Permalänk
Medlem

Sydafrika som resmål - säkert?

Om cirkus ett år skall jag med ett par familjemedlemmar till Sydafrika. Har länge velat dyka med hajar så jag är galet spänd.

Dock vill min far att vi skall hyra en bil och köra själva, alltså inte 'tillhöra' en större grupp som åker runt tillsammans. Vi kommer antagligen ta nästan hela kustremsan med start i Krugerparken.

Jag tycker det låter livsfarligt, jag har dock aldrig vart i något Afrikanskt land själv. Hur står det egentligen till där nere? Kan man åka runt i en bil full med vita personer utan att bli halshuggna?

Visa signatur

Ryzen 5600x (Noctua NH-D15) || Kingston Fury 32GB 3600MHz
ASUS Prime X470 PRO || ASUS GeForce RTX 3080 Tuf OC
Fractal Design Define S (6x chassifläktar) || Corsair RM750X v2
FURY Renegade 2TB || WD Blue 1TB M.2 || LG C2 42" + XB271HUA

Permalänk
Medlem

En en viss ironi ändå i att du vill dyka med hajar men ändå är orolig för att halshuggen på land

Det är väl som alltid att man kommer rätt långt med sunt förnuft men ibland har man helt enkelt otur.

Permalänk
Avstängd

Vad jag vet skall Sydafrika vara ganska säkert, en bekant till farsan som kommer därifrån sade det också.
Dock finns det säkert, liksom på andra ställen i världen områden man bör undvika.

Visa signatur

Daisy, Daisy...
Three is a magic number
Yes it is, it's a magic number

Permalänk
Medlem

Sägs inte vara så farligt men när farsan var där (Johannesburg) för femton år sen hade de iaf livvakter med sig överallt. Körde i konvoj typ (strikta order om att aldrig stanna vid rödljus eller liknande), nästan alla beväpnade och ställena de sov på hade fyra meter högt staket med taggtråd.

Sägs ju vara mycket värre nu, men beror väl på vilka områden man rör sig i. Vet en som var där på semester ifjol och beskrev det som vilken annan semester ort som helst.

Visa signatur

i9 11900k ||32GB 4000MHz CL15||ASUS ROG STRIX Z590-E||Noctua NH-D15s
Intel Arc a750 ||Samsung 980 pro|| EVGA Supernova G3 850W
Asus xonar essence STX|| Lian-Li O11 Dynamic XL
Asus VG27AQ 165Hz IPS, Sennheiser HD650, Logitech g502 Hero, fUnc f30r, Vortex TAB90M, Audio-Technicha ATR2500x-USB
Server: x10SL7-F, Xeon E3 1230v3, 32GB Samsung ECC ram, 6x3TB WD RED, FD Node 804.

Permalänk
Medlem

Mer troligt du dör på resan dit, men troligen mer troligt att du blir rånad/misshandlad/våldtagen medans där.
Mord är relativt ovanligt bland alla brott.

Permalänk
Medlem

Sydafrika är väl ungefär lika säkert som Sverige i dagsläget.

Visa signatur

R7 5800X3D / RX 6950 XT / 32GB Ram / 1TB SSD / X570 Bräda / 850w Nätagg.
32 Tums Skärm 1440p 144hz Curved VA panel.

Permalänk
Inaktiv

Alla ställen är farliga. Ytterst få ställen i sverige kan man sova ensam ute mitt på natten med sin Canada Goose jacka och Macbook pro som kudde. Men om man istället går mitt på dagen, med vanliga kläder och tillbehör och försöker bara smälta in, så kan man varandra överallt offentligt i sverige utan större risker.

Med detta sagt, när man reser utomlands så skylta ej med pengar och var på områden är många turister finns. För det finns gott om turister som har besökt nordkorea utan problem om de bara har följt dessa regler. Så är man ett gäng på 5 personer, bor tillsammans med en massa andra turister från väst och beter sig som dem så är man säker nästan överallt i världen.
Sedan händer det alltid olyckor, trafiken är riktig farlig i vissa länder och mer slumpartad brottslighet sker överallt.

