Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Maj 2018

ASUS Zenbook UX31E som inte startar

Har en gammal Zenbook som hängt med länge, och även om den kärvat ibland så är jag överlag rätt nöjd med den. Framförallt skulle det kosta en slant att uppgradera till en ny modell, och eftersom jag inte har något större behov av bättre prestanda hoppas jag att den kan räddas. Nå, till saken.

Zenbooken startar alltså inte, men går att ladda. Rent tekniskt så antar jag att den faktiskt startar, iom att lamporna tänds och fläkten går igång omedelbart när man kopplar i kabeln. Skärmen förblir dock svart och datorn svarar inte på kommandon alls -- försöker jag stänga av den genom att hålla ned on-knappen så slår den av i någon sekund och går sedan igång igen, med samma resultat. Det är alltså omöjligt att "stänga av" datorn så länge den är ansluten till eluttaget. Kopplar man loss kabeln går det att stänga av den, men då går den inte igång alls heller.

Skickade in den på lagning under garantiperioden för ett liknande fel, och vad jag har förstått så är det här ett vanligt problem med modellen -- någonting med själva elkontakten. Några teorier om vad problemet är, och vad man i så fall kan göra åt det? Bäst vore det väl om det gick att lösa genom att öppna datorn och löda dit en ny kontakt, men så enkelt lär det väl inte vara. Tar i så fall också gärna emot tips på ställen som kan ordna sånt här i Lund eller Malmö, för servicemarknaden är ju rena djungeln -- man vill ju ha någon som iafl kan löda och inte bara lösa nätverksproblem...

Den är ju närmare 6 år gammal så måste jag kassera den är det väl inte hela världen, men det är ju inte gratis att ersätta en lätt laptop med aluminiumchassis och SSD.