICORN (22")Lappy | 💻Compaq Armada 1592 DT | 💻Thinkpad x240 Linux Mint |
🖥️Desktop | i9 10850k | Kraken X53 CPU |Trident Z 4000MHz 32GB RAM | PALIT RTX 3090 | BYKSKI AIO WC GPU | 3x NVME | 2x SSD | Kolink Stronghold Overseer |
💻IBM Thinkpad T42 | 32GB IDE SSD | 128MB RAM | Radeon 7500 | 14" |
Länk till över 20 års Egenkomponerad Musik

Permalänk

16 var för lite för mig när jag kör emulatorer...

Permalänk
Medlem

2018 är 8GB i ett nytt system för lite, absolut.

Köpa ny dator 2018 så är det minst 16GB som gäller (och då snackar jag om swec:are).

För Svensson som köper en färdigbyggd dator kan 8GB räcka, men vi är inga Svenssons.

Visa signatur

Chassi:BeQuietDarkBase900Pro PSU:BeQuietDarkPowerPro1000w Moderkort:AsusZ170ProGamingAURA
CPU:i7-6700K 4.2Ghz Kylare:BeQuiet!SilentLoop240mm Ram:Corsair 32GB DDR4 3200MHz Vengeance
GPU:AsusRadeonRX5700XT8GBRogStrixGamingOC SSD:Corsair 2x120GB, M.2 1TB HDD:Seagate/WD->30TB Skärmar:3xBenQ 24" LCD G2450HM, LG 65"UHD65UM7100 OS:W10
Tillbehör:LogitechG915,G915TKL,ProX,G502,MxMaster3,G930,Z906,G510,K350,M705,G440,C922Pro,MionixNaos3200,5000,7200,8200,NaosQG
Mobiler:Xperia 1 III,Xperia1,SonyZ5 🎮 🖥️ ⌨️ 🖱️ 🎧

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon159643:

"och chrome är en av de stora bovarna"

"Stora boven i dramat är Chrome, runt 50 flikar blir öppnade på några minuter om man kollar på mycket"

Kanske är det då så att mängden ram-minne inte är problemet
Att säga att X gb är för lite minne och i samma kommentar erkänna att man använder Chrome och dessutom har överdrivet många flikar igång samtidigt känns lite motsägande. Jag säger inte att du använder din dator på ett felaktigt sätt, alla använder sin dator på olika sätt men 50 flikar är 45 stycken för mycket. Det finns bokmärken av en orsak.

Och Chrome är väl inte känt för att vara minnes-snålt heller.

Permalänk
Medlem

Jag gick ju in på 16GB redan 2011 men då var det ju för jag redigerar, klipper och sådant.

Då var väl 8GB rekommendation, minns BF3 som krävde max 4GB.

Men nu idag 7 år senare är spel betydligt mer krävande, tack vare att konsoler som håller PC i flaskhals faktiskt har nu med 8'e generationen lyft det grafiska perspektivet riktigt rejält och speciellt nu med PS4 Pro och Xbox One X.

Skrivet av Svensktiger:

Snälla, länka inte till LTT om du försöker få fram ett budskap.
Det finns bättre kanaler där ute som åtminstone försöker att vara seriösa.

Håller med.

DigitalFoundry är dom enda som har gått all in om inte bara minneskapacitet utan att högre minnesfrekvens kan göra skillnad, speciellt inom DDR4.

Visa signatur

MSI X99A GODLIKE GAMING | i7-6950X 4.3GHz | 64GB RAM 3200MHz | RTX 2080

Nintendo Switch | PlayStation 5 | Xbox Series X

Min FZ Profil

Permalänk
Avstängd

Har aldrig lidit av att ligga på 8gb ram och spel har inte heller varit något problem men sitter å andra sidan med en massa VM eller 40 tabs öppna om jag spelar GTA-V eller nått heller

Visa signatur

i3 6100 - MSI b150m pro-vd - 8gb 2133 ddr4 - GTX 950 GAMING 2G - z400s 120gb ssd - 1tb WD blue - Corsair 500w

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av tintinj:

Kanske är det då så att mängden ram-minne inte är problemet
Att säga att X gb är för lite minne och i samma kommentar erkänna att man använder Chrome och dessutom har överdrivet många flikar igång samtidigt känns lite motsägande. Jag säger inte att du använder din dator på ett felaktigt sätt, alla använder sin dator på olika sätt men 50 flikar är 45 stycken för mycket. Det finns bokmärken av en orsak.

