Permalänk
Medlem

Varslad i sista sekunden

Hej,

mot midnatt igår då det var sista dagen av två veckor kvar, tills provanställningen går över till tillsvidareanställning, fick jag ett långt mail från chefen där hen är ledsen men vill varsla mig på grund av arbetsbrist. Hen skrev också att om vi skulle hitta uppdrag till mig under de sista dagarna så behåller de gärna mig. Så jag står här, har arbetat och i sista 'sekunden' blir jag varslad. Vad ska jag säga till nya arbetsgivare när man är på intervju? Jag behöver stöd från er sweclockers, sitter här med hus, barn och så händer detta. Jag försöker ta det positivt i med att hen 'ytterst motvilligt' varslar, och de behåller mig gärna ifall uppdrag hittas, jag tror att kollegor och chef kommer hjälpa mig med referenser m.m. Men det är tungt att bli varslad, vad ska man säga till familjen? Är det skamligt? Behöver lite cyber stöd och pepp från er, tips, samma situation tidigare?

Permalänk
Medlem

@Särimner: ingen skam i att bli varslad på de grunderna du anger. Berätta för familjen som det är, ärlighet varar längst som man brukar säga. Bara kriga på och ge dig ut på marknaden igen! Kör hårt och lycka till!

Permalänk
Medlem

Tråkigt att höra.
Jag tycker du ska vara öppen mot din familj om det som skett.
Fokusera på det positiva att du, som du säger, får hjälp med referenser från chef/kollegor.

Skamligt tycker jag verkligen inte. Provanställning är ju en knepig form av anställning där man som arbetstagare tar en risk. I många fall är ju detta "enda vägen in".

För din skull hoppas jag du har städad ekonomi och a-kassa med inkomstförsäkring.
Lycka till framöver, det kommer ordna sig.

Permalänk
Skrivet av Särimner:

Hej,

mot midnatt igår då det var sista dagen av två veckor kvar, tills provanställningen går över till tillsvidareanställning, fick jag ett långt mail från chefen där han är ledsen men vill varsla mig på grund av arbetsbrist. Hen skrev också att om vi skulle hitta uppdrag till mig under de sista dagarna så behåller de gärna mig. Så jag står här, har arbetat och i sista 'sekunden' blir jag varslad. Vad ska jag säga till nya arbetsgivare när man är på intervju? Jag behöver stöd från er sweclockers, sitter här med hus, barn och så händer detta. Jag försöker ta det positivt i med att hen 'ytterst motvilligt' varslar, och de behåller mig gärna ifall uppdrag hittas, jag tror att kollegor och chef kommer hjälpa mig med referenser m.m. Men det är tungt att bli varslad, vad ska man säga till familjen? Är det skamligt? Behöver lite cyber stöd och pepp från er, tips, samma situation tidigare?

Inte kul för dig!
Mitt tips är att se positivt på det hela och se det som en möjlighet till utveckling! Börja leta nytt jobb direkt!
Var modig och tro på dig själv! kanske prova på något helt nytt?!
Ibland sätter man själv en mental gräns för vilket jobb man kan få. Ser ett jobb intressant ut? Sök!!!

Lycka till och var stark och positiv så kommer det ordna sig!

Permalänk
Medlem

Är du med i facket? Unionen (och andra) och inom vissa branscher har tillgång till Trygghetsrådet.
Kolla med dem om det är så för dig - du kan då få hjälp att söka jobb av TRR och de har också arbetsgivare som hör av sig till dem istället för till AF då de vet att TRR har personer som fått gå pga arbetsbrist - de matchar rätt person till rätt ledig tjänst på ett bättre sätt än AF och slipper samtidigt 100+ ansökningar där 80% inte är kvalificerade.

Visa signatur

Dator: MSI X570 Tomahawk, AMD 5600x, 64 GB RAM, 2xNVMe, 2xSATA SSD, 10 GBit NIC, Grafik Nvidia 3060 12 GB RAM
Skärm: Dell U3821DW 38" ultrawide Bärbar dator: MBA M1
Synology DS1821+ (10Gbit) - Dockers, VM, Surveillance Station 9 kameror
DS3612xs (10Gbit) - Backup sparas till denna från ovan
Skrev jag något vettig? "Tumme up":a så vet jag att det fanns nytta i min post.

