Nvidia direktsänder presskonferens för avtäckande av nästa generations Geforce

Permalänk
Medlem

Hur tänker folk som förbokar en produkt som dom inte har en aning om hur den presterar? Varför inte vänta på recensioner?

Permalänk

Nu verkar de vara slut, vilket är varför man förbokar innan recensioner.
Edit: Inte slutsålda, bara slutsålda till det nedsatta priset. Nu är det 100+ i lager, men för 14k.

Inte svårt att returnera/avbeställa vid ett senare tillfälle.

Permalänk
Skrivet av Jonathanknet:

Hur tänker folk som förbokar en produkt som dom inte har en aning om hur den presterar? Varför inte vänta på recensioner?

Paniiik, tänk om dom tar slut och tänk om 2080ti för 14k är lika bra som 4st 1080ti... AAAAaaaaaaaaah

Visa signatur

8700K@ 5Ghz, Noctua NH-D15, MSI RTX 2080 Ti VENTUS OC, Asus ROG STRIX Z370-F GAMING, Corsair Vengeance LPX Black 32GB 3000MHZ, Corsair RM850W, AOC C32G1 144Hz

Permalänk
Medlem

Löjligt att han jämför priser med Quadro kort för att visa hur "billg" 20-serien är.

Är inte så imponerad av det som visades. Var för mycket fokus på ray tracing och man fick knappt se något om själva prestaökningen i vanliga spel som inte använder ray tracing.

Var dock som väntat. Nvidia har ingen konkurrens samt vill sälja av gamla grafikkort.
Dessutom är kronan svag och återförsäljare vill också ha en del av kakan.

Vill man ha ny grafikkort så får man mycket mer för pengarna om man köper 1080 eller 1080Ti nu då priser på dessa bör justeras lite eller på black friday.

Gillar lösningen med två fläktar på founders edition kortet och att den kommer vara tystare samt att man ska tydligen överklocka rätt så bra om det nu stämmer.

Sedan undrar jag vem kommer egentligen spela Battlefied V med ray tracing på? Det lär ju dra ner prestandan en del så de flesta kommer testa det och sedan stänga av det för att ha högre fps. Metro är inte lika snabb som Battlefield kommer ha mer nytta av den nya technologin för att höja stämningen men kollar vi tillbaks på hur krävande förra spelen var med allt på max så kan vi förutsäga att det blir lika med nya Metro Exodus där man kommer få dra ned på inställningar speciellt om man vill spela i högre upplösningar.

Permalänk
Datavetare
Skrivet av Falcon:

Fattar jag rätt att Tensor är det nya "CUDA" ?

Nej. CUDA är ett ramverk för att kunna skriva generella program som kör på GPU.

Den version av CUDA som lanseras ihop med Turing kommer självklart göra det möjligt att använda SMs, tensor-cores och rt-cores.

Det man gör i SMs är i praktiken väldigt nära det CPUer har i form av SIMD (SSE/AVX på x86).

Tensor-cores gör en väldigt specifik sak väldigt snabbt. Orsaken till varför Jensen hela tiden jämförde med Pascal är därför att det är fullt möjligt att göra exakt samma sak på SMs. Men om man gör just denna operation

R = A * B + C

där R, A, B och C är 4x4 matriser så skulle den operationen ta totalt 16 CPU-cykler på en SMs "CUDA-kärna" medan den operationen utförs på en enda cykel i en tensor-core.

Så var är poängen med tensor-cores och vad har det att göra med maskininlärning?

Ta fallet man pratade om i presentationen, anta att spelet renderar i 1920x1080 men man vill använda deras nya AA mekanisk för att lägga till "den saknade informationen" för att nå 3840x2160. Till att börja, verkar det ens rimligt att göra?

Frågan man då måste ställa sig, hur kan vi som människor se att bilden är "mjuk" om man bara skalar upp? Jo, vi har en känsla för vad som visas i scenen och vi vet därför hur det borde se ut. Exakt det kan man träna ett neuron-nätverk till att också veta och det kan i och med det göra ett väldigt kvalificerad gissning över vad som saknas -> det går att lägga till informationen.

