Permalänk
Medlem

Knivporr
https://www.youtube.com/channel/UCOluHMoKJ6CrS0kcybhaThg

Är ju fett sugen på https://www.amazon.com/dp/B077H724ML/?coliid=I1UF0FL8G40N40&c...

men den verkar inte gå att köpa i Sverige, finns på ebay dock.

Permalänk
Medlem
Skrivet av XFTality:

Du borde testa köpa en ny Ikea 365+-kniv. Faktum är att slipningen är japansk, och stålet som används är extremt likt Cromova 18 som ligger i Globals knivar, och därav också extremt stor chans att det faktiskt är Cromova 18-stål i Ikeas knivar. Vissa bär till och med stämpeln X50 CrMoV15, vilket skulle betyda Cromova 15, men detta verkar variera beroende på vilken knivtyp det är. Cromovastål behöver inte vara dyrt, vilket Laguiole bevisat med deras trancherkniv och gaffelset i Cromova 18 för 200 kronor.

Hur som helst - Absolut inte skitknivar, och det kommer från någon som sitter på fem stycken Global, en Miyabi och två Shun för totalt över 20000:-.

var får du tag på Shun?

Permalänk
Medlem
Skrivet av JasonChrist:

Knivarna ska vara en gåva till min svärmor för att ersätta den saliga blandning av trasiga knivar hon har idag. Då samtliga av hennes knivar är så misshandlade att dom skulle behöva få ny egg slipad så kan vi anta att även dessa kommer få leva ett hårt och kort liv (där av den låga budgeten, känns onödigt att lägga mer när dom endå misshandlas).

Och då dom kommer hänga synliga på magnet skulle jag föredra ett matchande set. Anledningen till dom olika knivarna och måtten är för att matcha det hon har idag.

och gällande "grönsakskniven" så är det en kniv i samma stil som en nakiri jag är ute efter

Vet inte om jag skulle kalla 1500 låg budget.

Kommer knivarna leva ett hårt liv och misshandlas så är det enklaste att plocka upp ett set på IKEA eller var du nu råkar hitta något set som ser fint ut för några hundringar.

Finns ingen som helst anledning att fundera på stålkvalitet och liknande om misshandel står på schemat.

Tidningprenumertioner har ofta något random "japanskt" knivset som premie. Köp ett sånt så får hon något att läsa också ^^

Visa signatur

Raven RV02-e // 2500k@4.5GHz // 16GB 1866MHz // Sapphire 390// AX1200 // Silver Arrow // AsRock p76 E4 Gen 3 // Majestouch 2, bruna // 128GB Crucial m4 som systemdisk, 2TB WD Green som lagring och BX100 250GB för spel // ATH-m50x

AW 14
"Citera" för svar

Permalänk
Medlem

Är det någon som har testat den där billiga kniven ifrån Kina, som nämnts tidigare i tråden? Eller som vet nåt mer, om den är värd att pröva?

https://www.aliexpress.com/item/2016-Sunnecko-8-Chef-s-Knife-...

Visa signatur

+++ Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++

"Real stupidity beats artificial intelligence every time." - Terry Pratchett, Hogfather

Permalänk
Medlem
Skrivet av scienta:

Är det någon som har testat den där billiga kniven ifrån Kina, som nämnts tidigare i tråden? Eller som vet nåt mer, om den är värd att pröva?

https://www.aliexpress.com/item/2016-Sunnecko-8-Chef-s-Knife-...

Vet inte om det var den, men sett diskussioner tidigare om billiga liknande knivar från kina, slutsatsen där var att de är prisvärda.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem

@Json_81: Det verkar finnas både bra och dåliga omnämnanden. Jag blir väldigt osäker.

Tänkte köpa ett par knivar åt sambon i julklapp. Behöver inte vara det bästa, men vill ändå veta vad jag får. Ikea Briljera låter bra, men sågades av ett inlägg på flashback.

Visa signatur

+++ Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++

"Real stupidity beats artificial intelligence every time." - Terry Pratchett, Hogfather

Permalänk
Medlem
Skrivet av scienta:

Är det någon som har testat den där billiga kniven ifrån Kina, som nämnts tidigare i tråden? Eller som vet nåt mer, om den är värd att pröva?

https://www.aliexpress.com/item/2016-Sunnecko-8-Chef-s-Knife-...

Har någon likvärdig den du länkade, men betalade 150 spänn för den... Trots det, är det den bättre av de knivar jag har (budget allt).

