Integrerad gfx ala intel 620 vs dedikerad

Permalänk
Medlem

Integrerad gfx ala intel 620 vs dedikerad

Min fråga är om ett Intel HD 620 verkligen klarar av multimedia? Den drivs av processorn? så då borde hela systemet bli något slöare än med ett dedikerat kort som gtx 1050?

Är i kvalet att köpa en dator för studier(programmering) men tycker utbudet på grafik kretsar är skitdålig i 8000-10000:- segmentet, antingen ett Gtx 1050-60 eller ett intel HD 620. Antingen ett kort som kan klara av ett spel från 2008+ eller ett som inte klarar av ett skit sen 2000.

Förstår att laptopsen säljs färdigbyggda så man ser inga i5 8300h med ett gtx 980 men prisutbudet hade varit bättre.

Permalänk
Medlem

Inbyggd grafik är ganska underskattat, räcker för det mesta som inte är gaming eller CAD.

På en studiedator behöver du inget dedikterat grafikkort.

Permalänk
Medlem

Om du inte har några planer på att spela några krävande spel på datorn så duger ett HD 620 utmärkt. Det är ett grafikkort som är integrerat i processorn, d.v.s. det är inte processorn som driver grafiken, så systemet blir inte direkt slöare av det.

Indirekt kan det dock ha en liten inverkan på prestandan, dels eftersom grafikkortet lånar en del av RAM-minnet samt att processorn kanske blir varmare och därmed inte kan köra lika hög frekvens om inte datorns kylning är bra nog (detsamma kan förstås ske med ett kraftigt diskret grafikkort som drar mycket mer ström och värmer upp hela datorn).

När det gäller multimedia så är det inga problem med ett HD 620, det klarar utan problem att spela upp 4K-video och liknande saker. Lite lättare spel går också bra, men du kommer så klart inte spela senaste Battlefield med ett sånt grafikkort. Se t.ex. denna sida för lite exempel på vad du kan förvänta dig för prestanda.

Så om du inte ska använda datorn för att spela på så skulle jag säga att en dator utan ett dedikerat grafikkort faktiskt är ett bra val, eftersom ett dedikerat grafikkort kommer dra mer ström och leda till sämre batteritid och en varmare dator.

Permalänk
Medlem

Tack för svaren!

Permalänk
Medlem

En fråga till...Om man tänker ha laptopen kopplad till 1-2 extra skärmar, finns det något fördel med dedikerad grafik?

Permalänk
Medlem
Skrivet av cybo:

En fråga till...Om man tänker ha laptopen kopplad till 1-2 extra skärmar, finns det något fördel med dedikerad grafik?

Inte direkt, bildutgångarna brukar gå via den integrerade grafiken ändå. D.v.s. vanligtvis så används den integrerade grafiken när det inte behövs så mycket grafikprestanda, t.ex. när man surfar eller kollar på film. När man sen kör igång ett spel så används den dedikerade grafiken för att rendera spelet, men bilden skickas via den integrerade grafiken till skärmen.

HD 620 klarar för övrigt av att driva två skärmar på 4096x2304@60Hz (via DP och eDP) samt en 4096x2304@30Hz (HDMI 1.4). eDP används dock oftast till datorns egen bildskärm så i praktiken kan man alltså ha två extra skärmar. Sen varierar det förstås vilka bildutgångar som datorn faktiskt har också, så vill man kunna koppla in 2 skärmar bör man se till att datorn faktiskt har både en HDMI- och en DP-utgång.

Permalänk
Medlem
Permalänk
Medlem

@cybo:

hade följande dator med HD610 och uppgraderat ramminne till 8GB istället för 4GB och den klarade av allt vad gäller media och även Overwatch på lägsta i 1920*1080 med runt 50-60fps.

Visa signatur

Intel Core i7 5820K @3.7ghz | 16GB Corsair LPX 3000mhz DDR4 | ASUS GeForce RTX 2060 DUAL EVO Advanced | Kingston A1000 480GB M.2 | Phanteks P300 | EVGA Supernova 650w | Asus X99-A | Aerocool Pulse L240 F |