Permalänk
Medlem

Dator startar inte efter "shutdown"

Tjena,

har stött på ett udda problem med min dator.

Efter att man stängt av datorn så är det extremt svårt att slå på den igen. Har provat ett antal olika sätt att få igång den, men då det fungerat sporadiskt så är det svårt att ta reda på vad som är fel. Clear Cmos fungerade sist.

Att starta om datorn via OS eller BIOS/UEFI är inga problem. Allt fungerar normal sålänge man inte slår av strömmen.

Jag har testat att sätta PSU direkt i vägguttag istället för min Surge Protector. Har även provat en annan PSU; ingen skillnad. Båda är testade i en annan dator och fungerar väl (Corsair AX 860 & 750).

Specs:

MB: MSI Gaming M5
CPU: 8700K
RAM: Corsair Vengeance
GPU: EVGA GTX 1080

Permalänk
Medlem

Har du någon matad USB-hubb? DisplayPort till skärmen? Jag och andra har upplevt samma problem.

Visa signatur

Spela Swemantle! Du vet att du vill.

Ibland har jag fel, men då är det någon annans fel.

Permalänk
Medlem

USB-hubb i tangentbordet som går till separat USB-port.

Displayport går till min ACER Predator och HDMI till Samsung Monitor.

Mus och wireless headset-dongel är det enda kopplat till USB annars (utom headset när det är på laddning).

Permalänk
Medlem

@LemonIllusion, såg att du skrivit detta.

"Jag hade exakt samma problem med mitt AX860 för några år sedan och problemet var USB-hubben i min skärm. Kolla att du inte har några USB-enheter med separatströmförsörjning som kan backfeeda. DisplayPort är som du redan nämnt också en möjlighet då vissa kombinationer av kablar och skärmar backfeedar grafikkortet."

Detta stämmer exakt in på mig, dock så har jag inget kopplat till skärmen annat än DP och matning.

Permalänk
Medlem

om det händer igen, prova att dra ur alla kablar förutom ström och se om det går att starta. då kan vi utesluta om det är något tillbehör som backfeedar.

Visa signatur

CPU: Ryzen 9 3900x Noctua NH-D14 MOBO: TUF Gaming X570-PLUS GPU: GTX 980 RAM: 32 GB 3200 MHz Chassi: R4 PSU: Corsair AX860 Hörlurar: SteelSeries 840 Mus: Logitech G502 Lightspeed V.v. nämn eller citera mig för att få svar.

Permalänk
Medlem

@Haptic: Gjorde detta och har fått igång den i en drös av konfigurationer, men har garanterat fungerat när inget är inkopplat.

Jag har läst runt en hel del nu på morgonen och baserat på allt jag testat under natten så lägger jag en slant på en ny DP-kabel idag.

Ska bara hitta en kabel som uppfyller alla krav. Tips?

Permalänk
Medlem
Visa signatur

CPU: Ryzen 9 3900x Noctua NH-D14 MOBO: TUF Gaming X570-PLUS GPU: GTX 980 RAM: 32 GB 3200 MHz Chassi: R4 PSU: Corsair AX860 Hörlurar: SteelSeries 840 Mus: Logitech G502 Lightspeed V.v. nämn eller citera mig för att få svar.

Permalänk
Medlem

@Haptic: Visste väl att jag läst detta på SweC! Tack för länken, ska gå och köpa en modell dyrare idag!

Permalänk
Medlem

@Haptic: Hittade denna!

@Laxpudding: Vad säger du om denna produkt?

DP - DP 2M V1.3 Utan Pin20

Permalänk
Bildexpert 📺

@Borderlander: Ser ut som en vanlig DP-kabel där man uppmärksammat problemet med pinne 20, vilket är positivt.

Permalänk
Medlem

@Borderlander: Känns lite väl dyr. jag skulle nog säga, beställ hem en billig från någon av de vanliga butikerna, och skicka tillbaka dom om dom inte är enligt standard.

Visa signatur

CPU: Ryzen 9 3900x Noctua NH-D14 MOBO: TUF Gaming X570-PLUS GPU: GTX 980 RAM: 32 GB 3200 MHz Chassi: R4 PSU: Corsair AX860 Hörlurar: SteelSeries 840 Mus: Logitech G502 Lightspeed V.v. nämn eller citera mig för att få svar.

