Vad gör ni för att väga upp för julens ökade miljöpåverkan?

Permalänk
Medlem

Jag har inte dåligt samvete, så jag kompenserar inte

1. Jag har inte lagt på mig flera kilo i onödig mat.
2. Vi ger inte julklappar längre. Var mest för ungar.
3. Jag reste inte långt, 40 min tåg.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Core i7 7700K | Titan X (Pascal) | MSI 270I Gaming Pro Carbon | 32 GiB Corsair Vengeance LPX @3000MHz | Samsung 960 EVO 1TB

Permalänk
Medlem
Skrivet av Esseboy:

Mänskligheten bränner flera kubikkilometer (Miljarder kubikmeter(Biljoner liter)) olja per dag...att spara på julfirandet är en droppe i havet.

stämmer detta verkligen, tycker det låter väldigt mycket. Jag är rätt så övertygad om att du har fått ett par nollor för mycket. Cirka 100 miljoner fat per dag går åt nu vilket motsvarar cirka 16 miljarder liter per dag.

Permalänk
Medlem

Inget

Visa signatur

Asus z68-v pro | i7 2600k | Thermalright Silver Arrow | Asus GTX 1070 Strix | Corsair Vengeance 1600MHz 16GB | Seasonic X-460 | Samsung 850 EVO 500
ASRock Z87 Extreme6 | i7 4770S | Cooler Master Hyper 212 Evo | Crucial Ballistix 16GB 1600Mhz | be quiet! E9 | Samsung 840 EVO 250 | WD RED 6+6 TB, WD Green 4+4 TB

Permalänk
Medlem
Skrivet av arry:

eller jo.
Jag förespråkar kärnkraft i denna tråd.
Om jag lyckas konvertera en person så har jag till över 100 % kompenserat min jul.

Visa signatur

Asus z68-v pro | i7 2600k | Thermalright Silver Arrow | Asus GTX 1070 Strix | Corsair Vengeance 1600MHz 16GB | Seasonic X-460 | Samsung 850 EVO 500
ASRock Z87 Extreme6 | i7 4770S | Cooler Master Hyper 212 Evo | Crucial Ballistix 16GB 1600Mhz | be quiet! E9 | Samsung 840 EVO 250 | WD RED 6+6 TB, WD Green 4+4 TB

Permalänk
Medlem

Den huvudsakliga negativa miljöpåverkan som julen orsakar borde vara tillverkningen av julklapparna, beroende på vad det är för något givetvis, men definitivt inte omslagspappret som ju är både förnybart och återvinningsbart. Allt extra resande, med fossilbränslebrännare, påverkar förstås också.

Det går att göra som i min familj: inga julklappar alls, men det är för att det är meningslöst och inte för att minska miljöpåverkan (men det är en bonus).

Visa signatur

5950X, 3090

Permalänk
Medlem
Skrivet av Chromatic:

Jag förstår ändå hur man lätt fylls av hopplöshet när det kommer till sånt här.

Jag läste att bara 10-15 stycken utav dom största containerskeppen i världen skadar klimatet mer än alla världens bilar, så det är klart att man lätt känner att det inte riktigt gör så stor skillnad för oss i Sverige om man tar två två servetter istället för en.

http://www.industrytap.com/worlds-15-biggest-ships-create-mor...
(säkert en dålig källa, ni får googla om ni vill hitta the real source xD)

Tydligen så bränner dom något som kallas "bunkerolja" i motorn som är halvkasst för klimatet xD

Källkritik?
De största containerfartygen i världen just nu, är Maersk Tripple-E (18'340TMU), de har minskat utsläppen till 50% av vad ett hälften så stort, äldre fartyg släpper ut. De tar vara på var enda droppe energi. Till och med värmen i avgaserna återvinns för att driva fartyget framåt. De släpper inte ens ut vattnet från toaletterna i havet, vilket annars är brukligt.
CSCL Globe är just nu störst i världen med 19'100TMU (1 TMU = en standard 20 foots container.)

