Starta företag samtidigt som man har sjukersättning

Permalänk
Medlem

Starta företag samtidigt som man har sjukersättning

Detta kan vara konstigt att jag ställer en sån här fråga här på Sweclockers men man vet ju aldrig.

Jag lider av GAD (generellt ångestsyndrom) och har av denna anledning sjukersättning på halvtid (sedan 2016) och har anställning på halvtid. Jag har ångest i princip 24/7. Av denna anledning vill jag försöka återuppta mitt gamla yrke som är tapetsör (bl.a. möbelomklädning) för att fördriva tiden lite och kanske må bättre. Detta är inget jag vill tjäna pengar på, utan bara hålla på med på helger om jag känner för det. Problemet här är att om jag ska kunna köpa in saker som behövs för ändamålet så kräver grossisten att jag har ett registrerat företag, annars så får jag inte handla av dem. Så att starta företag är ett måste om jag ska kunna hålla på med tapetseri.

Jag har idag ett hus med fru och ekonomiskt går vi runt och detta är inget jag vill förstöra genom att jag startar ett företag. Det jag är rädd för är att Försäkringskassan kanske tycker att jag kan jobba mer på mitt nuvarande jobb om jag nu har ork att starta företag. Jobba mer på mitt nuvarande jobb är jag helt säker på att det inte skulle funka.

Ett annat problem är att jag kan väldigt lite om att driva ett företag. Även då jag hade ett eget företag innan mitt nuvarande jobb så skötte jag ingenting vad gäller företagsekonomi med bokföring och sånt. Detta skötte min mammas man som tyvärr inte längre finns i livet. Detta är något jag på något vis behöver lära mig. Problemet är att jag inte har så mycket pengar över, så jag har inte råd att gå någon kurs (sett någon kurs som kostar 3.000:-).

Jag undrar nu om någon här har varit i liknande situation och startat företag samtidigt som man har sjukersättning. Får man ens göra det utan att sjukersättningen påverkas? Jag undrar även om det finns någon kurs som är gratis om att starta/driva företag.

Jag har som sagt inga ambitioner att tjäna några pengar på mitt företag, men om jag skulle råka göra detta på grund av dålig kunskap i företagande så undrar jag vad Försäkringskassan skulle tycka om detta.

Jag skulle vara ytterst tacksam om någon kunde ge mig lite input eller rent av avråda mig.

Visa signatur

ASUS ROG STRIX B450-F GAMING - AMD Ryzen 5 3600 3.6 GHz 35MB - Cooler Master - Hyper 212 Black Edition - Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 3200Mhz CL16 Vengeance LPX - Kingston A2000 500GB M.2 NVMe - Fractal Design Define C Svart - 2 X Noctua NF-P14s redux-1200 140mm PWM - Corsair RM650X 650W v2 - ASUS GeForce GTX 1060 6GB DUAL OC - Raijintek Morpheus II Heatpipe VGA Cooler - 2 X Noctua NF-P12 120mm PWM - OS Debian 10 Stable

Permalänk
Avstängd

Inte för att jag kan svara, men jag skulle vilja fylla i med att jag undrar för en persones räkning samma sak som ovan, men om personen har heltids sjukersättning?
(Personen har detta därför att denne (på grund av sjukdom) inte vet i förväg om hen kan komma till jobbet eller inte från en dag till en annan, men vill gärna jobba när hen kan.)

Visa signatur

Daisy, Daisy...
Three is a magic number
Yes it is, it's a magic number

Permalänk
Medlem

https://driva-eget.se/uncategorized/kan-jag-starta-eget-nar-j...

Det är nog mycket riktigt så att FK kommer vara av åsikten att du då gott kan göra ett jobb som inbringar pengar ja. Alternativt att du får din sjukersättning sänkt med motsvarande grad. Men ring och hör med din handläggare (man har tydligen en sån nuförtiden), det kan ju räknas som någon form av terapi om man gör det på rätt sätt.

FWIW krya på dig!

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

De enda som kan svara på det är nog försäkringskassan.

Dock kan du ju gå en annan väg, tapetseringsutrustning kan jag nästan garantera att det går att köpa från annan grossist som också säljer till privatpersoner.