Hur de står sig mot varandra vet jag dock inte. Men 3 knivar för priset till 1 så kan du slita på dem iaf
https://www.aliexpress.com/wholesale?catId=100004940&initiati...
Kniven finner du här

Visa signatur

i5 2500K|Vengeance 8Gb|Sabertooth P67|GTX 980Ti|Corsair AX1200|Force GT 120Gb|5TB lagring|Asus Xonar STX II

Permalänk
Medlem

@Brainsplitter: Verkar vara annat material i de du länkar. Om det är bättre eller sämre låter jag vara osagt, men det låter lovande att du är nöjd i alla fall!

Jag beställde 2 knivar för strax under 600:-, + en extra kniv i julklapp för dryga 350:-. Det ska i alla fall vara samma som recenserades på gamereactor, så jag hoppas de håller måttet.

Visa signatur

+++ Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++

"Real stupidity beats artificial intelligence every time." - Terry Pratchett, Hogfather

Permalänk
Medlem

@scienta: Ska vara bättre stål i den du länkade. Fann denna länk med info om olika slags stål i knivarna. (du kanske sett den t.o.m )

Citat:

VG-10
Det här stålet liknar 154CM och ATS-34 i kompositionen men har lite mer krom, det innehåller även vanadin vilket gör det marginellt “bättre” än dessa två. Det har sitt ursprung i Japan men har även börjat användas på den amerikanska marknaden av bl.a. Spyderco. Det är riktigt hårt och går att få mycket vasst, men också en aning skört. Vanligt förekommande på dyrare japantillverkade kockknivar.

Faktiskt så har den kniven jag köpt fungerar över förväntningarna. Trodde den skulle bli slö snabbt men tydligen icke. Den du länkade kommer säkert då vara ännu bättre och blir garanterat nöjd med köpet.

Visa signatur

i5 2500K|Vengeance 8Gb|Sabertooth P67|GTX 980Ti|Corsair AX1200|Force GT 120Gb|5TB lagring|Asus Xonar STX II

Permalänk
Medlem

@Brainsplitter: Huruvida kvalitén på stålet faktiskt är som utlovad är kanske en annan femma, men förhoppningsvis lever det upp till den något dyrare prislappen.

Med tanke på att min referens är en kökslåda med knivar som jag haft sedan jag flyttade hemifrån för massa år sedan så lär jag vara tämligen lättimponerad, hehe.

Visa signatur

+++ Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++

"Real stupidity beats artificial intelligence every time." - Terry Pratchett, Hogfather

Permalänk
Medlem

Så länge ni får tag på en kniv med ett OK stål så är det i regel bara en fråga om skärpa/livslängd.
Som jag sagt tidigare så skulle jag hålla mig borta från allt som heter "damascus" osv. Bara flera potentiella svagheter. Sen brukar det, som med alla saker, löna sig att köpa efter behov.

Ska man verkligen köpa en väldigt dyr kniv som kräver väldigt mycket omvårdnad när man ändå bara putsar fläskfilen på lördagen och hackar rotfrukter resten av veckan (lite extremt kanske men ni hajar). Orkar ni stå och slipa/strigla kniven stup i kvarten? Visst, bra stål håller skärpan längre men vill man ha en kniv sylvass så måste den hållas efter.

Jag gillar att ha bra knivar/stål över lag så att säga... Trots att jag lägger masssssor av tid på att slipa och underhålla div blanka saker här hemma så är det fortfarande de vanliga Fiskars-knivarna som används till matlagning. Dem hittar man ju på utförsäljning hela tiden och kostar bara några hundringar. Så kan man köpa ett par/tre st, och använda dem till olika saker.

Men med det sagt så är jag lite sugen på köpa en/flera Mora-köksknivar. Tyvärr har jag svårt att motivera pengarna sett till vad de skall användas till. Såg iof att man kunde hitta 3-packet för dryga 1000-lappen på prisjakt nu.

Men som sagt håll koll på utförsäljningar/reor. Man ser dem stup i kvarten på de vanliga "köksaffärerna".

En annan sak kan vara att köpa knivstål och göra egna knivar.
Ett knivstål i OK kvalitet går på en hundring. Sen filar/slipar du bara till den enligt tycke och skickar den på härdning (om du inte vill göra det själv). Du kan härda bladet i grillen om du har lite koll. Anlöp sedan bladet i den vanliga ugnen hemma. Slipa/polera sedan till önskad finish och sätt dit ett handtag.