OK, så hur ser matematiken för det ut?

Vad man kommer ta som input är var enda pixel man renderat, det är 1920*1080 = ~2M ingående argument. Ett någorlunda normalt neuron-nätverk lär ha neuronen i två nivåer. Antag att varje lager har 64 neuroner, totalt 128 neuroner vad ska man då göra med dessa?

Varje ingående argument ska multipliceras med en för input unik konstant för varje neuron i första nivån. Ovanpå det adderar man en konstant, en "bias" för varje neuron. Så totalt 2M * 64 = >100M. Exakt vad motsvarar det i linjäralgebra?

Det är multiplikation (och addition av "bias" konstanten) av 2Mx64 matriser. Inte 4x4 matriser, men är alltid möjligt att bryta ned större matriser i mindre delar för att i slutändan få något som tensor-cores hanterar direkt. Detta är något tensor-cores gör ~x10 snabbare jämfört med SMs + SMs kan då parallellt köra de shaders som fortfarande måste köras!

Edit: kom på avvägar själv här
Det vara bara en nivå. I nästa nivå är alla 64 neuroner (använder 64 i detta exempel, exakt hur många som används är något man måste testa sig fram till lite) ihopkopplade med varje neuron i första nivån. Det betyder antalet FLOP vi hade i fösta steget, ~>100 MFLOP nu ökar med en faktor 64 till -> 8 GFLOP

För att få ut alla 4k pixels i andra änden är andra raden neuronen kopplade till varenda av dessa 4k pixels, så 8 GFLOP ökas nu med en faktor 3840*2160 vilket tar oss till så många TFLOP att jag inser att nätverket man använder i praktiken innehåller förenklingar
Det är i alla fall matematiken som utförs, varje steg är jätteenkelt då det bara är summering av multiplikation med en konstant och indata samt addition av en konstant ("bias"). Är bara att man måste göra det väldigt många gånger per frame!!!

Medan tensor-cores mest "bara" är en extremt matriskrunschare så är RT-cores rent tekniskt rätt mycket mer imponerande. Vad de gör på en hög nivå är lura ut vilken triangel en stråle som går från kameran genom ett specifikt pixel på din skärm träffar. Vet man det vet man ju hur den ytan är orienterad (så man vet hur strålen studsar), man vet dess material (som man vet hur mycket ljuset kommer dämpas och spridas) etc.

Det som varit problemet med raytracing på GPUer tidigare är detta: varje stråle kan hanteras helt oberoende av alla andra strålar -> det är ett extremt parallellt problem. Så perfekt match för en GPU? Nej, orsaken till att multicore CPUer trots allt hänger med riktigt bra är därför att olika strålar kommer träffa olika trianglar, påverkas av olika material etc. Det betyder att efter man träffat första triangeln så kommer relativt få strålar följa ungefär samma väg vilket betyder att de divergerar i vilken typ av beräkning man måste göra i nästa steg, ju längre man går ju mer divergerar de.

GPUer (och SIMD på CPUer) är väldigt bra att hantera data-parallella operationer, d.v.s. man har olika data (olika strålar, olika pixels man kör shaders på etc) men man utför samma operation på all data.

Här har vi istället ett uppgiftsparallellt problem med i.o.f.s. hyfsat stora inslag av data-parallellism (så fungerar bättre än t.ex. hantera HTTP-sessioner som pratar med en database, något är helt uppgiftsparallellt och fungerar uselt på en GPU), men ändock uppgiftsparallellt.

Är fortfarande inte hemma på exakt vad en RT-core gör (står och stampar i väntan på Nvidias whitepaper för 2000-serien!!!), men uppenbarligen har man lurar ut ett sätt att specifikt göra en krets som hanterar den uppgiftsparallellism som krävs för raytracing.

Vad man gjort med RT-core redan med lanseringen förra veckan (av datacenter-modeller) är att helt förpassa CPU-rendering till historien. Även konsumentmodellerna kommer demolera alla existerande CPUer på denna uppgift, Tesla-modellerna var väl 10:1 mot Intels största servers (vilket rimligen borde betyda 4 st Xeon 8180 med totalt 112 kärnor per server).