Bunker olja är samma olja (Jag kommer säkert få mothugg här, men det struntar jag i.) som raffinaderiet utvinner bensin och diesel ur, till våra bilar. Moderna fartyg, som ALLA de största fartygen är, har avgas rening precis som våra bilar. Så om ett avgasrenat fartyg bränner det, eller våra bilar bränner det, vad är det för skillnad? Förutom att fartyget brukar 165 ton/dygn?

Att 10-15 av dem skulle släppa ut mera än hela världen bilpark är ganska orimligt om man funderar lite!
Vist, en Triple-E bränner 165 ton/dygn. Så några bilar motsvarad det, men det finns bra många bilar i världen, och alla är inte så fint avgasrenade som västvärldens fordons park.
Källkritik!

Efter 51 jular, skall jag erkänna att jag är gruvligt trött på julmat. Förutom en liten skinka på julafton, och risgrynsgröt till frukost fram till nyår, blir det helt normal mat här.
Vi har sagt att vi INTE skall köpa några klappar. Nått litet får alla i alla fall.

Det är lite kul att vi Svenskar skall vara så rediga med miljön, vi klarar ju inte ens av att använda blinkers i trafiken och det är ändå lagstadgat att man skall göra. Om folk skiter i en sådan liten enkel grej som att sträcka ut långfingret och slå till en spak en lagom bit innan man svänger, hur skall man få samma lata människa att ta tag i att värna om miljön? Bara undrar!

Slutligen:
Vi kan stranda alla de stora containerfartygen som är så elaka mot moder jord, bara genom att vi slutar handla prylar som inte är lokalt producerade. I Sverige producerar vi papper till halva Europa, så att slösa med lite omslags papper, bränner inte mycket bunkerolja!
Fartygen skulle inte ha någonting att frakta, de åker inte runt i haven tomma! Det är vi som konsumenter som styr.

Visa signatur

Gått i träda. Åter om något år!

Permalänk
Medlem

Klimatkompensation är inte ens en droppe i havet och gör bara saker dyrare, dvs bara dumheter. Det blir inget annat än motsvarande märkesvaror fast för exempelvis matvaror. Ett sätt för företag att konkurrera där de annars inte haft en chans, om en mycket liten del av marknaden för relativt köpstarka "medelklass"-konsumenter där marknadsföringen bygger på att i motsvarande skvallerpressmaterial inducera "dåliga samveten" och promota ineffektivt lokalproducerat som aldrig skulle kunna försörja en hel befolkning. "Miljötänket" är också en björntjänst om man tror man på ett individuellt plan kan konsumera sig fri och lösa systemproblem. I värsta fall har man "gjort sitt" där resten är upp till andra och deras "moral". Det förleder människor in i en improduktiv pseudoverksamhet som tar udden av formuleringen av verkliga lösningar. Det blir som att rädda världen på ens egen vegodiet. Det är verklighetsfrånvänt och inget annat än välgörenhet.

Visa signatur

Propaganda syftar till att göra det politiska opolitiskt.

Permalänk
Medlem

Knäcker en julöl, tar en skinkmacka, streamar lite Netflix och myser med familjen. Det finns inget jag eller ens hela landets befolkning kan göra för att lösa dessa problem. Vi är en promille av jordens befolkning och jag tänker då inte ha någon sorts dåligt samvete för hur jag lever.

Visa signatur

“Always be wary of any helpful item that weighs less than its operating manual.”
― Terry Pratchett, Jingo

Permalänk
Medlem

Inget och kommer aldrig göra heller! Tror inte på all propaganda som sprids, ren och skär lögn för ökad överstatlighet!

Visa signatur

7800X3D - 4090 FE

Permalänk
Medlem

Ingenting, och ligger inte sömnlös med samvetskval för det.

Visa signatur

i7 8700k – Scythe Mugen 5 Rev.B-kylare // Galax RTX 3080 SG // 16GB G.Skill DDR4 3200 // Corsair RM750i // Phanteks Eclipse P400 TG

Permalänk
Medlem
Skrivet av scienta:

Att fira jul idag är ju helt galet egentligen. Människor svälter i världen, medans vi som firar jul i snitt lägger på oss 1-2kg

Tvärtom för mig, brukar gå ner när jag får ledigt oberoende av tid på året och så eftersom jag äter mera sällan när jag är ledig, brukade väga runt 76.5 ~ 77 kg ungefär strax för julen men 26:e när jag vägde mig var jag ner på endast 74,8 kg.