*edit*
Är man utifrån så har man större risk att åka ut för något. I mina hemtrakter hatar de danskar, de kommer med deras dyra bilar, snygga fruar och annat och köper upp fastighet efter fastighet. För att få en inblick över mina ungdomsvänner se sketchen: Galenskaparna - När helvetet kom till byn

I vilket fall utmärker man sig på något sätt vad det än är, så undvik att dra till sig uppmärksamhet.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Oliver91:

Sydafrika är väl ungefär lika säkert som Sverige i dagsläget.

Kolla fakta innan du svarar:

https://www.nationmaster.com/country-info/compare/South-Africa/Sweden/Crime

Visa signatur

Core i7 5820K @ 4.5GHz | Asus Strix X99 Gaming | Palit Super Jetstream GTX 1080 | 16GB Corsair Vengeance LPX DDR4 2666MHz | Intel® 750 SSD 400GB PCIe, Samsung 840/850 Evo 750GB & 1TB | Asus 12x Blu-Ray Combo | Phanteks Enthoo Luxe | 3x Nanoxia Deep Silence 140mm + 5x 120mm | Corsair H105 | Corsair AX1200i 1200W | Windows 10 Pro | Asus ROG Swift PG348Q | Audio Pro Addon T12 | Sennheiser HD650 | Corsair Vengeance K70 | Mad Catz R.A.T. 7 MMO

Permalänk
Medlem

Var försiktig..

I regel är det ok att köra bil i SA. Skulle undvika norra SA kuststräckan ner tom Durban om ni inte har erfarenhet av Afrika. Finns vissa delar av kuststräckan som du skall undvika. Kwazulu-Natal provinsen där Durban ligger har en kustväg som tidvis inte är 100% säker.

Förekommer bla försök till bilkapningar i SA. Har varit med ett antal gånger när jag tvingats köra i mörkret på mindre vägar i SA att det legat folk mitt på vägen i försök att få bilar att stanna. Då brukar det ligga kumpaner i buskarna som är redo att hoppa om du stannar.

Ett råd är att köra runt om möjlighet eller köra över dem. Rådet att köra över dem fick jag faktisk av en polis i Nelsptuit. Varit tvungen att köra över personer vid två tillfällen. Känns lite kymigt men jag siktade med vänstersidan över benen. För allt i världen STANNA INTE. Lastbilar tex brakar bara på så det är bara att hålla i ratten om du ligger bakom och det plötsligt ligger en kropp på vägen.

Ett annat tipps är att se till att ha låsta dörrar och endast sakta ner vid rött ljus efter mörkrets inbrott och INTE stanna. Ha uppsikt och kör mot rött. STANNA INTE.

Sydafrika är ett fantastiskt land med mycket gästvänlighet. Dock är det Afrika så man bör veta vad man gör. Finns klart värre länder att köra runt i på den kontinenten. Kan ge ett antal allmänna råd gällande SA:

1. Det är vänstertrafik så det är i regel ovanligt för nordbor. Kräver mer uppmärksamhet och koncentration än vad vi normalt är vana vid.

2. Folk kör som galningar. Förekommer en hel del olyckor med folk som kör på fel sida av vägen så man få vara på helspänn.

3. Försök hålla er till större vägar, gärna motorvägar. Små vägar runt kusten är generellt osäkrare och bör undvikas om man inte har lokal kännedom. Fråga gärna på hotellet eller den lokala polisstationen om var det är säkert att färdas för tillfället. Brukar vara OK där det rör sig många turister.

4. Planera resan så ni inte behöver köra i mörker. Iaf på icke motorvägar. Dvs ta godtid på er och se till att ni når resmålen i tid. Stanna inte vid rödljus när det mörknat (krypkör) samt lås dörrar och håll rutorna uppe.

