Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Alingsås
Registrerad
Jun 2007
Skrivet av Lythelius:

Har sett mängder med recept på Facebook och överallt där de använder kondenserad mjölk och det ser alltid så gott ut, så när jag för en tid sedan var i affären och råkade snubbla på en burk så köpte jag hem den för att utforska.

Satte mig och googlade och hittade ett recept på glass med kondenserad mjölk så gav det ett försök nu i veckan och herrej***ar vad gott det blev! Smaksatte med kakao men tänker prova färska blåbär nästa gång.

Här kommer receptet:

1 burk kondenserad mjölk
5 dl vispgrädde
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker

Blanda kondenserad mjölk och smaksättning (vispa inte, rör bara samma ingredienserna). Vispa grädden fluffig och rör sedan samman alltsammans i en bunke. Häll över i en brödform (eller annan lämplig form) och frys minst 6 timmar.

Klart! Så enkelt men grymt gott och riktigt härlig konsistens.

// Peter

Får tacka för receptet, gjorde en glass med kakao, sylt (röda/svarta vinbär och krusbär) och riven choklad samt en med körsbärssylt och krossad maräng garnerad med citronmelissblad. Bilderna på formerna är tagna innan glassen fryst, väl på tallriken är konsistensen perfekt!

AMD Phenom II x6 1090T - Gigabyte GA-78LMT - EVGA GTX 680

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Vänersborg
Registrerad
Jul 2001
Skrivet av Azzz1:

Var hitta du movenpick glassen? Hittar den inte i en enda mataffär.

Hemglass hade den förr, så nu har jag inte sett den på ett tag. Ringde till Triumf, som tog över importen, och frågade vart dom säljer, men verkar som att dem har svårt att få affärerna och ta in glassen. Den finns/fanns i både ICA och Coops sortiment, men på hemsidan står Hemköp och City gross.

Dator: Intel I5 3570K | Corsair H100 | Gigabyte Z77X-UD3H | 2x8GB Crucial Ballistix Sport | Crucial BX100 250GB | Gigabyte GTX 670 2GB OC SLI | Fractal Design Arc | Enermax Revolution 1050W | Win 10 PRO
Server: HP Microserver Gen8 | Intel Celeron G1610T | 2x4GB DDR3 ECC | 2x250GB Samsung Spinpoint Raid 1 | 4TB MHDDFS | Ubuntu Server 15.10

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Maj 2011
Skrivet av Finsholm:

Glass i stora lass!
Jag stor förespråkare för vaniljglass och själv köper jag helst Gute Glass Vanilj.
Men har en glassmaskin som går kall den här tiden om året, där gillar jag att testa lite olika smaker och kombinationer. Men inget slår en god vanilj!

Lust att dela med dig av något favoritrecept?

Skrivet av snajk:

Äkta italiensk glass görs aldrig på grädde, i alla fall inte enligt min glassbok, utan på mjölk (och smör) vilket är vad som ger den dess speciella karaktär.

Letar febrilt efter ett recept på en bra italiensk glass, du sitter inte på ett sådant möjligen..?

Skrivet av Wizook:

Lidls Glass är sjukt GOD och sjukt bra pris på. men har funderat på att köpa en glass maskin. typ denna https://www.prisjakt.no/product.php?p=1367818

Det som man undrar är. Hur stor skillnad är det? länge sen jag åt hemmagjord glass

Köp den - lätt värt pengarna. Sitter själv på XL-modellen av samma maskin, skillnaden är 0,5 liter större behållare. En bra hemgjord glass slår allt. Utan tvekan. Däremot kan smaklökar som tror att GB BigPack Vanilj är en ok vaniljglass och att GBs gräddglass är riktigt premium bli lite tveksamma inför en hemmagjord vaniljglass - den är inte kritvit utan mer grå (om man kör vaniljpulver) eller grågul (vanlijstång ger inte lika mycket färg som vaniljpulver och då slår det gula från äggulorna igenom) och den smakar mycket mer vanilj.

