Omutbilda sig till dataingenjör vid 32 års ålder (klar vid 35/36), realistisk chans till anställning? För sent?

Permalänk
Moderator
Festpilot 2020, Antiallo
Skrivet av Sara87:

@crumpets Tack snälla för uppmuntrande svar! Okej, då låter det vettigt ändå att satsa på det här.

Blir riktigt glad. Har redan börjar läsa grunderna i Java och redan hämtat hem bok i Matematik 3C och börjat plugga repetitionsmatematiken, så jag hade redan kommit igång i smyg. Vill så himla gärna få göra det här i mitt liv. Då känns det som ett bra val, så behöver jag inte vara orolig.

Är läskigt att starta om, nu sitter jag ju på en trygg tillsvidareanställning. Trivs iofs inte så bra, haha, men ändå, trygghet betyder mycket. Men då har jag kanske tänkt rätt ändå.

Du har ju all rätt att ta ut Studieledigt från arbetsplatsen. Den klausulen i arbetslagen triumfar i princip allt. Behåll säkerheten och möjligheten till utbildning.

Gällande ålder så har jag varit fadder på Chalmers och tagit emot många nyantagna. Åldrarna är spridda men allt mellan 20 och 50 förekommer, en man som satte extra starkt intryck var en före detta militärdykare som tyckte att kroppen började bli trött och samtidigt ville ha något mindre riskfyllt som familjefar till tre barn.

Finns många bra youtube-kanaler om du vill ha något lättsmällt att pilla på medan du pluggar upp eventuellt andra betyg och övriga refreshes så som hemprogrammeringsprojekt. Annars kommer det i utbildningen med.

Studieteknik:
Det viktigaste att komma igång med är egentligen att få in studietekniken. Det handlar inte om att kunna mest eller vara smartast utan att jobba hårdast. Studieteknik är egentligen väldigt personligt och hur man lägger upp studierna hänger mycket på hur man har dagarna upplagda. Min mest grundläggande metod:

Före föreläsning/laboration/tillfälle:
Jag brukar läsa igenom kommande avsnitt/stycke dagen/kvällen innan. Väldigt snabbt, bara notera rubriker, begrepp och ord som sticker ut. Jag behöver inte förstå detta utan bara kunna känna igen det när det dyker upp på föreläsningen. Lättare att bygga associationer då under föreläsningen.

Under föreläsning:
Gå på föreläsningen och anteckna. Oavsätt om du läser eller tittar på anteckningarna så rekommenderas papper och penna. Skrivandet är en stor del att bara arbeta med informationen direkt på plats. Vid eventuella raster går du ut och bara går en sväng, besöker toa, gärna en frukt eller macka. Godis och läsk gör att blodsockret studsar som en ping-pong boll och det blir svårt att koncentrera sig. Energidryck, kaffe eller annat koffein bör missbrukas i alldeles för mycket mängder.

Efter föreläsningen:
Låt anteckningarna ligga under dagen till kvällen. Försök i huvudet återupprepa begrepp och det som gåtts igenom på föreläsning. Titta på anteckningarna, kommer du ihåg mer efter anteckningarna skummats igenom? Bra, då är det bara att sammanfatta anteckningarna lite snabbt på ett papper. Helst inte för mycket, utmärkt material för laborationer och tentamensplugget.

Visa signatur

 | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret | Geeks Discord |
Testpilot, Skribent, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin

Permalänk
Medlem

Kööör!
För 4 år sedan sa jag upp mig och började plugga in 3:e gymn.året, sedan en 2 årig YH utbildning i .Net.
Jag hade fast jobb långt innan examen var klar och då var jag 45...
Var inte orolig, men om du är på väg in i en ny branch så är nätverkande viktigt! Använd skoltiden till att bygga nätverk, gå på seminar, aw, events etc etc
Lycka till!

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Oldschool [å:ldsku:l] adj. Användandet av datorprodukter som är äldre än 3 månader.