5. Polisen på landsbygden är lite funky och kan ha lite konstigheter för sig. Ser dom att ni har en hyrbil eller märker att ni är turister kan dom komma på de mest lustiga saker att ge er böter för. Dock är dessa ofta billiga..:j

Ett underbart land men Afrika som sagt.

Permalänk
Medlem

Som många skrivit ovan så finns det områden man ska undvika så läs på innan du åker vart du kan och vart du inte ska röra dig och vilka tider som gäller. Sydafrika har blivit lite bättre efter fotbolls-VM 2010 då man rustade/investerade *bättre* områden med kameror etc för att få ner brottsligheten och förhindra bilkapningarna vid rödljusen.

Men rekommenderar att läsa igenom https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-f%C3%B6r-svenska-m... och https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/south-africa

Men med sunt förnuft och inte vara godtrogen så ökar chansen att överleva resan markant.

Visa signatur

AMD Ryzen 3900X, Gigabyte X570 AORUS ELITE,
G.Skill Flare X 32GB 3200MHz, FOCUS GX 850W, SSD 125 och 500GB, HDD 2tb, Gainward GeForce RTX 4090 Phantom
Laptops:MSI GT73VR 6RE Titan

Permalänk
Medlem

Enligt min syster så är det inte värre än att ta sig en promenad i Husby eller Rinkeby på natten, dvs du borde klara dig fint men du kanske inte borde se allt för "fin" ut med prylar osv

Permalänk
Medlem

Vad jag har hört av de som bor där så är det inte så säker för vita.

Skrivet av Sinery:

Mer troligt du dör på resan dit, men troligen mer troligt att du blir rånad/misshandlad/våldtagen medans där.
Mord är relativt ovanligt bland alla brott.

Vad baserar du det på?

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/21xPBl/over-20-000-mord-...

Permalänk
Medlem
Permalänk
Medlem

Kan vara underbart...

Dock kan man med lite tur få underbara upplevelser. Jag har både bott och jobbat i Afrika. En minnesvärd tripp var när jag var ute och gick en lördag i Kapstaden. Vinglade mig ner mellan stenar till havet. Plötsligt satt där fem mörka unga män som inte såg ut att tillhöra samhällets topp direkt och inmundigade div konstiga drycker. Dom tiggde som brukligt är pengar.

Dock hade jag inga kontanter utan bara kort på mig. Vi pratade un stund och jag fick svara på 100 frågor när dom kom på att jag inte var från SA. Slutade med att jag lovade att komma tillbaka på sö med lite pilsner och bröd. Vi hade ett par otroligt trevliga timmar bland klipporna på sö.

Som tack så lovade två av dem att jag nästa helg skulle få uppleva det riktiga SA. Helgen därpå fick jag nöjet att tillbringa lö o sö i ett Township i deras sällskap med mat på lö kväll och improviserad sång och dans. Helt oförglömligt...

Är man trevlig och lite lågmäld så kommer man långt...

Generella råd är att klä ner sig något (inga klockor o smycken) , inte ha på sig kontanter, vara trevlig och något lågmäld.

Permalänk
Medlem

@mattoys: Common sense / allmänbildad / drog det ur röven, välj själv.
Rationaliteten går som så att enstaka om ens det tourister mördats varje år bland miljontals turister, mot det hundratals trafikdödsfall i sverige.

Självklart har jag inte utfört någon forskning, lika likt mängden mord relaterar lite till delmängden mord på turister.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Fonzzi:

I regel är det ok att köra bil i SA. Skulle undvika norra SA kuststräckan ner tom Durban om ni inte har erfarenhet av Afrika. Finns vissa delar av kuststräckan som du skall undvika. Kwazulu-Natal provinsen där Durban ligger har en kustväg som tidvis inte är 100% säker.

Förekommer bla försök till bilkapningar i SA. Har varit med ett antal gånger när jag tvingats köra i mörkret på mindre vägar i SA att det legat folk mitt på vägen i försök att få bilar att stanna. Då brukar det ligga kumpaner i buskarna som är redo att hoppa om du stannar.