Permalänk
Medlem

Tänk på att du skall ju inte bara matchas mot ditt nuvarande jobb utan mot alla jobb, så om du gör något för seriöst av det kan Försäkringskassan få för sig att du skulle ju kunna jobba som tapetsör på heltid.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Nu antar jag att din fru är fullt frisk, och jobbar heltid etc.
Varför startar hon inte bara bolaget rent juridiskt? Du kan ju jobba i det bolaget utan att på pappret vara anställd. Tar du ingen lön så jobbar du ju inte svart heller skulle jag säga? Jag kanske har jättefel, men om syftet ändå inte är att tjäna pengar så borde det väl gå lika bra att din fru rent juridiskt äger bolaget?

Visa signatur

ASUS Maximus X Hero z370 | Intel I7 8086k | | Custom Loop vattenkylning | MSI 3070ti | 16GB GSkill tridentZ RGB @ 3200mhz| Samsung EVO 850 250GB SSD | Samsung EVO 970 500GB Nvme SSD | Corsair RM750x PSU |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jejk0b:

Nu antar jag att din fru är fullt frisk, och jobbar heltid etc.
Varför startar hon inte bara bolaget rent juridiskt? Du kan ju jobba i det bolaget utan att på pappret vara anställd. Tar du ingen lön så jobbar du ju inte svart heller skulle jag säga? Jag kanske har jättefel, men om syftet ändå inte är att tjäna pengar så borde det väl gå lika bra att din fru rent juridiskt äger bolaget?

Verkar vara det enklaste alternativet.. alt leta upp en annan grossist och faktiskt köra det som det är, en hobbyverksamhet.

Hobbyverksamhet så kan fsk inte säga ngt alls...

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

FK bryr sig bara om hur mycket du arbetar. Om du klär om möbler eller delar ut tidningar på din friska del spelar ju ingen som helst roll. Du kan dessutom ansöka om vilande sjukersättning om du vill pröva på att arbeta mer. Då får du tillbaka sjukersättningen om det visar sig att du inte kunde jobba mer.

Permalänk
Avstängd

Om man tittar på det allmänt känns det ju som att FK skall sponsra företaget med lön till den anställde... rent krasst. För detta skulle väl göras på den "sjuka" delen, inte inkräkta på den friska delen?

Permalänk
Medlem

Svaret är nog ett nej på på frågan.

"Vad får jag göra när jag har sjukersättning?
Du har alltid rätt att vara delaktig i samhällslivet, till exempel genom att vara aktiv i en förening.
Det viktiga är om det kan jämställas med arbete."
https://www.forsakringskassan.se/privatpers/sjuk/sjuk_minst_1...

Så alla hobbys som man kan försörja sej på kommer då att kunna betraktas som arbete.
Men bästa är alltid att ha en bra dialog med FK.

Lycka till och hoppas att du får det bättre i ditt liv

Permalänk
Rekordmedlem

Grundregeln är att man brukar inte få öka sitt engagemang i ett företag när man får nån typ av ersättning utan att ersättningen påverkas.
Starta ett företag behöver inte betyda nåt mer än att man registrerar det och det är nog ok men om man börjar bedriva näringsverksamhet i samband med det så är det troligen inte ok utan påverkar ersättningen.

Om det bara handlar o,m att kunna handla så kolla om grossisten accepterar en enskild firma och i så fall handla via den men gör det för privata pengar och försöka inte göra avdrag eller liknade utan håll firmans omsättning på 0 kr så blir det enkelt att bokföra och deklarera för företaget.

Makar kan även starta enskild firma tillsammans och det borde också kunna fungera "gratis" om du ser till att inte ha nån omsättning i företaget utan bara behöver det för att kunna handla från en grossist.
https://www.verksamt.se/starta/starta-och-registrera-ditt-for...

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

Alltså är det en fråga om att ta uppdrag, så låt inte frun starta firma och köpa material åt dig, alla timmar du lägger ner på det kan komma räknas som arbete. Ansök om att få vilande sjukersättning (behöver inte vara hela sjukdelen) istället i de fallen. Vad du eventuellt tjänar kommer såklart påverka sjukersättningen, men det ger dig i.a.f. en möjlighet att prova och samtidigt behålla nuvarande arbete med samma antal timmar där.

