Rykte: Intels styrkrets X299 efterföljs av Z399

Permalänk
Datavetare
Skrivet av anon114264:

Du får gärna härleda till källor till dina påståenden. Intels starka sida är singeltrådsprestanda men jag förstår fortfarande inte varför man skulle välja Intels plattform. Alla köper inte HEDT-plattformar för att beräkna matriser.

HEDT är väldigt nischade produkter, det gäller både för Intel och AMD. För en förkrossande majoritet är HEDT totalt meningslöst, man kommer lägga mer pengar på något som i slutändan är långsammare än om man köpt i7-8700K / R7-2700X. Detta kommer bli ännu mer sant när i9-9900K lanseras givet vad som läckt kring prestanda (om nu inte Cascade Lake X slår oss med häpnad när den lanseras, men svårt att se hur det skulle hända).

Angående länkar. Du kan ju dels kolla Geekbench 4 jämförelsen jag länkade tidigare. I Windows är ju faktiskt i9-7900X snabbare i genomsnitt. Däremot är TR-2950X snabbare i genomsnitt om man jämför plattformarna på Linux.

Skulle själv inte ens överväga TR om målet var att köra Windows på skrivbordet, server-versionen av Windows hanterar NUMA betydligt bättre men lite dyr licens kanske som desktop-system...

Men GB4 är väl ändå totalt icke-representativt då "ingen" annan fått ett sådant resultat? Som jag också skrev ovan, förstår varför många har svårt att se en poäng med Intels HEDT när den ställs mot AMDs HEDT då de flesta läst ungefär samma "packa upp saker när det handlar om hundratals filer, kör lite Cinebench, POV-Ray, Blender, X-ray, Y-render och foo-render"...

De flesta tester körde egentligen samma test om och om igen, rendering är absolut en av de saker AMD HEDT är starkare än Intel (fast Nvidia RTX kommer göra CPU-rendering lika relevant som rastrering på CPU är idag).

TechPowerUp har den bästa täckningen av icke-spel av alla tech-siter jag brukar läsa. Och här ser vi precis samma resultat som i Geekbench 4 (GB4 borde nog användas mer, det är en väldigt bra benchmark för "generell desktop-prestanda" + man kan se skillnader mellan OS).

TechPowerUp får precis samma resultat som andra när det kommer till rendering, men till skillnad mot t.ex. SweC där renderings-program utgjorde ungefär hälften av icke-spel tester så utgör dessa 3 av 23 testade icke-spel fall. Då man använde Windows blev resultat det väntade, d.v.s. i9-7900X är i genomsnitt snabbare än TR-1950X (trots 10C vs 2x 8C, Windows har väldigt problem just med att det handlar om två 8C och inte en 16C krets).

Så frågan är väl snarare: varför välja TR-x950X över i9-7900X om målet är att köra Windows?
Vill man däremot spela bör man nog undvika HEDT, Intel HEDT är bättre än AMD HEDT här men båda är ju långsammare än rätt mediokra mainstream CPUer

Angående matriser: aldrig funderat varför Intel spenderat så enormt med kisel (AVX-512) för att optimera för matriser? Eller varför enda större uppdatering ARM verkar planera för sin instruktionsuppsättning i närtid är något som kommer bli deras variant av AVX-512?

Vad är machine-learning? Massiva matrisberäkningar.
Vad är de flesta vetenskapliga beräkningar (jag höll t.ex. på med kvant-kemi, inte matematik)? Det är något som man väldigt ofta kan beskriva som matrisberäkningar och man absolut bör beskriva på det sättet för att hantera på dator då det är heltalsfaktorer snabbare än andra sätt.
Finns väldigt många andra exempel. Matriser är väldigt användbara inom en lång rad områden.

tl;dr i de flesta fall är mainstream-modeller både billigare och bättre än HEDT.
AMD HEDT är stark på de fall där man gör väldigt många saker som är helt oberoende av varandra (både kompilering och rendering går faktiskt lysande att sprida över många helt separata datorer som är ihopkopplade med ett snabbt nätverk)
Intel HEDT är stark på fall där man behöver lösa ett enskilt problem och där problemet kräver en del synkronisering mellan CPU-kärnor men ändå skalar väl över kärnor. Utöver vad som nämnts hittar man även saker som relationsdatabaser här.

HEDT är extrema nischprodukter. Det trevliga är att AMD och Intel just nu har rätt komplementära designer, vilken som är "bäst" beror extremt mycket på vad man ska göra med systemet.