Dra ethernet bakom golvlist till flera rum

Permalänk
Medlem

Dra ethernet bakom golvlist till flera rum

Hej,

har nyligen köpt en lägenhet i ett hus byggt 1970. Problemet är att internetuttaget endast finns vid ingången till lägenheten. Har tänkt byta golvlisterna, och samtidigt dra en ethernetsladd bakom golvlisten och skruva fast uttag på 2-3 ställen i lägenheten.

Har tänkt köra med "DATAUTTAG ABB CAT 6 MODULAR DUBBEL" från Bauhaus, men undrar nu om det är meningen att man kopplar en helt normal ethernetkabel till den eller finns det någon specialkabel för sådant som dras i väggen? Och när jag vill dra det till 3 olika datauttag så vad är den vettigaste lösningen för att dra den vidare, någon slags splittrare?

Permalänk
Medlem

Normalt använder man så kallad installationskabel vid fasta installationer. Finns att köpa här och var, bland annat på Biltema: https://www.biltema.se/kontor---teknik/datortillbehor/natverk...

Mig veterligen går det inte att "splitta" vidare nätverkskablar (om man inte bara nöjer sig med fyra ledare och 100 Mbit/s), utan man drar helt enkelt en separat kabel till varje uttag. Till dubbla uttag drar man förstås två kablar.

Permalänk
Medlem

Jag skulle dragit en kabel från uttaget genom listen till lämpligt ställe att placera en router på. Därifrån dra kablar till övriga rum.

Visa signatur

Hörlurssetup: Cambridge Audio DacMagic + SPL Phonitor 2 + AKG K812
Setup jobbet: Hegel HD11 + Argon HA1 + AKG K701
Sambons ljud: O2+ODAC + AKG K712
Övrigt grejs: Little Dot MKIII, JDS cMoyBB, Q701, K319, K240
Vadå AKG fanboy? Har ett faktiskt ett par DT770 också!

Permalänk
Medlem

Normalt så drar man vanlig cat.6 installationskabel, förslagsvis i rör eller list så att det finns möjlighet att dra om den om något händer så att den blir skadad. Går säkert utmärkt att lägga bakom list också men man ska ju vara medveten om att det blir jobbigt att dra om.
Ändarna får man sedan kontaktera.
Man får dra en kabel till varje kontakt, så om du har 3 dubbel uttag så blir det till att dra sex kablar.

Visa signatur

MSI Z370-A Pro / EVGA 850W G3 / i5-8600K Delid @ 4.8Ghz /
GTX 1070Ti / 16GB Corsair LPX @ 3200Mhz / 3x500GB SSD /
Acer Predator XB271H

Permalänk
Medlem

2a på bollen

2a på bollen
Permalänk
Rekordmedlem

Är det praktiskt bökigt/omöjligt att dra många kablar så kan du använda en switch uti i något passande rum för att kunna "förgrena" kabeln vidare till nått annat uttag.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.