Kan inte partitionera SSD-diskar (I/O error)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Jan 2006

Kan inte partitionera SSD-diskar (I/O error)

Har precis efter en viss tids kämpande lyckats installera Win10 på min sprillans SSD (WD Green 120). Haft mycket trassel med installationen då min helt nya burk inte har en optisk enhet, och givetvis stötte jag på mängder med problem med att installera från USB-sticka.

Hursomhelst. Nu är allt installerat och funkar bra. Förutom mina 2 andra SSD-diskar, som jag troligtvis lyckats sabba under tiden jag kämpade med installationen (diskpart, etc etc).

Båda diskarna dyker upp både i diskpart och i Windows Diskhantering. Men båda ger samma fel när jag försöker skapa en partition:

Så efter sjukt mycket googlande så tankade jag hem nåt program som heter AOMEI Partition Assistant, bara för att försöka ta mig framåt. Startade en genomskanning av den mindre av de två diskarna, och ptja. Det går väl sådär...

Enligt en snabb beräkning kommer den där genomsökningen ta flera veckor. Så det är ju skoj.

Har ni några tips? Jag har både dubbel- och trippelkollat SATA-anslutningarna till båda diskarna (bytt kablar, portar, etc). Den mindre av de två diskarna skiter jag egentligen i, vore bara en bonus att få igång den, typ.

Crucial RealSSD C300 2.5" 128GB - köptes med min gamla dator från 2011
Kingston SSDNow UV400 240GB 2.5" - köptes med den nya datorn, sprillans ny

Resterande specs, om det skulle vara till någon nytta:
MSI B360M Bazooka, Socket-1151
Intel Core i5-8400 Coffee Lake
Crucial DDR4 2400MHz 16GB
Gainward GeForce GTX 1060 3GB

It's not my fault what you said can be misconstrued as a sexual innuendo.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2016

Så mycket fel på en gång låter orimligt - att en enhet skulle krångla, ja det kan hända, att två olika enheter på en gång skulle bete sig likadant och på samma sätt - mindre troligt.

HW-fel (kablar, hba-kort/sata-uttag på moderkort) kan vara möjligt - men jag tror mer att du har strul med windows drivrutiner och då speciellt mot SSD i det här fallet.

Ett sätt att kolla det är helt enkelt inte använda windows alls utan en linux uppstartad från en USB-sticka - vid dito meck så använder jag ofta linux-image från http://www.system-rescue-cd.org/ och se till att få in det på sedan tidigare känd _bootbar_ USB-sticka (att bränna på DVD _är_ enklare - men kräver förstås en DVD-läsare/brännare (USB-ansluten dito brukar går bra om man inte har inbyggt)

Kom ihåg att stickan (skivan) skall sitta i datorn innan du slår på strömmen om det är UEFI-boot samt sett till att USB-stickan (DVD-läsaren) går före i boot-ordningen i bios eller väljer denna i bios som startenhet med typ F12 eller vad det nu är för just din BIOS

- Varför USB-stickan måste sitta i (liksom CD/DVD-rom) innan strömpåslag beror på att BIOS innan POST letar runt efter giltiga boot-media och är inte dess UEFI-strängar rätt på respektive media så visas de inte som valbara bootningsbara alternativ över huvud taget oavsett hur du stoppar in olika USB-stickor eller byter optisk-mediaskivor mm. efter att datorn är startad, även om du är kvar i BIOS-menyerna och gör en varm-reboot där flertal gånger - det _måste_ vara en kall-boot med spänning avslagen innan start/reboot - annars letar BIOS inte efter ny media, utan kör enbart på det som var registrerat och fortfarande är anslutet sedan förra kallstarten när det gäller boot-media.

