Rockstar Games tar bort musik igen från GTA...

Permalänk

Rockstar Games tar bort musik igen från GTA...

Rockstar Games började med att ta bort musik ifrån GTA SAN ANDREAS för några år sedan och nu har de gjort det igen!!!! Med GTA IV och GTA IV EFLC denna gången. Tydligen för att det har något med licenser och upphovsrätter att göra. Tycker det är väldigt tråkigt att man tar bort låtar som funnits i spelet så pass länge. Tänk om de hade gjort likadant i en film att helt plötsligt måste alla exemplar av en film förstöras och musiken i filmen bytas ut. Vad tycker du om att Rockstar gör detta? Visst det handlar om pengar och då blir alla giriga såklart. Detta gäller vad jag vet endast de digitala kopiorna av spelet men tänker lite på i framtiden när DVD och Blu-ray försvinner och ersätts av en digitala filer, Netflix, Viaplay och liknade tjänster helt om de helt plötsligt byter soundtrack i filmerna osv. Vet inte om jag skrivit tråden i fel forumavdelning men vet inte om det passar bäst in bland Actionspel och shooters eller Övrigt.

Permalänk
Medlem

Bakomliggande information vore ju önskvärt.

Om jag fick välja, skulle jag då välja att musik i spelet tas bort? Nej.
Om detta medför att framtida speltitlar från tillverkaren inte kan ha någon etablerad, känd musik med överhuvudtaget, då de vet av erfarenhet att de kan få problem med licensiering senare? I så fall; ja, troligen är jag okej med att de tar bort musiken.

Inte svart, inte vitt - grått.

Visa signatur

---

Permalänk

Kan lägga till att Rockstar tog bort låtar även från GTA Vice City

Permalänk
Medlem

@Gorian: Pengar licensen går ut för musiken finns 2 alternativ då.

1. Förnya licensen för musiken.
2. Ta bort låtarna och ersätta de med nya låtar alternativ ej ersätta låtarna.

Visa signatur

i5 10600K, Z490 Tomahawk, Corsair RMX750, GTX 1060 6GB

Permalänk
Medlem

@Anders9110:
3. skriv bättre avtal till och börja med

Om det nu prompt måste vara tidsbestämda avtal (vilket låter som en gammalmodig design), så får man som konsument rösta med plånboken. Det minsta man kan pressa utvecklarna på här är att kommunicera tydligt vid köptillfället att musiken kan komma att förändras över tid, och att detta kan påverka upplevelsen.

Visa signatur

---

Permalänk
Medlem

@Gorian: Visst men i grunden så handlar allt om pengar evig licensen 1 spel kostar säkert mycket mer än tidsbegränsade avtal om ens musikbolagen vill ge en evig licensen.

Visa signatur

i5 10600K, Z490 Tomahawk, Corsair RMX750, GTX 1060 6GB

Permalänk
Medlem

Så var det de "uppdateringen" på steam handlade om för GTA IV och EFLC? Bajs

Tyckte det var märkligt, hade förhoppnigen att det kanske var någon optimation eller dyligt.

Visa signatur

The honey badger doesn't care.

Permalänk
Medlem

@Anders9110: De gör det säkert, och då får man - i sann förhandlingsanda - komma på metoder för att antingen sänka den kostnaden, sänka någon annan kostnad som kan agera motvikt, ta ut ett högre pris av konsumenterna, eller inte göra affären (precis som jag skrev i mitt ursprungliga inlägg). Det blir en fråga om prioriteringar.

Visa signatur

---

Permalänk
Moderator
Forumledare

Känns ju ganska rimligt i min mening. Hur många spel håller i mer än 10 år (som avtalet var på) när de får uppföljare?
Det hade kostat väldigt mycket mer att få licenser som är ”för evigt” än tidsbestämda.

Här kan man förresten se vilka låtar som tagits bort samt vilka som lagts till

Visa signatur

Forumets regler | Har du synpunkter på hur vi modererar? Kontakta SweClockers/moderatorerna

Jag stavar som en kratta

Gillar lök på discord

Permalänk
Hedersmedlem

Det finns inget kontroversiellt med att de följer lagar och avtal de har skrivit. De har inte rätt att använda låtarna längre, så de måste ta bort dem ur spelen, det är inte konstigare än så. Det finns säkert exempel på när de har gjort samma sak i film men det har inte jag koll på. Det gäller inte retroaktivt så ingen kommer att jaga rätt på och beslagta alla tillverkade fysiska exemplar. har du ett sånt kommer du ha kvar låtarna, precis som för Vice City för ett par år sedan. Jag skulle bli väldigt förvånad om de valde att lägga så pass mycket pengar som nya licenser kostar på ett spel som är 15 år gammalt.