Vågar man köpa kebab vid öppning?

Permalänk
Medlem

Vågar man köpa kebab vid öppning?

Tänkte käka en kebabpizza när pizzerian öppnar. Men kom på det, vågar man köpa kebabpizza vid öppning? Vad är risken att en mindre nogaräknad pizzeria bara skulle värma på kebabstocken som stått över natten? Lär ju inte vara farligt, men blir nog lätt en väldigt tråkig kebab tänker jag isf.
Köper aldrig kebab tidigt på dagen så har aldrig reflekterat över det innan. Men har ju haft tråkig kebab när man köpt från en pizzeria som haft lite glest mellan beställningarna och därmed fått en torr och tråkig kebabstock. Så tanken slog mig att det kan bli så nu med.

Permalänk
Medlem

Jag vet inte huruvida det värms på, men jag skulle tagit det säkra före det osäkra och haft med mig ett eget kebabdjur

Visa signatur

Main: Strix B550-F | R9 5950X | 32GB@3600MHz | ASUS 3080 TUF | KC3000 | RM850 | LG 48CX
Server: Strix B450-I | R7 2700X | 64GB | 2x1TB 970 EVO Raid | 2TB BX500 | SF450

Permalänk
Medlem

Har nog aldrig reflekterat över det, men riksen att du får något du inte är medveten om eller betalar för är nog större än man tror.

För några år sedan var Sverige bland de största importörerna av kängru, inte fasen har jag ätit kängru någon gång.

Permalänk
Hedersmedlem

Jag vet inte hur gammal du är men i min ålder är man glad för allt som laxerar.

Visa signatur

W10, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Pixel 7 pro

Permalänk

@Aleshi:

Det är förenat med direkt livsfara, kl 13.00 blir det safe. Ser ibland att de har gårdagens hyvlade kebab i en värmelåda på morgonkvisten.

Visa signatur

Das Ideapad

Permalänk
Medlem
Skrivet av gonace:

Har nog aldrig reflekterat över det, men riksen att du får något du inte är medveten om eller betalar för är nog större än man tror.

För några år sedan var Sverige bland de största importörerna av kängru, inte fasen har jag ätit kängru någon gång.

Är inte det där en gammal vandringshistoria bara? När jag var ung så var "Sverige världens största importör av åsnekött". Och om man nu ätit åsna eller känguru så är det väl inte hela världen? Kebabkött är nog ofta kebabkött och inget annat, sen kan kvalitén variera.

O andra sidan är det lite lustigt att det är så få som reflekterar över varför "oxfilén" på pizzor skiljer sig så extremt mycket prismässigt och kvalitetsmässigt från riktig oxfilé som man får hos en slaktare. Det är snarare där åsnan/kängurun hamnar.

Visa signatur

Galleri: https://imgur.com/a/4JTFzOF

Threadripper 1950X @ 3.8GHz — MSI X399 Gaming Pro Carbon
MSI 1080 Ti FE — 2 x PALIT 980 Ti — Corsair AXi1500W — G.Skill Trident Z RGB 64GB 3200 C14 — Corsair Obsidian 900D — EKWB custom loop — Acer Predator X34

Permalänk
Medlem
Skrivet av gonace:

Har nog aldrig reflekterat över det, men riksen att du får något du inte är medveten om eller betalar för är nog större än man tror.

För några år sedan var Sverige bland de största importörerna av kängru, inte fasen har jag ätit kängru någon gång.

Det har du visst. Du vet bara inte om det som sagt.

Skrivet av MultiMan:

Jag vet inte hur gammal du är men i min ålder är man glad för allt som laxerar.

Nä min mage maler igenom allt bös lika bra. Det är nog mest ur belåtenhetsperspektiv jag tänker.

Skrivet av samiranta:

@Aleshi:

Det är förenat med direkt livsfara, kl 13.00 blir det safe. Ser ibland att de har gårdagens hyvlade kebab i en värmelåda på morgonkvisten.

