Fick rejäl stöt från chassit

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2011

Fick rejäl stöt från chassit

Hej!

Har byggt dator till en grabb nu i julklapp och skulle packa ner den i kartongen!

Råkade sätta på en frigolit del på toppen av chassit och fick en rejäl stöt!

Är det något som kan ha tagit sönder datorn? Är det nått jag borde åka och kolla på sjukhus?

Är lite nojjig av mig

Tänker om jag fått strömm i mig som finns i nättagregatet eller nått

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Degerfors
Registrerad
Feb 2004

Hej!

Eftersom du skulle packa ner datorn i en kartong, så antar jag att du dragit ur stickproppen till nätaggregatet ur vägguttaget redan?
Frigolit, torr luftfuktighet, konstmaterial i kläder är ingen bra kombination.
Ja, datorn kan ha farit illa efter att ha upplevt ESD, om datorn inte var ansluten till ett vägguttag, så borde du klara dig utan men.

Lycka till och god jul.

XFX 500W, ASUS P5K-E/WIFI-AP, E6600@3,0GHz, Corsair PC6400 XMS2 XTREME 3GB, XFX HD7870
"Elementet är helt orelevant, ta i chassiet. Det är chassiet och delarna i som du vill ha samma laddning som, för jag antar att du inte ska bygga element? " - elklazor 2014

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Vänersborg
Registrerad
Jan 2008

Jag kan ju bara gå på vad du skriver och inget tyder på att du fått någon farlig stöt.
Nu på vintern är luften torr vilket gör att man får stötar enklare. Frigolit brukar även vara bra på att framkalla det vid friktion. Detta är inget att oroa sig för.

Men visst om nu något skulle vara fel på nätaggregatet och du fick en stöt av kondensatorn så ska du in och undersöka dig.

Datorn borde inte tagit skada stöten var ju mellan dig och chassit inte mellan ex dig och moderkortet. Men det är ju bara att koppla in och provköra.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2011

Tack för svar!

Dator var utkopplad från uttaget
Den har även stått utkopplad typ en dag

Hur länge finns det ström kvar i nättagregatet?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Falun
Registrerad
Mar 2008

Det är inget alls att oroa sig för. Du fick en ordentlig kyss statisk elektricitet bara, och det kan göra förvånansvärt ont om man blandar in torr luft och frigolit. Om du inte tappade medvetandet eller liknande så behöver du inte söka vård. Är du fortfarande orolig, ring 1177, men som sagt, det är bara om du behöver lugna dina nerver och få bekräftat att det inte är någon fara.

Vad gäller datorn är det antagligen lugnt det också. Du fick en stöt från 'utsidan' vilket är ett ESD-skydd i sig. Hade du fått samma stöt när du petade på någon komponent skulle du behövt oroa dig dock.

Skrivet av Speedtriple3:

Dator var utkopplad från uttaget
Den har även stått utkopplad typ en dag

Hur länge finns det ström kvar i nättagregatet?

Det kommer finnas någon ström kvar i nätaggregatet länge efter du stängt av datorn. Testa själv att ha datorn igång, stäng av datorn, dra ur kontakten och tryck on. Oftast snurrar fläktarna några varv innan den dör. Men det är inte sannolikt att det var denna ström du fick smaka på, och även om det var någon restström kvar så är det ingen fara.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2015
Skrivet av Speedtriple3:

Tack för svar!

Dator var utkopplad från uttaget
Den har även stått utkopplad typ en dag

Hur länge finns det ström kvar i nättagregatet?

Beror så klart på nätaggregat men efter 5 minuter så brukar det inte finnas farliga spänningar kvar inuti.
(Gäller alltså fungerande nätagg, ett trasigt kan ha längre beroende på fel!)

stavfel
Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2015
Skrivet av Kamouflage:

Om du inte tappade medvetandet eller liknande så behöver du inte söka vård

Vill bara tillägga att om man får så pass stöt att det blir en brännblåsa finns det risk för blodpropp. Så brännblåsa är också ett varningstecken.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2016

Efter någon minuts avstängning så är spänningarna mindre 20-30 Volt inne i PSU och det är inga farliga spänningar, (gränsen går vid 50 Volt vid långvarig inkoppling (många sekunder) och då känns det ordentligt) och under 24 Volt du känner det knappt ens om du nu skulle lyckas få in fingrarna där.

PSU nätanslutning har dioder på sina ingångar så ingen 'internspänning' av uppladdade 325 Volt resovoar-kondingar kan ta ut sig baklänges på själva stickproppens stift om apparatsladden nu skulle vara ansluten till nätagget. Dessutom sjunker spänningen fort på dessa kondingar av nätaggets egna elektroniks förbrukning så fort nätsladden rycks ut. Det är så mycket regler kring detta så det är ytterst osannolik att kunna få farlig ström bakvägen från en PSU.

---

Det du kände var en ren ock skär elektrostatisk stöt och det kan kännas ganska ordentligt, dock så länge stöten är på utsidan av datorn (slår i dess chassi eller nätanslutningar) så blir det ingen skada (om utrustningen är testade med enligt dom EMC-regler som finns) - slår det in i datastiften på en USB-port, VGA/HDMI-port eller motsvarande så finns det en viss risk för skada, även om dessa också är relativt väl skyddade också för 'personurladdningar' av statisk elektricitet.

Det är dock helt annat om du sticker in handen och det knäpper till in på RAM-minne, mot kretsars ben, PCIe-socklar etc. eller andra utstickande detaljer på moderkort - då kan vad som helst hända.

En god regel (om man inte har och ansluter ESD-armband) är att man alltid sätter ena handen mot någon metalldel i chassiet (ej målad yta utan just ledande metall) innan man börja berör något invändigt inne i datorn och den vägen urladdar sig från statisk spänning gentemot datorn, och det gäller alltid och varje gång - det räcker att du vrider/snurrar eller lyfter baken mot stolssitsen för att greppa en mejsel eller annat för att du skall börja laddas upp igen med triboelektrisk gnuggning - därför skall man ta det som vana att alltid beröra metall på datorn innan man dyker ned vidare i den...

---

Elektriska stötar kan vara jätteobehagliga, men de som orsakas av statisk uppladdning är ofarliga i och med begränsad energi och sker under mindre än 1/10000-dels sekund.

Att du kanske känner dig illa tills mods och darrig ändå efteråt beror förvisso på elektrostatiska knäppet som initierar, men framförallt oro och stress av känsla av fara (för att man inte känner till alla mekanismer i förloppet) i samband med detta som gör att binjurarna pressat in en massa Adrenalin i kroppen som gör dig uppjagad och darrig (en process som går på enstaka sekunder från när hjärnan tycker sig upptäcka faran) - och det kan sitta i en bra stund (tom. timmar) men har inget med eventuella skador som skulle beror på den statiska urladdningen...

En del människor jagar denna adrenalinrushen (läs extremsportare) och tycker att det är positivt medans andra tycker det bara är obehagligt och mår kymigt av det och somliga tolkar det som att man faktiskt fått en skada fast det inte finns någon...

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2011

@xxargs:

Tack för att du tog tid att skriva all den information!

Det uppskattas

Och tack till er andra med