Behöver svar av elektriker och/eller svetsare ang "inström"

Permalänk
Medlem

Behöver svar av elektriker och/eller svetsare ang "inström"

Något annorlunda frågeställning här på SWEC. Men man vet ju att det hänger folk här med allsköns kunskaper så jag gör en rövare.

Är på jakt efter en hobbysvets för svetsning i ffa tunnplåt. Nu har jag dock stött på patrull pga av mina bristande kunskaper i ellära.
Till garaget hör en standard 10A automatsäkring. Bekymret är att många svetsar har en specad ingångsström eller "nominell ingångsström" som det även anges som. Endast en eller två av alla jag tittat på har angiven ström på 10A. De flesta mellan 13-25A.

Min fråga är om jag måste säkra upp till 16A för att driva flertalet av svetsar eller om 10A säkringen räcker till för intermittent svetsning? (Ska bara svetsa smådetaljer, kanske 10-20s i stöten). Min fasa är att säkringen ska lösa ut varje gång jag startar svetsen..

De jag tittat på är enkla MIG eller MMA-svetsar som dessa:
https://www.expondo.se/stamos-germany-kombisvets-155-a-230-v-...

https://www.expondo.se/stamos-germany-mma-svets-120a-hot-star...

https://www.expondo.se/stamos-power2-tradelektrod-svets-90-a-...

Tacksam för enkla svar om någon kan svara på frågorna.
// Henrik

Visa signatur

Asus Sabertooth X58 - Xeon X5680 - 12GB DDR3 - ASUS GTX1080 8GB

Permalänk

@NcLr: kan kolla med min bror han är elektriker, men du kanske får svaret imorgon om han inte är vaken nu

Permalänk
Medlem

För intermittent så hade det nog gått. Dock är 10-20s garanterat för mycket för att räknas som intermittent och du lär få problem med en 10A säkring.

Permalänk
Sötast

Galet svår att svara på har ändå gått både el och svetsutb

Svetsen drar ju rätt jämn last vare sig man svetsar kort eller länge. I långa loppet så behöver du ju säkringar som täcker svetsen, men frågan är om en trög propp räcket för att punktsvetsa? Jag skulle nästan tro det men är svårt att säga är ju lite lotto på det.

10-20sek tror jag är att hoppas lite för mycket men vem vet.
Minns att torktumlaren kunde lätt gå en 20+ min innan proppen small i huset när man råkade lämna elementet på också på samma gång x)

Permalänk
Medlem

Förmodligen kommer du behöva säkra med exempelvis 16A istället, men det värsta som händer om du prövar med nuvarande 10A är ju att säkringen går..

Permalänk
Medlem

Vad jag har märkt när jag kört MMA-svets är att de är väldigt känsliga för spänningsfall. Kör man med en 10-20m enfas förlängningssladd blir det nästan omöjligt att tända ljusbågen. Så jag kör med trefas-adapter som jag kopplar svetsen i, då funkar allt som det ska.

Jag vet inte vad jag har för säkring på uttaget, men iom att det är trefas har jag bra marginaler. Huvudsäkringarna ligger på 25A, men där drivs fläktar och massa annat med (lantbruksfastighet). Det är ingen monstersvets, bara en liten bärbar esab som ger 60-120A ut om jag minns rätt.

Hur tunn plåt ska du svetsa? Handlar det om en eller ett par millimeter är mig/mag att föredra, MMA är svår att köra på så tunt gods. Är det plåt och plattjärn på 5-10mm funkar MMA galant.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

| R7 5800X3D @-30 i PBO2 + Noctua NH-U12s | ROG Strix B450-F | 32GB HyperX Fury Black 3200MHz | RTX 3080 TUF OC | Define R4 + Noctua NF-A14 (x2) & NF-S12A + Noctua NA-FC1 | Corsair RM 850X v2 | Samsung 970 Evo Plus 1TB + Crucial MX300 2TB | LG 27GL850

Permalänk
Inaktiv

Finns det tröga automatsäkringar? Alla privatpersoner med lite större maskiner som jag känner när de byter proppskåp byter fortfarande till porslinssäkringar för att få ut mer kräm med samma fasta elavgift.
Jag frågade en elektriker som var hemma om detta och han sa att det var mer stadsbor och liknande som körde med automatsäkring. -Bra på alla sätt, men har man bara 35A in till vilan så blir det att köra ens dator på tomgång.
10A i ett garage är annars väldigt snålt, 16A om man grejar lite bör man minst ha.

