Permalänk

Fruktansvärt dålig dag

Allt började för två veckor sedan när ovädret var över mig. Inga dundersmällar utan mest muller på avstånd. Spelade klart gamet sen drog jag ur datorn ur väggen och trodde jag var safe. Dagen efter kopplade jag i den igen och det är inte ett liv i den. Konstaterade omgående att det var nätagget och att det kan vart så att jag drog ur den innan den var helt avstängd även om windows var helt avslutat. Skickade in nätagget på felsökning och sen dess har burken stått.

Nu till dagens bravader. Fick tag i ett nätagg (750w, det räcker gott) från en kompis som blivit ratat av honom vid nybygge för något år sedan, som jag får låna tills mitt är tillbaka. När jag kom hem var jag lite väl ivrig när jag skulle koppla i det så när jag skulle välta datorn så att jag lättare skulle kunna koppla in alla kontakter så tog jag ett dåligt grepp med endast pekfingret. När datorn hade 10-15 cm kvar till att ligga platt på sidan så började datorn att glida lite vilket gjorde att jag slant med fingret och datorn åkte ner sista biten med en duns. Satte i alla kontakter och drog igång datorn, var inga konstigheter till en början, men sen blev den segare och segare innan den var helt uppstartad så jag beslutade mig för att starta om den. Då fick jag blåskärm. Startar direkt och går in i bios. Väl där ser jag att processorn ligger på 233 grader och utbrister i tanken, HELVETE VATTENPUMPEN! Stängde snabbt av den och kopplade in pumpen. Direkt in i bios och tillbaka till snitt 47 grader.

Det är nu de svåra problemen börjar. Tar ca 10 min från att man trycker på knappen tills att alla program som startas med windows har startat, efter ca 5 skriver jag in lösenordet och sen tar det ytterligare 5 efter det. Efter 2 otåliga omstarter låter jag den jobba klart och då får jag ett meddelande att den försöker att installera drivrutiner för min hdd, som den såklart inte lyckas med. Taskbaren på windows försvinner (krashar?), och kommer tillbaka först när jag loggar ut och in igen eller när jag startat om datorn. Gör något i startmenyn och den slutar svara. Allt detta trots att windows är installerat på ssdn.

Har min hdd krashat?
Gick mitt moderkort möjligtvis sönder i "fallet"?
Har jag brutit mot grillförbudet och förstört min processor i samband med överhettningen?

Datorgurus, använd era kunskaper!
Tack på förhand. /// Kalle klantarsel

FML

Visa signatur

NZXT Phantom Spec.Edit. Red Stripes | MSI Z77A-GD65 | i5 3570K 4.4 GHz | Corsair H100 | Corsair Vengeance LP 1600 MHz 16 GB | R9 290 MSI Twin Frozr 4 | Samsung 860 EVO 500 GB x2 RAID 0 | Corsair RM1000x 80+ Gold

Permalänk
Medlem
Citat:

Konstaterade omgående att det var nätagget och att det kan vart så att jag drog ur den innan den var helt avstängd även om windows var helt avslutat.

Exakt detta hände mig med ett SFX nätagg som väl inte höll högsta kvalité men skulle inte säga att det var budget heller, men visst dog det likväl.

EDIT: Skrev visst lite snabbt och glömde bort dina övriga frågor.
Vad säger hårddiskens SMART-data?

Permalänk
Medlem

Om du han bryta störmen innan datorn stängdes av ordentligt så kan ju hårddiskens läs huvuden ha varit ute vid skivorna (dvs ej parkerat) och då strömen bröts så stannar det ju där.
Sen när du välde datorn så kanske huvudena kraschade in i skivorna vilket är väldigt lätt att göra då skivorna ej snurrar och bildar den skyddande luftkudden mellan huvud/skiva.

Och OM detta hände och skivan/orna fick skador så är det ju rätt troligt att dessa skador finns där kritiska windows/etc filer/drivrutiner finns då det är där huvudena borde vara som mest under avstängningen.
Att windows letar druvrutiner förstärker ju bara den teorin, även att det tar lång tid att starta upp är ju ett hd problem tecken, dvs widnows försöker att läsa filer men har problem och provar många gånger innan lyckas/misslyckas.

Visa signatur

Nu när vi betalar för det!
Glöm inte bort att slänga alla plastpåsar i vattnet!

Skit nätagg (som inte alltid=med billigt) är enbart till för dom rika som har råd att byta ut allt när (inte OM utan NÄR) det dör!