Vill du bara ha en hobby så är det däremot säkert ok för FK, men då behöver du ingen firma heller. Vill inte grossister sälja till dig får du väl be någon annan tapetserare köpa ut grejerna åt dig. Det är nog rekommendationen om det ska vara en aktivitet som görs i typ 0-9 timmar i veckan.

Permalänk
Avstängd

Räknas din sjukdom som en funktionsnedsättning och du inte har sjukersättning på 100% så får du låna 60.000 av AF för att starta eget på resterande procent som du är frisk.

https://www.starta-eget.se/artikel.php?visa=starta%20eget%20b...

Permalänk
Avstängd

Får man köpa in och sälja saker inom företaget utan att det påverkar om man inte tar ut F skatt eller liknande?

(personen jag tänker på har som sagt 100% någon form av sjukpension, eftersom den som sagt inte kan veta om den kan komma till jobbet eller ej, hen har faktiskt verkligen försökt länge, men får det inte att fungera med hur det ser ut på ett företag, eller att få tillräcklig omsättning för att det skall gå runt då sjukdomen plötsligt kan göra att hen inte kan jobba på flera månader utan förvarning (hen vet heller inte när hen kan jobba, kan bli typ någon timma mitt i natten, ibland på morgonen, osv, ibland ett par dygn med litet tur det går inte att veta i förväg men det torde säga sig självt att lönearbete är uteslutet även om X verkligen vill det och vi har försökt få till det), denna person är mest intresserad av en vettig sysselsättning, samt vill göra rätt för sig i den mån personen kan, jag kan intyga att det skulle underlätta enormt om vi kunde skapa ett företag som denna personen själv kunde sköta och var skrivet på hen och bedrevs på dennes fastighet, jag har kontakter så att jag kan fixa maskiner och annat till väldigt bra priser, men det är ju ändå rätt mycket pengar om man har sjukersättning och vi behöver kunna finansiera verksamheten, elström drift av lokaler, mm. Jag kan bjuda på min fritid, men vi måste kunna bygga upp ett visst kapital inom företaget till själva driften, inköp av inventarier, mm. Jag kan hjälpa att bygga upp det, men jag har inte tid att jobba med produktion där, det måste X göra. X vill åtminstone kunna dra in några skattepengar för att kunna bidra med någonting vad jag förstått, då hen inte vill vara en "parasit" samt att jag vet att hen verkligen mår dåligt av att inte ha en vettig sysselsättning.)

Edit, säg gärna till om jag skriver saker jag inte borde, jag har ADHD så jag vet inte exakt vad jag skriver ibland när det läses av andra.

Visa signatur

Daisy, Daisy...
Three is a magic number
Yes it is, it's a magic number

Permalänk
Medlem

@Mizzarrogh: Det är bara att ansöka om vilande aktivitets-/sjukersättning. Flera personer har redan tagit upp det. Annars är alternativet dagverksamhet via kommunen om personen har en funktionsnedsättning, det är inte att det är förbjudet att göra något. Pröva att arbeta kan man göra, men man kan såklart inte få aktivitets-/sjukersättning samtidigt.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Petterk:

@Mizzarrogh: Det är bara att ansöka om vilande aktivitets-/sjukersättning. Flera personer har redan tagit upp det. Annars är alternativet dagverksamhet via kommunen om personen har en funktionsnedsättning, det är inte att det är förbjudet att göra något. Pröva att arbeta kan man göra, men man kan såklart inte få aktivitets-/sjukersättning samtidigt.

Ok, jo, vi håller på att bygga upp en smidesverkstad, jag har en del gamla maskiner och annat vi tänkte använda att starta med (de duger till detdär, jag använder själv liknande maskiner trots att de är gamla), men jag vill inte ha det skrivet på mig (i allafall inte personligen) det är just nu ohållbart att köpa saker till företaget privat, därför fundering om X får driva ett företag utan att förlora sin inkomst (och bli vräkt från sin bostad för att hen inte kan betala boendekostnader, osv om hen vaknar en morgon och plötsligt inte kan arbeta på flera veckor, typ). Vidare behöver kunna bygga upp och hantera (tex köp och försäljning av dyrare saker i framtiden, tex maskiner, byggmaterial och annat som skall stanna inom företaget) mer kapital inom företaget än vad man som jag tolkar, får ha på kontot privat, osv här vet jag heller inte hur det fungerar?