Ett råd är att köra runt om möjlighet eller köra över dem. Rådet att köra över dem fick jag faktisk av en polis i Nelsptuit. Varit tvungen att köra över personer vid två tillfällen. Känns lite kymigt men jag siktade med vänstersidan över benen. För allt i världen STANNA INTE. Lastbilar tex brakar bara på så det är bara att hålla i ratten om du ligger bakom och det plötsligt ligger en kropp på vägen.

Ett annat tipps är att se till att ha låsta dörrar och endast sakta ner vid rött ljus efter mörkrets inbrott och INTE stanna. Ha uppsikt och kör mot rött. STANNA INTE.

Sydafrika är ett fantastiskt land med mycket gästvänlighet. Dock är det Afrika så man bör veta vad man gör. Finns klart värre länder att köra runt i på den kontinenten. Kan ge ett antal allmänna råd gällande SA:

1. Det är vänstertrafik så det är i regel ovanligt för nordbor. Kräver mer uppmärksamhet och koncentration än vad vi normalt är vana vid.

2. Folk kör som galningar. Förekommer en hel del olyckor med folk som kör på fel sida av vägen så man få vara på helspänn.

3. Försök hålla er till större vägar, gärna motorvägar. Små vägar runt kusten är generellt osäkrare och bör undvikas om man inte har lokal kännedom. Fråga gärna på hotellet eller den lokala polisstationen om var det är säkert att färdas för tillfället. Brukar vara OK där det rör sig många turister.

4. Planera resan så ni inte behöver köra i mörker. Iaf på icke motorvägar. Dvs ta godtid på er och se till att ni når resmålen i tid. Stanna inte vid rödljus när det mörknat (krypkör) samt lås dörrar och håll rutorna uppe.

5. Polisen på landsbygden är lite funky och kan ha lite konstigheter för sig. Ser dom att ni har en hyrbil eller märker att ni är turister kan dom komma på de mest lustiga saker att ge er böter för. Dock är dessa ofta billiga..:j

Ett underbart land men Afrika som sagt.

Tack för ett mer utvecklande svar. Låter ungefär som bilden jag fått efter att ha googlat och läst runt lite.

Blir att ta sig en funderare, haha. Vi skall som sagt antagligen köra ganska långa sträckor under ett par veckor.

Skrivet av improwise:

En en viss ironi ändå i att du vill dyka med hajar men ändå är orolig för att halshuggen på land

Det är väl som alltid att man kommer rätt långt med sunt förnuft men ibland har man helt enkelt otur.

Nu har jag inte kollat upp siffror men jag skulle inte påstå att det är en högoddsare att fler personer blir mördade än dödade av hajar under burdykning i Sydafrika.

Visa signatur

Ryzen 5600x (Noctua NH-D15) || Kingston Fury 32GB 3600MHz
ASUS Prime X470 PRO || ASUS GeForce RTX 3080 Tuf OC
Fractal Design Define S (6x chassifläktar) || Corsair RM750X v2
FURY Renegade 2TB || WD Blue 1TB M.2 || LG C2 42" + XB271HUA

Permalänk
Avstängd

får ni motorstopp ska ni inte stanna och ut och fixa de själv.. lås in er o ring service.. ( ett tips från en jag känner vars farsa kommer därifrån) annars e nog risken störst att en haj käkar upp dej

undvik o dejta folk med bladerunners också

Permalänk
Medlem

Den där statistiken är från 2014 och vad jag kan se är deras källor från 2011 och ser ut som källorna är tagna från EU?

Sverige har förändrats väldigt mycket de senaste 7 åren om man säger så, Sydafrika är precis som Sverige, finns "no-go" zones man helt enkelt inte besöker och i Sverige vill man heller inte vistas ute längre efter det blivit mörkt.

Använt sunt förnuft, går inte att lita på andra okända människor var man än är på jordklotet finns alltid rötägg.