Permalänk
Medlem

Kan du förklara närmare vad du menar med att det är svårt att få igång? Vad händer (eller inte händer) och hur löser du det? Du nämner att du rensa CMOS, krävs det varje gång?

Jag har haft ett liknande problem, då var problemet moderkortet. Om datorn var strömlös i mer än 5min så behövde jag hålla in powerknappen i 30s medan datorn var strömlös (för att tömma laddning) sen slå tillbaka strömmen vänta i någon minut sen gick den igång utan problem igen.

Kan säga att det inte var kul att felsöka fram den lösningen... Tror jag provade att byta alla komponenter, sen till slut, precis när jag funderade på att ge upp å köpa ett nytt moderkort, så hittade jag typ en tråd från typ 2002 som nämnde lösningen ovan.

Permalänk
Medlem

@sKRUVARN: Så fort (sekunder) man slår av strömmen till datorn, så går det ej att starta den.

CMOS var nog vara en "fluke". Det var bara vid ett tillfälle detta testades.

Har provat att tömma kondensatorerna på ström varje gång, vilket tar ett par sekunder bara.

Av allt jag har provat, så verkar DP vara mest troliga boven. Ska införskaffa den dyra, men garanterat pin20-lösa kabeln och se vad som händer. Om inte annat så har jag en kabel som garanterat inte ger mig detta problem!

Permalänk
Medlem

Kom ihåg att mäta skärmledaren (mät över kontaktdonens hölje) på nya DP-kabeln också, har dödat ett grafikkort med en kabel som saknade den.

Det som händer då är att om både skärmen och datorn har en AC/DC-omvandlare av switchande typ (även kallad SMPS) kan du få (upp till men ofta nära) halva nätspänningen i AC över signalpinnarna mot jord på den andra enheten. Det är bara en svag laddning uppladdad av en väldigt högohmig koppling, så om du ansluter jord först med skärmledaren kommer denna att laddas ur på en säker väg långt innan signalpinnarna möter i kontaktdonen. Det kommer ofta i sin tur av att de relativt varandra har en flytande jord om det inte finns någon gemensam extern referens, såsom en jordad förgreningslist.

Men även då kan de ge (för elektronik) farliga spikar mellan varandra, och eftersom DP och HDMI nästan alltid har galvanisk isolation (i princip par av spolar som isolerar mot DC över ledarna) har du även en induktans som kan förstärka spikarna vid inkoppling och urkoppling. Vid inkoppling och urkoppling måste du nämligen tänka på att en spole har en "tröghet" i mängden ström som går genom den, har du en ström genom den kommer spänningen att öka tillräckligt mycket för att spolen ska kunna ladda ur (tänk tändspole i en bil, extremfall jämfört med vad vi har här men samma princip). Därför kan du få spikar över vad GPUn klarar även om du har allt rätt utom skärmledaren i kabeln, allt som behövs är att paren startar på olika potential i ändarna för att det ska induceras en spänning i isolationsstegen som potentiellt kan överstiga gränsen.

I mitt fall hade jag tur första gången och prickade inkopplingen tillräckligt nära "polvändningen" (åter igen AC vi pratar om), så laddningen var tillräckligt liten för att laddas ur genom själva GPUn. Andra gången dog kortet permanent och det tog bra mycket tid, påläsning och mätningar innan jag hittade anledningen. Jag kan ha fått något fel i förklaringen på slutet, det var ett bra tag sedan, men som en del av felsökningen fick jag händelseförloppet förklarat av en elektronikingenjör (SMPS -> differentiell signalering utan skärmledare in i galvanisk isolation -> okontrollerad induktion -> pang). Kortfattat är sekundära effekter av AC och spolar jobbiga.