Permalänk
Medlem

Testa helt sonika att starta datorn utan hdd:n inkopplad

Permalänk
Medlem

@griszzly66

Det var länge sedan hårddiskar lät huvudena landa på samma ställe som sista sökningens position när strömmen gick - förmodligen har det högst varit enstaka modeller runt 1984 som de gjorde så.

I stort sett alla diskar jag har haft inklusive stegmotordrivna ST506-HD på hela 7 och 11 MB har haft autoparkering där huvudet drivs till centrumnavet vid plötslig strömlöshet - skälet var enkel, är läshuvudena ute nära ytterkant så orkade inte spindelmotorn att starta igen och det fans heller ingen smörjmedel på diskytan som vid parkerings-zonen för att det skulle glida lättare och man såg noga till att parkera huvudena rätt! - man använder endera en fjäder på stegmotorn eller senare spindelmotor som generator för energiförsörjningen och räckte mer än väl för att flytta huvudet från perferi till centrumnavet utan att varvtalet han sjunka speciellt mycket även vid stegmotordrift. - det enda som lämnade huvudena där det läste sist var floppydiskar typ.

På moderna diskar med ramp så används spindelmotorn även där som generator för att skicka ut huvuden upp på rampen vid förlorad ström - här är det ännu viktigare att huvudena aldrig landar på ytan då det är så stor ytjämnhet både på glidskon och diskytan att det fäster sig mot ytan på samma sätt som snabblim häftar och sådana huvuden får man nästan bryta loss från diskytan om huvudena väl hamnat på skivan för att de tex. blivit utslagna från sin parkering (tappa disken i golvet etc. och magnetiska hållningen i ändläget räcker inte till att hålla armen på plats) och ofta är huvudena mer eller mindre förstörda i och med detta.

Problemet som TS skriver behöver inte ha samband med åska även om det råkade tidsmässigt sammanfalla med just åska.

första är att säkra innehållet på disken och tex. på en annan dator med diskdocka göra en diskimage av disken med tex. macriumreflect (betalvara) eller clonezilla mfl. program (i linux ddrescue)

nästa steg föratt kolla disken så bör man göra ett läsprov via tex. en diskdocka (och på annan dator som en laptop) från första till sista sektorn gärna med diagram utritad över läshastigheten typ som hdtune gör - se till att den läser alla sektorer och inte bara stripes. Läses det igenom med högsta fart utan stora hack i hastigheten (lutande kurva till ca halva hastigheten om det är snurrdisk) så är det inte fysisk läsproblem på disken - däremot kan det vara logiska skador på filsystemet om datorn stoppades med plötslig sladdutdrag.

För att kolla om själva datorn är startbar så kan man prova med en linux-distrubition startad på en USB-sticka - fungerar det där och tex kan surfa med firefox på ubuntu live-CD utan problem så är eventuella problem senare när man skall ha igång windows på den kollade och felfri HD:m förmodligen av logiska orsaker...

Permalänk

Har testat lite grejer nu och gått på era spår.

Hddn mekaniskt sett startar som vanligt.
En wmic diskdrive get status i cmd säger ok på bägge diskarna och ok på ssd när jag kopplat ur hddn. Har inte vågat att försöka använda någon fil som finns på hddn då datorn endast hittar disken utan att kunna se volym. T.ex. på Computer/Den här datorn syns disken som en enhet utan volym. Den startar en process som jag tror är att läsa av diskarna, som tar vääääldigt lång tid, troligtvis slutar det att svara innan den slutförs och får fram all info.

Gällande att starta utan hdd så upplever jag datorn aningen kvickare än innan problemen uppstod. Kan va färre processer att starta upp, kan va jag som glömt hur snabbt det var. Som ni säkert förstår flyter den på som innan problemen med bara ssd ikopplad.

Kört ett antal games league of legends helt utan problem, så antar att cpu klarat sig även om den kanske tappat ett år eller två i livslängd.

Mobo låter jag vara osagt, men inget jag trodde riktigt på från början heller.

Visa signatur

NZXT Phantom Spec.Edit. Red Stripes | MSI Z77A-GD65 | i5 3570K 4.4 GHz | Corsair H100 | Corsair Vengeance LP 1600 MHz 16 GB | R9 290 MSI Twin Frozr 4 | Samsung 860 EVO 500 GB x2 RAID 0 | Corsair RM1000x 80+ Gold

Permalänk

Nu har jag tröttnat på att inte ha tillgång till större delen av min dator. Är det lönt att försöka rädda någonting eller ska jag bara ge upp, köpa ny disk och installera om den? Har t.ex 55000 dogecoins (ca 130$) liggande i nån plånbok på disken.