Visa signatur

R7 5800X3D / RX 6950 XT / 32GB Ram / 1TB SSD / X570 Bräda / 850w Nätagg.
32 Tums Skärm 1440p 144hz Curved VA panel.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Oliver91:

Den där statistiken är från 2014 och vad jag kan se är deras källor från 2011 och ser ut som källorna är tagna från EU?

Sverige har förändrats väldigt mycket de senaste 7 åren om man säger så, Sydafrika är precis som Sverige, finns "no-go" zones man helt enkelt inte besöker och i Sverige vill man heller inte vistas ute längre efter det blivit mörkt.

Menar du på allvar att vi i Sverige på 6-7 år har kommit ikapp Sydafrika när det gäller våldsbrott, nu får du kamma dig.

Det går åt heksike i Sydafrika.

Det är ju nära laglöst land i Sydafrika och jag personligen skulle aldrig sätta min fot i det landet.

Visa signatur

Core i7 5820K @ 4.5GHz | Asus Strix X99 Gaming | Palit Super Jetstream GTX 1080 | 16GB Corsair Vengeance LPX DDR4 2666MHz | Intel® 750 SSD 400GB PCIe, Samsung 840/850 Evo 750GB & 1TB | Asus 12x Blu-Ray Combo | Phanteks Enthoo Luxe | 3x Nanoxia Deep Silence 140mm + 5x 120mm | Corsair H105 | Corsair AX1200i 1200W | Windows 10 Pro | Asus ROG Swift PG348Q | Audio Pro Addon T12 | Sennheiser HD650 | Corsair Vengeance K70 | Mad Catz R.A.T. 7 MMO

Permalänk
Medlem
Skrivet av Oliver91:

Den där statistiken är från 2014 och vad jag kan se är deras källor från 2011 och ser ut som källorna är tagna från EU?

Sverige har förändrats väldigt mycket de senaste 7 åren om man säger så, Sydafrika är precis som Sverige, finns "no-go" zones man helt enkelt inte besöker och i Sverige vill man heller inte vistas ute längre efter det blivit mörkt.

Använt sunt förnuft, går inte att lita på andra okända människor var man än är på jordklotet finns alltid rötägg.

Bara. Löjligt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bascule666:

Menar du på allvar att vi i Sverige på 6-7 år har kommit ikapp Sydafrika när det gäller våldsbrott, nu får du kamma dig.

Det går åt heksike i Sydafrika.

Det är ju nära laglöst land i Sydafrika och jag personligen skulle aldrig sätta min fot i det landet.

Och vi går framåt i rask takt i Sverige med, vi har laglösa förorter där räddningstjänst besöker eskort av polis för att kunna hjälpa folk i nöd och där polisen knappt vågar agera för att det är för farligt...

Sverige är också ett delvis laglöst land utan något styre förövrigt eftersom barnen på dagis i riksdagshuset inte kan samarbeta för landets bästa.

Mord är nog det enda brottet som inte ökat explosionsartat i Sverige och vi är väldigt förskonade från Terroristattacker än sålänge.

Mitt tips, res till Sydafrika och håll dig borta från de större städerna helt enkelt eller åk till "turistvänliga" platser.

Kollar man på resor till sydafrika verkar de pusha ganska hårt mot just naturupplevelser och inte storstads sightseeing.

Visa signatur

R7 5800X3D / RX 6950 XT / 32GB Ram / 1TB SSD / X570 Bräda / 850w Nätagg.
32 Tums Skärm 1440p 144hz Curved VA panel.

Permalänk
Medlem
Skrivet av frong:

Nu har jag inte kollat upp siffror men jag skulle inte påstå att det är en högoddsare att fler personer blir mördade än dödade av hajar under burdykning i Sydafrika.

Det tror jag också men din första post nämnde inget om nån bur

Permalänk
Medlem
Skrivet av improwise:

Det tror jag också men din första post nämnde inget om nån bur

Sant. Påståendet kvarstår dock även om vi plockar bort buraspekten.