Tydligen är det ett vanligt problem med differentiell signalering (HDMI, DP, Ethernet, RS-485, USB, m.fl.) att riktigt dåliga kablar dödar enheter med olika nätagg, men de flesta tillverkare har lärt sig att det är dyrt att koppla fel i sladdarna. Bevisligen var det något Deltaco inte hade lärt sig än. Kabeln hade inte pinne 20 inkopplad, det var en av de första sakerna som kontrollmättes. Både skärm och dator var inkopplade på samma jordade förgreningslist också, vilket naturligtvis gjorde att jag började med att anta att det inte var ett problem med jordningen. Hade nog aldrig hittat felet utan att fråga en kompetent person som tog sig en timme eller så att förklara vad som hände i detalj.

TL;DR:
Deltaco hade struntat i att koppla in skärmledaren i höljet på sladden. Trots att dator och skärm var kopplade på samma jord knäckte denna 19-pinnars DP-sladd mitt grafikkort. Kontrollmät alltid mot höljet i vardera ände på nya DP- och HDMI-kablar, de ska vara sammankopplade!

Visa signatur

Mjölnir: Ryzen 9 3900X | X570-I | Ballistix Sport 32GB | Powercolor RX 5500XT 4GB ITX | Kolink Sattelite
Server: Ryzen 5 1400 | X470-F | Ballistix Sport 24GB | ASUS HD 7790 2GB | Sapphire RX 470 8GB ME | NZXT Switch 810

Permalänk
Medlem

Testade att dra ur alla sladdar utan att datorn startade.

Stängde av både PSU och Surge Protector och tömde kondesatorer.

Först när jag dra ur apparatsladden ur PSU och satte in igen, så gick det att starta datorn.

Kan det vara så att 5V påverkats på något sätt (kanske av DP-kabeln?) och behövde startas om helt? Dock så har jag dragit ur PSU helt innan. Har inte haft tid att skapa ett flödesschema för feltestning.

@Djhg2000 Tack för ett mycket bra inlägg!

Permalänk
Medlem

@Borderlander: Har du någon skärm utan DP kabel? Så du kan köra en hel cykel (inkopping, uppstart, avstängning, prova starta) helt utan att någon DP kabel är inkopplad?
Tänker ifall dp kabeln är inkopplad när du stänger av, kanske det inte spelar någon roll om du rar ur den för att starta. då "skadan" redan är skedd?

Visa signatur

CPU: Ryzen 9 3900x Noctua NH-D14 MOBO: TUF Gaming X570-PLUS GPU: GTX 980 RAM: 32 GB 3200 MHz Chassi: R4 PSU: Corsair AX860 Hörlurar: SteelSeries 840 Mus: Logitech G502 Lightspeed V.v. nämn eller citera mig för att få svar.

Permalänk
Medlem

@Haptic:

Det är en god idé. Baserat på mina oplanerade och snabba felsökningar, som mest varit att göra allt så fort som möjligt för att få igång burken, så är ett återkommande mönster att datorn ej startar igen när DP-kabel är ikopplad vid "shutdown".

Jag testar att köra hela cykeln med endast en HDMI till min sekundära skärm under kvällen. Kommer även att testa med ny DP-kabel och byta batteri på MB (dock endast ett halvår gammalt.)

Permalänk
Medlem

@Haptic
@Djhg2000
Idag fick jag inte igång datorn alls. Massor av försök utan några kablar i datorn alls. Vid ett tillfälle så snurrade ett par fläktar till en sekund när jag slog på PSU.

Till slut så ser jag att CLEAR CMOS blinkar till i blått på baksidan MB (även när ALLA sladdar är ur), så jag trycker på Flash BIOS knappen på MB och datorn startar.

Kanske ska prova en reset av BIOS?

Hittade denna tråd på MSI forum:

Detta är väldigt likt det jag upplever

EDIT: Såg detta i samma forum. "clear cmos button light in blue when the computer is off"

Permalänk
Medlem

Update:

Jag införskaffade kabeln från komplett som inte skall ha pin 20.

Nu fungerar datorn på följande sätt.

Välj shut down i OS. Datorn stänger av. Inga problem.

Alla fläktar stannar, men moderkortet lyser med 00 på display.

Datorn startar igen efter detta, men skärmarna får då ingen signal. Startar man då om datorn så fungerar allt.

Om jag stänger ner datorn igen och väntar tills bara 00 lyser på moderkortet och då drar ut DP-kabeln så slocknar moderkortet och datorn går inte att starta igen. Reagerar inte alls på startknappen.