Permalänk
Medlem

Det enda skamliga med det här tycker jag är att de meddelar dig via mail om det?

Permalänk
Medlem

Du har definitivt inget att skämmas för, din chef däremot som inte vågar säga det direkt till dig har jag inte så höga tankar om...

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Extremt dåligt att kommunicera via e-post i sådana ärenden.
Uppfattar chefen som riktigt dålig chef. Sådan samtal tas mellan 4 ögon och inget annat.

Visa signatur

Windows 11 pro, Corsair 4000D Airflow, MSI PRO B660M-A WIFI D4, Intel Core i5 12600K, Corsair 32GB (2x16GB), PowerColor Radeon RX 6900 XT, Kingston NV1 500GB M.2 NVMe, WD Black SN850 1TB Gen 4, Seasonic Focus GX 850W, LG UltraGear 32GP850

Permalänk
Medlem

Ser inget skamligt i det där. Är bara att berätta som det är. Iom goda referenser så antar jag att du har gjort ett bra jobb, då är det ju inte så mycket mer du kan ha gjort från din sida.
Lågkonjunkturen är på gång(märker detta inom industrin med konsulter som får gå, anställningsstopp, sviktande orderingångar etc..) så hans anledning låter ju rimlig.

”Bara” att leta nytt, löser sig till slut även om ekonomin kanske blir lite lidande.

Off: Ska du krysta fram hen i texten, gör det överallt annars blir det bara konstigt

Visa signatur

Bara gammalt skräp...

Permalänk
Medlem

Sånt händer helatiden, det är inte slutet på världen. Nya möjligheter öppnas (bra som dåliga).
Om du säger var du bor ungefär och vad du sysslar med kan kanske någon komma med tips och förslag.

Visa signatur

Fractal Design Tesla 650W 80+ > Asus P8Z77-I Deluxe > BitFenix Prodigy (Vit) > Intel Core i7 2700K > Crucial 16GB 1600MHz > Scythe Mugen III > Gigabyte GTX 660 > 640GB WDB > 120GB OCZ Agility 3

Permalänk

Blev varslad från mitt jobb i början av januari (industrijobb men fortfarande tråkigt) pga arbetsbrist. Hade arbetat där i 4 månader och kände mig totalt hopplös. En vecka senare så har jag fått en ny anställning på ett betydligt bättre företag. Bara att kämpa på!!

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

RT 5600 | RTX 3070 | 32GB 3600Mhz ddr4
i7 8650u | UHD 620 | 16gb ddr3

Permalänk
Medlem

Det låter konstigt om du har blivit varslad. Varsel brukar väl inte vara personliga?

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av joakim99:

Det låter konstigt om du har blivit varslad. Varsel brukar väl inte vara personliga?

Det är inget varsel utan en provanställning avslutas genom att någon av parterna meddelar att de vill avsluta den annars övergår den till en riktig tillsvidareanställning om ingen har meddelat annat.

Lag (1982:80) om anställningsskydd
6 § Avtal får även träffas om tidsbegränsad provanställning, om prövotiden är högst sex månader.
Vill inte arbetsgivaren eller arbetstagaren att anställningen skall fortsätta efter det att prövotiden har löpt ut, skall besked om detta lämnas till motparten senast vid prövotidens utgång. Görs inte detta, övergår provanställningen i en tillsvidareanställning.
Om inte annat har avtalats, får en provanställning avbrytas även före prövotidens utgång

Man kan ju däremot ha en del åsikter om hur meddelandet har skötts men så länge det skett så är det ju inte nått formellt fel.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

Tack alla som skrivit, jag känner mig styrkt. Nej, livet är inte över. Jag vet att jag kommer att hitta nytt jobb, som någon skrev, se det som en möjlighet att växla upp dig eller chans till att hamna i ett företag som är roligare och ger mer tillbaka. Jag har förstått och insett att det är inget konstigt med varsel på grund av arbetsbrist, det var mitt första jobb efter examen och så blev det. Jag tar nya tag på måndag och ordnar upp med referenser, samt ansökningar till de tjänster som finns ute. Har sneglat på några som verkar intressanta. Jag låter tråden ligga kvar så om någon befinner sig i min situation i framtiden och behöver lite uppmuntran så finns det här att läsa.