Visa signatur

Ryzen 5600x (Noctua NH-D15) || Kingston Fury 32GB 3600MHz
ASUS Prime X470 PRO || ASUS GeForce RTX 3080 Tuf OC
Fractal Design Define S (6x chassifläktar) || Corsair RM750X v2
FURY Renegade 2TB || WD Blue 1TB M.2 || LG C2 42" + XB271HUA

Permalänk
Medlem
Skrivet av Oliver91:

Och vi går framåt i rask takt i Sverige med, vi har laglösa förorter där räddningstjänst besöker eskort av polis för att kunna hjälpa folk i nöd och där polisen knappt vågar agera för att det är för farligt...

Sverige är också ett delvis laglöst land utan något styre förövrigt eftersom barnen på dagis i riksdagshuset inte kan samarbeta för landets bästa.

Mord är nog det enda brottet som inte ökat explosionsartat i Sverige och vi är väldigt förskonade från Terroristattacker än sålänge.

Mitt tips, res till Sydafrika och håll dig borta från de större städerna helt enkelt eller åk till "turistvänliga" platser.

Du måste skämta, du kan väl inte på allvar tro att vi i Sverige befinner oss på samma kategori som Sydafrika när det gäller brottslighet. Vi ligger som tur är flera ljusår efter. Tycker du ska studera lite fakta innan du uttalar dig. Den enda brottsligheten i Sverige som ökar markant är dödsskjutningar i gängmiljö och bedrägerier, mest via internet.

Du är så långt ute och cyklar så att du inte ens märker det...

Visa signatur

Core i7 5820K @ 4.5GHz | Asus Strix X99 Gaming | Palit Super Jetstream GTX 1080 | 16GB Corsair Vengeance LPX DDR4 2666MHz | Intel® 750 SSD 400GB PCIe, Samsung 840/850 Evo 750GB & 1TB | Asus 12x Blu-Ray Combo | Phanteks Enthoo Luxe | 3x Nanoxia Deep Silence 140mm + 5x 120mm | Corsair H105 | Corsair AX1200i 1200W | Windows 10 Pro | Asus ROG Swift PG348Q | Audio Pro Addon T12 | Sennheiser HD650 | Corsair Vengeance K70 | Mad Catz R.A.T. 7 MMO

Permalänk
Inaktiv

Lögn, förbannad lögn och statistik
https://sv.wikipedia.org/wiki/L%C3%B6gn,_f%C3%B6rbannad_l%C3%...

Min poäng är man måste använda sin statistik riktigt. De flesta i sverige är rädda för fler brott än att bli dödade, statistik på att det är liten chans att bli mördad i sverige säger inte att sverige är ofarligt.
Statistik på mord per invånare är en dåligt måttstock för att se på risken för en individ att bli mördad, för om man bara är av manligt kön så är det en annan statistik man ska kolla på. Andra egenskaper påverkar också, vissa egenskaper är mer fysiska, andra är beteenden. Att det är en liten chans att bli mördad i sverige, betyder det inte att samma statistik kan användas på en person som går ensam ute på natten och på något sätt stör folk.

Med detta sagt så är det svårt att se hur farligt det är att resa någonstans enbart på landes statistik, även om denna ger en indikation om landet är tryggt eller otrygt för den lokala befolkningen.

Och det jag säger att man kan påverka risken väldigt mycket själv även i sverige. Där jag har fått mothugg ibland som att alla borde kunna gå överallt hur full som helst, med hur dyr teknisk utrustning som helst. Mitt motsvar: -Ja alla borde det, de borde även ha mat på bordet och tak över huvudet.

*edit*
Min åsikt om sydafrika det är säkert hyfsat säkert om man vidtar de säkerhetsåtgärder som behövs. D.v.s. noggrant kollar upp områdena innan, ser så att man inte är ensam turist på området, ser till så att det finns guider. Egentligen rent sunt förnuft som många skiter i.
Jag ser hur mycket som helst i sverige ungdomar i sverige vistas i områden som jag är livrädd för att vara, jag har dock skäl som ett viktigt ärende och tar en idiotisk risk. Medans de kanske är så fulla att de knappt kan stå på benen när vi möts på en mörk gångbana.