Permalänk
Medlem

Bör vara försiktig med att måla upp yrken som guld och gröna skogar. Det kanske finns efterfrågan på kompetenta ingenjörer, men det tycks varken reflekteras i löner eller arbetsvillkor. Som alltid måste man ha ett grundläggande intresse som man åtminstone kan falla tillbaka på. Det marknaden verkar sakna är människor som säljer sin arbetskraft billigt/är villiga att arbeta över gratis, för att konkurrera med de tiotals miljoner ingenjörer som utexamineras i snabbt växande utvecklingsekonomier. För att vara kvar inom yrket över tid och slippa outsourcas, lär man behöva bygga på sin utbildning med något ytterligare (eller ha en annan utbildning sedan tidigare) eller säkra spetskunskap/erfarenhet. Vi är väldigt många som vidareutbildar/omskolar oss i andra yrken, där bristen ofta är mycket mer påtaglig och många väljer att stanna för att de slipper stå med mössan i hand. Hade det funnits ett reellt sug på marknaden hade det inte varit ett fenomen.

Visa signatur

Propaganda syftar till att göra det politiska opolitiskt.

Permalänk

@Sara87:

Hej,

Har inte läst vad alla svarat men här är väl mina tankar och svar till dig:

Du är inte speciellt gammal för att byta bransch. Har en vän till mig som blir 34 i år och går en bokstavligen crash course i programmering på 12 veckor hos academic works. (det fanns intagningstest och intervjuer). Dock garanteras de jobb i 24 månader / låst till att vara konsult hos dem. Vilket är bra för då får man erfarenhet.

Iaf, min mening med ovan är att det är brist på utvecklare i dagsläget och tyvärr är det nog så att kvinnor har lättare att få jobb inom IT branschen då de skriker efter kvinnor.

Har en annan vän som jobbar som utvecklare och hon var grön när hon kom ut, direkt efter skolan fick hon jobb (lite yngre) men jag ser inte det skulle vara annorlunda.

som någon skrev här, du har ganska många år kvar att jobba. Dessutom, du spenderar ju ändå 40h i veckan på detta.. might just as well work with something you like to do.. typ..

En utbildning är aldrig dåligt att ha i bagaget, man kan förlora pengar, man kan förlora hus. Kunskap följer med dig för resten av livet och det är ingen som kan ta det ifrån dig.

Om du är trött på ditt nuvarande jobb och känner verkligen att programmering är något du vill jobba med så kör på det. Tror som sagt inte mättnaden av utvecklare dyker upp den närmaste tiden med tanke på moderniseringen i vårt samhälle.

Edit: Vet ej hur löneläget är på marknaden. Så det får någon som vet svara på. men jobb finns det alltid, frågan är hur mycket betalt man kräver

Edit: Vet ej hur löneläget är på marknaden. Så det får någon som vet svara på. men jobb finns det alltid, frågan är hur mycket betalt man kräver ;)
Visa signatur

Moderkort: Asus Z170-Deluxe / CPU: Intel Core i7 6700K
GPU: Gigabyte GeForce GTX 1070 8GB / RAM: Corsair Vengeance 32GB
KYLNING: Phanteks PH-TC14PE / PSU: Corsair HX1000i 1000W
CHASSI: DefineS / SKÄRM: Asus ROG Swift PG279QZ

Permalänk
Medlem

Mitt tips är väl egentligen att köra minsta möjliga utbildning för det jobb man vill ha.
Såvida man själv inte verkligen känner att man vill smacka på en 4-5 årig civil-ing för att man vill studera, så känns det i dagens arbetsmarknad overkill om man t ex "bara" vill börja koda.

Sen visst, lön hit, säkerhet dit. Fine. Aldrig dåligt med utbildning, framförallt inte i en föränderlig arbetsmarknad.

Men när det idag finns möjlighet, brukar se annonser mest överallt, om typ "utbilda dig i 6 månader, börja jobba hos oss sen", varför inte testa?

Vore en sjuk win om man kan köra så lite som 6-12 mån utbildning och sen komma in i yrket, det är ändå i arbetslivet man lär sig det relevanta, samtidigt som man matar ut lön istället för skuld hos CSN...

Jag har själv suttit och anställt folk, och jag tar arbetslivserfarenhet före utbildning i (nästan) varje fall...

Permalänk
Medlem

Måste bara fråga, hur föll valet på just högskoleingenjör? Det är ju bara en av många vägar in till det ganska breda "programmerings"-yrket.

Om du inte alls är intresserad av de akademiska bitarna finns det massor av YH-utbildningar. De brukar innehålla mer ren programmering och är oftast 2 år istället för 3.