Och Chrome är väl inte känt för att vara minnes-snålt heller.

5 flikar är totalt oanvändbart för många, ofta när man letar efter saker så hittar man en sida med ett exempel. Men man är inte riktigt nöjd och så letar man vidare om man ser något bättre. Alternativet att skapa bookmärken av alla sidor man besöker så skulle den snart innehålla miljontals sidor. Att gå ifrån sidan, ja det kan vara svårt tt hitta länken igen.
Nej ett antal webbläsarsidor behövs, olika personer behöver olika många sidor öppna samtidigt. Just nu kollade jag antal öppna sidor på min laptop det var 83st chrome sidor. Inget alls speciellt med dessa, visst går många att stänga ner nu, men jag orkar ej göra det utan det blir när jag är klar med det jag pysslade med.

*edit*
Jag påstår inte alla behöver ha en drös webbsidor öppna, men jag har svårt att se hur folk kan hålla till 5st. Visst om man nöjessurfar går det säkerligen, men för oss andra så blir det snabbt fler saker att utvärdera samtidigt.

Permalänk
Medlem

Hur mycket ram man behöver för spel är delvis beroende på mängden Vram man har på sitt grafikkort om man ska tro detta test.
https://www.techspot.com/article/1535-how-much-ram-do-you-nee...

I alla fall så är 8Gb för lite med grafikkort med lite Vram.

16Gb är att rekommendera i dag, har 32Gb i min burk sedan 2012 men jag kör två OS som har ca 16Gb var samtidigt sedan har jag också lite Vram då spel bara är en del av vad burken gör.

Men för mig är 16Gb ram för ett OS ganska lite i dagsläget oavset och börjar bli ett hinder.

Permalänk
Medlem

Jag körde 8GB och var nöjd. Sen började jag få varningar att RAM-minnet började ta slut då och då. Efter några dussin gånger tröttnade jag och slog på swapfil (varningarna kom vid 75% användning iirc, så 2GB tillgodo), vilket löste mina problem.

Sen började spel krascha, helt plötslig var jag bara i skrivbordet utan förvarning. Så jag började stänga ner alla bakgrundsprocesser, slutade använda voice comms osv. Kul att bli isolerad pga brist i hårdvara.

Sen kom krascherna tillbaks, och då gav jag upp. 16GB minimum sen dess. Och swap är av igen. Börjar jag få gnäll om att RAM-minnet tar slut kommer jag få PTSD-flashbacks och gå 32GB direkt.

Både brorsan och en gemensam polare kör 8GB än idag utan problem, så jag kan inte med gott samvete säga att "8GB inte räcker", men erbjuds jag en dator att spela på med 8GB tackar jag hellre nej. Lite som att köra FPS/RTS med en joystick eller nåt.

Permalänk
Medlem

Nu vet jag förvisso att RAM används olika efter hur mycket som finns ledigt, men här har vi ett rätt bra exempel på där jag tror att 8GB kan tacka för sig. FFXV Windows Edition, högsta jag sett där är precis norr om 19GB haha.

Just nu har jag 4 flikar chrome, spotify, min mail och EA Origin uppe. Använder 11GB. Bra testamente på att mer används om det finns tillgängligt, skulle knappast få minnesvarning om jag bara haft 8GB i datorn nu.

Visa signatur

Bara fanboys kallar folk för fanboy!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Oliver91:

Dual channel är väl ändå inte så förödande när resten av systemet är ganska mediokert eller? sen låser 2x4gb upp 2 minnesplatser i moderkortet och i budgetbyggen är det ofta mATX moderkort med bara 2 ram slots.

Här är en jämförelse jag hittade jämförelse. Rör sig om relativt många procent så prestandavinsten väger (för mig) betydligt mer än vikten av att senare kunna få mer ram. Då gäller det gaming såklart

Visa signatur

En ny signatur

Permalänk
Medlem
Skrivet av Turbonisse:

Övrig hårdvara vid tiden detta hände?

Det som står i min sign. Klarar BF1 utmärkt på medium/high nu.

Visa signatur

8700K 5GHz | GeForce GTX960 4GB WFOC | Corsair Vengeance LPX 16GB 3200MHz | Windows 11