Nätverk i husets elledningar som slutat att fungera

Permalänk
Medlem

Nätverk i husets elledningar som slutat att fungera

Sedan några år har jag mina datoruttag i vårt hus med hjäp av TP-Link dosor i husets eluttag. Routern som står i bottenvåningen har kabel till ett uttag och TP Link dosa bredvid routern och därmed är alla husets eluttag möjliga att vid behov vara kopplade till en dator. Detta har fungerat ända tills i förra veckan då det plötsligt bara slocknade. Jag har försökt att byta kablar och dosor utan resultat. Jag får ingen signal till något eluttag i hela huset.

Vad kan det bero på och hur löser man detta. Tills vidare är jag hänvisad till att sitta i närheten av routern när jag vill använda min dator. Då kör jag mycket bra antingen med kabel eller med wi-fi.

Permalänk
Medlem

@imar: Det är lite svårt att förstå hur du menar. När du skriver att du bytt dosor - har du bytt till något du vet fungerar? Det verkar ju som om något gått sönder men man måste veta lite mer för att ha synpunkter. T ex vilken modell av TP-Link har du?

Permalänk
Medlem

Hej, På baksidan av varje dosa står TP-Link model TL-PA4020P. AV500 2-port Powerline Adepter with AC Pass Through.
Jag har bytt till något som jag vet fungerar och för att vara extra säker på detta så kom en kamrat till mig hit med en lika dan dosa som han just pluggat ur hemma hos sig. Det blev samma resultat. Om det behövs ytterligare info som jag förbisett så lämnar jag givetvis detta.

Permalänk
Medlem

@imar: När jag kört felsökaren så svarar den: Ethernet saknar giltig IP konfiguration.
Jag har inte ändrat något och det har fungerat tidigare. Kan svaret betyda att något blivit ändrat av sig själv i min dator?

Permalänk
Medlem

Får du IP om du kopplar datorn i samma port på routern där du normalt kopplat TP-linken?

Visa signatur

CPU: Det finns. GPU: Lite snabbare än den gamla! RAM: Absolut! Nätagg: Alldeles lagom. Kylning: Tyst och tillräcklig.

Permalänk
Medlem

Har du provat att synka om nycklarna mellan dosorna? Har liknande TP-Link på landet mellan kåkarna och där kommer jag ihåg att man tryckte ned knappen på en dosa och sedan på resterande i sekvens så de byter krypteringsnycklar med varandra. Finns säkerligen mer info i manualen exakt hur du ska trycka för att de skall gå in i programmeringsläget.

Visa signatur

CPU: Det finns. GPU: Lite snabbare än den gamla! RAM: Absolut! Nätagg: Alldeles lagom. Kylning: Tyst och tillräcklig.

Permalänk
Medlem
Skrivet av imar:

kamrat till mig hit med ""en"" lika dan dosa som han just pluggat ur hemma hos sig. Det blev samma resultat..

Jag tolkar det som att din kompis tog med sig EN av sina dosor och provade hos dig.
Stämmer det? Heller tog han med sig fler än en dosa?

Om en dosa dör så är det ganska troligt att även dom andra har dött samtidigt då den/dom troligen dött av en strömspik vilket högst troligen fanns i alla uttag i huset.
Sen om man söker runt några minuter på nätverk genom strömkablar så hittar man rätt fort en hel del om att dom går sönder ganska ofta och väldigt lätt (dvs dom kan gå sönder men allt annat i huset är fortfarande helt).

Med andra ord se till att ni provar ALLA (eller i alla fall två) dosor från kompisens hus hos dig och se vad som händer då.

Visa signatur

Nu när vi betalar för det!
Glöm inte bort att slänga alla plastpåsar i vattnet!

Skit nätagg (som inte alltid=med billigt) är enbart till för dom rika som har råd att byta ut allt när (inte OM utan NÄR) det dör!

Permalänk
Medlem

Hej igen,
Jag tar det i den ordning som jag fått svar.
Langelus: Jag skiftade de kablar som du föreslog men det gjorde ingen skillnad. Att synka om dosorna får jag ha mera tid till. Jag får gå till manualen och se vad det står där.

Grizzly666: Jag skall googla runt på nätet och läsa vad det står om nätverk genom strömkablar. Sedan får du ursäkta att jag inte förstår det du säger om att jag måste prova flera av kompisens felfria dosor. Om jag sätter hans felfria dosa i strömuttaget, skulle den inte fungera då om det var dosan som det var fel på? Sedan undrar jag också vad en strömspik är?

Jag kan inte så mycket om detta, jag är mest bara användare.

Permalänk
Medlem

@imar: Det fungerar så att en dosa krypterar trafiken och skickar ut på el-ledningarna. En andra dosa dekrypterar trafiken och skickar till datorn. Dosorna arbetar alltså i par.

En strömspik är en kortvarig överspänning. Beroende på hur hög överspänningen är kan den förstöra lite olika saker. De värsta strömspikarna skapas vid åskväder.

