Permalänk
Medlem

Usenet, vem använder det?

Jag blev nyligen påmind att Usenet fortfarande existerar, jag trodde det dog ut på 90talet.
Jag har försökt att googla mig fram till hur det är nu för tiden, den lilla informationen jag får fram är att det är en korsning av BBS dial up och torrent teknik, och det finns warez.

Har jag missförstått hela grejen?
Vad är det för nyheter (news/newsgroups) som refereras överallt?
Vem använder det och till vad?
Någon här som använder det?
Är det en del av Darknet?

Btw är det fel på min sök eller finns det ingen tråd på swec som tar upp usenet?

Permalänk
Medlem

"Usenet News" var väl det officiella namnet på diskussionsforumen.
"Usenet Mail" var det officiella namnet på det man numera bara kallar "e-post".
Men i dagligt tal brukade "Usenet" beteckna bara forumen .

Man ska kunna nå de rena diskussionforumen på Usenet News utan NNTP-klient via "Google Groups" på webben har jag för mig.

Usenet blev oanvändbart när det började spridas SPAM. Eftersom det var decentraliserat i sin natur så kunde man inte ha något centralt spamfilter utan varje användare behövde typ ordna sitt eget. Dessutom uppgav användare uppge sin epostadress i varje inlägg, vilket spammare samlade ihop så de kunde skicka spam till en.

Jag använde det 94-98 ungefär, först via en brygga till FidoNet på uppringda BBS:er, sen i programmet "nn" på servern hos ABC-klubben (trots att jag inte hade någon ABC-80) och sen i den inbyggda NNTP-klienten i Netscape Navigator.

Edit: Jo, det fanns grupper där folk postade mjukvara. Man kodade först om filterna till base64 så de var i textformat. Jag sysslade aldrig med sånt. Det blev stort först efter att jag slutade vara aktiv tror jag.

Visa signatur

För övrigt anser jag att tobak ska förbjudas.

Permalänk
Medlem

Det existerar fortfarande, och eftersom det är i ganska hög grad anonymt (som jag minns det) så används det förstås, som alltid, även till mindre laglig aktivitet.

Men det var senast på 90-talet som jag använde det själv.

Visa signatur

5950X, 3090

Permalänk
Medlem

Jag använde mig av det tills för ett par år sen som ersättare för all things torrentz. Funkade väldigt bra då men vet inte hur det är idag. Utbudet och indexsidorna var likvärdiga PB, och liknande.

Visa signatur

Ryzen 7 7800x3d | MSI 650 Tomahawk Wifi | Corsair Vengeance RGB 2 × 16 GB 6000 MHz | GWD GeForce RTX 4090 Phantom GS | 3x SSD 256+512+512GB | ASUS TUF Gaming 1000W Gold | Corsair 7000D Airflow | Samsung Neo G9 240Hz HDR/LG 27GN950 4k 140Hz | Oculus Quest 2

Permalänk
Medlem

Jag använde det rätt mycket på 90-talet, men sen kom andra sätt att kommunicera. Jag använde det över nätet och då använde man modem för att koppla upp. Man kunde använda t.ex. Outlook för att prenumera på olika grupper och man fick då nya meddelanden i form av e-post. Det fanns massa olika grupper man kunde vara med i, allt från rent nörderi, IT och mer roliga och normala saker till bombtillverkning, porr och annat.

Tyckte själv att Usenet var väldigt spännande eftersom det fanns så många olika människor där. Har flera gånger funderat på att gå med i någon grupp igen, men det blir ju aldrig av. Hänger inte heller så mycket på IRC längre, där var ju hela livet innan vanliga sociala medier kom.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 5700X, ASUS ROG Crosshair VIII Dark Hero, 32GB Corsair Vengeance LP 3200MHz, Gigabyte Radeon RX 5600 XT, Fractal Design Define C, Sesonic FOCUS PX 650W.