Blev knappt några julklappar alls denna jul för våran del vilket kändes helt bra, lite choklad och sånt mestadels.

Visa signatur

Intel® Core i7-13700K @ 5.7/5.6GHz | ASRock Z690 Extreme | G.Skill Trident Z 32GB @ DDR4-3400 CL14 | Samsung EVO series M.2 + Sata SSDs 2TB | Intel Arc A750 | SuperFlower Titanium 1000W | Gigabyte M32Q 32"/1440p 165Hz | Arctic Freezer II 360 AIO | Phanteks P500A D-RGB | Windows 10 & 11 x64 Professional

Permalänk
Sötast

Inte ett skvatt.

Ungefär lika stor påverkan som den där dagen man ska släcka lamporna eller vad det är, totalt meningslöst.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Oliver91:

Önskade mig plantering av träd i Afrika i julklapp och käkade vegofärs hela julen.

#klimatsmart2018

Vill du hjälpa växtlighet att vinna över öken. Köp en flygbiljett. CO2 utsläppen de senaste ca 50 åren har lett till att öknens storlek har minskat med nästan 30% (över hela världen).

Mängden is på antarktis har aldrig (de senaste ca 100 åren) varit så hög som nu.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Turbonisse:

Källkritik?

Som jag sade, vill ni kolla upp källorna så får ni göra det Tyckte bara att det var ett intressant påstående och det verkar finnas en hel del information om det online.

Och det verkar ju, precis som du säger, inte vara helt mörkt heller, detta stycket till exempel:

"The 16 largest ships in the world do emit more SOx and NOx than all the world’s cars. But, the good news is that there may be a solution here in the form of Liquid Natural Gas. Switching the maritime industry’s fuel source to LNG would substantially decrease its emissions."

Så det sker ju definitivt en framgång!

Tack för informationen

Permalänk
Medlem

En enkel men effektiv åtgärd är att bojkotta alla etablerade massmedia, även den snart skattefinansierade public servicen, det bättrar på "miljösamvetet" en hel del, annars kan man läsa en hel del forskningsrapporter som bla signalerar rekordtillväxt av isen vid polerna, mm, mm.

Visa signatur

HTPC: Silverstone Sugo SG05W Vit, Asus H110I-Plus, G4560, Corsair Vengeance LPX 2133 MHz 2x4GB, Samsung 870 EVO 500GB, Toshiba N300 2x10TB, MSI GeForce GT 1030 Passive OC 2GB, (& 16 enkortsdatorer med div användningsområden). Har ett "par" andra stationära datorer åxå. LG OLED 65CX. Shield 2019 Pro.

Permalänk

Ingenting skulle jag vilja påstå, jo hade ingen julskinka (galen vegan i släkten) så där bidrog man kanske med nåt

Visa signatur

[Gigabyte B550i Aorus Pro, Ryzen 5700X, G.skill Trident 3600, AMD 6600XT]

Permalänk
Avstängd

Äh, jag firar inte Ramadan så det väger upp sig.

Sen gottade jag mig med denna artikeln

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/ny-rapport-karnkraften-mas...

Sen tog jag mig tid att anmäla denna tråd då det är politik och propaganda..

Båda bryter mot Swec's regler.

Visa signatur

-Stäng av snabbstart i ditt Windows.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Haziza:

Inget och kommer aldrig göra heller! Tror inte på all propaganda som sprids, ren och skär lögn för ökad överstatlighet!

Känner precis som du!
Äter mer kött än nånsin då jag fullständigt älskar detta , sen handlar jag svenskt kött.
Är så fruktansvärt trött på att vi i Sverige ska hjärntvättas om denna miljö varje dag när så många andra länder fullständigt skiter i det.
Vad ska 10 miljoner kunna ändra på när det finns 7,53 miljarder människor på denna planet.