Vanliga filar och sandpapper och en bågfil duger bra som verktyg. Lär vara väldigt uppskattat att få en egengjord sak i julklapp.

Permalänk
Medlem
Skrivet av SuperNova:

Så länge ni får tag på en kniv med ett OK stål så är det i regel bara en fråga om skärpa/livslängd.
Som jag sagt tidigare så skulle jag hålla mig borta från allt som heter "damascus" osv. Bara flera potentiella svagheter. Sen brukar det, som med alla saker, löna sig att köpa efter behov.

Varför håller du dig borta från damascus och vad har dom knivarna för potentiella svagheter?

Permalänk
Medlem
Skrivet av SexMachine:

Varför håller du dig borta från damascus och vad har dom knivarna för potentiella svagheter?

Damascus (i dagens mening) innebär att man lägger säg 10 metallbitar på hög och svetsar ihop dem.
Man kör ex 5 vanliga kolstålsbitar och varvar dem med 5 nickel-legerade stålbitar. Sen värmer man upp dem och pressar samman dessa.

Vart som helst mellan dessa lager kan det uppstå områden där de två metallerna inte bundit sig till varandra. Detta kan bero på ex "smuts", oxid osv eller pga att man helt enkelt gör fel.

Sen skall bladet härdas och anlöpas vilket utsätter fogarna för ännu mera stress.

Dessa "svagheter" i samband med att det inte finns några fördelar rent mekaniskt med damaskerat stål gör det till ett dåligt val. Damascus = utseende kort sagt.

Detta skall inte förväxlas med stål där man ex fogar samman en mjukare kärna med ett hårdare ytlager. Detta görs för att förbättra knivens (bladets) egenskaper.

Idag är stålen så pass bra så att man klarar sig långt på ett och samma stål rakt igenom.

Sen har vi det "riktiga" uråldriga damaskusstålet som sägs ha haft oerhört bra egenskaper pga att man typ lyckats få in nanorör som föratärkte det (en av teorierna).

Sen har vi det som flest personer kanske tänker på när man pratar om knivar... Samurajsvärd.

Samurajsvärd är inte damascus i den meningen. Japanerna hade inte tillgång till bra järnmalm som ex vi i Sverige hade. Så de smälte järnhaltig sand och fick ut något som såg ut som en tvättsvamp.

För att få detta till något som man kunde göra svärd av så vek man stålet, gång på gång, för att få ur allt skräp. Dock via en avancerad process för att slippa oxid som förhindrade att stålet vällde samman. Man tillförde även kol för att minska problemet med att stålet tappar kol när man arbetar det.

Sen fanns det massor av olika skolor med hur man konstruerade bladet. Allt ifrån ett och samma stål rakt igenom till 7 olika lager (dock inte 7 olika sorters stål).
Ex stårt stål till utsida/egg samt ett mjukare till ryggen.

Oj, långt inlägg...
TLDR:
Damaskus = för syns skull och flera saker som kan gå fel.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Våra vanliga knivar skärper du eggen på med en stålstav. Tar du stålstaven på en bra japansk kniv så går stålstaven sönder och kniven fortsätter att vara slö. För att få tillbaka skärpan behöver man en keramisk stav.
Om du sen byter till en keramisk kniv så fungerar inte den keramiska staven heller, då behövs en diamantstav.

Jo alla knivar behöver slipas ibland också för att bli bra.
Vill man kan man göra samma slipvinkel på en fiskarskniv men då får man slipa den mer ofta än den japanska då det är ett mjukare stål i den. Men skärpan i den blir samma som på den japanska kniven.

Permalänk
Medlem
Skrivet av scienta:

@Json_81: Det verkar finnas både bra och dåliga omnämnanden. Jag blir väldigt osäker.

Tänkte köpa ett par knivar åt sambon i julklapp. Behöver inte vara det bästa, men vill ändå veta vad jag får. Ikea Briljera låter bra, men sågades av ett inlägg på flashback.

Nu är ditt inlägg relativt gammalt (1 månad) så vet inte hur mycket det spelar roll, dock så kan man alltid återuppliva diskussioner.

Ikea Briljera har faktiskt VG-10 som är ett mycket bra stål i knivvärlden. För att vara knivar i lågprisklassen så är de ganska intressanta. Globalknivarna t.ex har sämre stål än Ikeas även fast de är dyrare. Man ska dock inte kolla sig blind på vilken kärna en kniv har, spelar också roll hur bra värmebehandlingen är gjord et cetera.