Permalänk
Medlem

Jag har endast använt det en gång i mitt liv och det var för någon månad sedan pga en 4K fan-restoration av en populär film som utspelar sig i en galax långt långt bort och kom ut på 70-talet.
Det var extremt bökigt och jag fattar fortfarande inte riktigt hur det fungerade, så jag försöker undvika att använda det igen. Sen kostade det också att få tillgång till en server eller vad det var, vilket jag tyckte var märkligt.

Visa signatur

13600KF, RTX 4070 FE, B760I, 32GB DDR4, NR200P

Permalänk
Medlem

Spanade in det för något år sedan och kom fram till att du måste pröjsa ca $20 mån för att komma in på en newsgroup som ger kvalitet och bra hastighet. Vet att det fungerar gratis också men att det inte är att rekommendera enligt diverse guider på nätet.

Permalänk
Medlem

Körde det under en tid för ca 8-10 år sen.
Men det finns kvar och lever, användes väl mest av pirater och nerladdare då det har mycket högre säkerhet mot insyn än tex torrents, de större leverantörerna (som kostar pengar) har både trafiken krypterad och erbjuder VPN på det, trafiken går också bara åt ett håll, antigen så laddar du upp eller så ner, men inte både och som torrent, dvs inga filer delas ut av den som laddar ner.

Eftersom själva tekniken bygger på urgamla standarder så ligger större filer uppdelade på många många paket, som tankas ner och sedan måste sättas ihop på ens dator med speciella program just anpassade för usenet, dock inte så bökigt då programmen för detta gör allt med auto..

Visa signatur

Acer Predator Helios 300

Permalänk
Medlem

Utbudet på usenet är ungefär det samma som på de större private trackers bortsett från att usenet har inget svenskt material överhuvudtaget.

Fördelen med att använda usenet är att man slipper seeda och att processen är lättare att automatisera då man slipper manuellt ladda ner när det kommer ett nytt avsnitt av en serie som man följer.

Nackdelen är att man behöver betala både för en usenet provider och en indexer.

Permalänk
Medlem

@Mindboggle:

Jodå, Usenet finns kvar och funkar likadant som det alltid har gjort, även om det är mycket mindre aktivt än det var.
Det är ett distribuerat, asynkront, system för att sprida artiklar och inlägg uppdelade i ett stort antal olika newsgroups. Ursprungligen så distribuerades innehållet över uppringda anslutningar, men efter hand så tog Internet över som huvudsaklig distributionskanal.

En "Newsgroup" är i princip ett diskussionsforum inriktat på något specifikt ämne, ungefär som de olika sub-forumen är på Sweclockers forum.
Exempel är "comp.arch" där man diskuterar datorarkitektur, och "rec.arts.sf.written" för diskussion om spekulativ fiktion (fantasy, science fiction, o.dyl) i skriven form.

Det finns även "binära" newsgroups där folk kan posta icke-textfiler av olika slag. Inte så oväntat används sådana inte bara för lagliga ändamål.

En gång i tiden så tillhandahöll varenda ISP med självaktning en Usenet server som dess kunder kunde ansluta sig till.
Vartefter Internet användandet ökade så minskade andelen användare som utnyttjade Usenet (de flesta nya användarna kände aldrig till Usenet utan trodde att WWW var allt som fanns på Internet) Detta i kombination med juridiska problem (läs: olagliga filer som distribuerades över Usenet) gjorde att de allra flesta ISPer lade ner sina Usenet servrar - både för att spara pengar, och för att slippa problem.

I princip så tog web-forum (som det här) över det mesta av Usenet's diskussioner.

Permalänk
Medlem

Älskar Usenet, men är osäker om det är tillåtet att prata om det. (vad säger TOS?)

Visa signatur

XripperX

Permalänk
Medlem

Jag använder det dagligen och har gjort i ca 12 år.
Använder det mest tillsammans med Sonarr och SABnzbd som håller koll på alla tv serier jag följer.

Har inte gått över till Netflix och liknande tjänster än för att det stödjer inte 24p på ett bra sätt och jag är väldigt känslig för ryckig bild. Men det kanske är löst nu?