Visa signatur

Ryzen 5 3600 @ 4.2 Ghz - Cooler Master Hyper 212 Black Edition
MSI B450M Mortar Max - Corsair Ryzen LPX 32GB 3600MHz / DDR4
Phanteks Eclipse P300 - PNY GeForce RTX 3070 8GB - Seasonic Focus+ / 650W / 80+ Gold
Samsung SSD 850 EVO 500GB - Kingston A400 SSD 480 GB
ACER Predator X34GS - Nobelchair Hero Black Edition

Permalänk
Moderator
Festpilot 2020, Antiallo
Skrivet av geson:

Mängden is på antarktis har aldrig (de senaste ca 100 åren) varit så hög som nu.

Detta var ju ett intressant påstående. Vilka studier backar upp detta?

Visa signatur

 | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret | Geeks Discord |
Testpilot, Skribent, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon301768:

Finns flera gratis laddplatser här i Umeå, vet att deras bilar (Renault Kango) är billiga, hade som sagt samma bil själv i mitt gamla jobb, inköpspriset för oss var ca 180.000:- och en full laddning från vanlig motorvärmar stolpe räckte för att ladda bilen fullt över natten och de körde jag ca 10 mil på, men jag brukade fara och ställa mig på någon av dom gratis platser som finns under lunchen där de finns bättre laddning och då laddar bilen nästan fullt på en lunchrast, nya Kango har en räckvidd på dryga 17 mil så den har blivit bättre.

Det finns inget som är gratis. Om Umeå väljer att subventionera el genom skattemedel så är alla invånare med och betalar på ett eller annat sätt. Dessutom, som privatperson tar man nog med sig bilen hem efter arbetet och hemma är inte elen gratis.
Det jag undrar mest är hur man lyckas trolla bort service och underhåll samt värdeminskning som alltid annars räknas in i milkostnaden. Eller är det också "gratis"?

Visa signatur

There are two kinds of people: 1. Those that can extrapolate from incomplete data.
Min tråkiga hemsida om mitt bygge och lite annat smått o gott: www.2x3m4u.net

Permalänk
Medlem
Skrivet av Chromatic:

Som jag sade, vill ni kolla upp källorna så får ni göra det Tyckte bara att det var ett intressant påstående och det verkar finnas en hel del information om det online.

Och det verkar ju, precis som du säger, inte vara helt mörkt heller, detta stycket till exempel:

"The 16 largest ships in the world do emit more SOx and NOx than all the world’s cars. But, the good news is that there may be a solution here in the form of Liquid Natural Gas. Switching the maritime industry’s fuel source to LNG would substantially decrease its emissions."

Så det sker ju definitivt en framgång!

Tack för informationen

Du skulle inte kunna länka till informationen du saxade in?
(Kopiera adressraden när du är på sidan. Sedan klickar du på kedje-symbolen ovanför där du skriver i forumet och klistrar in adressen i pop-upp rutan som "poppar upp". Chansen är större att man då ramlar på samma info som du refererar till.)
Jag vet att det är en stor uppoffring, men vi andra skulle uppskatta det jätte mycket.

Visa signatur

Gått i träda. Åter om något år!

Permalänk
Medlem
Skrivet av DavidtheDoom:

Detta var ju ett intressant påstående. Vilka studier backar upp detta?

Har jag också läst.
Isen på Antarktis växer med 2cm per år. Det är Arktis som håller på att smälta bort.
Letar källa as we speek...

Tills jag hittar det, är det källkritik som gäller. Dvs att detta är BS till motsatsen bevisats!

Visa signatur

Gått i träda. Åter om något år!

Permalänk
Moderator
Festpilot 2020, Antiallo
Skrivet av Turbonisse:

Har jag också läst.
Isen på Antarktis växer med 2cm per år. Det är Arktis som håller på att smälta bort.
Letar källa as we speek...

Känns ju som ett tomt argument om det är så att trenden globalt fortfarande är nedåt. Måste ju sätta det i perspektiv.

