GPU får blackscreen och fläktarna snurrar vansinnig fort

Permalänk
Medlem

GPU får blackscreen och fläktarna snurrar vansinnig fort

Okej så jag har fått ett problem med mitt gpu (jag tror det är GPUn). När jag startar datorn så fungerar allt perfekt med ett pip och allt men efter jag har loggat in på mitt microsoft konto så får jag svart skäm och fläktarna på GPUn snurrar på max hastighet(datorn stängs inte av). Datorn fungerar som normalt i safe mode. Så jag tog ut GPUn och satte in den i en annan dator, och det hände samma sak. Någon som har haft liknande problem ?

Tack för all hjälp

GPU temp 37c(idle)

SPECs:
gtx 1080
i7 6700k
16gb ddr4
600W psu

Permalänk
Medlem

@sarbast:
Om det händer samma sak i en annan dator, så har du genom uteslutnings metoden konstaterat att det är (misstänkt) fel på grafik-kortet.

Har det garanti, så reklamera det, har det inte det, så får du köpa ett nytt.

Visa signatur

Det är bättre att fråga och verka dum än att inte fråga och förbli det.

Permalänk
Medlem

@Belzader: men jag tänker så här att GPUn fungerar utan problem i safe mode (dock har jag inte kört några benchmarks på den). Jag vill ju helst inte slänga kortet om det går o laga den på något sätt.

Permalänk
Medlem

Detta är oftast ett symptom som uppstår när grafikdrivrutinerna har kraschat. "Wipa" alla drivers och gör en ren installation. Har varit med om det många gånger med både egna och andras datorer.

Sällan ett symptom på att GPU är trasigt.

Permalänk
Medlem

@sarbast:
Det är en väldig skillnad på om man kör i safe mode, eftersom då används bara Windows standard/basic drivrutin (dvs. inte nVidia's) och kortet belastas inte särskilt mycket.
Det skadar dock naturligtvis inte att prova köra te.x DDU för att ta bort drivrutinen, och sedan installera om den för att testa om det är den som är boven.
@Borderlander
Ja, jag har själva råkat ut för det också, men att det är drivrutin's fel på två olika datorer, anser jag vara ganska osannolikt.

Visa signatur

Det är bättre att fråga och verka dum än att inte fråga och förbli det.

Permalänk
Medlem

Jag hade fel på ett GTX470 för ett par år sedan att det krashade och det funkade i safemode, så det var drivar relaterat, men det spelade ingen roll vilken drivare man hade så i det fallet var det kortet som var trasigt. Så bara för att det fungerar i safe mode betyder det inte att det fungerar som det skall.

Visa signatur

Main
MOBO: Gigabyte B550M DS3H, CPU: AMD Ryzen 5 5600, RAM: 2x16B @ 3600MHz, GPU: RADEON RX5700 Flashat till XT, SSD: WD BLACK SN750 SE 1TB nVME, 2x1TB Sata SSD Chassi, : Fractal Design Node 804, PSU: Corsair RM1000e, Skärm: Philips 27M1N3500LS.

Permalänk
Medlem

@Belzader: Fungerar det i safemode, så lär det bero på mjukvara.

Inte så extremt osannolikt att samma drivare på en annan dator orsakar samma problem.

Permalänk
Medlem

Det låter som hårdvaruproblem som många sagt, att det fungerar i safe mode betyder troligen att den delen som har problem inte belastas i safe mode och därav verkar fungera okej. Som exempel hade jag repeterbart problem med mitt 980Ti i bara ett spel så tänkte det var spelets fel men sen några månader senare så dog kortet helt med bränd lukt...

TL:DR Bara för en sak fungerar så kan du inte utesluta hårdvarufel, det enda du kan veta då är att den belastningen inte använder någon del med problem.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-U12A | Gigabyte B650 Aorus Elite AX | Corsair 2x16GB DDR5 6000MHz CL30 Vengeance RGB | PowerColor Radeon RX 6800 XT 16GB Red Dragon | Fractal Design Torrent Compact | Seasonic Prime GX 1300W | MSI Optix MAG274QRF-QD + HP ZR24w | WD Black SN850X 2TB | Windows 11 Home 64-Bit |