Skrivet av Swedish Berserk:

Vad har deep learning med gaming att göra?

Undrade också länge det, men vad man primärt verkar rikta det mot inom spel är anti-aliasing/uppskalning på ett sätt vi aldrig upplevt förut. Detta kan om något vara den heliga graalen för att faktiskt kunna köra AAA-spel i 4k!

När det kommer till att använda deep-learning för AI är grafikkortet fel komponent, SIMD på CPUer är en långt bättre match för den typen av uppgift. Men i grunden skulle man göra på samma sätt Nvidia kommer göra för AA/uppskalning, utföra träningen av nätverket i datacenter och leverera modellen (matriserna med vikter och "bias" för varje neuron för varje lager i neuron-nätverket). Att träna ett nätverk kräver en superdator, att använda modellen som kommer ut från den träningen kan köras på en modern CPU (givet rimligt komplicerad modell).

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem
Skrivet av joakim99:

1199 USD x 9 SEK/USD x 1.25 = 13500 kr. Inte så långt ifrån 14000 kr.

Du verkar inte ha förstått vad jag skrev.

Permalänk
Medlem
Skrivet av IMPANI:

Du tror inte 10 års utvecklingskostnad kostar en bra slant? Kostar att utveckla ny teknik och det som lanserats nu är ju rätt så imponerande.

Du har inte läst nvidias kvartalsrapport märker jag. Det handlar bara om att mjölka innan Amd lanserar sina kort på 7nm till våren.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gyroshrimp:

@Implor: Samma datum för samtliga 3 kort.

Men hittar inga preorders.....

Visa signatur

| CPU: Intel i7 7700k | RAM: Crucial DDR4 OC @2400mhz 16GB (2x8GB) | GPU: EVGA GeForce RTX 2080 XC GAMING| Mobo: MSI H110I Pro | SSD: Crucial BX200 240GB 2.5" SSD | SSD2: Samsung 850 EVO 500GB 2.5" SSD | Nätagg: be quiet! SFX L Power 600W | Kylare: NZXT Kraken X62 | Chassi: Fractal Design Nano S | OS: Windows 10 Pro

Permalänk
Medlem

@Holypalaswe:
Funderar nästan på varför MSI Duke är så billig i jämförelse med alla andra. Är inte hundralappar utan tusenlappar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Terrell:

@Holypalaswe:
Funderar nästan på varför MSI Duke är så billig i jämförelse med alla andra. Är inte hundralappar utan tusenlappar.

För att det är ett lanseringserbjudande på komplett? 13499 på inet är ju inte billigt.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

fånigt pris satt. Du får en BRA laptop för samma peng. Eller en bättre begagnad bil. Lägg ner. 7000:- känns som max för ett GFX kort IMHO

// LZ

Permalänk
Medlem

Ocker

Fy*an vilka ockerpriser av Nvidia och svenska Ockerförsäljare...

Det bästa är den otroliga prestandan i raytracing som ligger på O T R O L I G A....wait for it....25!!! fps...NOT! Ja, du läste rätt, tjugofem frames per second...90-talet är tillbaka!

Kommer ihåg när man som ung var rädd att Intel skulle krossa nVidia med sitt nya dedikerade grafikkort. Men idag hoppas att jag att Intel och AMD kommer med så pass bra integrerade GPU att skojarna på nVidia blir totalt onödiga.

Mark my words, det pretentiösa och giriga Nvidia kommer gå samma väg som Creative Labs och deras Soundblaster. AMD och Intel har alla förutsättningarna att krossa de!

Permalänk
Inaktiv

Säga vad man vill om pris och om det är värt pengarna, men raytracing gör otroligt mycket visuellt i vissa typer av scener, den saken är säker.
När man har vant sig med detta blir det nog svårt att gå tillbaka.

Permalänk
Medlem
Skrivet av joakim99:

Antar att det är för FE.

Japp, så är det. Nvidia är roliga, visar sina kort och sen pris "från" $999 på presentationen, men sen kostar deras kort $1199 egentligen.
https://www.nvidia.com/en-us/geforce/20-series/

Konstigt att de inte kallade kortet Titan T istället, priset ligger i samma nivå som Titan X (Pascal).