Visa signatur

 | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret | Geeks Discord |
Testpilot, Skribent, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin

Permalänk
Medlem
Skrivet av DavidtheDoom:

Känns ju som ett tomt argument om det är så att trenden globalt fortfarande är nedåt. Måste ju sätta det i perspektiv.

Från NASA's hemsida.

Visa signatur

Gått i träda. Åter om något år!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Turbonisse:

Du skulle inte kunna länka till informationen du saxade in?
(Kopiera adressraden när du är på sidan. Sedan klickar du på kedje-symbolen ovanför där du skriver i forumet och klistrar in adressen i pop-upp rutan som "poppar upp". Chansen är större att man då ramlar på samma info som du refererar till.)
Jag vet att det är en stor uppoffring, men vi andra skulle uppskatta det jätte mycket.

Sedärja, har aldrig använt den där kedjefunktionen innan men nu testar vi!
Detta är dock inte "original" källan heller, jag tror den är ifrån "The UK newspaper the Daily Mail" eller något liknande, men orkar inte leta runt xD

"Källa"

Permalänk
Moderator
Festpilot 2020, Antiallo

@Turbonisse:

Spännande att de länkar tillväxten till högre temperaturer och således mer fukt.

Frågan är ju hur det står sig till övriga ismassor och hur det kommer påverka klimatet på stort.
Högre global temperatur verkar ju inte leda till högre temperaturer överallt utan snarare extremare väder. T ex gulfströmmen skulle kunna försvinna med nuvarande modeller och leda till betydligt kallare klimat här i norra Europa.

Visa signatur

 | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret | Geeks Discord |
Testpilot, Skribent, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin

Permalänk
Medlem

Ingenting. Löjligt att tro att man som individ kan rädda planeten, givet att den är hotad och att det isåfall är ett problem, genom att köpa elcykel, elbil, sluta äta julskinka och återanvända inslagningspapper. De som gör det gör det endast för att känna sig duktiga. Vad några naiva svenskar gör i Sverige för att "stoppa klimatkrisen" har självklart ingen betydelse i ett globalt perspektiv.

Visa signatur

Alla mina leksaker får inte plats här, så här jag listar istället mina favoritinlägg:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Utelåst hobbymoderator

Permalänk
Medlem

Jag köper inga eller väldigt få julklappar.
Enbart om jag hört att det är något som nån önskar sig i annat fall blir det bara nått bra att ha som tvål, deo, toapapper eller nått som används.
Samt använder alltid lokaltidningen till att slå in de få paketen som jag ger bort.

Det fina i kråksången är också att jag inte önskar mig julklappar då vi är vuxna alla som träffas och man kan köpa det man själv vill ha.
Jag har föreslagit de senaste 3 jularna att vi inte skall köpa några julklappar men det brukar alltid bli några få ändå men det minskar vilket jag tycker är bra.

"Du kan ingenting ta med dig dit du går" Ja när man lämnar jordelivet den som har mest är ingen vinnare men vissa ser det så kanske. Saker gör än inte lycklig.

Visa signatur

Acer Swift 1 Intel Celeron N4100 8GB Ram Intel HD 600 256GB SSD Asus VP278H
MSi CR720 Intel i3 370M 2,4Ghz 8GB ram GMA HD 500GB

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bakgrund:

Ingenting. Löjligt att tro att man som individ kan rädda planeten, givet att den är hotad och att det isåfall är ett problem, genom att köpa elcykel, elbil, sluta äta julskinka och återanvända inslagningspapper. De som gör det gör det endast för att känna sig duktiga. Vad några naiva svenskar gör i Sverige för att "stoppa klimatkrisen" har självklart ingen betydelse i ett globalt perspektiv.

Håller med. Löjligt att man skall göra någonting eftersom ingen individ kan göra allt själv. Eller att man skall föregå med gott exempel.

Lägg ner allt. Forskning. Utveckling. Allt.

/Sarkasm

Permalänk
Medlem

Julen är ingen stor deal för varken mig eller dom flesta i familjen, i alla fall vad gäller klappar.