Hjälp med resonemang kring komponentval inför nytt datorköp 15-18k

Permalänk
Medlem

Hjälp med resonemang kring komponentval inför nytt datorköp 15-18k

Hej alla och tack för att ni tar er tid för min tråd!

Jag är knappast den enda här på forumet som efterfrågar input inför stundande Black Friday där tanken är att undertecknads nya dator ska införskaffas. Jag hade tänkt att jag ska bygga ihop den själv och jag kommer att skaffa Windows från Kinguin eller liknande sida. Det som kommer att flyttas från min gamla dator är egentligen bara min SSD som jag tycker snurrar på bra och jag kommer att använda mig utav mina gamla skärmar. Budgeten i rubriken är alltså endast för själva datorn utan SSD och skulle kunna vara något rörlig om det skulle innebära ett stort hopp i prestanda.

Det jag primärt och nästan uteslutande kommer att använda datorn till är spelande och jag har under en tid tittat ut aktuella komponenter som skulle kunna ingå i mitt bygge efter användningsområde och budget. Jag spelar egentligen det mesta, både fps-krävande spel som CSGO, PUBG etc men jag gillar även mer "prestandakrävande" spel och tänker att datorn ska klara av spel som släpps några år framöver. Mina skärmar som jag har i dagsläget är en BENQ 2411z samt en Samsung 2233 RZ, en uppgradering av dessa till högre upplösningar är absolut möjligt lite senare men inte i dagsläget. Jag skulle nu vilja ha hjälp med lite resonemang för att helt bli övertygad av mina val och även råd vilka komponenter som skulle kunna passa bäst.

Nedan är förslag på byggen som jag har satt ihop, ett med Ryzen processor och ett med Intel processor. Dessa paket tar jag väldigt gärna feedback på.

Jag är ganska säker på att jag kommer vilja ha ett 2070 om inte ni har förslag som ni tycker är bättre, men här skulle jag gärna ta lite råd från er om vilket ni kan rekommendera, om man jämför i samma prisklasser. Det enda jag kan urskilja är lite olika klockfrekvenser samt att där är bättre och sämre kylning, dock är jag inte helt med på vilka som har bättre kylning än de andra mer än att jag misstänker att ett kort med en fläkt inte är att föredra.

Vidare till valet av processor, som är ett av de större funderingarna jag har, vet jag inte riktigt vad jag vill gå med. Jag skulle ljuga om jag sa att inte var sugen på att testa Ryzen, dels för dess goda lovord men såklart även på grund av dess fördelaktiga pris. Samtidigt har jag läst mig till att Intel för närvarande är starkare än AMD för just spel som är vad datorn kommer användas till. Det som dock talar ännu mer för Ryzen är att vad jag har förstått så sjunger Intels socket 1151 på sista versen medan AM4 verkar kunna vara mer framtidssäker vid eventuella processoruppgraderingar.

Slutligen i mitt långa inlägg vill jag höra lite vad ni har för rekommendationer av moderkort till ovanstående processorer. Jag är absolut inte någon erfaren klockare men det kan absolut bli tal om att testa lite i framtiden. Korten i ovanstående paket är tagna utan någon vidare eftertanke mer än att de ska klara av minneshastigheterna och passa till processorerna.

Tack på förhand!

Permalänk
Medlem

Jag gjorde en liten korrigering på första bygget.
Motivering
Ryzen 2700 är samma CPU som 2700X, den enda skillnaden är överklockningen.
Detta går ganska enkelt att klocka upp till samma nivå som 2700X

Lade till en SSD då jag vill påstå att inget annat kommer att förbättra prestandan i datorn lika mycket som SSD med plats för installation av spel.
Barracudan ligger kvar då den var billig och den fungerar som lagringsdisk (men inte nödvändig om du bara vill spela på datorn)

En sista tanke som jag inte lade in i bygget är att det skulle vara trevligt med en sluten vattenkylning för CPU'n för att verkligen få till en bättre överklockning. Allt som allt så skulle det ändå kosta mindre än Intel-systemet.

Visa signatur

| CPU: AMD Ryzen 5600x | RAM: G.Skill 16GB 3200 MHz Ripjaws V | GPU: Powercolor RX 6800 | Mobo:ASUS ROG STRIX B550-F Gaming | SSD: Kingston SSD V300 240GB | Nätagg: Fractal Design Ion+ Platinum 660W | Kylare: Arctic Liquid Freezer II 120mm | Chassi: Cooltek W2 | OS: Windows 10

Permalänk
Medlem

@Flongen: Grafikkortet du valt är inte kompatibelt med din XL2411Z-skärm. XL2411Z har bara stöd för 144Hz via DVI-DL, vilket de flesta kort i 2000-serien saknar. Och det finns inget bra sätt att konvertera från modernare anslutningar till DVI-DL, signalkonverterare som (troligtvis) klarar det kostar ~1500kr.

Så dina val är att antingen ersätta XL2411Z-skärmen med en modernare skärm, eller välja ett av de få 2070 som fortfarande har en DVI-utgång (prisjakt listar dessa, men uppgifterna på prisjakt är inte alltid kompletta eller korrekta). Sen finns förstås valet att köra skärmen i 60Hz och bara gilla läget, men det kanske inte är så kul med en ny kraftfull dator.

Tillägg: Just det ja, du har även en Samsung 2233 RZ som är ännu värre, den har endast DVI-ingång och inget annat enligt specen jag kan hitta. Då kan du glömma att hitta ett modernt grafikkort som du kan koppla in båda de skärmarna på och få ut maxfrekvensen på dem, eftersom moderna grafikkort har max en DVI-utgång. Men skaffar du ett kort som har en DVI-utgång så kan du i alla fall köra en av skärmarna i maxfrekvens, och den andra i 60Hz.

Permalänk
Medlem
Permalänk
Medlem

@Bmannu Jag tackar för inputen, får se hur jag gör men jag tolkar dig som att du tycker att Ryzen är ett bättre alternativ än Intel.

@perost Oj det har jag helt missat, tack så mycket för det! Kan nog bli att den där skärmuppdateringen kommer tidigare än planerat ändå! En tanke jag har är att jag i vilket fall som helst kommer pensionera min 2233 RZ skärm och att jag behåller min 2411Z som sekundär skärm när det blivit dags för köp av skärm. Tillsammans med kortet Roberrt länkade kan jag fortfarande köra 2411Z som primär skärm tills dess, om inte kortet skulle vara av det sämre slaget och att jag skulle välja något annat på grund av det.

@Roberrt Skulle du säga att detta är ett "bra" 2070 kort? Jag tänker då på kylning, klockhastighet och generellt hållbarhet/kvalitet. Det känns som ett väldigt bra pris för ett 2070.

Permalänk
Medlem

@Flongen: Jag har ingen aning, men är i samma sits som dig med att köpa ny dator och Benq2411 skärm

Permalänk
Medlem

Det är gainwards lite mindre påkostade kort, deras Phoenix är förmodligen både tystare och svalare. Dock kostar det 1000kr mer och verkar inte ha DVI.

Skickades från m.sweclockers.com