Jag kan ju hjälpa till med arbete, men jag kan inte låna ut pengar ur egen ficka eller liknande.

(Ursäkta om jag skriver rörigt, men det beror som sagt på min diagnos, jag kan tyvärr inte göra så mycket åt det, men uppskattar som sagt varmt om det påpekas om jag skriver olämpliga saker av misstag)

Visa signatur

Daisy, Daisy...
Three is a magic number
Yes it is, it's a magic number

Permalänk
Medlem

Tack alla för svaren! Jag djupt tacksam!

Jag skickade ett mejl till försäkringskassan för ett par veckor sedan och de svarade att jag ska ringa Försäkringskassan och prata med en handläggare. Jag har lite problem att göra mig förstådd verbalt och känner att det är enklare för mig om jag får skriva. Så därför har jag dragit mig för att ringa. Jag får nog göra det ändå.

Jag vill inte blanda in någon annan i detta, vare sig min fru eller att någon annan ska göra inköp åt mig. Jag vill heller inte göra något jag inte får utan jag vill vara ärlig med detta. Jag lever redan till hälften på samhället och vill inte lura till mig en extra inkomst jag inte har rätt till. Alla jobb jag gör ska gå plus minus noll och kommer endast att göra jobb till bekanta och kanske mig själv. Om detta sedan generera jobbförfrågningar från andra än bekantar får jag överväga att lägga min sjukersättning vilande.

Skrivet av mrqaffe:

Grundregeln är att man brukar inte få öka sitt engagemang i ett företag när man får nån typ av ersättning utan att ersättningen påverkas.
Starta ett företag behöver inte betyda nåt mer än att man registrerar det och det är nog ok men om man börjar bedriva näringsverksamhet i samband med det så är det troligen inte ok utan påverkar ersättningen.

Om det bara handlar o,m att kunna handla så kolla om grossisten accepterar en enskild firma och i så fall handla via den men gör det för privata pengar och försöka inte göra avdrag eller liknade utan håll firmans omsättning på 0 kr så blir det enkelt att bokföra och deklarera för företaget.

Makar kan även starta enskild firma tillsammans och det borde också kunna fungera "gratis" om du ser till att inte ha nån omsättning i företaget utan bara behöver det för att kunna handla från en grossist.
https://www.verksamt.se/starta/starta-och-registrera-ditt-for...

Jag har som jag sa tidigare dåliga kunskaper i företagande. När räknas det att man bedriver näringsverksamhet? När man gör sitt första inköp? Eller när man ta emot betalning för tjänst?

Visa signatur

ASUS ROG STRIX B450-F GAMING - AMD Ryzen 5 3600 3.6 GHz 35MB - Cooler Master - Hyper 212 Black Edition - Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 3200Mhz CL16 Vengeance LPX - Kingston A2000 500GB M.2 NVMe - Fractal Design Define C Svart - 2 X Noctua NF-P14s redux-1200 140mm PWM - Corsair RM650X 650W v2 - ASUS GeForce GTX 1060 6GB DUAL OC - Raijintek Morpheus II Heatpipe VGA Cooler - 2 X Noctua NF-P12 120mm PWM - OS Debian 10 Stable

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av Eazy:

Tack alla för svaren! Jag djupt tacksam!

Jag skickade ett mejl till försäkringskassan för ett par veckor sedan och de svarade att jag ska ringa Försäkringskassan och prata med en handläggare. Jag har lite problem att göra mig förstådd verbalt och känner att det är enklare för mig om jag får skriva. Så därför har jag dragit mig för att ringa. Jag får nog göra det ändå.