Permalänk
Medlem
Skrivet av joakim99:

Det låter konstigt om du har blivit varslad. Varsel brukar väl inte vara personliga?

Arbetsgivaren måste meddela två veckor innan anställningen går över till tillsvidare för att TS inte automatiskt ska bli tillsvidareanställd (och då få uppsägningstid), därav att arbetsgivaren meddelat skriftligt två veckor innan provanställningen avslutas. Det är ett varsel om att anställningen avslutas, TS måste ju underrättas. Facket varslas om TS är med i facket. Inte samma sak som ett allmänt varsel om arbetsbrist, ordet används i dessa sammanhang hur som helst. Så? Så det är väl inget som låter konstigt. Arbetsgivare behöver inte något skäl för att avsluta en provanställning.

Permalänk
Medlem

Det är absolut ingen fara med att få en avslutad provanställning, det är dock jäkla trist att det sker och på mejl. TSL finns som någon skriver men är nog inte aktuellt i detta läge(förutsätter också att det finns kollektivavtal) då du "bara" varit anställd i 6 månader.

Det du skall göra är att se till att du får goda referenser från företaget och ge dig ut på arbetsmarknaden.
Förstår att det känns för jäkligt just nu, hoppas verkligen att det löser sig för dig.

När en dörr stängs så öppnas en annan, det är så dörrar fungerar. Floskel, jag vet men med det sagt så önskar jag verkligen att det löser sig för dig.

Visa signatur

Chassi: Corsair Obsidian 500 RGB SE / Systemdisk Samsung 980 PRO SSD: Samsung 850 PRO 250GB / SSD: Samsung 850 EVO 250GB / SSD: Crucial MX300 1TB / CPU: Ryzen 7 3800X @ 4,2 Ghz / Kylning: Noctua NH-D15S push/pull / GPU: MSI 3080Ti SUPRIM X / PSU: Corsair RM1200i / MB: ASUS X470-f Gaming / RAM: HyperX Fury 2x16GB 3600 mhz / OS: W10 / Mus: Logitech G903 / TB: Logitech G915 TKL Wireless / Ljud: Sound BlasterX Pro-Gaming AE-9, Blue Yeti , Sennheiser HD660S, Skärm: Acer Predator X34P @3440x1440 UltraWide

Permalänk
Medlem

Har arbetsgivaren förhandlat detta med t.ex Unionen? Det måste ske en förhandling när man säger upp någon och om inte så har du 2 veckor på dig att ogiltigförklara uppsägningen. I det fallet måste arbetsgivaren starta en ny uppsägningsprocess och även förhandla med unionen (om det är dom du är med i). Så du har chansen att ge igen på samma sätt genom att dra ut på det in till Sista sekunden och och sedan ogiltigförklara och sen har du fast anställning

Använd kryphålen, dom är till för dig

Permalänk
Medlem

@kishino: Ganska säker på att anställningen är avslutad även om de inte meddelat facket, det är inte uppsägning det handlar om.

Permalänk
Medlem
Skrivet av kishino:

Har arbetsgivaren förhandlat detta med t.ex Unionen? Det måste ske en förhandling när man säger upp någon och om inte så har du 2 veckor på dig att ogiltigförklara uppsägningen. I det fallet måste arbetsgivaren starta en ny uppsägningsprocess och även förhandla med unionen (om det är dom du är med i). Så du har chansen att ge igen på samma sätt genom att dra ut på det in till Sista sekunden och och sedan ogiltigförklara och sen har du fast anställning

Använd kryphålen, dom är till för dig

Det handlar om en provanställning, så nej det krävs ingen förhandling för detta.