Ett annat alternativ är de olika data/systemvetenskapliga programmen. De innehåller ofta mindre matte och har fokus på lite högre nivå av programmering, inte så mycket nära hårdvaran. Detta är vad jag har läst, och jag upplever det också som lite "slappare". Vilket ju kan vara positivt om man vill hinna med mycket annat samtidigt, jag jobbade en hel del.

I nuläget ger alla vägarna väldigt goda chanser till jobb. Personligen hade jag om jag fått välja om valt en YH-utbildning eftersom jag egentligen inte alls var intresserad av de rent akademiska kurserna och hellre hade sparat in ett år.

Edit: Kan tillägga att valet kan bero lite på var man bor. Jag upplever att arbetsmarkaden för data/system-vetenskaplig utbildning och de olika YH-utbildningarna till utvecklare är ganska koncentrerad till storstäderna. Finns jobb i andra städer med, men det är lite tuffare. Ute i landet kan nog högskoleingenjör ofta vara ett bättre val.

Visa signatur

"Kom inte hit och trassla till saker med fakta"

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sara87:

@tBiorrith Jag nojar för att jag är livrädd för att fastna i samma situation, med ännu ett studielån i onödan. Jag är rädd för att arbetsgivare kommer att titta konstigt på mig. Är rädd för att bli bortvald, att alltid "nästan" få jobbet men se det gå till någon annan (möjligtvis yngre) varje gång.

Nojar helt enkelt för att arbetsgivarna kanske drar öronen åt sig på grund av åldern, och framför allt på grund av avsaknad av arbetslivserfarenhet inom relevant område i kombination med åldern.

Hoppas inte att det är så för jag vill verkligen satsa. Jag vill så gärna. Jag har redan sökt in till tekniskt basår på distans och även till komvux för att komplettera med behörighet (matte 3c, 4, fysik 1, 2 och kemi 1), har till och med redan hämtat ut en mattebok och pluggar trots att jag inte ens vet om jag kommit in. Sitter även och pluggar Java om kvällarna och helgerna. Men det måste vara värt det. Det måste gå. Annars är det ju ingen idé.

Känner du att du verkligen vill så kör hårt! Man kommer bara att ångra det man inte gjorde.
200.000 extra i studielån är inte så farligt ändå. Många har ju lån till bil på dubbla summan, och till mycket värre ränta.

Och är du verkligen är så driven som du känner dig tror jag inte du kommer ha svårt att hitta jobb. Dessutom är det en ganska mansdominerad marknad, så många företag anställer nog kvinnor vara för att få en mer varierad arbetsplats så där har du en fördel faktiskt. (Som lastbilschaufförer ungefär)

Permalänk
Medlem

Jag jobbade med en nätverksutbildning tidigare och vi fick ofta in 1-3 personer som var 30-40 bast och övriga studenter var runt 19 och kom direkt från gymnasiet. Mitt intryck är att det är fullt möjligt, vi hade flera som omskolade sig från svetsare och allt möjligt. Det är en SOLKLAR BRIST på tekniker inom branchen. Iom IoT och att allt mer saker kommunicerar med varandra med API osv känns det rätt säkert att mer kompetens behövs framöver som kan knacka lite kod.

Åldern kan vara en nackdel hos vissa företag medan andra kan se det som en fördel. Man kanske passar bättre in i gänget om man är lite äldre. Under utbildningen hinner man ju skaffa sig lite erfarenheter också, ibland finns ju praktiska moment hos företag som en del av utbildningen och man kommer in på arbetsmarknaden den vägen.

Nu kanske reglerna ändrats sedan jag jobbade med det, men har du kollat YH-utbildningar? Efter vad jag minns var det en ganska stor bidragsdel där och ganska lite lån, tvärt om mot högskoleutbildningar.

Visa signatur

ecce
#NATisNotASecurityFeature

Permalänk
Inaktiv

De som säger att man ej ska hänga upp sig på ålder är ofta exakt samma personer som gör det nämnda.
Åldern är inte det viktiga, utan vad man kan och hur lätt man har att lära sig är det viktiga.
Det åldern spelar in är att att det tar ett tag innan man kommer in i sin nya domän, är man då äldre så kan arbetsgivare satsa på yngre. Men det beror helt på vad man har gjort.

Säg att man har läst till elektronik-ingenjör jobbat med detta i 10år, sedan väljer att utbilda sig till hårdvarunära-programmerare så är det inget stort steg.
Har man dock gått arbetslös i 10år, man vet knappt hur google fungerar och man funderar på att utbilda sig till grafikmotoroptimerare så blir det värre.