Precis som innan så tar det efter detta många försök att få igång datorn igen.

Någon som har en idé?

Kan även tillägga att jag köpte en likadan DP-kabel till min kollega och efter det så snurrar hans chassifläktar efter avstängning tills han drar ut DP.

Permalänk
Medlem

@Djhg2000
@Haptic

Ursäkta en "plump bump"

Permalänk
Medlem

@Borderlander: jag har slut på idéer snart

Du sa att din kollega fick problem med den nya kabeln?

Jag tror det är dags för att göra barebones felsökning på det här. plocka ut allt ur chassit, kör bara modekort, cpu, ram, ssd och psu. koppla skärmen till moderkortet (har du inget integrerat får vi köra gpu också)

sedan är det bara bygga datorn del för del tills den slutar fungera som den ska.
Fungerar den inte med minsta möjliga hårdvara så är ju något fel redan där.

Undvik displayport helt och hållet för tillfället, kör dvi eller hdmi.

Visa signatur

CPU: Ryzen 9 3900x Noctua NH-D14 MOBO: TUF Gaming X570-PLUS GPU: GTX 980 RAM: 32 GB 3200 MHz Chassi: R4 PSU: Corsair AX860 Hörlurar: SteelSeries 840 Mus: Logitech G502 Lightspeed V.v. nämn eller citera mig för att få svar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Borderlander:

Update:

Jag införskaffade kabeln från komplett som inte skall ha pin 20.

Nu fungerar datorn på följande sätt.

Välj shut down i OS. Datorn stänger av. Inga problem.

Alla fläktar stannar, men moderkortet lyser med 00 på display.

Datorn startar igen efter detta, men skärmarna får då ingen signal. Startar man då om datorn så fungerar allt.

Om jag stänger ner datorn igen och väntar tills bara 00 lyser på moderkortet och då drar ut DP-kabeln så slocknar moderkortet och datorn går inte att starta igen. Reagerar inte alls på startknappen.

Precis som innan så tar det efter detta många försök att få igång datorn igen.

Någon som har en idé?

Kan även tillägga att jag köpte en likadan DP-kabel till min kollega och efter det så snurrar hans chassifläktar efter avstängning tills han drar ut DP.

Det låter precis som den har pin 20 då tyvärr, har du en multimeter hemma?

Edit: Kollade som hastigast på var det finns en bra billig multimeter och denna räcker med god marginal för att kontrollmäta kablar: https://m.clasohlson.com/se/Multimeter-UNI-T-UT33D/36-6247

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Mjölnir: Ryzen 9 3900X | X570-I | Ballistix Sport 32GB | Powercolor RX 5500XT 4GB ITX | Kolink Sattelite
Server: Ryzen 5 1400 | X470-F | Ballistix Sport 24GB | ASUS HD 7790 2GB | Sapphire RX 470 8GB ME | NZXT Switch 810

Permalänk
Medlem

@Djhg2000
@Haptic

Den här jäkla kabeln är ju specad specifikt att inte ha pin 20

Blir ju galen om den har det ändå.

Jag har dragit ut varenda jäkla komponent. Då den går att starta till slut så kan jag bara tänka mig att det är PSU (trots att jag testat ett annat Corsair AX) eller ett problem med något som kortsluter jord som ibland tappar kontakten. Barebone är nog nästa grej, bygga på plastmatta och sitta med multimetern. Ska ta och mäta kabeln också.

Fungerar ju som sagt helt utmärkt när den väl är igång, vilket gör att det ändå lutar mot PSU...

Permalänk
Medlem

@Borderlander: KAn du tjuvstarta PSU'n efter den varit helt av? (kortslut grön+svart i 24-pinnarn)

Visa signatur

CPU: Ryzen 9 3900x Noctua NH-D14 MOBO: TUF Gaming X570-PLUS GPU: GTX 980 RAM: 32 GB 3200 MHz Chassi: R4 PSU: Corsair AX860 Hörlurar: SteelSeries 840 Mus: Logitech G502 Lightspeed V.v. nämn eller citera mig för att få svar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Borderlander:

@Djhg2000
@Haptic

Den här jäkla kabeln är ju specad specifikt att inte ha pin 20

Blir ju galen om den har det ändå.