Visa signatur

Guide för felsökning av Bluescreen! (tack till m4goo2 som gjort denna)
Chassi: Antec Twelve Hundred | Moderkort: Asus z170-A | CPU: I7 6700K @ 4.7GHz | Corsair H80 | RAM-minnen: Corsair Vengeance LPX 16GB@2666MHz | GPU: MSI NVIDIA GTX 1070 Gaming G8 | Nätagg: EVGA SuperNova G2 750w | HDD: Samsung 850 EVO 500GB, OCZ Vertex3 120GB, 4x Seagate Barracuda Green 2TB, 1x Western Digital My Book 3TB, Western Digital My Book 4TB.

Permalänk

Vart i Landet bor du och vad vill du jobba med?

Visa signatur

Ryzen 5 3600|Asus X-470|32Gb DDR4|Asus 2060 Super
Ryzen 5 3600|ASRock B-450 itx|32Gb DDR4|2060FE
2xE5-2630v3|DL360G9|256Gb|8Tb|Server 2019|4 Windows 10 & 11 VM |
NES|SNES|N64|Wii|Switch|PsOne|PS1|PS2|PS3|PS4|PS5|Xbox|Xbox360s|Xbox One X|Xbox Series X|

Permalänk
Skrivet av Särimner:

Hej,

mot midnatt igår då det var sista dagen av två veckor kvar, tills provanställningen går över till tillsvidareanställning, fick jag ett långt mail från chefen där hen är ledsen men vill varsla mig på grund av arbetsbrist. Hen skrev också att om vi skulle hitta uppdrag till mig under de sista dagarna så behåller de gärna mig. Så jag står här, har arbetat och i sista 'sekunden' blir jag varslad. Vad ska jag säga till nya arbetsgivare när man är på intervju? Jag behöver stöd från er sweclockers, sitter här med hus, barn och så händer detta. Jag försöker ta det positivt i med att hen 'ytterst motvilligt' varslar, och de behåller mig gärna ifall uppdrag hittas, jag tror att kollegor och chef kommer hjälpa mig med referenser m.m. Men det är tungt att bli varslad, vad ska man säga till familjen? Är det skamligt? Behöver lite cyber stöd och pepp från er, tips, samma situation tidigare?

Det du kan säga vid en kommande intervju med ett annat företag är att det var ett kontrakt på 6mån (om det nu var det din provanställning var på) och att det hela tiden var tanken att du bara skulle jobba dom 6 mån. Du tog det för att du hellre jobbat än sitter hemma och väntar, och inte tycker om att gå på A-kassa, på så sätt kan du spinna det till något positivt.

Visa signatur

WS1: | Gigabyte X670 G AX | Ryzen 9 7950x3D | 32GB G.Skill Trident Z5 NeoRGB | Sapphire RX 7800XT Pure | Corsair RM650i | Lian-Li O11 | EK Nucleus CR360 | WS2: | Asus RoG Strix X470-F | Ryzen 7 5600x | 16gb G.skill Trident Z Neo 3600mhz | Asus RoG Strix 3070 | Lian-Li Lancool 205 | ESX Srvr1 | MSI B450-A Pro Max | Ryzen 7 3700x | 64GB Corsair Vengence | Jonsbo UMX4 | Srvr2 MacMini | ClearOS

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrqaffe:

Det är inget varsel utan en provanställning avslutas genom att någon av parterna meddelar att de vill avsluta den annars övergår den till en riktig tillsvidareanställning om ingen har meddelat annat.

Lag (1982:80) om anställningsskydd
6 § Avtal får även träffas om tidsbegränsad provanställning, om prövotiden är högst sex månader.
Vill inte arbetsgivaren eller arbetstagaren att anställningen skall fortsätta efter det att prövotiden har löpt ut, skall besked om detta lämnas till motparten senast vid prövotidens utgång. Görs inte detta, övergår provanställningen i en tillsvidareanställning.
Om inte annat har avtalats, får en provanställning avbrytas även före prövotidens utgång

Man kan ju däremot ha en del åsikter om hur meddelandet har skötts men så länge det skett så är det ju inte nått formellt fel.