Visa signatur

öh öh har den äran!

Permalänk
Medlem

@Dumsnuten: En månad gammal tråd och jag har faktiskt fått hem knivar ifrån Kina. Mitt första intryck är att det verkar vara rejäla grejer, men som du säger så garanterar ju inte stålet den totala kvalitén.

Jag återkommer med hur jag upplever knivarna, även om jag är ren novis.

Visa signatur

+++ Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++

"Real stupidity beats artificial intelligence every time." - Terry Pratchett, Hogfather

Permalänk
Föredetting

VG-10 - check: men är det någon som råkar ha köpt ett sådant härnt set från Amazon? Mer än de 155 tyskar som recenserat och verkar mycket nöjda.
https://www.amazon.de/gp/product/B00KGDVXE8/ref=oh_aui_detail...

Visa signatur

Internet of Things. Translation: Anything that connects to the internet, no matter how useless nor how much of a security risk it poses.

Permalänk
Medlem

@Meantek: Ser ut som knivarna jag köpte, fast annat märke. De jag köpte var Sunnecko. Jag har en misstanke om att alla tillverkas på samma ställe i alla fall.

Visa signatur

+++ Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++

"Real stupidity beats artificial intelligence every time." - Terry Pratchett, Hogfather

Permalänk
Medlem

Köp inte knivar med klack

Permalänk
Medlem

Jag är väl kanske mer ute efter råd om slipstenar än knivar. Har en del knivar av olika kvalitet som jag fått ärva (följde med huset som jag köpte från mina morföräldrar), dom har funnits och använts i hushållet sedan minst sent 80-tal. Min morfar var en jävel på slipa knivar och våtslipade köksknivarna då och då, men skulle tippa att det är runt 20 år sedan knivarna senast slipades så känner jag att det kanske är dags nu.

Då jag ser det framför mig som lite utav en meditation att sitta och våtslipa knivar på ett slipstensblock så skulle jag behöva råd om vilka kornstorlekar/grits man behöver. Skulle nog även behöva en fysisk guide när jag börjar så att man får rätt vinkel. Så vad rekommenderas?

Visa signatur

Arbetsstation/streamdator: Define R6, Ryzen 2600, 16GB DDR4, EVGA 980ti.
Speldator: Define R6, 6700k, 16GB DDR4, MSI 2080ti X Trio.
Filserver: Define R6, 2500k, 16GB DDR3, EVGA 960.

Permalänk
Medlem
Skrivet av SvanteP:

Jag är väl kanske mer ute efter råd om slipstenar än knivar. Har en del knivar av olika kvalitet som jag fått ärva (följde med huset som jag köpte från mina morföräldrar), dom har funnits och använts i hushållet sedan minst sent 80-tal. Min morfar var en jävel på slipa knivar och våtslipade köksknivarna då och då, men skulle tippa att det är runt 20 år sedan knivarna senast slipades så känner jag att det kanske är dags nu.

Då jag ser det framför mig som lite utav en meditation att sitta och våtslipa knivar på ett slipstensblock så skulle jag behöva råd om vilka kornstorlekar/grits man behöver. Skulle nog även behöva en fysisk guide när jag börjar så att man får rätt vinkel. Så vad rekommenderas?

Du har två val egentligen (om vi hårddrar det hela):

1. Använda stenar.
Fördelar - håller länge.
Nackdelar - Dyra och behöver planas av då och då.

Tips på stenar och då tänker jag mig att du inte vill ha japanska stenar som mam typ betalar för per gram

Fällkniven DC. Finns små och stora. DC4 är bra, liten och billig (ca 150:-). Två sidor som man kan få rakbladsvassa knivar med. Finns en stor variant av av denna också men kostar lite mera. Dessa brynen är diamantbelagda på ena sidan och safir på den andra (ännu finare sidan). Dessa stenar behöver i regel inte planas av. I alla fall inte diamantsidan.

Tänk på att kornstorleken anges olika i ex USA, Japan och Europa.

2. Använda slippapper.
Fördelar - billigt ocj man kan få hur vassa knivar som helst.
Nackdelar - Slit och släng.

Köp papper mellan 600/800 och 2000/2500.
Vanligtvis finns dessa hos lokala butiker, ex mekonomen osv. Kostar väl en 10 per ark.

Dessa blöter du ner och "smackar fast" på en rät träbit eller liknande.

