Brist på kiselplattor driver upp priserna på datorkomponenter fram till år 2025

Permalänk
Medlem
Skrivet av MultiMan:

Jag la om hela min lagringsstrategi och sa adjö till både snurrande skivor och mestadels även SSD. Inköpen på den sidan sett i pengar ligger nog på 1/5 eller mindre än för 10 år sedan. Utan höjningarna hade jag fortsatt som tidigare och de hade fått sina pengar.

Jag minns inte när jag skrev det första inlägget här på Sweclockers om att hårddiskarnas dagar var räknade, men jag har ett minne av att typ ingen höll med. De höga eller ökande priserna på SSDs får man nog mest se som ett tecken på att allt fler förstår vilken fördel tekniken har mot hårddiskar, samt är villiga att betala ett premium för att få det.

Har drygt 1,9 TB SSD-lagring nu, och ser inte att det kommer minska för min del under överskådlig framtid.

Permalänk
Trollfabrik 🫶🏻
Skrivet av Icte:

Kan så vara, men det som är lite lustigt med denna situation är precis som @Jacob skrev:

"Att priserna fortsätter stiga beror vid sidan om oviljan att utöka kapaciteten av kiselplattor på ökad efterfrågan inom flera sektorer – brytning av kryptovalutor (eng. mining), bilindustrin, Internet of Things (IoT), artificiell intelligens samt primär- (DRAM) och lagringsminne (NAND) för alltifrån datorer till servermarknaden och smarta telefoner. Det finns i dagsläget inga indikationer på att efterfrågan kommer svalna de kommande åren."

Var det inte något liknande innan RAM-priserna började skena iväg? D.v.s. att företagen som producerar RAM tyckte inte att de skulle behöva öka kapaciteten efter att bl.a. Hynix-fabriken brann ner?

Fast även om det inte finns några direkta tecken på det idag kan ingen med säkerhet säga hur det ser ut om 1, 2, 3, 4 eller 5 år. När den senaste globala finanskrisen ägde rum slog det tydligen hårt mot just dessa aktörer som idag är försiktiga med att skala upp sin produktionskapacitet.

Visa signatur

Kontaktas enklast via PM. Önskas svar i forumet citera mina inlägg eller pinga @Jacob. Finns även på Twitter.

"Science and technology have progressed to the point where what we build is only constrained by the limits of our own imaginations." – Justin R. Rattner

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Sveklockarn:

Jaså?

Jag köpte min första egna dator i maj 1995. Den var långt ifrån det bästa man kunde få tag på, en 486 DX4-100 med 4 MB RAM, men kostade ändå 12168,75 kr (exkl. 4 MB RAM ytterligare, ljudkort & CD-läsare som jag köpte till för över fyra tusen i dåtida penningvärde) vilket motsvarar 15626,89 kr i dagens penningvärde. Min månadslön på mitt första heltidsjobb som lastbilschaufför år 2002 var 15200 kr, vilket motsvarade 14197 kr i 1995 års penningvärde, så skulle jag säga att speldatorer blivit jäkligt mycket billigare.

Om man räknar från 1995 ja. Det är ju över 20 år sedan ;).
@anon12433 exempel handlade väl mer om vad datorerna kostade kring 2007, alltså 12 år efter ditt exempel.
Vid den tiden gick det att sätta ihop bra spelburkar för ca 10.000 spänn. Idag får man lägga in en hel del mer.
Billigt då eller dyrt nu? Kanske båda

Anyhow.
Tråkigt att ingen av tillverkarna är sugna på att skala upp när efterfrågan förväntas öka under flertalet år framöver.
Känns inte som att vi kommer lämna kisel på ett bra tag oavsett utan tillämpningsområdena breddas samtidigt som volymerna ökar.
Aja. Det är väl som du säger lite av ett lyxproblem ändå. Blir bristen stor nog så lär väl de ekonomiska incitamenten öka vilket kanske kan motivera storkonsumenter som samsung att göra sina egna plattor?

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem

@Söderbäck: Folk borde titta på vad de tjänade år 2007 i så fall, medan vi dessutom fortfarande befann oss i en artificiell lågkonjuktur.

Permalänk
Skrivet av Megacrash:

Tur man köpte en framtidsäker dator nu då, lär nog inte behöva köpa något nytt för mina behov såvida inte något går sönder. Men håller jag inte på o överklockar och pillar med konstiga biosinställningar så tuffar det nog på utan problem:D

Det är klart att överklockning kan påverka dina komponenters livstid, men tveksamt om det är till en sån grad att du ska avstå "gratis prestanda". Jag överklockar min Ryzen 1700 till 3,8GHZ med en biffig tornkylare, aldrig över 60C trots att jag gör en del encoding och annat ganska påfrestande arbete med den.