Jo en sak till - allt för ofta krånglar USB-stickor vid boot fast man har gjort allt 'rätt' och det beror på USB-stickorna är felkodade från tillverkarna - bl.a från Sandisk som Cruze Blade mfl. modeller - man kan bråka hur mycket som helst med dem men de är inte boot-bara utan det blir att leta efter annan modell/tillverkare/batch som fungerar bättre (det beror på att de är markerade som 'mass-storage' vid identifieringen i USB-gränssnittet, inte som _removable_ mass-storage - och många BIOS totalvägrar att boota från dem då) - hittar du en boot-bar USB-sticka - var rädd om dem, även om det är en reklamsticka med icke förväntad hållbarhet... - medans CD/DVD startar BIOS _alltid_ ifrån (vid valid UEFI-sträng i mediat förstås) oavsett om det är Intern optisk spelare via SATA eller extern dito via USB

Innan du startar upp bör du koppla ur alla diskar som du har viktig data på och endast ha dessa 2 krånglande SSD inkopplade (och här antar att du inte har något viktigt på).

när du väl fått igång systemresquecd-linux så har du en rätt sparsmakad terminalförster.

det första att prova är

lsblk <enter>

och då bör du får upp en lista på enheter - kolla enhetsnamn och storlek att det matchar med dina SSD

om vi antar att du har

/dev/sda för din Crucial
/dev/sdb för din Kingston

i fortsatta resonemang här

så börja med en lästest med:

dd if=/dev/sda of=/dev/null bs=1024k status=progress <enter>

om läsningen lyckas så kommer du se att mänden läst data hela tiden ökar, annars får du io-error.

(du kan bryta läsningen med Ctrl-C när som helst)

prova samma sak med

dd if=/dev/sdb of=/dev/null bs=1024k status=progress <enter>

Fungerar båda SSD i avläsningen ovan så har du inte problem med SSD eller kablarna mellan utan du slåss med drivis-strul i windows.

Om SSD inte fungerar eller har läsproblem en bit in vid läsning (tex. om SSD legat strömlösa länge - dvs. mer än 6 månader) så kan det i många fall "repareras" genom att man skriver hela disken från sektor 0 till sektor slut. - men prova först ovanstående och återkom sedan.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Jan 2006

Tack så jättemycket för ditt svar xxargs! Jag lyckades till slut installera Windows, men tog den "lätta" vägen och köpte en till 120GB SSD.

Nog för att det var en del strul där också - min slutliga lösning var att boota upp Windows i en virtuell maskin på min Mac, ladda ned "MSI Smart Tool", och använde det för att skapa en bootbar USB-sticka. Därefter gick det smidigt (om än extremt långsamt).

Nu har jag hursomhelst Windows igång, men har så klart stött på ytterligare problem som är minst lika skumma.. Tror mina screenshots förklarar det bäst:

Problem 1: Varför syns mina 2 andra diskar i ett SMART-verktyg men inte i diskhanteraren eller diskpart?

---

Problem 2: Inte ett direkt problem egentligen (ej prio med andra ord), snarare en fundering.. Var fan kommer B: ifrån?!

Testade även i TestDisk, men inget där heller..

¯\_(ツ)_/¯

Edit:
Jag lyckades få ut dessa två SMART-rapporter via SpeedFan. Vet ej om de kan vara till någon nytta dock.
Kingston: http://www.hddstatus.com/hdrepshowreport.php?ReportCode=11296...
Corsair: http://www.hddstatus.com/hdrepshowreport.php?ReportCode=11296...

It's not my fault what you said can be misconstrued as a sexual innuendo.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2016

B:disk står det att det är RAM-disk.

förmodligen är det någon virtuell disk liggande i ram-minne som du lyckats starta/installera i windows. den typen av disk är mycket snabb men knaprar så klar av din dators tillgängliga RAM-minnesutrymme.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Jan 2006

@xxargs: Ah okej, har du koll på hur man kan kontrollera och hantera RAM-diskar? Aldrig hört talas om faktiskt...

Och om idéer uppstår efter mina tidigare inlägg - let me know!

It's not my fault what you said can be misconstrued as a sexual innuendo.