Jag vill inte blanda in någon annan i detta, vare sig min fru eller att någon annan ska göra inköp åt mig. Jag vill heller inte göra något jag inte får utan jag vill vara ärlig med detta. Jag lever redan till hälften på samhället och vill inte lura till mig en extra inkomst jag inte har rätt till. Alla jobb jag gör ska gå plus minus noll och kommer endast att göra jobb till bekanta och kanske mig själv. Om detta sedan generera jobbförfrågningar från andra än bekantar får jag överväga att lägga min sjukersättning vilande.

Jag har som jag sa tidigare dåliga kunskaper i företagande. När räknas det att man bedriver näringsverksamhet? När man gör sitt första inköp? Eller när man ta emot betalning för tjänst?

Om du låter bli att göra något annat än att handla för dina privata pengar via bolaget så bör det inte tolkas som förvärvsverksamhet.

Förvärvsverksamhet
Uttrycket förvärvsverksamhet används i lagtexten för att avgränsa inkomstslaget till verksamhet som bedrivs i förvärvssyfte. Förvärvssyfte innebär att verksamheten ska ge någon form av ekonomiskt utbyte – det ska finnas ett vinstsyfte. Vinstsyftet är i första hand en avgränsning av inkomstslaget mot hobbyverksamhet vars överskott beskattas som inkomst av tjänst.

Om en verksamhet genererar större intäkter än kostnader förutsätts som regel att ett vinstsyfte föreligger. Frågan om en verksamhet bedrivs med vinstsyfte eller inte ska avgöras utifrån en samlad bedömning i varje enskilt fall.

Prövningen ska vidare ske utifrån en objektiv bedömning. Det är således inte den skattskyldigas subjektiva uppfattning om eventuellt vinstsyfte som ska ligga till grund för bedömningen.

Att en verksamhet drivs vidare trots att den gått med underskott under en följd av år kan vara en omständighet som tyder på att ett objektivt vinstsyfte saknas (se t.ex. RÅ 2010 ref. 111 och RÅ 1968 not. 509).
https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/331005.html

Så fort du gör vinst eller driver företaget varaktigt även om det går med förlust så är det företagande, du borde tillåtas använda företaget för att handla för privata pengar av grossisten men inget annat.
Försäkringskassan kan ha en egen tolkning så du bör kontakta dem innan.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrqaffe:

Om du låter bli att göra något annat än att handla för dina privata pengar via bolaget så bör det inte tolkas som förvärvsverksamhet.

Förvärvsverksamhet
Uttrycket förvärvsverksamhet används i lagtexten för att avgränsa inkomstslaget till verksamhet som bedrivs i förvärvssyfte. Förvärvssyfte innebär att verksamheten ska ge någon form av ekonomiskt utbyte – det ska finnas ett vinstsyfte. Vinstsyftet är i första hand en avgränsning av inkomstslaget mot hobbyverksamhet vars överskott beskattas som inkomst av tjänst.

Om en verksamhet genererar större intäkter än kostnader förutsätts som regel att ett vinstsyfte föreligger. Frågan om en verksamhet bedrivs med vinstsyfte eller inte ska avgöras utifrån en samlad bedömning i varje enskilt fall.

Prövningen ska vidare ske utifrån en objektiv bedömning. Det är således inte den skattskyldigas subjektiva uppfattning om eventuellt vinstsyfte som ska ligga till grund för bedömningen.

Att en verksamhet drivs vidare trots att den gått med underskott under en följd av år kan vara en omständighet som tyder på att ett objektivt vinstsyfte saknas (se t.ex. RÅ 2010 ref. 111 och RÅ 1968 not. 509).
https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/331005.html

Så fort du gör vinst eller driver företaget varaktigt även om det går med förlust så är det företagande, du borde tillåtas använda företaget för att handla för privata pengar av grossisten men inget annat.
Försäkringskassan kan ha en egen tolkning så du bör kontakta dem innan.

Tack för din hjälp! Var riktigt bra info!
Nu har jag lite mer kött på benen när jag ringer Försäkringskassan.