Ta hjälp av nån guide så kan du nog vässa din dator lite också, om du tycker det blir nödvändigt framöver

Permalänk

[quote postid="17448179" userid="175316" name="Sveklockarn"]
@Icte: Deras huvudsakliga mål med att driva sina företag är att tjäna pengar.

Du skriver i flertalet trådar att företag existerar för att tjäna pengar och att det enligt dig är helt okay. Men SweClockers förtjänar inte att tjäna några pengar igenom att visa lite reklam på din dator. Hyckleri?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Spelnörden:

Du skriver i flertalet trådar att företag existerar för att tjäna pengar och att det enligt dig är helt okay. Men SweClockers förtjänar inte att tjäna några pengar igenom att visa lite reklam på din dator. Hyckleri?

Det är en HELT ANNAN diskussion som inte har någonting med detta att göra, men vi kan väl kort sammanfatta det med att jag påverkar på det enda sätt jag kan - med plånboken. Att företag existerar för att tjäna pengar har nog inte särskilt mycket med mina incitament för att stödja dem ekonomiskt att göra, när man tänker efter.

Jag stillar samvetet med att jag skriver inlägg på forumet som skapar klick och reaktioner istället.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Chibariku:

Ändå ryktas det om att nvidia sitter på 300 000 osålda grafikkort. Efterfrågan i antal kommer nog inte gå ner men den stora risken med att öka sin produktion är att en konkurrent kommer med bättre teknik och dina kiselplattor blir värdelösa.

Vad jag läst så var det ett rykte som inte stämde.

Visa signatur

Stationär: AMD Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Strix B650E-F Gaming WIFI | G.Skill 32GB DDR5 6000MHz CL30 Trident Z5 Neo RGB | Gigabyte 4090 Gaming OC | BeQuiet! Dark Rock 4 Pro | Samsung 980 Pro 1TB M.2 & Intel 660P 1TB M.2 | Corsair RM850x v2 White Series | Phanteks P500A D-RGB | Acer X34GS | Corsair Strafe RGB MX Silent | Razer Deathadder v.2 | Logitech PRO X 7.1
Laptop: AMD Ryzen 7 6800HS | 16GB 4800MHz DDR5 | RTX 3060 140W | 15,6" 144Hz FHD IPS 16:9

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Sveklockarn:

Jag minns inte när jag skrev det första inlägget här på Sweclockers om att hårddiskarnas dagar var räknade, men jag har ett minne av att typ ingen höll med. De höga eller ökande priserna på SSDs får man nog mest se som ett tecken på att allt fler förstår vilken fördel tekniken har mot hårddiskar, samt är villiga att betala ett premium för att få det.

Har drygt 1,9 TB SSD-lagring nu, och ser inte att det kommer minska för min del under överskådlig framtid.

Ditt förutsägelse stämmer ju dock inte för mig, som jag antydde. Jag har handlat totalt 3st SSD till mig själv de senaste 10 åren, så jag har som ändrat hela mitt beteende och de pengarna jag la på lagring går till helt andra saker idag.

Visa signatur

W10, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Pixel 7 pro

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Ozzed:

Hela världen är ju indirekt beroende av kiselplattor. Det är tråkigt att oreglerad marknadsekonomi får råda på så vitala produkter. Helt OK att de vill göra vinst, självklart, men det blir väldigt skruvat när de dels vet att efterfrågan kommer vara fortsatt hög, och dels ändå väljer att behålla den låga produktionstakten.

I en fungerande marknadsekonomi borde någon av tillverkarna gripa tillfället att öka produktionen och sälja lite billigare än konkurrenterna, vilket i sin tur skulle få de andra att följa efter. Men nej, nu är det kartellbildning istället.

Missförstå mig inte, jag har inget alls emot marknadsekonomi sålänge det är köparnas marknad; dvs flera aktörer slåss om att erbjuda högst kvalitet till lägst slutpris. Då är det bra. Men när företagen i princip tar kunderna som gisslan så är det ju fasiken ocker, vilket jag tycker är moraliskt felaktigt. "marknadspriset" på en flaska vatten för en törstig och allt det där. Det är min åsikt och den står jag för till 100%.

Det är nog ingen som tror att du bara står för din åsikt till 56,73%, men tack för klargörandet.