Jag har dragit ut varenda jäkla komponent. Då den går att starta till slut så kan jag bara tänka mig att det är PSU (trots att jag testat ett annat Corsair AX) eller ett problem med något som kortsluter jord som ibland tappar kontakten. Barebone är nog nästa grej, bygga på plastmatta och sitta med multimetern. Ska ta och mäta kabeln också.

Fungerar ju som sagt helt utmärkt när den väl är igång, vilket gör att det ändå lutar mot PSU...

Det kan ju vara som i en av trådarna du hade grävt upp och vara ett trasigt moderkort också. Kabeln borde fortfarande kontrollmätas men vi har nog kontrollerat alla vanliga problem annars.

Du kan ju prova att kontrollmäta med multimeter på 5V och 5V-SB i moderkortets 24-pinnars medan allt är inkopplad. Mot jord (chassit är nog lättast att hålla mätpinnen mot) ska du ha permanent ca 5V på 5V-SB och 0V på pinnen för 5V när datorn är avstängd. Du kan också mäta i en 4-pin Molex eller i en SATA-kontakt från nätagget om du har färgokdade sladdar; gul är 12V och röd är 5V (och orange är 3,3V om du mäter SATA).

Samtliga utom 5V-SB ska mäta 0V mot jord när datorn är avstängd då 5V-SB bara ska användas för att driva det som behövs för att kunna starta datorn.

En dum tanke som precis slog mig är att kontrollera jordpunkterna med multimeter. Teoretiskt skulle kanske ett jordfel leda till att något annat bakmatas från 5V-SB och drar igång för att sedan hänga sig från en så kallad "brown out". Brown out är att du är så långt under den avsedda matningsspänningen att transistorerna inte pålitligt växlar läge längre. Det leder ofta till sporadiska fel och förr eller senare att logiken upphör att fungera tills matningsspänningen kopplas bort och till igen, även om matningsspänningen kommer tillbaka till rätt nivå innan logiken har hängt sig. På komponentnivå brukar det lösas genom att man på ett eller annat sätt håller de känsliga IC-kretsarna i reset tills du vet att matningsspänningen är tillräckligt hög, men om den mekanismen är trasig kommer ju logiken få problem med brown out vid start.

Men precis som @Haptic börjar jag få slut på idéer.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Mjölnir: Ryzen 9 3900X | X570-I | Ballistix Sport 32GB | Powercolor RX 5500XT 4GB ITX | Kolink Sattelite
Server: Ryzen 5 1400 | X470-F | Ballistix Sport 24GB | ASUS HD 7790 2GB | Sapphire RX 470 8GB ME | NZXT Switch 810

Permalänk
Medlem

@swehunter
@Djhg2000
@laxpudding (Kanske intressant information för dig att ha i tankarna i framtiden)

Test igår:

Q-code display på MB lyser när DP är inkopplad och dator avstängd. Drar jag ut DP så slocknar allt och datorn startar inte.

Kör jag endast med HDMI till sekundär skärm så stängs allt av när jag stänger av datorn och datorn startar normal igen. Testar flera gånger. Vid ett test så drog jag ut DP när datorn inte startade, tryckte på Power och efter ett par sega sekunder drog allt igång. Testade även att ha DP ute under natten och datorn startade direkt på morgonen.

Problemet ligger alltså i att min Acer Predator är kopplad till mitt GTX 1080 via DP. Backfeed från DP till MB via PCI-E.

Som det har nämnts innan i tråden så har jag köpt en DP som inte ska ha pin 20 aktiv. Test av detta sker senare idag.

Skärmar samt dator är kopplat till samma vägguttag genom samma surge protector.

Funderar på att skicka en avhandling till Acer/Nvidia/MSI.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Borderlander:

@swehunter
@Djhg2000
@laxpudding (Kanske intressant information för dig att ha i tankarna i framtiden)

Test igår:

Q-code display på MB lyser när DP är inkopplad och dator avstängd. Drar jag ut DP så slocknar allt och datorn startar inte.