3. Strigel.
Här kan du använda en mjul rät träbit (många kör mdf) precis som den är.

Bäst är att limma/lägga dit en läderbit eller en tjock tygbit. Köp sedan lite brynpasta (många kör typ autosol). Classe säljer tormeks brynpasta billigt annars.
Här drar du kniven så eggen släpar.

Jag kör både stenar och papper men jag har det lite som hobby :). För att slipa till köksknivarna blir det iftast bara att jag tar fram just fälkniven brynet. Tar en minut så är de sylvassa! Gå inte overkill bara. Finns ingen mening med att skaffa saker för 1000-lappar och sikta på rakblad som blir slött direkt när du skär igenom purjolöken med grus i.

Lycka till!

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Fick testa Sunnecko-knivarna för första gången idag. Blev inte överdrivet imponerad av slipningen ifrån fabrik och handtaget verkade inte alls tåla vatten (obehandlat trä som reste sig vid kontakt med vattnet). Så knivarna ska eventuellt slipas till lite och handtaget oljas lite, så får vi se.

I jämförelse med de gamla knivarna jag har så är det fortfarande mycket bättre.

Visa signatur

+++ Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++

"Real stupidity beats artificial intelligence every time." - Terry Pratchett, Hogfather

Permalänk
Medlem

Köpte några ikea 365+ nu när de var rea att ha som grovknivar, är det någon som vet vilken vinkel de har original?

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Avstängd

Söker tips och ide på en smidig, snygg och bra knivförvaring.
Vi har idag magnetlist mest för att den satt där när vi köpte huset men nu blir det nytt kök och listen försvinner.
Behöver plats för ca 8-10 knivar av olika märken, några Global och några andra som vi fått och jag inte har koll på märket.

Någon som har några bra tips?

Visa signatur

Chassi: Fractal Design Define R3 Black, Mobo: ASUS Z170 Pro Gaming, CPU: Intel i7 6700K, kylning CM Hyper 212 EVO, RAM: 32 GB Hyper X 3000 mhz, GPU: Nvidia MSI 1080 Gaming X, PSU: XFX Core Edition Pro 750W, Mus: Logitech G700, Tgb: Corsair Raptor K30, OS: Win10

Permalänk
Medlem

jag är väldigt nöjd med Mannerströms Knivblock i bambu. rymmer 5 knivar på varje sida. känns mycket mer skonsamt för knivarna än magnetlisten jag hade förut i metall.

Permalänk
Medlem

Gammal tråd och ämnet om brynstenar är sedan länge överspelat, men jag ville iaf säga att mitt införskaffande av en ordentlig (?) sådan är bland det bästa jag gjort i knivväg. Då har jag visserligen absolut inga dyrare knivar (kanske just därför en sten är så bra), men speciellt efter mitt senaste fynd på egrillen.se (som jag inte har någon koppling till!) med en 1000/3000 grit-sten för 99 kr + frakt så har jag fått några knivar att bli de vassaste jag upplevt i alla fall. Då är jag heller ingen expert på knivslipning, jag har tittat på ett par YouTube-videor och kört igång. Kombinerat med ett 200/300-ish grit bryne från Clas Ohlson för 69 kr kan man nog få vilken gammal trött och misshandlad kniv att bli som i princip ny igen.

Misstänker f ö starkt att brynet på egrillen.se är prissatt fel, de hade andra brynen från samma tillverkare (Yaxell) med 600/1000 respektive 3000/8000 grit, för tidigare 69 kr respektive 120 kr, men sedan dess har priserna plötsligt blivit 690 kr / 1230 kr. Det verkar som att någon glömt konvertera priserna från EURO till SEK (sidan har en massa finsk text...), men 1000/3000-brynet är fortfarande listat för 99 kr och det var vad jag betalade, plus 50 kr i frakt då tyvärr. Jag lade faktiskt en beställning på ytterligare två likadana brynen, tänker att det kan bli bra och extremt prisvärda presenter till någon i framtiden. De har dock inte dykt upp ännu, så får väl se om folket bakom sajten hinner upptäcka felet och börja knorra.

Lite borderline omoraliskt kanske någon tycker att "utnyttja" en möjlig felaktig prissättning, men det får jag stå ut med i så fall.

Jaja, gå till sajten och sök på "yaxell" så hittar ni brynet. Köp på egen risk osv, jag vet inte vad de har för möjligheter att i efterhand hävda att priset varit felaktigt och att de vill ha mer pengar. Den är med all sannolikhet noll, men men..