Tails - Sparar inget på datorn, men USB stickan då?

Permalänk
Medlem

Tails - Sparar inget på datorn, men USB stickan då?

Tails är en linux version som är gjord för maximal anonymitet, det var samma os som Snowden använde. Man installerar tails på en usb sticka och sen bootar man det direkt från stickan. Tails sparar absolut ingen information på datorn, men sparas något på usb stickan eller sparas absolut allt bara i ram minnet så att informationen på stickan inte modifieras i över huvudtaget?

Permalänk
Medlem

@DaXia:
Det kan sparas på USB stickan, men mig veterligen gör Tails inte det, utan det är mer om man väljer att spara något själva.
För att garantera att inget kan modifieras/sparas, kör det från en DVD istället.

Visa signatur

Det är bättre att fråga och verka dum än att inte fråga och förbli det.

Permalänk
Medlem

Om du vill spara någon data eller inställning på USB minnet har Tails så måste du skapa en Persistent volume och den kan vara krypterad

"För att kunna lagra PGP-nycklar – och annan information som ­lösenord till trådlösa nätverk, bilder, dokument och så vidare – ­mellan olika Tails-sessioner finns därför en funktion i Tails som heter Persistent volume.

Persistent volume är ett sätt att skapa ett krypterat utrymme på ditt usb-minne. Här kan du lagra inställningar, dokument, PGP-­nycklar och annat utan att det raderas varje gång du stänger av din Tails-dator."

Källa: https://www.iis.se/lar-dig-mer/guider/kom-igang-med-tails/sa-...

Men även andra Linux versioner som du kör Live sparar ingenting, du kan skapa en Persistent volume för tex Ubuntu som ligger på ett USB minne https://www.howtogeek.com/howto/14912/create-a-persistent-boo...

Visa signatur

janee

Permalänk
Medlem

Ett alternativ kan ju vara Qubes, är nog lättare att leva med, om man vill kunna "spara" saker och ändå vara mån om sin integritet.

https://www.qubes-os.org/

Visa signatur

Ryzen 5800x @ 32gb 3200mhz @ 7tb ssd @ 3060ti Fractal r5 @ Arch
i5 4670k @ 24gb 1600mhz @ Fractal r3 @ 12tb ZFS @ Truenas Scale
Thinkpad T450 @ i5 5300u @ 16gb @ 512gb ssd @ 24+48wh batteri @ Debian