Permalänk
Medlem

Som vanligt fylls tråden med dåliga tips och stora illustrationer på en oförmåga att blicka ut förbi tidningsrubrikerna. Jag får känslan av att de som påstår Sydafrika att ligga på samma trygg- eller säkerhetsnivå som Sverige bildar sig en uppfattning utifrån tidningsrubriker och Facebookinlägg där de inhemska problembeskrivningarna naturligt förstoras och okunskapen kring läget utanför landsgränsen ger utrymme för alldeles för stor generositet.

Pratar vi ekonomi blir det väl synligt. BNP per capita i Sverige ligger på 7.5x den i Sydafrika.

Problemen i Sydafrika är i stort helt främmande de i Sverige. Deras historia helt annorlunda. Men det vore ett misstag att bara läsa av läget från ytan och ta det värsta inslagen som normativa. Är TS nyfiken på att åka så är min lekmannarekommendation att inte sticka ut allt för mycket. Vidta uppmärksamhet, ha inte stor och dyr utrustning med dig, var på vakt om någon går fram till dig för att leda dig rätt eller är närgående frågandes var du/ni bor, osv. Se till att ha försäkringar som täcker även akutsjukvård i landet. Alltså helt vanliga saker. Det betyder inte att du behöver vara rädd eller orolig.

Permalänk
Medlem

Allt går...

En viktig egenskap som någon skrivit är att använda sunt förnuft. Det kommer man långt på. Jag tiibringade tex för 6 mån sedan 2v i Somalia och innan dess 2 v i Centralaffrikanska Republiken.

Bägge dessa är länder man enl UD inte skall åka till eller tom lämna. Jag kom ut levande iaf. Får Rinkeby torg att framstå som en fridfull plats.

Det handlar om kunskap, kunna läsa av situationer och ha lite is i magen. Det man bör vara medveten om är att risken för att något allvarligt kan inträffa givetvis är större än på Stureplan.

Sydafrika är ett land som jag definitivt kan rekommendera. Dock skulle jag hellre fundera på Namibia som jag tycker är än trevligare och med ett bättre djurliv.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon159643:

Lögn, förbannad lögn och statistik
https://sv.wikipedia.org/wiki/L%C3%B6gn,_f%C3%B6rbannad_l%C3%...

Min poäng är man måste använda sin statistik riktigt. De flesta i sverige är rädda för fler brott än att bli dödade, statistik på att det är liten chans att bli mördad i sverige säger inte att sverige är ofarligt.
Statistik på mord per invånare är en dåligt måttstock för att se på risken för en individ att bli mördad, för om man bara är av manligt kön så är det en annan statistik man ska kolla på. Andra egenskaper påverkar också, vissa egenskaper är mer fysiska, andra är beteenden. Att det är en liten chans att bli mördad i sverige, betyder det inte att samma statistik kan användas på en person som går ensam ute på natten och på något sätt stör folk.

Med detta sagt så är det svårt att se hur farligt det är att resa någonstans enbart på landes statistik, även om denna ger en indikation om landet är tryggt eller otrygt för den lokala befolkningen.

Och det jag säger att man kan påverka risken väldigt mycket själv även i sverige. Där jag har fått mothugg ibland som att alla borde kunna gå överallt hur full som helst, med hur dyr teknisk utrustning som helst. Mitt motsvar: -Ja alla borde det, de borde även ha mat på bordet och tak över huvudet.

*edit*
Min åsikt om sydafrika det är säkert hyfsat säkert om man vidtar de säkerhetsåtgärder som behövs. D.v.s. noggrant kollar upp områdena innan, ser så att man inte är ensam turist på området, ser till så att det finns guider. Egentligen rent sunt förnuft som många skiter i.
Jag ser hur mycket som helst i sverige ungdomar i sverige vistas i områden som jag är livrädd för att vara, jag har dock skäl som ett viktigt ärende och tar en idiotisk risk. Medans de kanske är så fulla att de knappt kan stå på benen när vi möts på en mörk gångbana.

