Minnesproblem med HP Microserver N40L, vad missar jag?

Permalänk
Medlem

Minnesproblem med HP Microserver N40L, vad missar jag?

Har en gammal HP Microserver N40L som jag numera mest använder som NAS. Den har 2 stycken 8GB-mouler med RAM installerade sedan flera år tillbaka och har alltid visat 16GB i operativsystemet. Just nu kör den Ubuntu 16.04.4 x64.

Häromdagen i samband med att jag skulle uppdatera den noterade jag att htop visade bara 8GB. Tänkte först att det var htop som buggade, men även top och free visar 8GB.
Provade då lshw -class memory och den ser 2x8GB. Kör jag dmidecode -t memory så verkar den också hitta båda och tycka att jag har 16GiB System Memory.

Har nu provat att plocka isär den och den verkar starta utan problem oavsett vilken av minnesmodulerna jag har i och oavsett vilken slot den sitter i.
Har provat att nollställa BIOS. När den bootar visar den 8GB, men går jag in i BIOS visar den 16GB och båda stickorna.
Har provat köra memtest i 3 timmar nu och den visar båda stickorna i det nedre fältet, men verkar bara tycka att det blir 8GB totalt.

Så, varför visas de ibland men ibland inte? Vad är det jag missar? Har tittat på inställningarna för den inbyggda grafiken och den verkar precis som tidigare stå på 128MB så den borde inte vara orsaken till att halva minnet faller bort.

Permalänk
Vila i frid

Den KAN vara cpun som börjat släppa från moderkortet då sockeln är en BGA dvs lödd direkt på moderkortet. Sånt som händer med åren och upprepade temperaturväxlingar. Det är än mer vanlig i bärbara datorer - speciellt med HP's modeller med Nvidia grafik från mitten/slutet av 2000-talet.

Jag känner igen felet då jag fixade grannes i5-750 där cpun satt lite snett i sockeln och rapporterade 8 GB i BIOS men bara 4 GB i Windows 7.

Permalänk
Medlem

@Aene: Du kan inte få ut mer minne än vad datorn max stödjer och max RAM i den är just 8GB vad jag kan få fram om man läser spec

Visa signatur

Acer Predator Helios 300

Permalänk
Vila i frid

HP's spec säger 8 GB men många har installerat 16 GB med lyckat resultat, t.ex. https://virtualizemydc.ca/upgrading-hp-proliant-n40l-memory-t...

Permalänk
Medlem
Skrivet av hasenfrasen:

HP's spec säger 8 GB men många har installerat 16 GB med lyckat resultat, t.ex. https://virtualizemydc.ca/upgrading-hp-proliant-n40l-memory-t...

Sant och jag har kört den med 16GB sedan åtminstone slutet på 2015.

Kan dock meddela att efter att ha startat om den, kört memtest i 2 timmar följt av ytterligare en omstart så visar den nu 16GB igen. Så det kan kanske vara som @hasenfrasen nämner. Ibland får den kontakt, men ibland lyckas den inte riktigt.

Permalänk
Medlem

TS säger att det har fungerat med 16GB under Windows så lite mysko att det inte fungerar med Linux också.

HP säger max 8GB men vissa säger att 16GB fungerar, möjligt att när datorn var helt ny att det inte fanns minnesstickor med rätt chipkonfig för att fungera med 16GB, men att det fanns lite senare. chipkonfig är alltså hur många chip det finns på en sticka samt hur mycket i MB varje chip kan lagra.
CPU eller chipset kan bara hantera upp till en viss storlek på dessa.

Det kan också vara bios i datorn som sätter krokben även om hårdvaran i övrigt kan klara större minnen på rätt sätt.
En uppdatering av bios kanske löser det hela..

Visa signatur

Acer Predator Helios 300

Permalänk
Medlem

Jag har en likadan och den klarade av 16 GB efter en uppdatering utav BIOS.

Skickades från m.sweclockers.com