Permalänk
Medlem

Hjälp med switch innan router

Hej proffs,

Har en router i vardagsrummet men skulle behöva få ut två nätverksuttag precis vid dörren, dvs - innan - routern. Det är precis vid dosan in i lägenheten.

Funkar det med en hederlig switch?

Alltså: uttag till switch till router? Finns det någonting jag borde tänka på? Har en 250/250 lina från BBB och en apple airport extreme router

Stort tack

Permalänk
Medlem

varför?

Permalänk
Medlem
Skrivet av MarcusHuddinge:

Därför att jag skall ha en stationär dator precis vid uttaget och routern är låångt bort. Uttaget har bara 1 port. Vill inte dra en kabel till router och sedan en hela vägen tillbaka..

Permalänk

Flytta routern till uttaget och ställ switchen där routern stod om du behöver fler uttag där eller sätt en router vid uttaget och konfigurera om den befintliga routern till accesspunkt/switch om du vill ha wifi där.

Permalänk
Medlem

Går inte om du inte får fler än en IP av BBB vilket du antagligen inte får.
Det är routern som gör så att fler än en klient kan dela på samma publika IP-adress.

Permalänk
Medlem

Byt plats på routern och switchen. Så det blir:

uttag <-> 1m sladd <-> router <-> din nuvarande långa sladd <-> switch

Permalänk
Medlem

Inga problem om du har en switch och router som klarar av vlan.
Verkar som din airport express inte har stöd för vlan. Så du skulle kunna köpa 2 switchar istället som har stöd för vlan tex https://new.webhallen.com/se/product/204784-Netgear-GS105E-v2...

Kör själv liknande setup hemma eftersom jag routar på en virtuell PFsense i min esxi host. Och jag får in internet i ett patchskåp i hallen. Så jag vlanar själv mitt internet, telefon och tv från switchen.

Hur du konfar VLAN på en Netgear switch:
https://kb.netgear.com/30919/How-to-configure-VLANs-on-a-ProS...

Switch #1 är switchen närmast uttaget.
Switch #2 är switchen brevid routern.

Konfiguration:
På switch #1.
Port 1 untagged vlan WAN(666)
Port 2-4 untagged vlan LAN(10)
Port 5 tagged vlan WAN(666)
Port 5 tagged vlan LAN(10)

På switch #2.
Port 1 untagged vlan WAN(666)
Port 2-4 untagged vlan LAN(10)
Port 5 tagged vlan WAN(666)
Port 5 tagged vlan LAN(10)

Koppling:
Switch #1
Port 1 - BBB
Port 2-4 - ???
Port 5 - Switch #2

Switch #2
Port 1 - Airport express WAN Port
Port 2 - Airport express LAN Port
Port 3-4 - ???
Port 5 - Switch #1

På detta sätt så är du inte i behov av flera IP's. Och dina saker sitter fortfarande skyddade bakom din router.
Alla extra saker som kopplas in på switch #1 port 2-4 kommer fortfarande behöva gå igenom routern för att nå internet. Samma gäller sakerna på switch #2 port 3-4.

Visa signatur

https://hackernet.se - Wiki med inriktning open source och nätverk.

Permalänk
Medlem

Det går att göra OM du får mer än en publik IP adress från BBB. Tänk dock på att datorn som du kopplar direkt till switchen sitter helt frontad ut mot Internet samt kommer inte kunna komma åt utrustningen du har bakom routern, om du inte öppnar upp en massa inkommande portar genom brandväggen på din router.

Bättre att sätta routern vid uttaget och switchen efter det, som andra här redan har nämnt.

Visa signatur

Intel i7 6700K @ 4,4 Ghz | MSI Z170 KRAIT GAMING 3X | be quiet! Dark Rock 4 | 16 GB Kingston HyperX Fury 2133 Mhz | Asus RTX 3060 OC | PNY XLR8 CS3030 500 GB | Samsung 860 QVO 1 TB

Permalänk
Rekordmedlem

Det kräver i så fall att du har minst 2 publika ip eller att din switch och router (eller 2 switchar) kan hantera vlan, nackdelen med att använda en dumswitch före routern kombinerat med 2 publika ip är att du får klienten som är ansluten på routerns wansida på att annat nät än de klienter som är på routerns lansida.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

Oj, tack för alla svar. Vilket engagemang!

Anledningen till att jag behöver ha routern där den står just nu är för att vi har tjocka tegelväggar och det är det enda stället där wifi täcker hela lägenheten. Funkar inte att flytta den till uttaget.. Två publika IPn verkar man inte få från BBB. Finns det någon annan lösning? Switch där routern står idag funkar ju inte heller, pga ovan anledning.

Permalänk
Medlem

@Bobboli: Köp en accesspunkt.

Ubiquiti gör bra prisvärda modeler, UAP-AC-LITE är ett exempel. Finns andra fabrikat.
Då kan du ha routern där du vill ha switchen, och stänga av WIFI i den. Sen sätter du accesspunkten där switchen är, så skickar den trådlöst till alla enheter därifrån.