Kör jag endast med HDMI till sekundär skärm så stängs allt av när jag stänger av datorn och datorn startar normal igen. Testar flera gånger. Vid ett test så drog jag ut DP när datorn inte startade, tryckte på Power och efter ett par sega sekunder drog allt igång. Testade även att ha DP ute under natten och datorn startade direkt på morgonen.

Problemet ligger alltså i att min Acer Predator är kopplad till mitt GTX 1080 via DP. Backfeed från DP till MB via PCI-E.

Som det har nämnts innan i tråden så har jag köpt en DP som inte ska ha pin 20 aktiv. Test av detta sker senare idag.

Skärmar samt dator är kopplat till samma vägguttag genom samma surge protector.

Funderar på att skicka en avhandling till Acer/Nvidia/MSI.

Tyvärr är det i så fall bara kabeln som är fel och resten av prylarna gör precis vad de ska. 5V ska finnas både från dator och skärm för att kunna driva aktiva adaptrar (till exempel DP till VGA) och är en del av standarden. Visst skulle man kunna argumentera för att det borde finnas logik som kopplar bort matningen när du har en felkopplad kabel, men det är inte så enkelt som det låter om du strikt ska följa standarden (vilket du i praktiken måste göra som tillverkare eftersom du vill kunna marknadsföra produkten med stöd för DisplayPort).

Ta ett ord med återförsäljaren du köpte kabeln av istället. Särskilt om du kan bevisa att pin 20 är inkopplad, men glöm som sagt inte heller att kontrollmäta skärmledaren.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Mjölnir: Ryzen 9 3900X | X570-I | Ballistix Sport 32GB | Powercolor RX 5500XT 4GB ITX | Kolink Sattelite
Server: Ryzen 5 1400 | X470-F | Ballistix Sport 24GB | ASUS HD 7790 2GB | Sapphire RX 470 8GB ME | NZXT Switch 810

Permalänk
Medlem

@Djhg2000:

Skall göra alla mätningar och dokumentera processen idag.

En sak till som slog mig:

Om pin 20 är en del av standarden, borde då inte GPU vara specad att inte tillåta spänning via pin 20? Detta problemet kom ju ur ingenting från början.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Borderlander:

@Djhg2000:

Skall göra alla mätningar och dokumentera processen idag.

En sak till som slog mig:

Om pin 20 är en del av standarden, borde då inte GPU vara specad att inte tillåta spänning via pin 20? Detta problemet kom ju ur ingenting från början.

Pin 20 ska ha 5V ut i båda ändarna (alltså både i skärm och grafikkort), men av samma anledning ska pin 20 inte vara inkopplad i en passiv kabel. Exakt vad standarden säger vet jag inte eftersom dokumentationen kostar en del att få ut, men om det hade varit så enkelt som att stoppa dit en diodkoppling (med extern feedback till en DC/DC för 5V efter dioden) hade någon gjort det redan. Det är en dålig del av standarden helt enkelt och HDMI verkar av allt att döma ha i praktiken samma problem.

Möjligen skulle MSI kunna diodkoppla 5V till PCIe, men det känns inte riktigt som rätt lösning heller. Grundproblemet är trots allt att standarden inte kan hantera enkelfel (ett fel är tillräckligt för att sabba hela systemet). Hade jag gjort standarden idag hade jag sett till att skydda hårdvaran bättre på DC-pinnarna, å andra sidan hade jag nog ställt till något värre på AC-pinnarna.

Kort sagt; det finns säkert någon bra anledning till att standarden ser ut som den gör, men det betyder inte att jag måste hålla med om slutsatsen

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Mjölnir: Ryzen 9 3900X | X570-I | Ballistix Sport 32GB | Powercolor RX 5500XT 4GB ITX | Kolink Sattelite
Server: Ryzen 5 1400 | X470-F | Ballistix Sport 24GB | ASUS HD 7790 2GB | Sapphire RX 470 8GB ME | NZXT Switch 810

Permalänk
Medlem

@Djhg2000:

Hur fasen hittar man en äkta passiv DP-kabel?

EDIT:

Deltaco ser inte ut att ha pin 20 kopplad

Deltaco ser bra ut också