Visa signatur

NZXT Phantom Spec.Edit. Red Stripes | MSI Z77A-GD65 | i5 3570K 4.4 GHz | Corsair H100 | Corsair Vengeance LP 1600 MHz 16 GB | R9 290 MSI Twin Frozr 4 | Samsung 860 EVO 500 GB x2 RAID 0 | Corsair RM1000x 80+ Gold

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kalliniho:

Nu har jag tröttnat på att inte ha tillgång till större delen av min dator. Är det lönt att försöka rädda någonting eller ska jag bara ge upp, köpa ny disk och installera om den? Har t.ex 55000 dogecoins (ca 130$) liggande i nån plånbok på disken.

Låter ju som att du kan finansiera en ny disk med dom slantarna

Visa signatur

5600x/B550i @+200mhz/-30 PBO2 | Crucial (E-die) 2x16gb 3000c15 @3800c16 | XFX 319 MERC 6700XT

Permalänk
Medlem

och om 10 år är de värda inget alls eller väldigt mycket - förstå att sitta på tusentals av valutan som när bitcoin var som högst i november förra året...

Ta ut disken och låt den ligga i hyllan tills du orka titta på den igen, och installera om systemet på en helt ny disk. Vill du använda gamla disken igen dra av en diskimage med clonezilla mfl, diskprogram så går det att gräva efter dina dogecoins senare. Är disken ifråga en SSD så måste du ta en disk-image kopia och lagra den på en snurrdisk - helst två ex. på två olika snurrdiskar.

Det beror på att en SSD som ligger på hyllan utan ström börja tappa data med start runt 1 år eller så, mer sliten disk så kan det gå snabbare - det beror också på hur varm SSD-disken var när datat lagrades - ju varmare chip när datat lagras, ju längre håller det och omvänt.

dvs bra är när SSD lagra data varm och förvaras kallt - då kan det hålla data i flertal år.

Den dåliga alternativet är om disken skrivs kall (rumstemp) och förvaras varmt (> 30 grader C), kan böra tappa data redan efter ett antal månader...

prova någon filräddningsprogram på disken/imagen (kopia av imagen då)

Permalänk
Medlem

Har du möjligen ställt in Windows swap file (växlingsfil) på den mekaniska hårddisken? Många gör så för att förbättra livslängden på sina SSDs, blir betydligt färre skrivningar särskilt om du har lite RAM på burken och Windows ständigt behöver "låna" från lagringen. Tycker det är lite konstigt att datorn blir tokseg för att det är fel på hårddisken trots att Windows är installerad på SSDn, kan det vara därför?

F.ö vill jag bara påminna om hur viktigt det är med titlar på trådar som beskriver innehållet, inte hur du känner dig även om det kanske är relevant för dig.

Visa signatur

Nummer ett: CPU: Ryzen 3800X. GPU: Asus Strix RTX 2080 ti MB: Asus ROG Strix X570 Gaming.RAM: 16GB G.Skill Flare X DDR4 3200Mhz CL14. Kylare: NZXT Kraken X62. PSU: Seasonic Prime Ultra 850W Titanium. Chassi: Phanteks Enthoo Evolv XSkärm: Asus PB287Q (4K),

Bärbara: Acer Aspire V Nitro VN7-591. CPU i7 4710HQ. RAM: 8GB 1600Mhz DDR3. GPU GTX 860M.

Permalänk
Medlem

Om man inte kör torrent och skyffa väldigt stora mediafiler fram och tillbaka på sin SSD dagligen så är mängden skriven data ingen problem för de flesta konsumentanvändningarna

om man är uppe i 10% av diskens TBW efter 3 år så behöver man inte oroa sig för slitage, väldigt få som har samma SSD i 30 år liksom...

Permalänk
Medlem

@xxargs: Jag har aldrig lagt växlingsfilen på en vanlig hårddisk av den anledningen och att det lite besegrar syftet med en SSD, men sitter man där med för lite minne och en liten 120GB TLC-baserad budget-SSD kan det nog gå utför ganska snabbt ifall man inte är försiktig skulle jag tro.

Visa signatur

Nummer ett: CPU: Ryzen 3800X. GPU: Asus Strix RTX 2080 ti MB: Asus ROG Strix X570 Gaming.RAM: 16GB G.Skill Flare X DDR4 3200Mhz CL14. Kylare: NZXT Kraken X62. PSU: Seasonic Prime Ultra 850W Titanium. Chassi: Phanteks Enthoo Evolv XSkärm: Asus PB287Q (4K),

Bärbara: Acer Aspire V Nitro VN7-591. CPU i7 4710HQ. RAM: 8GB 1600Mhz DDR3. GPU GTX 860M.