Människor som behöver saker får inte ta någon annans. Hemlösa får inte ta någons hus och tur är väl det. Har du ett behov av elektriska kretsar är det dumt att förlita sig på att någon annan ska fixa, även om det är en dominerande attityd i Sverige.

Hela världen är beroende av mat, det är dumt att ICA får sälja mat. Ska inte staten ta över matförsörjningen så att vi får hygglig försörjning av glasstrutar?

Producerade kretsar är företagets egendom, de får elda upp skiten om de vill, vilket de nog hellre gör än att ge bort dem till vuxna karlar i Sverige som vill ha billiga leksaker.

Permalänk
Medlem

Hur kan det vara brist på kiselplattor om nu de bedömer att de inte behöver skruva upp kapacititen??

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sveklockarn:

Där marknadsekonomin slutar börjar socialismen.

Hela resten av din argumentation bygger på att det är en odiskutabel sanning att socialism är dåligt. Jag är mer nyanserad än så.

Om du tror att det inte finns folk som skrattande suger ut marknaden utan att bidra med något, så kolla upp begreppet "rent seeking". Nu kanske du redan vet vad det är och tycker att det rymt inom ramen för fria avtalsrätten och allt det där, men jag håller inte med. Ska man få något så måste man ge något.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Renrakad:

Det är nog ingen som tror att du bara står för din åsikt till 56,73%, men tack för klargörandet.

Människor som behöver saker får inte ta någon annans. Hemlösa får inte ta någons hus och tur är väl det. Har du ett behov av elektriska kretsar är det dumt att förlita sig på att någon annan ska fixa, även om det är en dominerande attityd i Sverige.

Hela världen är beroende av mat, det är dumt att ICA får sälja mat. Ska inte staten ta över matförsörjningen så att vi får hygglig försörjning av glasstrutar?

Producerade kretsar är företagets egendom, de får elda upp skiten om de vill, vilket de nog hellre gör än att ge bort dem till vuxna karlar i Sverige som vill ha billiga leksaker.

Som klimatet är på internet idag så behöver man klargöra att något är en åsikt och att man är beredd att stå för den. Nämner man det så brukar folk hålla sig till sakargument istället för personangrepp, så det är därför jag förtydlgar. "Alla har rätt till sin åsikt", och allt det där.

Jag tycker nog att man snarare skall ta efter behov och ge efter förmåga. En stat som har hemlösa invånare har kapitalt misslyckats med sitt förtroendeuppdrag gentemot sin befolkning.

Och rätten till ett hem verkar ju vara en mänskig rättighet, dessutom.

"Articles 22–27 sanctioned an individual's economic, social and cultural rights, including healthcare. Article 25 states: "Everyone has the right to a standard of living adequate for the health and well-being of himself and of his family, including food, clothing, housing and medical care and necessary social services." It also makes additional accommodations for security in case of physical debilitation or disability, and makes special mention of care given to those in motherhood or childhood.[5]"

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem
Skrivet av MultiMan:

Ditt förutsägelse stämmer ju dock inte för mig, som jag antydde. Jag har handlat totalt 3st SSD till mig själv de senaste 10 åren, så jag har som ändrat hela mitt beteende och de pengarna jag la på lagring går till helt andra saker idag.

Tja, jag kan väl säga själv att jag har mycket mer lagring än jag behöver på SSD. Tack vare streaming och molntjänster så upplever jag personligen att mitt lagringsbehov minskat över tid. Det tar så kort tid att dra hem ett spel jag vill spela samt att t.ex. Steam har stöd för att starta installationen hemma på distans via appen, så tillgängligheten är fortfarande hög trots att man inte lagrar lokalt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Icte:

"Detta till följd av att världens fem stora leverantörerna av kiselplattor, Shin-Etsu Handotai, Sumco, Globalwafers, Silitronic, och LG Siltron, trots rådande brist inte har några planer på att bygga ut kapaciteten."

Kan detta vara en start på ytterligare en kartellbildning...?

Precis vad jag tänkte.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

FD define r4 vitt// ASUS ROG Strix B550-F Gaming (Wi-Fi) II + Corsair 32GB (2x16GB) DDR4 3600MHz CL16 Vengeance RGB RT Svart// Ryzen 7 5700X 3.4 GHz + Corsair iCUE H100i RGB PRO XT// Sapphire RX5600XT Pulse// AOC 27G2UG4 IPS 144Hz// Win11 på wd_black sn850x 1tb// Corsair RM750x// MATTA: SWECLOCKERS 90cm// Corsair Dark Core RGB PRO Wireless // Google pixel 8 Pro// HyperX Cloud II

Permalänk
Hjälpsam
Skrivet av MultiMan:

Ditt förutsägelse stämmer ju dock inte för mig, som jag antydde. Jag har handlat totalt 3st SSD till mig själv de senaste 10 åren, så jag har som ändrat hela mitt beteende och de pengarna jag la på lagring går till helt andra saker idag.