Så lägg till vad man kan innan man läser en utbildning innan man pratar om det är för sent eller ej.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lovan:

Sen får du troligen med att räkna med att ”tappa” två år i studietiden pga barn.

Varför då?
Nu nämner hon visserligen ingen pappa till barnet vad jag kan se, men jag antar att det finns en tilltänkt.
En kompis sambo var hemma ett halvår med deras första barn, sen fortsatte hon pluggade och han var föräldraledig.

Överhuvudtaget i min bekantskapskrets är det ovanligt att mamman varit hemma mer än ungefär ett år.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem

Hade flera kurskamrater över 30 när jag studerade till Dataingenjör på Chalmers, inget konstigt med detta.
Arbetslivet är långt och man ska tycka om det man jobbar med, så kör hårt!

Visa signatur

Desktop: Corsair Carbide 400C | 3770K@4.4GHz | RX 6700 XT | 32GB DDR3 | RM750X | P8Z77-V Deluxe | 860 EVO 1TB
HTPC/Server: FD Array R2 | Intel i5-650 | Zotac 1156 mini-ITX H55 | 8GB DDR3 | 5st WD RED 3TB RAID 5

Permalänk
Medlem

Jag har gjort samma resa fast tvärtom. Jobbade i IT-branschen först och skolade sen om mig till beteendevetare i 30 års åldern. Fick jobb direkt efter examen. Jobbar med analys av folks surfbeteenden på nätet.

Visa signatur

MB Gigabyte X570 I AORUS PRO RAM Corsair 16GB DDR4 3200MHz CL16 SSD Gigabyte AORUS NVMe Gen4 SSD 500GB CPU Ryzen 5 3600 GPU ASUS GeForce GTX 1660 Ti Chassi FD Node 202

Permalänk
Medlem

Dubbelexamen är bara meriterande och kan leda till mer spännande jobb direkt. Ganska ung för en dubbelexamen ändå skulle jag vilja påstå! Tycker du tänker helt rätt med Chalmers / KTH då du som lite äldre än övriga i klassen förhoppningsvis har lite lättare för att ta till dig kunskaperna och knyta an dem till redan befintliga erfarenheter. Vidare finns det andra program där du ev. kan tillgodoräkna dig vissa av dina poäng redan som ex. systemvetenskap där en också läser en del programmering men även kring systemintegration och verksamhetsledning.

//Framtida kollega

Visa signatur

🛜🫀: HP ProDesk 400 G3, i5 6500, 8GB DDR4, Intel X520-DA2
🐳🐧: AMD R5 3600 | Google Coral.ai | ASRock X570D4U-2L2T | Silverstone CS381 | 80GB DDR4 | 8 HDD BTRFS RAID1
⌨️🎮: R9 3900X | RTX 2080 LC | Acer XF270HUA | 96GB @ 3200 | MSI X570 MPG G EDGE WIFI | CORSAIR C70
🎞🎶: LG OLED55C8 | Epson TW3200 | Onkyo TX-NR646 | Infinity Reference 61/51 mk2 | Shield TV V2 | minhembio.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av tBiorrith:

Känner du att du verkligen vill så kör hårt! Man kommer bara att ångra det man inte gjorde.
200.000 extra i studielån är inte så farligt ändå. Många har ju lån till bil på dubbla summan, och till mycket värre ränta.

Tänkte mer generellt bara, alltså inte riktat mot dig men tog bara detta som citat:

200k är studielån. Man får inte heller glömma att, ur ett ekonomiskt perspektiv, att se alternativet att knega på.
TS skrev 3 år, det är 3 år av lön & pensionsinsättningar som uteblir.
Med en lön på 25k så får man ut nästan 20 efter skatt, så det är väl en iaf 700k skattat och klart man tappar över 36 månader. Plus 200k lån, så man börjar väl då runt 900k "back".

Men jag förstår tanken om att jobba med det man vill, så säger inte emot på hela idéen.
Därav mitt tips om att plugga minsta möjliga för det jobb man vill ha, bättre komma ut och fylla på med arbetslivserfarenhet på CV:t och lön på kontot.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Json_81:

Varför då?
Nu nämner hon visserligen ingen pappa till barnet vad jag kan se, men jag antar att det finns en tilltänkt.
En kompis sambo var hemma ett halvår med deras första barn, sen fortsatte hon pluggade och han var föräldraledig.