Permalänk
Medlem

Då förstår jag logiken med att kompisen skulle ta med sig 2 dosor. Jag skall framföra detta till honom så får vi se om han kan komma tillbaka. Nu var det ju för all del så att jag hade två orörda dosor och jag bytte den som sitter vid routern som sänder ut det krypterade på elnätet. Jag upptäckte nämligen att om jag satte i en kabel från den till datorn så fungerade inte anslutningen. Det gör den däremot efter jag bytt den dosan. Men som jag tolkat det hela så är det inte trafiken från elnätet som jag får in då utan det jag får in har bara gjort en sväng från routern till dosan och till datorn (aldrig ut på nätet). I alla fall så tolkade jag det så att den dosan som satt var trasig på nåt sätt. Det kan ju hända att det var av åska som vi hade. Vi har tidigare haft värre åska utan att nåt gått sönder.

Jag har suttit en stund idag och läst här på forumet om nätverk genom strömkablar. De flesta som skriver tycker att det inte är en bra lösning för det är mycket problem, särskilt om man har olika faser på olika våningar. Det är precis det vi har men ändå har det fungerat i två år utan större problem. Jag hade tidigare kablar från routern i bottenvåningen till våning 1 och 2. Två separata kablar. Det fungerade alldeles utmärkt men så pajade telefonledningarna och dessa kablar togs i anspråk för en ny telefoninstallation ända från stolpen. Jag skall nämna att jag bor i Grekland. Det kan kanske förklara mycket av strulet.

Det finns också andra på forumet som inte haft några problem med nätverk genom strömkablarna. När jag läser allt så verkar det som det negativa överväger. Hade man frågat mig för en månad sedan så hade jag också tyckt att det fungerade. I alla fall så överväger jag nu att dra nya kablar. Så som jag hade tidigare och då undrar jag om jag kan kombinera detta med wi-fi så att varje våning får sin kabel som man sticker in i datorn men också att det på varje våning finns en dosa för wi-fi som gör att man inte behöver sitta vid kabeln. Jag vet inte vad en sådan dosa heter men på nåt sätt måste jag kunna förklara i affären.

Det blir mycket att läsa för er men jag är mycket tacksam för alla svar med olika synpunkter. Något sätt att lösa mitt problem har jag dock ännu inte hört.

Permalänk
Medlem

@imar: Om det fungerar bra eller dåligt beror mycket på standarden på husets elinstallation. Det innebär egentligen att det är ointressant om det fungera bra för andra. Man måste prova i det hus det gäller. Om det är fråga om olika faser är det nästan alltid problem. Det bästa är ju att dra nätverkskabel men folk verkar ju tycka det är det otrevligaste man kan behöva göra.

Om jag förstår dig rätt vill du ordna nätverksuttag för trådat nätverk på var våning och dessutom wi-fi. "Dosan för wi-fi" kallas accesspunkt. Det innebär att man växlar från trådat till trådlöst nätverk.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hubertus:

@imar: Om det fungerar bra eller dåligt beror mycket på standarden på husets elinstallation. Det innebär egentligen att det är ointressant om det fungera bra för andra. Man måste prova i det hus det gäller. Om det är fråga om olika faser är det nästan alltid problem. Det bästa är ju att dra nätverkskabel men folk verkar ju tycka det är det otrevligaste man kan behöva göra.

Om jag förstår dig rätt vill du ordna nätverksuttag för trådat nätverk på var våning och dessutom wi-fi. "Dosan för wi-fi" kallas accesspunkt. Det innebär att man växlar från trådat till trådlöst nätverk.

Tack för ditt svar och ditt tålamod. Dra en nätverkskabel till båda våningarna innebär väl att jag drar från två portar på baksidan routern upp till första och andra våningen och i varje ände sitter en kontakt för att ansluta datorn. Så hade jag innan man tog dessa kablar för telefon. Nätverksuttag för trådat nätverk förstår jag inte vad det innebär. Om man kopplar på en accesspunkt på kabeln, finns där både wi-fi och uttag för kabel till dator? Mycket har klarnat men inte varför det helt plötsligt blev dött i elkablarna. Jag skall googla på accesspunkt så kanske det finns ytterligare förklaring.

Tack så länge

Permalänk
Medlem

@imar: Det blev väl dött för att något gick sönder. Varför det gick sönder och varför just då är svårt att reda ut och lär kräva så mycket tid och energi att det inte är värt besväret.

Jag föreslår att du gör så här. Dra en nätverkskabel till nästa våning. Där sätter du en switch. Där ansluter du datorn på den våningen och en accessspunkt. Dra två kablar till andra våningen. De går då till datorn på den våningen och en accesspunkt.

Nätverksuttag är som ett väggutag för el men med nätverkskontakt istället. Då kopplar du en kortare lös kabel därifrån till datorn.

Du kan läsa rätt mycket intressant om du går till Kjell & Co, Kunskapsbank (www.kjell.com).

Permalänk
Medlem

God Morgon eller God Middag,
Sent igår kväll läste jag en manual hos Kjell och fick datorn att fungera i en stickkontakt på samma våningsplan som routern står. Idag på förmiddagen provade jag i första och andra våningen och fick det att fungera. Hur då?
Det fanns i manualen mot slutet en avdelning som kallas "Chapter 5. Advanced Feature: How to use the Pair Buttons". Genom att följa anvisningarna där så har jag nu dator via elkablarna som tidigare. Vad som återstår att lösa är Wi-fi. Hastigt så ser jag inte att det fungerar men det kanske går att lösa.

Tack för all hjälp.