Du vet säkert att jag tycker att du är världens smartaste (*), men här håller jag inte med.
Jag har en 100 Mbit lina in till mitt hus, det ger ~10 MB/s, mina hårdiskar pendlar mellan 100-200 MB/s, vilket är 10-20 gånger snabbare.

(*) Nu, när Hawkings har dött.

Dålig rimlighetskontroll
Visa signatur

AMD Ryzen 7 1700 | Saphire RX 5700 Pulse XT (Silent Mode) | 64 GB Kingston ECC | https://valid.x86.fr/z2ljhr | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W.
AMD Ryzen 9 5900X | AMD RX 5700 | 64 GB Micron ECC | https://valid.x86.fr/5krwxf
HTPC | https://valid.x86.fr/uuzli0 |

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Swedman18:

Hur kan det vara brist på kiselplattor om nu de bedömer att de inte behöver skruva upp kapacititen??

För att det är marknadens efterfrågan snarare än tillverkarnas vilja att producera som avgör huruvida det är brist eller ej.

Ett tydligare exempel är väl när Nintendo släppte Nes mini första vändan och efterfrågan var långt större än antal tillverkade konsoler och där Nintendo initialt valde att inte tillgodose marknadens efterfrågan riktigt.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem

Hör o häpna . Vad hände med att när vi går ner i tillverknings`` tekniken``( nanometer),
Då skulle ju det bli så mycket billigare för oss konsumenter ...Men här ser man vad som händer när >man väl krymper grejerna för fort= felmarginalerna ligger säkert på 60%kassering ..där av brist på Ämnen``

Visa signatur

i5 2500k,,,,asus p8z77-v pro

Permalänk
Medlem
Skrivet av Swedman18:

Hur kan det vara brist på kiselplattor om nu de bedömer att de inte behöver skruva upp kapacititen??

Att bygga en ny fabrik kostar astronomiska belopp, kanske 100 Miljarder, förmodligen mer.

När USAs president med ytterligare ett av sina infall, totalt ändrar förutsättningarna i världsekonomin,
vill de inte stå där med svarte petter...

Jag hade också varit utomordentligt försiktig med stora investeringar i nuvarande läge

Visa signatur

“There will be people that are burdened by only having the capacity to see what has always been instead of what can be.
But don’t you let that burden you.”

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ratatosk:

Jag har en 100 Mbit lina in till mitt hus, det ger ~10 MB/s, mina hårdiskar pendlar mellan 100-200 MB/s, vilket är 10-20 gånger snabbare.

Jag håller med om att internet inte är en fullgod ersättare för lokal lagring rent bandbreddsmässigt under överskådlig framtid, däremot så känns det som att allt som är beroende av snabb access inte är något man vill lägga på HDD om man inte absolut måste. All slags media går ju köra över en 100 Mbps-uppkoppling t.ex. och den upplevda accesstiden skiljer sig inte på ett sätt som gör att man kommer märka när låten på Spotify startar 40 ms (eller vad det nu kan vara) senare än den lokalt lagrade motsvarigheten.

Permalänk
Hjälpsam

@FatherOfThree: Äsch!
Hur svårt kan det vara att fixa till några våfflor?
https://www.fix-universal.com/kok-och-tillbehor/avikens-vaffe...

Visa signatur

AMD Ryzen 7 1700 | Saphire RX 5700 Pulse XT (Silent Mode) | 64 GB Kingston ECC | https://valid.x86.fr/z2ljhr | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W.
AMD Ryzen 9 5900X | AMD RX 5700 | 64 GB Micron ECC | https://valid.x86.fr/5krwxf
HTPC | https://valid.x86.fr/uuzli0 |

Permalänk
Skrivet av Söderbäck:

Om man räknar från 1995 ja. Det är ju över 20 år sedan ;).
@veckans exempel handlade väl mer om vad datorerna kostade kring 2007, alltså 12 år efter ditt exempel.
Vid den tiden gick det att sätta ihop bra spelburkar för ca 10.000 spänn. Idag får man lägga in en hel del mer.
Billigt då eller dyrt nu? Kanske båda

Anyhow.
Tråkigt att ingen av tillverkarna är sugna på att skala upp när efterfrågan förväntas öka under flertalet år framöver.
Känns inte som att vi kommer lämna kisel på ett bra tag oavsett utan tillämpningsområdena breddas samtidigt som volymerna ökar.
Aja. Det är väl som du säger lite av ett lyxproblem ändå. Blir bristen stor nog så lär väl de ekonomiska incitamenten öka vilket kanske kan motivera storkonsumenter som samsung att göra sina egna plattor?