Skrivet av Nätälskare:

Förmodligen kommer du behöva säkra med exempelvis 16A istället, men det värsta som händer om du prövar med nuvarande 10A är ju att säkringen går..

Och att man har köpt en svets som man ej kan använda...

Permalänk
Medlem

Ja det finns "tröga" automatsäkringar, men det har tillkommit mer på senare tid.

Du skulle inte annars kunna dra ut 2 faser till och köra med en 3-fas svets? Iofs mer jobb än att säkra upp till 16A om nu kablarna är rätt dimensionerad redan.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

svetsar du tunnplåt så använder du inte alls samma ström som när du skall svetsa grövre järn och balkar - så det är inte omöjligt att det kan fungera med 10 A säkring.

Problemet är annars strömstötar/startströmmar - dvärgsäkring (automatsäkring) har elektromagnet i sig som känner av strömspikar och kan rycka av den orsaken, till detta finns en bimetalldel som får säkringen att gå efter en tag när man kör lite mer än angiven ström en längre tid

I korta perioder som 20 sekunder med vila däremellan så kan kan ofta köra 12-14 Amper på 230V sidan på en C10 dvärgbrytare utan att det löser.

Men har man problem med säkringar som löser ut av stötström/startström så föredrar många diazed-säkringar (klassiska keramiska säkringar) men kräver då annan elcentral.

Det finns också en D-version av dvärgbrytare (C är annars den normala) med förhöjd strömstötstålighet och är något man kan ta till (dvs. elektriker byter) om man har problem med avslående säkring pga. strömstötar - elektriker kan nog också bedöma om man kan säkra upp till 13A säkringar men det beror på kabel-area och hur kablar är förlagda - ligger de utanpå vägg så kan man gå upp mer än om de ligger inne i isoleringen inne i väggarna tex. och styrs hur varma ledningar riskera att bli vid kontinuerlig körning vid märklast.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon159643:

Och att man har köpt en svets som man ej kan använda...

Du kan ju byta till en 16A säkring är vad jag menar om det behövs, bara man har rätt kabelarea.

Permalänk
Medlem

Därför skall man låta elektriker titta på det - är kabelarean 2,5-kvadrat så har man större möjlighet att säkra upp än 1,5 kvadrat.

Sedan kan det vara bra att koppla in sig på den fasen som har minst belastning om man kör enfas, det är nästa alltid att det är två faser som är tämligen hårt lastad och den 3' nästan inte används alls i många fastigheter - för detta bör man mäta med en strömtång vid elmätarna om inte elmätarna går att klicka fram hur mycket ström per fas som förbrukas.

Är det mycket ström på nollan vid elmätaren så brukar det också tyda på snedlast eller att man använder mycket apparaten med switchade nätaggregat av enklare modell (de utan PFC-kretsar som tex. elektroniska ballaster i lysrör och ledlampor - är dom i stora antal så kan det ge problem)

Permalänk
Medlem

Det finns "tröga" automatsäkringar med D-karakteristik istället för C-karakteristik som är extra tröga.

Visa signatur

Dator : GPU: Asus RTX3090 ROG Strix |CPU: AMD Ryzen 7 7800X3D |
| RAM: Kingston Fury 32GB 6000MHz | Hifiman HE-500 | Musical Fidelity M1HPAP |

Permalänk
Medlem

Är IW-svetsare, ej elektriker.
Men jag skulle personligen, i mitt garage, inte ens våga pröva.