I min frys just finns just nu dessa hemmagjorda glassar:

  • Vaniljglass - fantastisk med en god hemkokt chokladsås

  • Hallonglass - sagolikt bra

  • Mangosorbet - läskande i värmen

  • Nutella Rocky Road - familjens favorit just nu (recept nedan)

Nutella Rocky Road-recept:

  • 200 g mörk choklad 70% (har kört med Lindt och det har funkat bra)

  • 130 g äggula (ca 7 st)

  • 180 g strösocker

  • 500 g mjölk 3%

  • 300 g vispgrädde 40%

  • 3 g salt

  • 100 g nutella

  • minimarshmallows och salta jordnötter efter behag

Hacka chokladen och lägg i en bunke. Vispa ihop äggulor och lite av sockret i en annan bunke. Koka upp resten av sockret, salt, mjölk och grädde. Ta av från värmen och häll lite i taget över äggulorna medan du vispar. Du vill inte värma ägget för mycket så det blir äggröra... Häll tillbaka allt i kastrullen och värm upp till 85 grader under konstant vispning. Passera 85 grader och ägget koagulerar.
Häll den varma glassmeten över chokladen och låt stå några minuter, tillsätt nutella och kör med en stavmixer till en slät smet. Häll smeten genom en sil ner i en ren bunke. Låt svalna i kylen och vila över natten. Kör i glassmaskin och varva den färdiga glassen med jordnötter och minimarshmallows. Frys in i minst två timmar.

Dold text

Receptet kommer från Roy Fares bok Sweet spots of New York. Boken rekommenderas varmt då den förutom recept på en massa fina bakverk innehåller några av de bästa glassrecept jag testat.

Köpeglass jag gillar då? Bosses i Linköping - den är riktigt bra. Häagen-Dazs Salted Caramel duger också. Sia vaniljglass i brist på annat...

Dator: [FD Define Mini | i7 2600K | Asus Maximus IV Gene-Z | PowerColor HD6850 SCS3 | Seasonic X-560 560W | G.Skill Ripjaws 4x4GB | Intel 510 SSD 120GB | Seagate Barracuda Green 2 TB] HTPC: [Streacom FC8 EVO | i3 4340 | Gigabyte GA-H87N-WIFI | Streacom Nano150 | Kingston HyperX Blu 2x4 GB | 120 GB SSD] Server: [HP Microserver Gen8 m. unRaid] Mobil: [Samsung Galaxy S8+]

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Mar 2011

@[SH]:

Jag kan rekommendera allt från Lomelinos Glass. Riktigt bra recept med varierande smaker och en hel del tillbehör och glasstårtor osv.
Har för mig att hon skriver att alla recept kan göras utan glassmaskin, men att resultatet blir bättre med en.

Här är en länk till ett par av hennes recept, bland annat hennes extra lyxiga vanilj som är guuuuld.

edit: jag har hört gott om glassmaskinen du länkade till, har själv en Cuisinart som jag är nöjd med, även om den låter mycket och man måste frysa skålen typ 24h innan.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2010
Skrivet av [SH]:

Letar febrilt efter ett recept på en bra italiensk glass, du sitter inte på ett sådant möjligen..?

Ett bra recept på italiensk choklad (som visserligen innehåller lite grädde ):

  • 500 ml fetmjölk

  • 160 g socker

  • 150 ml vispgrädde

  • 50 g kakaopulver

  • 120 g (ca 6 st.) äggulor

  • 15 g glukos

  • (5 g carob om du får tag i det)

  1. En skål med sockret och eventuellt carob. Häll i äggula och vispa tills det blir ljust med elvisp.

  2. Värm mjölk, grädde och glukos i en gryta, inte för varmt. Ta sen av från värmen.

  3. Häll i äggblandningen långsamt under vispning, fortsätt vispa tills allt är blandat.

  4. Tillbaka på plattan och värm, under ständig omrörning, till 85 grader. För varmt så blir det äggröra.

  5. Ta bort från värmen och blanda i kakao väl. Ställ sen kastrullen på snabbkylning i isbad eller liknande.

  6. Kylen minst två timmar.

  7. I glassmaskinen. Frys sen helst ett par timmar, det går att äta direkt men den är förstås ganska lös som all glassmaskinglass.

Carob är ett förtjockningsmedel som också ger en viss smak, lite kolaliknande. Jag har ett annat recept som är lite mer komplicerat med apelsin och så, men hittar inte det just nu. Det ovan blir väldigt gott i alla fall.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Sep 2012

Vad F*n hände med en hederlig gammal "vaniljpuck"?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Norrköping
Registrerad
Dec 2009
Skrivet av eas@tetris:

Får tacka för receptet, gjorde en glass med kakao, sylt (röda/svarta vinbär och krusbär) och riven choklad samt en med körsbärssylt och krossad maräng garnerad med citronmelissblad. Bilderna på formerna är tagna innan glassen fryst, väl på tallriken är konsistensen perfekt!

https://i.imgur.com/lyFDbqs.jpg

https://i.imgur.com/PIIZLBM.jpg

https://i.imgur.com/yEn5sOg.jpg

Det där såg ju riktigt gott ut. Var det svårt/jobbigt att göra? Och hur är det att få till bra smak, konsistens, o.s.v.?