Permalänk
Datavetare
Skrivet av Mikaelmannen:

Förr vägde man en kroghelg mot grafikkortsköp, nu är det snöslungan eller gpu. Wtf

Så ett trivialt val? Globala uppvärmningen fixar snöproblemet, så säg hej till din nya GPU!

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pirazy:

I ren raytracing-prestanda, något som inte kommer vara relevant på evigheter om det någonssin blir det alls, nvidia är bra på att introducera teknologier som försvinner i tomma intet.. Gameworks, Hairworks, Physx.

Visst, de visade en bild i 0.5sek på kommande titlar som använder raytracing på något sätt men det lär bli en av/på setting under skuggdelen i inställningarna, vi är säkert 10 år+ ifrån full raytracing-rendering i sågott som alla spel som det där starwars demot visade upp.

Raytracing lär dock inte vara något som försvinner. Det verkar ju vara det mest korrekta sättet för ljussättning och skuggor. Dock lär ju inte prestandan i spel som redan finns på marknaden (som inte patchas för RT) inte bli mycket högre än runt 20% med tanke på cuda ökningen. Men jag kan givetvis ha fel.

Visa signatur

If you follow the herd you are going to have to step through a lot of manure. Have the courage to trust in yourself and follow your own path.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Fulci:

Japp, så är det. Nvidia är roliga, visar sina kort och sen pris "från" $999 på presentationen, men sen kostar deras kort $1199 egentligen.
https://www.nvidia.com/en-us/geforce/20-series/

Konstigt att de inte kallade kortet Titan T istället, priset ligger i samma nivå som Titan X (Pascal).

Ja vad fan hände med det? Är ju ren och skär lögn att säga från $999 och sen ha $1199 på sidan.

Permalänk
Medlem
Skrivet av murklor:

Ja vad fan hände med det? Är ju ren och skär lögn att säga från $999 och sen ha $1199 på sidan.

rekommenderat pris från tredje part ska vara $999, men det har aldrig hänt än så länge sen de började släppa founders kort

Permalänk
Medlem
Skrivet av ZyntaX:

Du verkar inte ha förstått vad jag skrev.

På vilket sätt? Momsen har varit runt 25% sedan innan vi gick med i EU och växelkursen mot USD har varit sämre innan. Förstår inte riktigt vilken poäng du försöker göra.

Permalänk
Medlem

När jag beställde MSI RTX 2080 Duke OC fick jag det för 8290 kr, nu ligger det uppe för ca 9500 kr. Kommer de lägga på mellanskillnaden på in order?

Permalänk
Medlem

Risken finns väl Nvidia skadar Pc spelandet och sin egen marknad med denna strategi? Känns som att prissättningen på Pascal redan tänjer rejält på smärtgränsen för vad den stora massan kan tänka sig betala för ett grafikkort? Fast de har ju sålt som smör så det kanske går vägen...

Visa signatur

Ryzen 5900X | Sapphire 7900 XT Nitro+ Vapor-x | X470 Asus Crosshair VII | 32gb G.Skill Neo 3600mhz/cl16 | 970 EVO Plus 1TB | Evga 750 G2 | NZXT Kraken X73 | Skärm : Cooler Master Tempest GP27U Mini LED 4K

Permalänk
Medlem
Skrivet av joakim99:

På vilket sätt? Momsen har varit runt 25% sedan innan vi gick med i EU och växelkursen mot USD har varit sämre innan. Förstår inte riktigt vilken poäng du försöker göra.

Nej jag märkte det.
Jag skrev Ingves, det borde räcka. Att kronan är extremt svag var min poäng. Jag vet mycket väl vad vår moms är.
EU = tull. Men det är tydligen bara fult och ondskefullt när Trump tullar.

Permalänk

Realtids ray tracing är riktigt coolt i techdemos och i bf v demon men tror det kommer dröja flera år innan det börjar användas på riktigt och då lär dessa kort vara helt outdated.

Hade önskat det fanns nyheter för VR (som jag är mest intresserad av) i korten men icke

Och 15000 för EVGAs 2080 Ti kort... tack men nej tack. Mitt 1080Ti funkar perfekt fortfarande.