Visa signatur

ASUS ROG STRIX B450-F GAMING - AMD Ryzen 5 3600 3.6 GHz 35MB - Cooler Master - Hyper 212 Black Edition - Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 3200Mhz CL16 Vengeance LPX - Kingston A2000 500GB M.2 NVMe - Fractal Design Define C Svart - 2 X Noctua NF-P14s redux-1200 140mm PWM - Corsair RM650X 650W v2 - ASUS GeForce GTX 1060 6GB DUAL OC - Raijintek Morpheus II Heatpipe VGA Cooler - 2 X Noctua NF-P12 120mm PWM - OS Debian 10 Stable

Permalänk
Medlem

@Eazy: FK är nog den myndighet som är enklast att ha kontakt med, att kunna ringa direkt till sin handläggare och de svarar händer inte riktigt på andra ställen. Det är bara till att använda den möjligheten, så kan du diskutera det hela med dem. Du behöver inte heller ansöka om att få hela sjukersättningen vilande om det är något du vill och kan arbeta med.

Permalänk

Har du 50% sjukersättning och din arbetsförmåga är utred och satt till 50% så kan du driva företag eller jobba 50%. Antar att du redan kontaktat FK.

Permalänk
Medlem

Om du orkar med din ”hobbyverksamhet” utöver ditt vanliga jobb så hoppas jag innerligt att försäkringskassan kräver att du jobbar mer än 50%

Det är trots allt vi skattebetalare som får betala notan för att du går hemma, det har jag i sig inga problem med om du är sjuk och behöver det. Men om du orkar driva företag på din sjuktid så har du för mycket sjuktid.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Avstängd
Skrivet av SueCia:

Om du orkar med din ”hobbyverksamhet” utöver ditt vanliga jobb så hoppas jag innerligt att försäkringskassan kräver att du jobbar mer än 50%

Det är trots allt vi skattebetalare som får betala notan för att du går hemma, det har jag i sig inga problem med om du är sjuk och behöver det. Men om du orkar driva företag på din sjuktid så har du för mycket sjuktid.

Skickades från m.sweclockers.com

Nu är det ju en gång så att personer som har detta inte fungerar i arbetslivet på grund av sitt handikapp, jag har själv haft personer med sjukbidrag som lärlingar, arbetsvilliga, duktiga och till ytan friska personer, men det går helt enkelt inte att få till en fungerande struktur oavsett hur mycket man än försöker med gemensamma krafter, så man måste helt enkelt inse att vi alla är olika skapta och att vi alla har ribban på olika höjd. Man blir inte en sämre människa bara för att man inte passar i den enkelriktade ram som omgivningen förväntar.

Nu vet jag inte hur TS problem yttrar sig, men som han beskriver så får jag intryck av att det blir likvärdigt med om jag tex inte skulle ha sovit på en vecka om han försöker att pressa sig till mer än han klarar av, men det kan ju tex innebära att han faktiskt klarar 4 timmar av 8, men inte heldag innan det börjar bli förenat med risker i arbetet om han blir utmattad på grund av detta tex.

Systemet som det är nu är sjukt och fungerar mest som handbojor åt människor som faktiskt vill arbeta men inte kan dra in pengar i egentlig mening på det man gör. Litet skattepengar är i mitt tycke ändå bättre än inga alls och man får inte glömma produktionen och kunskaperna som personen kanske kan åstadkomma också kan räknas in i samhällsnyttan även om det inte är pengar.

Vad man borde bestraffa är personer som slösar och inte kan hålla i pengar, de skall inte ha tillgång till pengar de kan slösa på skit heller, men folk som vill driva företag och liknande borde kunna göra det, utan krav på att pengar skall räknas som privata, omsättning räknas till inkomst, osv så länge man kan redovisa att allt går korrekt till.
Jag vill inte sponsra ett sådant system. Jag vill ha ett system där människor som faktiskt vill arbeta också skall kunna göra det.
För mig är det självklart att hjälpa vänner som vill arbeta.

Visa signatur

Daisy, Daisy...
Three is a magic number
Yes it is, it's a magic number

Permalänk
Inaktiv

Det räcker inte läsa på vad som gäller nu utan det gäller ha en spåkula vad som händer i framtiden. Försäkringskassan ändrar sina regler hela tiden, personer som får bidrag för att de inte klarar av att utföra arbete, samtidigt som de bedriver en massa tids och energikrävande hobbyverksamheter lever i riskzonen.