Ja alltså det är ju inte sånt man vill ha, jaja, får se hur det blir. Livsfara är väl iofs att ta i.

Permalänk
Medlem

@Beatnutz: Förmodligen är det så det är, men finns nog en nypa sanning i det ändå. Om man t.ex. köper en pizza med oxfilé för 100kr så bör man ju inte förvänta sig att det är oxfilé (som du också själv påpekade).

Permalänk
Medlem

Jag käkar kebab 3 ggr i veckan till lunch - kebaben smakar utmärkt och har inte märkt av någonting annorlunda

Visa signatur

Intel Core i7-6700K | MSI GEFORCE RTX 2080 VENTUS 8G V2 | ASUS Z170 PRO GAMING | Corsair Vengeance LPX 32GB (4 x 8GB) 2400MHz | Samsung 970 EVO Plus 1TB | Crucial BX100 500GB | EVGA SuperNOVA 850 G3 | Fractal Design Define R5 Titan Window | Noctua NH-D15 | Noctua NF-A14

Permalänk

Intressant kuriosa ang. Häst vs. Åsnekött:
http://www.atl.nu/lantbruk/import-av-asnekott-ar-osynlig/

Rätt intressant och skrämmande att det inte är bättre krav på koll på vad vi äter!

Permalänk
Medlem

Där jag köper min kebab så är den nog aldrig nyskördad. Kan inte ens komma ihåg när jag såg en snurrande kebabstock där senast. Ibland mikras den och ibland vettefan.. kommer väl från någon värmelåda där den har varit... ett tag. Smakmässigt och bakteriemässigt verkar det funka så jag knorrar inte.

Jag föredrar ju helt klart när den är fräsch men man kan inte få allt.

Permalänk
Medlem

Har precis smällt i mig en kebabpizza som jag beställde strax efter öppning. Den fick helt klart godkänt.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Core i7 7700K | Titan X (Pascal) | MSI 270I Gaming Pro Carbon | 32 GiB Corsair Vengeance LPX @3000MHz | Samsung 960 EVO 1TB

Permalänk
Medlem
Skrivet av Olegh:

Där jag köper min kebab så är den nog aldrig nyskördad. Kan inte ens komma ihåg när jag såg en snurrande kebabstock där senast. Ibland mikras den och ibland vettefan.. kommer väl från någon värmelåda där den har varit... ett tag. Smakmässigt och bakteriemässigt verkar det funka så jag knorrar inte.

Jag föredrar ju helt klart när den är fräsch men man kan inte få allt.

Ja det var inte nyskördat för mig i dag. Var ju en annan pizzeria än den man brukar köpa från. Dessutom byns enda så de har väl inte särskilt mycket incitament att leverera högsta kvalitet.
Menmen, då vet man. Brukar ju köpa från en annan där det alltid är prima vara.

Permalänk
Medlem

Kebaben är nog relativt safe. Det du verkligen ska akta dig för är bönorna och fisken på McDonald's. Lita på en gammal donkare när han säger att de i 9 fall 10 är åtminstone en timme gamla.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

@Aleshi: Hur många pizzerior har en egen kebabstock?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Overwatch:

@Aleshi: Hur många pizzerior har en egen kebabstock?

I Småland så har alla det.
Kebabpizza är en helt annan sak här.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Beatnutz:

Är inte det där en gammal vandringshistoria bara? När jag var ung så var "Sverige världens största importör av åsnekött". Och om man nu ätit åsna eller känguru så är det väl inte hela världen? Kebabkött är nog ofta kebabkött och inget annat, sen kan kvalitén variera.

O andra sidan är det lite lustigt att det är så få som reflekterar över varför "oxfilén" på pizzor skiljer sig så extremt mycket prismässigt och kvalitetsmässigt från riktig oxfilé som man får hos en slaktare. Det är snarare där åsnan/kängurun hamnar.

