Permalänk
Medlem

Återvinna död laptop!

Hej!
Har en gammal gaming laptop som fått flertalet skador och som jag tänkte lämna på återvinning. Däremot så har min laptop massvis med privat information, bilder och inlogg som jag gärna ser att det inte finns någon möjlighet att komma åt. Hade det funnits liv i datorn hade jag givetvis rensat den själv. Så min fråga är, vad är det bästa sättet att rensa ut min dator helt när man inte kan få igång den alls? Är det en hammare mot hårddisken eller finns det något annat alternativ?

Permalänk
Medlem

Plocka ur disken och slå ett gäng gånger med en hammare brukar fungera bra.

Alternativt kolla status på den och använd som extern disk.
https://www.alina.se/Produkt.aspx?r=qs&T2=MAP-GD28U3

Visa signatur

Fractal Design R6 modified - Asus RoG Strix Z390F - i9 9900K - Custom loop 2x360rad med DDC pwm pump - 4x4gb Corsair RoG Dominator edition @ 3200Mhz - ASUS GTX 1080 Ti Founders Edition med EK vattenblock & backplate - Corsair RM750i
Galleriet: Venom - Midvinter - Frankensteins keyboard Facebook: Nagelfar Mods Instagram: Nagelfar Mods

Permalänk
Medlem

plocka ur disken och bränn den på bål

Visa signatur

- Dator, Mus, Tangentbord och skärm.

Permalänk
Inaktiv

Om inte datorn fungerar, plocka ur hårddisken och släng datorn utan hårddisk.
Sen behöver du inte nödvändigtvis slå sönder hårddisken och sedan slänga den. Kolla om den fungerar först! Har du tur kan du fortsätta använda den i någon annan dator eller ha den liggande som reserv.

Permalänk
Medlem

Som Nagelfar sade, se om du kan få igång enbart disken först och extrahera data. Jag har en https://www.webhallen.com/se/product/239607-Deltaco-USB-3-0-t... som jag använder för att kolla gamla diskar utan att behöva ett kabinett eller behöva öppna upp min dator.
Sen antingen använda den som en extern disk i ett kabinett, eller använda något som DBAN för att skriva över all data på den, och beroende på hur känsliga saker du har på den, montera isär och förstöra fysiskt för att sedan sortera i relevanta återvinningscontainrar.

Permalänk
Medlem

Jag brukar skriva över med slumpvis data flera gånger innan jag gör mig av med en hårddisk.
Det finns många olika program med den typen av funktioner som skriver över flertalet gånger med slumpvis data.
Sök på "secure delete" så hittar du nog en lösning.

Permalänk
Rekordmedlem

Oerhört dumt att förstöra något alls innan du vet mer, montera ur lagringsenheterna och kolla om de fungerar och i så fall återanvänd dem själv funkar de inte så kan du demolera dem.
Övriga delar säljer du.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.