Så mitt råd till de som har turen att ha fått försäkringskassan att godta deras läkarintyg är att inte utmana dem. Det finns gott om personer som har intyg för en drös läkare och får avslag. Försäkringskassan tycker något liknande: Är man så frisk så att man orkar besöka sjukvård, ja då man tillräckligt frisk för att jobba.

Lösningen på alla byråkratiska problem är medborgarlön som blev ett fiasko i Finland.
https://www.expressen.se/nyheter/finland-testade-basinkomst-t...

Men allt utan detta blir konstigt för de som är i gråzonen mellan vara på gränsen till sjuk eller frisk.

*edit*
Jag skriver i all välmening till TS, nämn aldrig förslaget ens till vår försäkringskassa. Det är som när jag för 20år sedan blev arbetslös och besökte arbetsförmedlingen första gången. Jag skulle redovisa alla jobb jag hade sökt varje månad, jag frågade då hur många jobb man var tvungen att söka och handläggaren blev riktigt förbannad på mig. Hon sa att personer som ställer denna fråga är inte ute efter att få jobb utan bara leva på skattepengar. Det finns en poäng i det hon sa, men om man som arbetslös inte har en susning om vad reglerna är. Och att man kan bli avstängd för att man ej uppfyllde krav ,som man ej visste så är det heller inte bra.
Jag ser min fråga som lite som att fråga läraren på tenta hur många poäng är kravet för godkänd och läraren skulle bli förbannad för att jag ens ställde denna fråga.

Att då som TS börja prata om att starta företag kan vara att trampa över en sådan osynlig regel som man ej får göra, de kan då anse att du inte längre är sjuk. Det finns ingenstans att läsa att man ej får göra detta, precis som att antal jobb man minst måste söka för att ej få indraget A-kassa ej heller stod.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon159643:

Det räcker inte läsa på vad som gäller nu utan det gäller ha en spåkula vad som händer i framtiden. Försäkringskassan ändrar sina regler hela tiden, personer som får bidrag för att de inte klarar av att utföra arbete, samtidigt som de bedriver en massa tids och energikrävande hobbyverksamheter lever i riskzonen.

Så mitt råd till de som har turen att ha fått försäkringskassan att godta deras läkarintyg är att inte utmana dem. Det finns gott om personer som har intyg för en drös läkare och får avslag. Försäkringskassan tycker något liknande: Är man så frisk så att man orkar besöka sjukvård, ja då man tillräckligt frisk för att jobba.

Lösningen på alla byråkratiska problem är medborgarlön som blev ett fiasko i Finland.
https://www.expressen.se/nyheter/finland-testade-basinkomst-t...

Men allt utan detta blir konstigt för de som är i gråzonen mellan vara på gränsen till sjuk eller frisk.

Efter 63 år gav jag upp och gick i pension, blev jagad hela tiden. Kan jag sträcka mig efter en sak så kan jag göra detta 100 gånger per timme. Har stelopererade fötter både höfter armbågar och handleder, armbågar,axlar och knän är slut men ändock stod jag till arbetsmarknadens förfogande, det är alliansens sjuka politik som fortgår. Jag är imponerad av TS kamp

Permalänk
Medlem
Skrivet av SueCia:

Om du orkar med din ”hobbyverksamhet” utöver ditt vanliga jobb så hoppas jag innerligt att försäkringskassan kräver att du jobbar mer än 50%

Det är trots allt vi skattebetalare som får betala notan för att du går hemma, det har jag i sig inga problem med om du är sjuk och behöver det. Men om du orkar driva företag på din sjuktid så har du för mycket sjuktid.

Skickades från m.sweclockers.com

Så du tror att bara för att man är sjuk så kan man inte göra någonting alls på sin fritid? Idén är inte att om man orkar jobba 100% på bekostnad av att man ligger som ett kolli resten av tiden så skall man jobba 100%. Man skall kunna kombinera arbete med en hälsosam fritid också vilket även innefattar att spendera lite tid på intressen, för många åkommor kan det rent av hjälpa dem komma upp i arbetstid snabbare.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aktsu:

Så du tror att bara för att man är sjuk så kan man inte göra någonting alls på sin fritid? Idén är inte att om man orkar jobba 100% på bekostnad av att man ligger som ett kolli resten av tiden så skall man jobba 100%. Man skall kunna kombinera arbete med en hälsosam fritid också vilket även innefattar att spendera lite tid på intressen, för många åkommor kan det rent av hjälpa dem komma upp i arbetstid snabbare.