Permalänk
Medlem

Hade ungefär samma i Windows som dig för ett par veckor sen, definitivt disken. Dock funkade den helt plötsligt som vanlig dagen efter och fortsatt så hittills, den lär krascha när som, men pallar inte byta.

Permalänk
Medlem

@Niczo:

Rädslan att skriva sönder SSD är överdriven för de flesta, och ännu mer fjärran nu när 250 GB och tom 500 GB SSD börja bli mer överkomliga.

Om man tittar på disken totala mängd skriven data efter säg 6 månaders bruk och jämför med disken angivna TBW - så kan man ganska snabbt få en känsla för om disken kommer att bli slutskriven inom överskådlig horisont (dvs. inom 5 år) eller att förmodligen bytt disken innan dess pga. att man vill ha större disk.

I serversammanhang så räknar man med 0.3 gånger skriven kapacitet per dag för konsument-SSD när disken är tänkt att hålla i 5 år

Det är 36 GB skrivet på en 120 GB-disk per dag - 7 dagar i veckan i 5 år - det är knappt 1.5 rippad 25 GB bluray-skiva per dag.

De flesta normalsurfande har väldigt mycket mindre med skrivning per dag än så - även om windows skulle swappa lite.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kalliniho:

Har testat lite grejer nu och gått på era spår.

Hddn mekaniskt sett startar som vanligt.
En wmic diskdrive get status i cmd säger ok på bägge diskarna och ok på ssd när jag kopplat ur hddn. Har inte vågat att försöka använda någon fil som finns på hddn då datorn endast hittar disken utan att kunna se volym. T.ex. på Computer/Den här datorn syns disken som en enhet utan volym. Den startar en process som jag tror är att läsa av diskarna, som tar vääääldigt lång tid, troligtvis slutar det att svara innan den slutförs och får fram all info.

Gällande att starta utan hdd så upplever jag datorn aningen kvickare än innan problemen uppstod. Kan va färre processer att starta upp, kan va jag som glömt hur snabbt det var. Som ni säkert förstår flyter den på som innan problemen med bara ssd ikopplad.

Kört ett antal games league of legends helt utan problem, så antar att cpu klarat sig även om den kanske tappat ett år eller två i livslängd.

Mobo låter jag vara osagt, men inget jag trodde riktigt på från början heller.

Kan säga såhär att du inte har tappat år i livs längd. Den tempraturen du läste av stämde inte. Då hade cpu rökt direkt, numera finns det hårdvaruskydd som helt enkelt stänger ner datorn om CPUn blir för varm. CPU:er åldras inte på samma sätt som kretskort och lever förmodligen överlägset längre än allt annat i datorn om du inte misshandlar den med väldigt hög ström och spänning.

Du kan med andra orda sitta lugnt i båten vad gäller din cpu.

Visa signatur

Meshilicious, Amd 7950X3D, Asus X670E-I ,96 GB DDR5 6000,RTX4090 FE, Crucial 4TB Pcie5 m.2 / Corsiar Pcie4 4TB, Samsung 57" G9

Permalänk

Tack för alla svar
Lite synd bara att det blev lite för mycket snack om SSDn som är fullt frisk. Där ligger OS + det jag använder mest, precis som man brukar ha det. Grejen är nu att jag bara har tillgång till ca 110 GB av ca 700 GB då resten ligger på HDDn.

Är väldigt borta på detta område. Förstår till exempel inte hur jag ska kunna göra en diskimage på en disk som inte hittas till 100%. Men jag gör ett antagande om att jag måste anlita ett dataräddningsföretag om jag ska kunna återställa allt till som det var innan.

Visa signatur

NZXT Phantom Spec.Edit. Red Stripes | MSI Z77A-GD65 | i5 3570K 4.4 GHz | Corsair H100 | Corsair Vengeance LP 1600 MHz 16 GB | R9 290 MSI Twin Frozr 4 | Samsung 860 EVO 500 GB x2 RAID 0 | Corsair RM1000x 80+ Gold

Permalänk
Medlem

@Kalliniho: se det som ett gyllene tillfälle att skaffa mer och snabbare lagring

Permalänk

Det enda jag var i behov av var kanske mer utrymme på SSD, men den är det inget fel på så den behåller jag Hade vart nice med en m.2 disk dock...

Visa signatur

NZXT Phantom Spec.Edit. Red Stripes | MSI Z77A-GD65 | i5 3570K 4.4 GHz | Corsair H100 | Corsair Vengeance LP 1600 MHz 16 GB | R9 290 MSI Twin Frozr 4 | Samsung 860 EVO 500 GB x2 RAID 0 | Corsair RM1000x 80+ Gold