Det kan nog vara vandringshistorier. Många verkar tro att allt kött som kommer till Sverige blir människomat.
Hund, katt, fågel och fisk mat är några exempel vad kött kan användas till.
Tror ni man matar laxarna i laxodlingarna med kalventrecote?

Fast det var ju en skandal med romerna i Frankrike som sålde hästkött som nötkött till Findus i Sverige.
Men Findus trodde de köpte nötkött. Det finns nog fler såna fall. Kanske "oxfile" på pizza.

Visa signatur

Ryzen 9 5950X, 32GB 3600MHz CL16, SN850 500GB SN750 2TB, B550 ROG, 3090 24 GB
Har haft dessa GPUer: Tseng ET6000, Matrox M3D, 3DFX Voodoo 1-3, nVidia Riva 128, TNT, TNT2, Geforce 256 SDR+DDR, Geforce 2mx, 3, GT 8600m, GTX460 SLI, GTX580, GTX670 SLI, 1080 ti, 2080 ti, 3090 AMD Radeon 9200, 4850 CF, 6950@70, 6870 CF, 7850 CF, R9 390, R9 Nano, Vega 64, RX 6800 XT
Lista beg. priser GPUer ESD for dummies

Permalänk
Medlem
Skrivet av gonace:

@Beatnutz: Förmodligen är det så det är, men finns nog en nypa sanning i det ändå. Om man t.ex. köper en pizza med oxfilé för 100kr så bör man ju inte förvänta sig att det är oxfilé (som du också själv påpekade).

Varför inte det?

Permalänk

Drick en Coca-Cola efter för att ta död på allt i magen.

Permalänk
Medlem

Har inget tips att ge, ej heller om gyros ”lagras” på samma sätt, men mitt tips är i alla fall att testa det istället för kebab nästa gång.
Var något år sen jag upptäckte hur sjukt mycket godare det är! Har inte knaprat en tugga kebab sen dess, utöver dom tillfällena då det av olika anledningar bjudits på mat

Visa signatur

🖥️ Fractal Design Node 804 • Asrock Fatal1ty X99M Killer • Intel 5820K • Noctua NH-U12S • Corsair Vengeance 16GB • Gigabyte GTX 970 • be quiet! Dark Power Pro 550w • 2x Intel 520 120GB • 2x 1TB • 1x 3TB
💻 Microsoft Surface Pro (8GB/128GB)
 iPhone 11 64GB 🎧 SONY WH-1000XM3
🎵📲 SONY NW-ZX300 64GB [Region changed & Mr Walkman custom firmware loaded] + 256GB xtra • Audio Technica ATH-M50X

Permalänk
Medlem
Skrivet av Overwatch:

@Aleshi: Hur många pizzerior har en egen kebabstock?

Eller flugrulle som det också kallas.

Permalänk
Medlem

@SexMachine: Sunt förnuft, något som kostar mellan 300-3000kr/kg kan omöjligt alltid vara det man får när man köper en pizza för 100kr.

2014 gjorde t.ex. Livsmedelsverket en undersökning som visade att 12% av de tillfrågade inte ens visste varifrån köttet kom, dessutom visades det i vissa fall vara fläskkött som färgsats eller någon annan typ av kött så som häst. Och så mycket som 50% av de tillfrågade fuskade med en eller flera deklarationer av varor, det kunde vara allt ifrån feta-ost som egentligen var salladsost till vart nu fantasin sätter sina gränser.

Sedan fanns det dock undantag där det faktiskt var oxfilé av god kvalitet där köttet kunde härledas till lokala bönder, men då kostade pizzan därefter (genomsnittet på dessa var då ~250kr).

Permalänk
Medlem

Vet inte om det är de största problemet med kebab. Nu kan man ju göra kebab av olika råvaror men när jag sommarjobbade på ett slakteri (var bara styckning) så levererade vi kebab till ett företag här i Dalarna.