Såklart ska man orka med privatlivet också, men orkar man driva företag på sidan av sin arbetsplats så orkar man garanterat jobba mer, kanske inte på nuvarande arbetsplats dock. Driva företag innebär ju inte bara roliga saker även om man jobbar inom sitt intresseområde.

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrqaffe:

Vinstsyftet är i första hand en avgränsning av inkomstslaget mot hobbyverksamhet vars överskott beskattas som inkomst av tjänst.

Skrivet av mrqaffe:

Frågan om en verksamhet bedrivs med vinstsyfte eller inte ska avgöras utifrån en samlad bedömning i varje enskilt fall.

Prövningen ska vidare ske utifrån en objektiv bedömning. Det är således inte den skattskyldigas subjektiva uppfattning om eventuellt vinstsyfte som ska ligga till grund för bedömningen.

Ovanstående gör det väl rätt tydligt att det finns en fara i att chansa?

1) Sjukpennningen kan rimligen ryka om man sysslar med en hobbyverksamhet vid sidan om, som ska beskattas som inkomst av tjänst (att det inte finns någon inkomst att beskatta behöver inte nödvändigtvis spela roll).
2) Det är inte den skattskyldiges bedömning om vad som är förvärvsverksamhet som gäller, i fallet med sjukförsäkring lär det vara försäkringskassans åsikt som spelar mest roll.

Kruxet är väl att även om du inte tjänar pengar nu så bygger du upp en kundkrets, vilket i sig skulle kunna vara förvärvsverksamhet.

Se till att få skriftligt från Försäkringskassan att det inte skulle påverka bidragen innan du registrerar ett företag! Jag tror inte du kommer få det och därmed är det nog bättre att driva det hela som en hobby som myndigheterna aldrig ser (dvs du betalar för den privat).

Lycka till och hoppas att du hittar ett sätt att försörja dig på som du trivs med!

Permalänk
Medlem

Nu har ni ändå spårat. Det är helt ok för FK att folk som är sjuka driver företag om de ansöker om vilande aktivitets-/sjukersättning, och fungerar inte det så kan man få tillbaka aktivitets-/sjukersättningen. Handläggaren kommer inte dra in ersättningen för att du frågar om detta utan någon chans att få tillbaka ersättningen igen, att skriva sånt är bara larv. Den vilande delen behöver inte vara hela aktivitets-/sjukersättningen. Vilande ersättning kan du bara ha upp till 24 månader. Vid arbete får ni en mindre summa för den vilande delen, vid studier försvinner ersättningen motsvarande den vilande delen. Detta är enligt de tuffare regler vi har idag, med de gamla reglerna kunde sjuka arbeta ideellt med ersättning kvar...

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Petterk:

Handläggaren kommer inte dra in ersättningen för att du frågar om detta utan någon chans att få tillbaka ersättningen igen, att skriva sånt är bara larv.

Handläggare följer inte det läkarna skriver utan de gör egna bedömningar på hur mycket man kan jobba, ju mer friskare man förklarar sig ju mer risk är det att de kommer neka.
Det finns mängder av personer som jag hade ansett varit sjuka, likaså deras läkare, men försäkringskassan vet bättre:
För att ta några exempel: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/sture-nekas-sjuk...
https://www.aftonbladet.se/debatt/a/9mdxOw/hur-kan-f-kassan-a...
https://www.sjukhuslakaren.se/overlakare-fick-diskbrack-som-k...

Du kan mycket väl ha rätt att man kan säga till försäkringskassan att man är så pigg så man vill starta det ena och andra under den tid när man är sjukskriven, men så länge som handläggarna fullständigt kan skita i vad läkarna skriver i sina intyg så är det inget jag rekommenderar någon att göra.