Väldigt fina bilder!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Alingsås
Registrerad
Jun 2007
Skrivet av Alotiat:

Det där såg ju riktigt gott ut. Var det svårt/jobbigt att göra? Och hur är det att få till bra smak, konsistens, o.s.v.?

Väldigt fina bilder!

Inget svårt alls, Lythelius instruktioner fungerade bra. Ett tips kan vara att ta två snåla matskedar kakao, tyckte kakaosmaken blev lite väl tydlig. Skippade vaniljen pga allergi, det kanske vanligtvis kompenserar. Med min elvisp är de sista 30 sekunderna avgörande för grädden, då går den från krämig - fluffig - stel. Det får man vara uppmärksam på, vet dock inte hur mycket det påverkar i slutändan Jag rörde även ner extra sylt efter att smeten hällts i formarna för att bilda fina klumpar/strängar.

Skickades från m.sweclockers.com

AMD Phenom II x6 1090T - Gigabyte GA-78LMT - EVGA GTX 680

Trädvy Permalänk
Desk Master
Plats
Mariehamn
Registrerad
Jan 2013

Ja gillar italiensk glass barsglass. Typ stracciatella😂

Skickades från m.sweclockers.com

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Apr 2005

Forever Piggelajn löver!

Kaffe Sjön i5 8600K och i7 8700K Coffee Lake | ROG Strix Z370-E | Vengeance LED 3200Mhz | EVGA 1080Ti Black Edition | Oculus Rift Touch

HAF : i7 2700K @ 5.1Ghz | Noctua NH-D14 | EVGA 1080 Superclocked | Asus Maximus IV Extreme Z | Asus ROG Swift 27" 144hz G-Sync - Dell 27" Ultrasharp | Corsair HX 850i | Corsair Vengeance 32gb | Samsung EVO 850 256GB 3x | HAF 932 "Pitch black" |
(+ 8st Amiga, A500 till 4000T Cyberstorm PPC)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Mar 2004

@Biermann: Den där salted caramel är så jävla god!

“Problems that remain persistently insoluble should always be suspected as questions asked in the wrong way.” ― Alan W. Watts

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Mar 2004

@gibbon_: Här sitter jag och längtar tillbaka till Japan! Sluta!

“Problems that remain persistently insoluble should always be suspected as questions asked in the wrong way.” ― Alan W. Watts

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Nov 2014

@Biermann: Aldrig kollat om den finns i city gross då den inte finns i närheten men ska ta en titt på Hemköp. Var brukar/brukade du köpa den ifrån? Deras Maple walnut pinnglass är riktigt god.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Vänersborg
Registrerad
Jul 2001

@Azzz1: Nä, det var ett tag sen jag såg den. Vet att jag har sett glassbyttorna i någon affär i Göteborg för ett tag sen, kommer inte ihåg vilken tyvärr. Får fråga Triumfglass om dom vet någon handlare som tagit in den.

Dator: Intel I5 3570K | Corsair H100 | Gigabyte Z77X-UD3H | 2x8GB Crucial Ballistix Sport | Crucial BX100 250GB | Gigabyte GTX 670 2GB OC SLI | Fractal Design Arc | Enermax Revolution 1050W | Win 10 PRO
Server: HP Microserver Gen8 | Intel Celeron G1610T | 2x4GB DDR3 ECC | 2x250GB Samsung Spinpoint Raid 1 | 4TB MHDDFS | Ubuntu Server 15.10

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2010

@Biermann: Triumfs egna butiker runt Göteborg har den ibland, dock varierar ju utbudet där hela tiden.

Ett helt annat tips, som visserligen ligger rätt nära triumfbutiken i Järnbrott, är US Ice Cream. Ekologisk, närproducerad osv. De verkar inte ha någon egen hemsida men deras facebook är aktiv i alla fall. Väldigt bra glass, inte så mysigt att sitta där och äta dock.