Min tanke var att det faktiskt skett ett formellt fel. Att varsla om arbetsbrist är inte samma sak som att avsluta en anställning.

Permalänk
Avstängd

Du bör ikke köpa ett RTX2080 Ti den närmsta tiden iallafall...

Permalänk
Medlem
Skrivet av joejjeman74:

Du bör ikke köpa ett RTX2080 Ti den närmsta tiden iallafall...

Det bör ingen göra.

Visa signatur

Chassi: Corsair Obsidian 500 RGB SE / Systemdisk Samsung 980 PRO SSD: Samsung 850 PRO 250GB / SSD: Samsung 850 EVO 250GB / SSD: Crucial MX300 1TB / CPU: Ryzen 7 3800X @ 4,2 Ghz / Kylning: Noctua NH-D15S push/pull / GPU: MSI 3080Ti SUPRIM X / PSU: Corsair RM1200i / MB: ASUS X470-f Gaming / RAM: HyperX Fury 2x16GB 3600 mhz / OS: W10 / Mus: Logitech G903 / TB: Logitech G915 TKL Wireless / Ljud: Sound BlasterX Pro-Gaming AE-9, Blue Yeti , Sennheiser HD660S, Skärm: Acer Predator X34P @3440x1440 UltraWide

Permalänk
Medlem
Skrivet av joakim99:

Min tanke var att det faktiskt skett ett formellt fel. Att varsla om arbetsbrist är inte samma sak som att avsluta en anställning.

Arbetsgivaren har underrättat TS i tid om att provanställningen avbryts och inte övergår till tillsvidare, om ordet varsel används och om det motiveras är väl ändå helt irrelevant. Eftersom TS är underrättad om att arbetsgivaren avslutar provanställningen så slutar också anställningen där och övergår inte till tillsvidare.

Permalänk
Inaktiv

Säg du inte har någon mail och man får säga grattis till din anställning.

Ska det inte vara på papper?

Permalänk
Inaktiv

Tråkigt att du ej fick fortsätta på jobbet och de är bar att söka vidare.

Orsaken till varför sånt här sker beror på de i Rosenbad. De har tillåtit 6 månaders provanställning, sedan betydligt krångligare att säga upp folk. Detta har sina för och nackdelar, att de just sa upp dig precis innan 6 månader betyder att de ej tyckte du var dålig, för då hade de sagt upp dig tidigare. Men de var osäkra på att ha dig anställd vid de tuffare reglerna.
Har man ett "kompetent arbete", så är detta inget företag missbrukar då det kostar mycket att lära upp nya.

Så mitt råd är fortsätt bara att söka på. De kommer snart ändra dessa regler, där resultatet som alltid blir sämre för några, bättre för andra. -Bättre för de som ej har jobb, sämre för exakt samma person när den har fått jobb.

Permalänk
Medlem

Låter som att de fortfarande gillade din insats. Be om en rekommendation som du kan visa upp eller hänvisa till vid nästa arbetssökande.

Permalänk
Medlem

Jag har blivit uppsagd pga arbetsbrist/Övertalighet 3 gånger inom loppet på 4 år.

Sådant som händer tyvärr men livet går vidare. För mi negna del så ökade jag både min erfarenhet samt lön efter all uppsägning.

Sedan är det väldigt viktigt att du i framtida intervjuer också har med ett rekommendations brev eller ándra referenser från bolaget.

Vissa rekryterare jag mött verkar tro att övertalighet/arbetsbrist är synonymt med att bli sparkad vilket inte är det minsta jämförbart i arbetsrätt.

Visa signatur

Gammal men bra.

Permalänk
Medlem

Det dras stora tåtar och blåses trumpeter kring specifika termer här. Provanställningen är avslutad och så är det med det. Att ordet varsel används betyder ingenting konkret, och är inget man bör reagera på förrän det dyker upp signerade papper med specifika ordföljder.

Gott att de försökte behålla dig in i det sista. Tråkigt att det inte gick ihop. Uppåt och framåt bara!