Visa signatur

Kaffe Sjön: 9700K @ 5.1GHz | H150i Pro RGB 360 | Aorus Gaming 7 | Vengeance RGB Pro 32GB | XFX Merc 319 6960 XT | Xiaomi 3440x1400 | Samsung 4k VA | HX850i | K95 Platinum RGB | H500P "HAF II" | Oculus Quest 2 | S22 Ultra | Galaxy Watch 5
HAF: 2700K @ 5.1Ghz | Noctua NH-D14 | EVGA 1080 Superclocked | Asus Maximus IV Extreme Z | Dell 27" Ultrasharp | HX850i | Vengeance 32GB | Samsung EVO 850 256GB 3x | HAF 932 "Pitch black" | (+ 8st Amiga, A500 till 4000T Cyberstorm PPC)

Permalänk
Medlem
Skrivet av ZyntaX:

Nej jag märkte det.
Jag skrev Ingves, det borde räcka. Att kronan är extremt svag var min poäng. Jag vet mycket väl vad vår moms är.
EU = tull. Men det är tydligen bara fult och ondskefullt när Trump tullar.

Så vilken tullsats är det på grafikkort?

Kronan är svag men inte extremt svag. När en usd kostade 11 SEK var kronan extremt svag.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av RR_larsson:

Risken finns väl Nvidia skadar Pc spelandet och sin egen marknad med denna strategi? Känns som att prissättningen på Pascal redan tänjer rejält på smärtgränsen för vad den stora massan kan tänka sig betala för ett grafikkort? Fast de har ju sålt som smör så det kanske går vägen...

Den stora massan köper inte high-end, utan mycket billigare
Och nu har toppkorten hos Nvidia inte ens haft nån konkurrens , så alla som vill ha det bästa måste köpa Nvidia.
Vi får verkligen hoppas Amd gör comeback i high-end segment, dessa priser är inte roliga att betala.

Men Iofs kommer antagligen nästa generation av kort ha hårdvarustöd för raytracing även på mediumkorten

Permalänk
Medlem

Anandtech hade en bild på de spel som listades som "Coming soon" med RTX support.
https://www.anandtech.com/show/13240/nvidia-gamescom-2018-key...

Permalänk
Medlem
Skrivet av joakim99:

Så vilken tullsats är det på grafikkort?

Kronan är svag men inte extremt svag. När en usd kostade 11 SEK var kronan extremt svag.

Befann vi oss i världshistoriens högkonjuktur då? Nej.
Testa att importera ett kort så får du svaret på tullsatsen. Eller kolla tullverkets hemsida.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ZyntaX:

Befann vi oss i världshistoriens högkonjuktur då? Nej.
Testa att importera ett kort så får du svaret på tullsatsen. Eller kolla tullverkets hemsida.

Kolla gärna själv. Sist jag tittade var det 0% tull. Kan ha ändrats dock.

Edit: priserna på komplett.no är snarlika de svenska priserna men förmodligen är Ingves som har ställt till det för norrmännen också?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ph4st:

https://i.imgur.com/2OeIiyM.png

När jag beställde MSI RTX 2080 Duke OC fick jag det för 8290 kr, nu ligger det uppe för ca 9500 kr. Kommer de lägga på mellanskillnaden på in order?

Du får antingen kortet för 8290:- eller så makulerar dem order. Dem kanske frågar om du vill betala skillnaden annars makulerar dem order skulle jag gissa på.

Visa signatur

Laptop 4 - 4680U - 16 GB DDR4 - 256 GB SSD

Permalänk
Medlem
Skrivet av joakim99:

Kolla gärna själv. Sist jag tittade var det 0% tull. Kan ha ändrats dock.

Edit: priserna på komplett.no är snarlika de svenska priserna men förmodligen är Ingves som har ställt till det för norrmännen också?

Jag får helt enkelt backa i det påståendet. Tull är tydligen 0% på grafikkort. Varukod 8471800000.

Jag pratar om Sverige, inte Norge. Norge har en helt annan ekonomi än Sverige. Både högre löner och högre priser i allmänhet.