När djuren kom in som halvor blev dom styckade. Man skar ut stekar, ytterlår, fransyska och så vidare. Det blev såklart rester kvar och det delade vi upp i 1:an 2:an och 3:an.

1:an blev köttfärs, det var fint kött.
2:an blev korv, det var kött som kanske inte alltid såg så aptitligt ut. Lite smågrejer följde med.
3:an var sånt man aldrig skulle äta om man såg vad det var.

Den sistnämnda blandade vi ut med 50% fett, förpackade det sen i påsar som skulle skickas iväg för att bli kebab. Det finns ju en anledning till varför det är gott.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aleshi:

Tänkte käka en kebabpizza när pizzerian öppnar. Men kom på det, vågar man köpa kebabpizza vid öppning? Vad är risken att en mindre nogaräknad pizzeria bara skulle värma på kebabstocken som stått över natten? Lär ju inte vara farligt, men blir nog lätt en väldigt tråkig kebab tänker jag isf.
Köper aldrig kebab tidigt på dagen så har aldrig reflekterat över det innan. Men har ju haft tråkig kebab när man köpt från en pizzeria som haft lite glest mellan beställningarna och därmed fått en torr och tråkig kebabstock. Så tanken slog mig att det kan bli så nu med.

Äh, det godaste är ju pizzerian som sitter ihop med bensinmacken. Lätt oktanhaltigt kebabkött/roadkill med gammal vitlökssås är som en riktig bantningskur, en in två ut, och smakar förträffligt på samma gång.

Permalänk
Medlem

det var tamme fan en bra observation!
har aldrig tänkt på det, jag skulle väntat någon timme då alla ändå är bakis på söndagar lär det droppa in kebabbeställningar, att låta någon annan ta den första smällen är en bra taktik!

Permalänk
Medlem
Skrivet av MultiMan:

Jag vet inte hur gammal du är men i min ålder är man glad för allt som laxerar.

Om man är ung kan man missa EM och hamna i Deportivo Alaves om man äter något suspekt

Apropå billig oxfilé: oftast är det fläskkött har jag hört från en del restaurangägare som själva lurades med det

Permalänk
Medlem
Skrivet av Beatnutz:

Kebabkött är nog ofta kebabkött och inget annat , sen kan kvalitén variera.

Från det mytomspunna kebabdjuret?

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Det finns bara två sorters hårddiskar: de som har gått sönder och de som skall gå sönder.

Permalänk
Medlem

Riktig kebab görs väl i regel på fårkött om jag inte missminner mig?
Utöver gyros så upplever jag att den bästa kebaben är den sortens som blandar fläsk och nötkött och kallar det för kebab, vet inte hur korrekt det är men.
Har man vägarna förbi så rekommenderar jag starkt att prova Restarurang Parken i Adolfsberg i Örebro, Sveriges godaste!

Visa signatur

🖥️ Fractal Design Node 804 • Asrock Fatal1ty X99M Killer • Intel 5820K • Noctua NH-U12S • Corsair Vengeance 16GB • Gigabyte GTX 970 • be quiet! Dark Power Pro 550w • 2x Intel 520 120GB • 2x 1TB • 1x 3TB
💻 Microsoft Surface Pro (8GB/128GB)
 iPhone 11 64GB 🎧 SONY WH-1000XM3
🎵📲 SONY NW-ZX300 64GB [Region changed & Mr Walkman custom firmware loaded] + 256GB xtra • Audio Technica ATH-M50X

Permalänk
Medlem

Tekniskt sett så är mig veterligen kebab, gyros och shawarma samlingsnamn för packat kött som tillagas på ett roterande spett och strimlas av lager för lager.

Vilket djur köttet kommer från är liksom inte en del av definitionen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av RVX:

Riktig kebab görs väl i regel på fårkött om jag inte missminner mig?

Jo men det du köper på pizzerian är nog oftast nötkött.