Måste gå in i BIOS för att windows ska starta HJÄLP!

Permalänk

Måste gå in i BIOS för att windows ska starta HJÄLP!

Hej

En vän har ett problem där han inte kan bota windows som vanligt utan måste gå in i BIOS för att det ska gå att starta windows.
Det är ungefär som att datorn inte hittar bot disken men i BIOS så syns den och allt är som det ska vara. Allt han behöver göra är att gå in i BIOS och starta om datorn från BIOS sen så funkar det. Så vad kan det vara som strular? batteriet för moderkortet(fast då borde det varnas om i bios)? nå hårddisk strul. bot disken är en samsung evo ssd. Inte gjort clear cmos än.

mvh

Permalänk
Arvid Nordqvist-mannen

Bootrec /fixmbr eller liknande med enbart systemdisken i?
FInns det flera diskar i f.ö? Bytt satakablar?

Permalänk
Medlem

Byt batteriet på moderkortet.

Permalänk
Medlem

Fixade en dator med batteriproblem. Men mycket strul innan jag kom på det. Datorn glömde ju vad som var startdisken och vägrade starta. Så ovanligt problem att det är lätt att förbise.

Permalänk
Medlem

Batteriet som vissa har sagt låter lovande, en mindre trovärdig sak men kan vara värt att säga - finns det fler diskar så kolla bootordningen på diskarna, borde inte ändras efter en omstart men kolla ändå.

Visa signatur

Mvh Daniel

Permalänk
Medlem

@Snoopaloop: Som Njano nämner (vilket jag tycker låter troligast) så kan det vara boot orningen.
Detta kan du enkelt se genom att öppna bios settings och kolla vilken hårddisk (eller annan hårdvara) som är satt som primär bootenhet. På vissa bios är det standard att den bootar först CD > USB > HDD/SSD, så du kan också testa detta genom att koppla ur externa usb saker som inte behövs tex usb hårddiskar eller usb minnen, samt kolla att ingen cd skiva sitter i datorn (om den har en cd läsare vill säga).

Permalänk
Medlem

@reexe & Njano: Jag tycker att det låter konstigt om det skulle vara bootordningen. Om den är fel när han startar som vanligt, varför skulle den bli rätt av sig själv om han går in i BIOS?

Fel @
Permalänk
Medlem

@Niolator: Beror ju på hur han kommer ut ur bios igen, om han kommer ut ur bios genom att manuellt gå till listan med alla bootbara enheter och väljer windows bootloader så är det inte så konstigt, om han deremot trycker tex F10 och stänger bios utan att spara och windows sedan startas så låter det konstigt, då skulle det kunna vara tex att den specifika sata kontrollern inte har hunnit initiallisera under post, och man kan eventuellt stänga av fast boot för att komma runt det.