Uppbrunnen kabelstam blir dyrt...

Kolla upp ordentligt med elektriker om du själv inte kan se vad som behövs, d.v.s bottenplatta(avsäkring), kabelarea etc
10-20 sek låter lite, men tro mig, det blir varmt i "lampsladden" jävligt fort...

Permalänk

brorsan sa att om den var på 16A så var man tvungen o säkra för det. annars bara köra på

Permalänk
Medlem

Tack för alla svar. Uppskattas enormt!!
Summa sumarum: Kan bli dyrt att chansa! Så kanske ska skaffa den lilla migsvetsen på Jula som faktiskt är specad för 10A. Att anlita en elektriker för att börja rota i elcentralen tenderar att bli för dyrt och ska det dessutom bytas kablar pga klen area på befintliga så... nä detta är enbart till hobbybruk så svetsen får anpassas efter förutsättningarna ist för tvärt om.

Tack för hjälpen allihop!!

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Asus Sabertooth X58 - Xeon X5680 - 12GB DDR3 - ASUS GTX1080 8GB

Permalänk
Medlem

Om det bara är tunnplåt så kör du ju inte på full effekt ändå av svetsens kapacitet så det går ju säkert bra med en som är specad för 16A. Tråkigt att vara begränsad bara den dagen du vill köra lite grövre bara.
Sen tycker jag en liten pinnsvets(inverter) är mer smutt än MIG, slipper både gas och rullhantering, smidigare att dra runt på helt enkelt. Finns riktigt små fina svetsar för 220.

Visa signatur

Bara gammalt skräp...

Permalänk
Avstängd

Jag kör 16A nere i garaget och kör en 160A invertersvets vilket funkar utmärkt och hur lätt det bör vara att panga proppar kan jag inte svara på exakt men med 2.5 pinne brukar setting på 100A duga och ju mindre pinne man har desto mindre med A ska man köra så 10A propp kanske funkar om man inte kör den fullt ut men skulle säga 16A bör man ha

Andra saken att ska man svetsa tunn plåt är inte pinne nå bra och under 2mm kommer det inte se bra ut och vara svårt att svetsa och vilja bränna igenom och kanske går men blir inte snyggt fast kör man 2mm eller mer är pinne helt ok och har inte testat modeller med tråd så dom har jag ingen åsikt om men skulle jag köra tunt hade jag siktat på MIG

Den här kör jag på El chepo svets jula måste säga den fungerar utmärkt och ska man gnälla på nått är jordklämman inte av bästa modell vilket är lite standard på många billiga svetsar "även lite dyrare" och lite korta kablar men gör ett bra jobb och med inverter svets så kan man komma undan med det mesta om man inte ska svetsa stora balkar som är riktigt feta eller tunn plåt under 2mm

MIG hade jag varit mer nojig att köpa billigaste man hittar och med min lilla erfarenhet av svetsning så har billiga MIG jag testat trasslat och kanske är det ägar relaterade problem men känslan jag fått är att det kan vara värt att köpa lite bättre modell

Nu är jag varken svetsare eller elektriker men är mina 5c i tråden

Visa signatur

i3 6100 - MSI b150m pro-vd - 8gb 2133 ddr4 - GTX 950 GAMING 2G - z400s 120gb ssd - 1tb WD blue - Corsair 500w

Permalänk
Medlem

Funderade på denna från Jula, https://www.jula.se/catalog/verktyg-och-maskiner/svets-och-lo...
Fördelen är att den är specad på 10A. Många av de billigare Mig-svetsarna på nätet saknar A-spec vilket gör det lite bökigt att hitta i djungeln...

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Asus Sabertooth X58 - Xeon X5680 - 12GB DDR3 - ASUS GTX1080 8GB

Permalänk
Medlem

Jag har en gång i tiden svetsat mycket med pinnsvets och då använt en sisådär 200 m skarvsladd, på 10 A säkring.

Nej, jag rekommenderar ingen att få den idén, även om det nu råkade fungera galant.