Permalänk
Medlem

Köpa SSD? Vilken, och varför?

Så jag har lagt ut lite postar på olika sidor angående min dator, om jag ska uppgradera, sälja eller låta allt vara. Har lite problem med olika saker, men framför allt att datorn ibland blir seg när jag har många flikar uppe samtidigt samt att Chrome alltid öppnar VÄLDIGT segt. Har fått förslag att jag borde köpa SSD-hårddisk. Men problemet är, vad exakt är en SSD-hårddisk, och vilken budget borde jag satsa på?

Som jag har förstått det så är SSD en sorts hårddisk (ställe man sparar filer etc. på?) Hur fungerar en SSD? Ska jag byta ut den mot någon del i min dator, eller lägger jag till den? Här är en bild på alla delar till min dator:

Tacksam för svar! Om det är något jag inte förklarat, så fråga gärna!

Frågorna:
SSD: JA/NEJ?

Vilken SSD om JA?

Vad exakt gör en SSD?

Permalänk
Medlem

Alltså det känns som en helt ny dator . Så ja 8GB ram borde du uppgradera med .

Visa signatur

Dator 1 5800x 32 GB ram B550 plus TUF Kingston 3000 2048 GB EVO 870 QVO 4TB ASUS 370 ti TUF RM 750 X Corsair 4000D Airflow Noctua NH-D15S WIN 10 ASUS PG279Q skärm

Permalänk
Avstängd

En ssd är ett barn som kastar sig över vägen på sin sparkcykel, en hdd är tant agda i kön före dig på Ica med 800 miljoner kuponger och tuggar på bankkortet istället för att dra skiten i kassan.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Alldeles för svag för SFF 🥰

Permalänk
Medlem

@llucass

Jag har försökt att hitta någon Sweclockers video som förklarar hur SSD fungerar men hittar ingen just nu, du kan istället kolla denna Komplett.se video https://www.youtube.com/watch?v=32IMEfL--mM

Edit: Nu blir jag kanske utskälld av andra Sweclockers medlemmar eftersom denna länk går till en konkurrerande sida men NordicHardware har gjort många och bra tester på SSD https://www.nordichardware.se/ssd-guiden#1479220976008-d9dd04...

Edit 2: Och du kan även kolla denna Inet video https://www.youtube.com/watch?v=Er0UGjKF9YU

Visa signatur

janee

Permalänk

En SSD fungerar som en hårddisk, men jobbar med andra principer för hur den lagrar data. Det går i regel mångdubbelt snabbare, speciellt om du ska läsa många små filer (detta gör datorn när du t.ex startar den, eller startar ett program).
Så ja, skaffa en SSD så kommer datorn kännas mycket snabbare.
Tänk dock på att det inte är helt trivialt att ändra var du har ditt operativsystem installerat och dina program, vilket är där du märker av denna skillnad.

Då du bara har en hårddisk i din dator och moderkort oftast kommer med flera anslutningar (SATA) så behöver du inte ta bort något, utan kan bara lägga till. (Har här inte kollat att ditt chassi har plats eller att moderkortet faktiskt inte har fler anslutningar, men båda bedömer jag osannolika rent killgissat)

Vilken du skaffar - kolla någon guide och gå sen på det billigaste som verkar bra. Stabila märken är t.ex Crucial och Samsung. (Finns så klart andra)
Om du läser guider så kan du oftast strunta i att läsa in så mycket i hur de bedömer hastigheten - det brukar vara förhållandevis små skillnader jämfört med steget upp från en hårddisk.
Lycka till!

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Avstängd

Techquickie❤

https://youtu.be/YQEjGKYXjw8

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Alldeles för svag för SFF 🥰