Skrivet av Mr.Borka:

Som vanligt fylls tråden med dåliga tips och stora illustrationer på en oförmåga att blicka ut förbi tidningsrubrikerna. Jag får känslan av att de som påstår Sydafrika att ligga på samma trygg- eller säkerhetsnivå som Sverige bildar sig en uppfattning utifrån tidningsrubriker och Facebookinlägg där de inhemska problembeskrivningarna naturligt förstoras och okunskapen kring läget utanför landsgränsen ger utrymme för alldeles för stor generositet.

Pratar vi ekonomi blir det väl synligt. BNP per capita i Sverige ligger på 7.5x den i Sydafrika.

Problemen i Sydafrika är i stort helt främmande de i Sverige. Deras historia helt annorlunda. Men det vore ett misstag att bara läsa av läget från ytan och ta det värsta inslagen som normativa. Är TS nyfiken på att åka så är min lekmannarekommendation att inte sticka ut allt för mycket. Vidta uppmärksamhet, ha inte stor och dyr utrustning med dig, var på vakt om någon går fram till dig för att leda dig rätt eller är närgående frågandes var du/ni bor, osv. Se till att ha försäkringar som täcker även akutsjukvård i landet. Alltså helt vanliga saker. Det betyder inte att du behöver vara rädd eller orolig.

Hur säkert anser man att det är när man måste klä sig på ett speciellt sätt, inte ha någon dyr utrustning med sig och bara uppehålla sig i vissa områden. Vem fan villl åka dit?

Visa signatur

Core i7 5820K @ 4.5GHz | Asus Strix X99 Gaming | Palit Super Jetstream GTX 1080 | 16GB Corsair Vengeance LPX DDR4 2666MHz | Intel® 750 SSD 400GB PCIe, Samsung 840/850 Evo 750GB & 1TB | Asus 12x Blu-Ray Combo | Phanteks Enthoo Luxe | 3x Nanoxia Deep Silence 140mm + 5x 120mm | Corsair H105 | Corsair AX1200i 1200W | Windows 10 Pro | Asus ROG Swift PG348Q | Audio Pro Addon T12 | Sennheiser HD650 | Corsair Vengeance K70 | Mad Catz R.A.T. 7 MMO

Permalänk
Medlem
Skrivet av Fonzzi:

En viktig egenskap som någon skrivit är att använda sunt förnuft. Det kommer man långt på. Jag tiibringade tex för 6 mån sedan 2v i Somalia och innan dess 2 v i Centralaffrikanska Republiken.

Bägge dessa är länder man enl UD inte skall åka till eller tom lämna. Jag kom ut levande iaf. Får Rinkeby torg att framstå som en fridfull plats.

Det handlar om kunskap, kunna läsa av situationer och ha lite is i magen. Det man bör vara medveten om är att risken för att något allvarligt kan inträffa givetvis är större än på Stureplan.

Sydafrika är ett land som jag definitivt kan rekommendera. Dock skulle jag hellre fundera på Namibia som jag tycker är än trevligare och med ett bättre djurliv.

Precis, man anpassar sig efter miljön man vistas i och tar det försiktigt, statistik blir man bara tokig av att läsa.

Visa signatur

R7 5800X3D / RX 6950 XT / 32GB Ram / 1TB SSD / X570 Bräda / 850w Nätagg.
32 Tums Skärm 1440p 144hz Curved VA panel.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bascule666:

Hur säkert anser man att det är när man måste klä sig på ett speciellt sätt, inte ha någon dyr utrustning med sig och bara uppehålla sig i vissa områden. Vem fan villl åka dit?

Så är det ju i Sverige med? man anpassar sig efter vilken miljö man vistas i, så är det i alla länder på jordklotet och har alltid varit.

Visa signatur

R7 5800X3D / RX 6950 XT / 32GB Ram / 1TB SSD / X570 Bräda / 850w Nätagg.
32 Tums Skärm 1440p 144hz Curved VA panel.