Sen ska man ju kanske inte förringa att dollarn har gått upp minst 50% jämfört med den svenska kronan sen man köpte sin E8400 och ett Hd4870 vilket gav en väldigt potent speldatorn för under 10k back in the days

Permalänk
Avstängd

Ändå tur att man slipper uppgradera som förr utan kan ha en dator som är ett par år gammal och ändå spela de nyaste spelen utan problem.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Sveklockarn:

Jaså?

Jag köpte min första egna dator i maj 1995. Den var långt ifrån det bästa man kunde få tag på, en 486 DX4-100 med 4 MB RAM, men kostade ändå 12168,75 kr (exkl. 4 MB RAM ytterligare, ljudkort & CD-läsare som jag köpte till för över fyra tusen i dåtida penningvärde) vilket motsvarar 15626,89 kr i dagens penningvärde. Min månadslön på mitt första heltidsjobb som lastbilschaufför år 2002 var 15200 kr, vilket motsvarade 14197 kr i 1995 års penningvärde, så skulle jag säga att speldatorer blivit jäkligt mycket billigare.

Är ingen fanboy men hade inte AMD konkurrerat med Intel och Nvidia hade vi idag haft betydligt sämre och dyrare speldatorer. Nvidia har sänkt ett par företag med väldigt fula metoder på grund av att dom inte vill ha konkurrens. Intel har ju kört med sina fyra kärnor lång tid och när AMD kom tillbaks med Ryzen då blev det 6 och nu är AMD ikapp Intel.

Nvidia har ingen konkurrens och hur dåligt det är syntes nyligen med en kaxig snubbe i skinnjacka spela allan ballan och mer eller mindre visade fu till dom som väntar på nya generationen gpu. Finns flera indikationer som tyder på lågkonjunkturen är snart här för att stanna ett tag och då lär försäljningen av datakomponenter etc inte vara så eftertraktad.

Permalänk
Medlem

Och kronan är historiskt svag, blir nog ingen uppgradering på ett bra tag...

Visa signatur

Ny dator: Acer Predator Orion 5000 (RTX 3080)
[ I7 3770K @ 4.6Ghz | Asus 980 Ti 6GB | 16GB | Asus P8Z77-V PRO | Samsung 830 128GB | Corsair H100 | Cooler Master HAF X | Corsair AX 850W | Samsung DVD±RW ] [ Sony AF9 65" | Sony WF-1000XM3 | HTC Vive | Huawei P40 Pro | PS4 Pro | PS3 Slim | PS2 chippad | PS Vita | DS Lite | SNES Mini ]

Permalänk
Sötast

Så om jag tolkar detta rätt så ska jag alltså köpa moderkort och processor nu och vänta 4 år och sedan köpa ram när det börjar sjunka, på så vis så får jag billigast pris på samtliga komponenter de närmsta 5 åren?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Србо:

Nvidia har sänkt ett par företag med väldigt fula metoder på grund av att dom inte vill ha konkurrens.

Vilka företag tänker du på då?

I övrigt är det väl inget företag som vill ha konkurrens, utan det är något man eventuellt får.

Permalänk
Medlem

Just en sån här sak borde väl göra rätt så stor skillnad till och med för mänsklighetens utveckling dom närmaste åren, med tanke på hur stor del tekniken spelar för oss

Permalänk
Medlem
Skrivet av xpanterx:

Och kronan är historiskt svag, blir nog ingen uppgradering på ett bra tag...

Inte gentemot dollarn i varje fall.

Permalänk
Medlem

Denna typ av hårfin kartell bildning är väldigt likt OPEC och deras kontroll av produktionen av olja. Tycker absolut inte det är ok.

Visa signatur

Dator 1: CPU i7 5820K@4.6Ghz|GIGABYTE X99 Gaming 5|Crucial ballistic 2x4GB 2400MHz, 2x8GB Crucial ballistic 2400MHz|Corsair AX750|ASUS Strix GTX 1070 |Intel 520 120GB|Intel 330 180GB |Intel 335 180GB |Seagate 1000GB | Phanteks Enthoo Primo |Kingston V300 240GB | Creative SB X-Fi