Få ner temp i ett Dell-bygge, vilket alternativ?

Permalänk
Medlem

Få ner temp i ett Dell-bygge, vilket alternativ?

Hej,

Jag sitter med ett Dell-bygge (Dell T20) som i grunden består av en del knepiga komponenter att bygga/modifiera utifrån. Tänkte se om någon har tips eller idéer på följande:

Mitt mål är att addera en till fläkt (90mm), mitt sekundära mål är att byta ut Dell-fläkten på 90mm mot en bättre PWM fläkt från te x Noctua. Jag vill sänka temperaturen i chassit över lag.

FAN_SYS
Dell är störtlöjliga och kör med 5-pin kontakter. Det finns adaptrar för att koppla 5-pin till 4-pin med vinsten att jag kan koppla bort Dells fläktar och köpa nyare och bättre (som flyttar mer luft). En adapter kostar cirka $10. Men jag verkar inte kunna koppla fler än en fläkt, vilket jag önskar för att få in en till fläkt i fronten av chassit.

CPU_FAN

Samma som FAN_SYS.

SATA

Här är mina kunskaper något begränsade. Men det verkar som att man kan köpa en adapter som konverterar en sata-kontakt till en 4-pin fläkt, för att således få en till fläktmöjlighet. Dock använder jag just nu samtliga sata-portar till hårddiskarna, men det kanske går att utöka/skarva med en kontakt/adapter som möjliggör en till fläkt?

SATA_POWER

Som bekant går det strömkablar till varje hårddisk i servern. Dessa kanske går att förgrena för att få till fler utgångar och bygga till en fläkt?

INT_USB (Kontakten har fyra pin uppe och fem nere)
Finns en ingång på moderkortet som har labeln INTERNAL_USB. Går det kanske att koppla något fläktrelaterat här?

USB från fronten
Ett annat alternativ som jag sneglat på är att koppla något via USB-fronten, men det ser jag som sista alternativet.

Om det hjälper med bilder så hojta, vet inte riktigt vilka bilder som kan vara relevanta, men kan ladda upp!

PCI-slottarna

Det kanske går att koppla på något kort i någon av PCI-slottarna. Dock är jag osäker på om det blir problem med bios eller så. Dell överlag verkar knepiga rörande det mesta som ska kopplas in.

Tacksam för tips och idéer, hur hade ni gjort?

Visa signatur

NAS: DS918+
Laptop: Macbook Pro M1 Max 16", 1TB, 32 GB

Permalänk
Vive la liberté!

Går att bygga adapter själv också. Antingen löda av kablar/klippa från org fläkt och sedan löda dit ett 4 pin uttag,direkt på nya fläkten
http://pinoutguide.com/Motherboard/dell_5pin_4pin_pinout.shtm...
Sen kan man fixa flera fläktar genom Y-adapter eller något liknande detta
http://www.swiftech.com/8-WayPWMsplitter-sata.aspx

Permalänk
Medlem

Skär upp ett hål i sidoplåten, smäll på ett fläkt filter och en 140/180 mm fläkt och koppla in på valfritt sätt.

Permalänk
Medlem

Varför vill du sänka temperaturerna? Det kan påverka vilket alternativ som är bäst.

Permalänk
Medlem

Det lutar åt att byta nätdel för att få fler strömkablar.

Tack för tipsen ändå!

Visa signatur

NAS: DS918+
Laptop: Macbook Pro M1 Max 16", 1TB, 32 GB

Permalänk
Medlem
Skrivet av xtQ:

Det lutar åt att byta nätdel för att få fler strömkablar.

Tack för tipsen ändå!

Innan du gör det, dubbel- och trippelkolla pinouten på originalaggets 24-pinskontakt, så det verkligen är en vanlig ATX-anslutning.

Dell har en historia av att köra sitt eget race på en del modeller, och kasta om en del ledare, samtidigt som man använt exakt samma kontaktdon som 24-pin ATX. Resultatet i de fallen är förstås att man med stor sannolikhet dödar nätagg och/eller moderkort om man kopplar in ett vanligt ATX-agg på ett moderkort med specialvarianten, eller vice versa.

Har förvisso inte fibblat med några nya Dell-system på säkert 10 år, och förmodligen har man väl slutat med den sortens direkt farliga dumheter, men lika bra att varna när det framkommer att de fortfarande klänger sig fast vid sina idiotiska proprietära fläktanslutningar.

Visa signatur

Nu lurade jag dig att slösa bort ett par värdefulla sekunder av ditt liv på att läsa denna fullständigt poänglösa signatur!