Överhuvudtaget i min bekantskapskrets är det ovanligt att mamman varit hemma mer än ungefär ett år.

Jag syftade på att det kan hamna så att fler terminer blir förskjutna och då kan det vara svårt utifall det finns krav på att göra kurserna i rätt ordning. Det är inte alltid det går att återuppta direkt utan man behöver vänta ett halvår-år på rätt kurser. Ska hon även flytta till ny ort kan hon sakna mycket av tryggheten runtomkring(föräldrar som hämtar på dagis et.c.).
Det beror som sagt på omständigheter och upplägg i program. Ett jobb kan man komma och gå enklare från

Permalänk
Medlem

Som @DavidTheDoom och andra påpekat så har du en intressant nisch om du är villig att söka dig till jobb där du kan kombinera din bakgrund i beteendevetenskap med programmering (om du känner att du glömt det du lärde dig förut så är den känslan falsk, det kommer tillbaka när du börjar försöka tillämpa kunskapen). Människa-datorinteraktion (HCI) är ett nyckelord, men det är inte den enda tillämpningen.

Ser inte att åldern skulle vara ett problem jobbmässigt, och som andra sagt så är det ofta en fördel att studera som lite äldre, en har mer erfarenhet av att organisera sitt liv inte minst (har själv studerat som både ung och "gammal" och har senare sett samma sak från lärarperspektivet - började för övrigt med datavetenskap och doktorerade senare i psykologi, hann undervisa kognitionsvetare i programmering och ingenjörer i HCI däremellan). Har du fast jobb nu så undvik att säga upp dig som sagt, det underlättar både studierna själva och ev. barnledighet under tiden.

En sak som inte föreslagits i tråden och som ni här som jobbar i IT-branschen gärna får ge er synpunkt på:

Förutsatt att du alls är intresserad av kombinationen beteendevetenskap + programmering så är ett tips att också titta på masterutbildningar. Nu är det länge sen jag hade någon som helst koll på utbudet, men utbildningar mot tex. kognitionsvetenskap eller interaktionsdesign har ofta programmering med i kursutbudet, även på masternivån. Högskolorna konkurrerar med att specialisera sig så det finns många varianter med mer eller mindre fantasifulla namn, bäst att kolla på konkret innehåll (och på om studieformen och platsen matchar var du vill bo, såklart). Du når inte samma akademiska nivå inom programmering som du gör vid tex. dataingenjör, men jag tror (och här vill jag gärna höra om ni som kan IT-branschen håller med) att du når en bra bit och kan du bara hitta ett jobb där du också får programmera själv så tar du snabbt igen det med erfarenhet. En stor fördel med master (oavsett ämne) är att du avslutar med ett rejält projekt, och detta är något som alla som anställer någon är mycket intresserade av att veta om hen klarar av.

Visa signatur

Här hade jag en historik sen 1990-talet, men den blev tillslut för lång. Aktiva maskiner 2022-framåt:
Work/Play/Everythingstation: AMD Epyc 7443p, Pop OS host, Win10 + Linux guests (KVM/Qemu)
Work/Play nr 2: AMD Phenom II 1090t, Debian + Win 10 (dual boot)
Server x3: Epyc 7252 (TrueNAS Core), Atom 2550 (FreeBSD, backup), Opteron 6140 (Ubuntu, off prem backup)
Retrohörna under uppbyggnad: Dual Pentium Pro 200MHz, Pentium P54C 90MHz, Gravis Ultrasound MAX

Permalänk
Medlem

Ja, om folk kan hitta jobb vid 40-45 så... kämpa på säger jag!

Visa signatur

|[●▪▪●]| #Lekburk#: Ryzen 3700X >-< GB-X570-AE >-< 32GB DDR4 >-< MSI RTX 3070 >-< 970 EVO 1TB SSD>--
--< Arctic Freezer 34 >-< FD Define R4 >-< Seasonic F.+ 650W >-< Acer XF270HUA >-< AOC Q2778VQE >--
#Servering#: Ryzen 1700@3,6GHz >-< Prime X470 Pro >-< 16GB DDR4 >-< GTX 1030 >-< 970 EVO 500GB SSD >--
--< Stockkylare >-< Antec P182 >-< Silver Power 600W >-< Samsung 245T |[●▪▪●]|